'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Μειώθηκαν στο μισό οι ακάλυπτες επιταγές

Μείωση που αγγίζει το 50% παρουσιάζουν οι ακάλυπτες επιταγές το πρώτο μισό του τρέχοντος έτους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το πρώτο εξάμηνο του 2009 είχαν εκδοθεί 166.089 ακάλυπτες επιταγές συνολικής αξίας 1,66 δισ. ευρώ ενώ για το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους οι ακάλυπτες επιταγές ανέρχονται σε 85.969, συνολικής αξίας 797,5 εκ. ευρώ.

Η μείωση του ποσοστού των ακάλυπτων επιταγών δεν οφείλεται μονάχα στην οικονομική κρίση και στη δυσπραγία της αγοράς αλλά σημαντικό ρόλο έπαιξε και η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών να σφραγίζεται μια επιταγή στις 30 μέρες (αντί των 8 που ίσχυε μέχρι πρόσφατα).

Μείωση σημειώθηκε, εξάλλου, και στις απλήρωτες συναλλαγματικές. Η αξία τους ανήλθε σε 108,2 εκατ. ευρώ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους, ποσό μειωμένο κατά 20,6% συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, οπότε είχε διαμορφωθεί σε 117,2 εκατ. ευρώ.

Οικονομικοί κύκλοι εντούτοις επισημαίνουν πως η μείωση στα ποσά των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών δε συνιστά βελτίωση στις συνθήκες λειτουργίας της αγοράς αλλά μάλλον είναι ενδεικτικό της μείωσης του τζίρου αλλά και της φθίνουσας αποδοχής που τυγχάνουν οι επιταγές από επαγγελματίες αλλά και τράπεζες.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σε χθεσινή συνέντευξη του στο πρωινό του ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, κ. Βασίλης Κορκίδης, ανέφερε ότι οι επαγγελματίες έμποροι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα καθώς η αγορά λειτουργεί με το 10% της ρευστότητας σε σχέση με πέρυσι ενώ οι τράπεζες έχουν σχεδόν σταματήσει να εκδίδουν μπλοκ επιταγών.


ΠΗΓΗ: http://www.star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου