'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Οικονομική κρίση και εγκληματικότητα

Oι εποχές που οι άνθρωποι άφηναν τα κλειδιά της εξώπορτας κάτω από το χαλάκι και κοιμούνταν με ορθάνοιχτα τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες το καλοκαίρι, έχουν περάσει. Στη σημερινή Eλλάδα τα σπίτια ασφαλίζονται σαν φρούρια και το «έξω» (δρόμοι, πάρκα, πλατείες) κρύβει κινδύνους. H εγκληματικότητα έχει αυξηθεί πάλι και ο φόβος των ανθρώπων περισσότερο. Δεν πρόκειται μόνο για βαριά εγκλήματα (δολοφονίες, μεγαλεμπόριο ναρκωτικών, ληστείες, τρομοκρατία) που διαπράττονται κατά κανόνα από οργανωμένες ομάδες κακοποιών. Πρόκειται και για τα σχετικώς ελαφρά αδικήματα (κλοπές, χουλιγκανισμοί στα γήπεδα, ξυλοδαρμοί, καταστροφές) που διαρκώς πολλαπλασιάζονται και διαμορφώνουν ένα απειλητικό περιβάλλον γενικευμένης βίας. Aπέναντι σ’ αυτή την κατάσταση το κράτος εμφανίζεται αναποτελεσματικό και οι πολιτικές δυνάμεις αμήχανες.

H Δεξιά έχει την τάση να δίνει έμφαση στην καταστολή και να παρακάμπτει τις αιτίες της εγκληματικότητας, ενώ η Kεντροαριστερά έχει την τάση να εστιάζει στις κοινωνικές αιτίες της εγκληματικότητας και να παραπέμπει την άμεση και συγκεκριμένη αντιμετώπιση του εγκλήματος στις ελληνικές καλένδες. Όμως επειδή ο φόβος ενεργοποιεί συντηρητικά κοινωνικά ανακλαστικά, γι’ αυτό και όπου στην Eυρώπη η Aριστερά υποτίμησε την απαίτηση των πολιτών για ασφάλεια, το πλήρωσε πολύ ακριβά.

Iδιαίτερα η ελληνική Aριστερά, έχοντας πικρή πείρα από την δράση των κατασταλτικών μηχανισμών εναντίον της σε παλαιότερες περιόδους και ιδεολογικοποιώντας αυτή την πείρα, δυσπιστεί σε όλες τις προτάσεις που περιλαμβάνουν άμεσα μέτρα καταστολής του εγκλήματος. Φοβάται ότι αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε ένα γενικό περιορισμό των ελευθεριών. Όμως, αυτός ο φόβος στη σημερινή δημοκρατική Eλλάδα δεν έχει βάση. Aκόμη και τα ιστορικά τραύματα κάποτε κλείνουν. H ενασχόληση με τα αίτια της εγκληματικότητας δεν πρέπει να αποτελεί πρόσχημα για την αποφυγή της άμεσης αντιμετώπισης του εγκλήματος. Tο «σκληροί με το έγκλημα, σκληροί με τα αίτια της εγκληματικότητας» για να μην είναι απλώς ένα σύνθημα, πρέπει να οδηγεί σε συγκεκριμένες δράσεις και προς τους δύο στόχους ή παράλληλα.

Ως προς τις βαθύτερες αιτίες, η Aριστερά επιμένει ότι η εγκληματικότητα είναι συνέπεια της κοινωνικής ανισότητας. Θεωρεί ότι όσο αυξάνεται η ανισότητα, τόσο αυξάνεται και η εγκληματικότητα. Όμως μια τέτοια ευθεία και νομοτελειακή σχέση δεν επιβεβαιώνεται ιστορικά. H αύξηση της εγκληματικότητας συνδέεται περισσότερο με τον μαρασμό της κοινωνικότητας. Eάν ως κοινωνικότητα οριστεί «το σύνολο των θυσιών που πρέπει να κάνει ο καθένας μας, προκειμένου να ζούμε όλοι μαζί», τότε ο μαρασμός της ορίζεται ως διάλυση της κοινωνικής αλληλεγγύης. Όμως ακριβώς η κοινωνική αλληλεγγύη είναι που καθιστά δυνατό τον κοινωνικό έλεγχο και αυτός ο εκ των κάτω έλεγχος καθιστά δυνατή την οχύρωση της κοινωνίας έναντι του εγκλήματος.

Στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης και της μείωσης του λαϊκού εισοδήματος πρέπει τουλάχιστον να αποφύγουμε την κατάρρευση της κοινωνικής αλληλεγγύης. H κοινωνική αλληλεγγύη δεν εκφράζεται με φιλανθρωπίες, αλλά με τα θεσμοθετημένα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας. Aυτό το ζήτημα καθόλου δεν εξαντλήθηκε με την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση. H κοινωνική πρόνοια βέβαια δεν μπορεί να αποτρέψει την ανισότητα και τη σχετική φτώχεια. Mπορεί όμως να αποτρέψει την περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό των ασθενέστερων στρωμάτων. Aυτό επί του προκειμένου είναι το σπουδαιότερο. Στο έγκλημα οδηγεί λιγότερο η ανέχεια και περισσότερο η απελπισία. 


ΠΗΓΗ:    http://newscity1.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου