'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Θανατηφόρα η παχυσαρκία στα 20 !

Τα άτομα που είναι παχύσαρκα στην ηλικία των 20 ετών έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν νέοι, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο για την Παχυσαρκία στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

«Η έναρξη της ενήλικης ζωής ως παχύσαρκοι οδηγεί σε διπλασιασμό του κινδύνου πρόωρου θανάτου», σημείωσε η Esther Zimmermann,

«Η καλύτερη συμβουλή είναι να αποφεύγεται η παχυσαρκία στην αρχή της ζωής των ενηλίκων γιατί αν ξεκινήσετε την ενήλικη ζωή σας ως παχύσαρκοι κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνετε παχύσαρκοι ως ενήλικες», πρόσθεσε.
ερευνήτρια του Ινστιτούτου Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης, στη Δανία.

Η Zimmerman και οι συνεργάτες της παρακολούθησαν περίπου 5.500 Σουηδούς από την ηλικία των 20 έως την ηλικία των 80 και διαπίστωσαν ότι οι 1.930 άνδρες, που ήταν παχύσαρκοι όταν ήταν 20, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από ό, τι οι συνομήλικοί τους, που δεν ήταν παχύσαρκοι στην ηλικία των 20.

Ξεκινώντας από την ηλικία των 55 ετών, οι άνδρες που ήταν παχύσαρκοι στα 20 απεβίωσαν κατά μέσο όρο 8 χρόνια νωρίτερα από ό, τι οι συνομήλικοί τους που δεν ήταν παχύσαρκοι στην ηλικία των 20.

Επιπλέον οι πιθανότητες πρόωρου θανάτου αυξήθηκαν κατά 10%για κάθε Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 25. Ο ΔΜΣ λαμβάνει υπόψη το ύψος και το βάρος για τη μέτρηση του σωματικού λίπους. Αν ο ΔΜΣ ενός ανθρώπου είναι μεγαλύτερος από 25, θεωρείται υπέρβαρος. Αν είναι πάνω από 30, θεωρείται παχύσαρκος.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη τέθηκαν υπό παρακολούθηση στην ηλικία των 35 και των 46 ετών. Πάνω από το 70% των ανδρών που ήταν παχύσαρκοι στην ηλικία των 20 ετών παρέμειναν έτσι κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης. Αντιθέτως μόλις το 4% των ανδρών, που δεν ήταν παχύσαρκοι στην ηλικία των 20 ετών, εξελίχθηκαν σε παχύσαρκα άτομα σύμφωνα με τη μελέτη. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους και άλλους παράγοντες, που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τη θνησιμότητα, όπως το κάπνισμα.

«Η παχυσαρκία στην έναρξη της ενήλικης ζωής είχε ισόβια επίδραση στη θνησιμότητα», ανέφερε η ερευνητική ομάδα. «Το επόμενο βήμα είναι να μελετηθεί γιατί τα άτομα που ήταν παχύσαρκα στην ηλικία των 20 ετών απεβίωσαν νωρίτερα».

Η γνώμη των ειδικών

«Είναι πράγματι μια πολύτιμη μελέτη και νομίζω ότι τα αποτελέσματά της εγείρουν πολλά ερωτήματα, όπως γιατί οι άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι στην ηλικία των 20 ετών πεθαίνουν νωρίτερα», σχολίασε ο Randall Urban, καθηγητής παθολογίας στο πανεπιστήμιο του Τέξας Ιατρικού Κλάδου στο Galveston.

«Πρέπει να δούμε πόσοι από τους παχύσαρκους αναπτύσσουν διαβήτη ή καρδιοπάθεια. Η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για διαβήτη και καρδιακές παθήσεις.Είναι ένα σημαντικό βήμα και πρέπει πραγματικά να διερευνήσουμε περαιτέρω αυτή την ομάδα για να καταλάβουμε πού οφείλονται οι πρόωροι θάνατοι», πρόσθεσε.

Οι πληροφορίες αυτές θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση πιο αποτελεσματικών στρατηγικών πρόληψης. «Η παχυσαρκία είναι ένας δείκτης ότι θα υπάρξουν προβλήματα στο μέλλον», υπογράμμισε. «Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι αν οι παχύσαρκοι άνθρωποι αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους, θα είναι καλύτερο για τους ίδιους, αλλά το θέμα χρήζει περαιτέρω ανάλυσης».

Ο George L. Blackburn, αναπληρωτής Καθηγητής Διατροφής στο Harvard Medical School στη Βοστόνη αξιολόγησε αυτή τη νέα πληροφορία ως χρήσιμη πληροφορία που μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τις συνέπειες της παχυσαρκίας.

«Στην εποχή μας ο καθένας θέλει να ζήσει όσο γίνεται περισσότερο», ανέφερε. «Η μελέτη αυτή είναι άλλο ένα καμπανάκι. Πάνω από όλα τα προβλήματα που έχουν οι παχύσαρκοι, η παχυσαρκία διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου, όταν κάνει την εμφάνισή της στην ηλικία των 20», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Το σημαντικότερο μήνυμα όμως είναι ότι ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και να υιοθετήσουμε υγιεινές συνήθειες», κατέληξε ο Blackburn.

ΠΗΓΗ: http://cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου