'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Κλειδώνει η στήριξη σε Ιρλανδία!!!

Δεδομένη πλέον θεωρούν οι αγορές την προσφυγή της Ιρλανδίας στον Μηχανισμό Στήριξης της Ευρωζώνης μετά την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα φημολογείται ότι η ΕΚΤ προσέφυγε σε αγορές προβληματικών ομολόγων για να στηρίξει Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία

Σε κίνηση στήριξης με αγορά ομολόγων τριών περιφερειακών χωρών, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία προχώρησε σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, η ΕΚΤ, ενώ την ίδια στιγμή η διεθνής αγορά σχηματίζει την πεποίθηση ότι η Ιρλανδία θα μπει στο μηχανισμό στήριξης το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2011.

Η κίνηση αυτή έχει σκοπό να κατευνάσει την ανοδική τροχιά των spreads των ομολόγων μικρής διάρκειας (commercial papers) που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, ενώ οι αναλυτές θεωρούν ότι οι αγορές αντέδρασαν θετικά στα γρήγορα αντανακλαστικά που έδειξε η ΕΚΤ., ώστε να δώσει άμεση ρευστότητα εάν χρειαστεί.

Νωρίτερα, το spread του 10ετούς ιρλανδικού ομολόγου υποχώρησε στις 638 μονάδες βάσης σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό, από το υψηλό των 680 μ.β., που σημειώθηκε την Πέμπτη. Πτωτικά κινούνται τα πορτογαλικά και τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα, φτάνοντας τις 462 μονάδες και τις 922 μονάδες βάσης αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, στην αποκλιμάκωση των πιέσεων βοήθησε και το γραπτό κοινό ανακοινωθέν των υπουργών της Ευρωζώνης που βρίσκονται στην Κορέα για τη συνάντηση των χωρών του G20, "ότι η Ε.Ε. είναι πανέτοιμη να βοηθήσει την Ιρλανδία".

Από την πλευρά της, η ιρλανδική κυβέρνηση καλωσόρισε την ετοιμότητα της Ε.Ε. να προσφέρει στήριξη. "Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στον μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων δεν αφορά στις παρούσες καταστάσεις και συνθήκες. Οποιοσδήποτε νέος μηχανισμός αφορά στο 2013 και μετά, έτσι κάτι τέτοιο δεν θα έχει καμία επίπτωση στις διαπραγματεύσεις που γίνονται αυτήν τη στιγμή", δήλωσε σε γραπτή ανακοίνωσή του ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν.

Ωστόσο, σημαντικό ρόλο στην κάμψη της οικονομίας της Ιρλανδίας αυτή τη στιγμή παίζει η πολιτική συσπείρωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία πιέζουν για πρόωρες εκλογές και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για ένα θέμα πρωτίστως πολιτικό και όχι τόσο οικονομικό.

Στο συρτάρι του γραφείου τους πολλοί Ιρλανδοί αξιωματούχοι έχουν την πρόταση της άμεσης χρηματοδότησης, ενώ δήλωσαν ότι "η στήριξη από την Ε.Ε. και η ψήφος εμπιστοσύνης για τον ιρλανδικό προϋπολογισμό θα ήταν ευεργετικές".

"Δεν είναι δυνατόν τα spreads να κινούνται σε αυτά επίπεδα μέχρι τότε. Δεν μπορούμε να δανειστούμε με αυτούς τους όρους", συμπλήρωσαν οι αξιωματούχοι.

Ήδη οι αναταραχές στους κόλπους της Ιρλανδίας φαίνεται πως έχουν προκαλέσει πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ στις αγορές έχει προεξοφληθεί ότι η χώρα θα ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης. Από το πρωί της Παρασκευής παρατηρείται και υποχώρηση του ευρώ, έναντι του δολαρίου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου