'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Οι άρχοντες του ίντερνετ!!!!

Αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας αποτελεί πλέον το Διαδίκτυο καθώς επηρεάζει τη ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις (ενημέρωση, επικοινωνία, ψυχαγωγία κ.ά.). 

Οι αριθμοί πιστοποιούν αυτή τη νέα πραγματικότητα: από 2,6 εκατ. κυβερνοναύτες που υπήρχαν το 1990, το 2000 αυτοί είχαν φτάσει τα 385 εκατ. και σήμερα αγγίζουν σχεδόν τα 2 δισ., ενώ καθημερινά, εν έτει 2010, ανταλλάσσονται περί τα 247 δισ. e-mails. 

Το Facebook αριθμεί πάνω από 550 εκατ. χρήστες, η Wikipedia, η οποία κλείνει τον επόμενο μήνα 10 χρόνια στο Διαδίκτυο, φιλοξενεί 17 εκατ. άρθρα και προσελκύει κάθε ?ήνα 400 εκατ. χρήστες. Οι νέοι σε ηλικία αλλά και οι μεγαλύτεροι πλέον «γκουγκλάρουν» όταν θέλουν να πληροφορηθούν οτιδήποτε, από το πότε έγινε η Γαλλική Επανάσταση έως τη διεύθυνση του νέου γηπέδου της Λάρισας, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα, ο πρώτος υποψήφιος πρόεδρος που αντιλήφθηκε πλήρως τη δύναμη του Διαδικτύου, επέλεξε το Ιντερνετ για πρώτο διάγγελμα μετά την εκλογή του. Αλλά και οι σύγχρονοι ήρωες είναι... ιντερνετικοί. «Προσωπικότητα της Χρονιάς», σύμφωνα με το περιοδικό «Time», είναι o 26χρονος Μαρκ Ζούκερμπεργκ, και «ποπ ηγέτης του τέλους της διπλωματίας και της αυτοκρατορικής ασφάλειας» ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο ιδρυτής του WikiLeaks, σύμφωνα με την ιταλική έκδοση του περιοδικού «Rolling Stone».
Πίσω από την υπερβολή, κρύβεται η απλή αλήθεια ότι άνδρες σαν τον Ζούκερμπεργκ και τον Ασάνζ ή τους Πέιτζ και Μπριν (ιδρυτές της Google) έχουν εξελιχθεί σε σύγχρονους σταρ επειδή κατανοούν τη δύναμη της πληροφορίας σε οποιαδήποτε μορφή, είτε πρόκειται για τα απόρρητα έγγραφα του αμερικανικού ΥΠΕΞ είτε για τις καταναλωτικές συνήθεις καθημερινών ανθρώπων. Αυτοί οι άνθρωποι επηρεάζουν πλέον τις εξελίξεις, όπως αναγνωρίζει και το περιοδικό «Fortune», στη λίστα του οποίου, με τους 40 επιχειρηματίες με τη μεγαλύτερη επιρροή, φιγουράρουν 20 μεγαλοστελέχη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο των νέων τεχνολογιών και του Διαδικτύου.
 

ΜΑΡΚ ΖΟΥΚΕΡΜΠΕΡΓΚ - FACEBOOK
Η ζωή του έγινε ταινία


Χρονιά επιτυχιών ήταν το 2010 για τον 26χρονο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ο οποίος είδε το «Φατσοβιβλίο» του να γιγαντώνεται (μόνο τον Νοέμβριο προσέλκυσε 648 εκατομμύρια μεμονωμένους επισκέπτες εκτοπίζοντας το Yahoo! από τη θέση του τρίτου δημοφιλέστερου ιστοτόπου στον κόσμο), τα κατορθώματά του να γίνονται ταινία (με την ονομασία «Το Κοινωνικό Δίκτυο» η οποία μάλιστα αναμένεται να σαρώσει τα Οσκαρ) και την περιουσία του να αβγατίζει (έχει ξεπεράσει τα 6,5 δισ. δολ., καθιστώντας τον 26χρονο τον «πιο νέο δισεκατομμυριούχο της υφηλίου»).

Εάν ήταν χώρα, το Facebook θα είχε πάνω από 550 εκατ. υπήκοους (πληθυσμός ο οποίος προβλέπεται να έχει αγγίξει τα 2 δισ. έως το 2012) και θα μιλούσε 75 γλώσσες, όπερ σημαίνει πως θα ήταν η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο (να σημειωθεί πως τα έσοδά της για το 2010 υπολογίζονται σε 2 δισ. δολάρια). Το εντυπωσιακό, ωστόσο, στην περίπτωση της εν λόγω «αυτοκρατορίας», είναι πως αυτή συστάθηκε μόλις τον Φλεβάρη του 2004, στο δωμάτιο μιας φοιτητικής εστίας του Χάρβαρντ.

Η εποχή της Facebookοποίησης
Οσο για τον ίδιο τον ιδρυτή της και νυν «αυτοκράτορα», αυτός ανακηρύχθηκε «προσωπικότητα της χρονιάς» για το 2010 από το περιοδικό «Τime». Λογικό, εάν αναλογιστεί κανείς τον ραγδαίο ρυθμό με τον οποίο εξαπλώνεται η αυτοκρατορία του, μεταβάλλοντας στην πορεία τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν.

«Το Facebook δεν είναι απλώς άλλη μία ιστοσελίδα, είναι μια υπηρεσία η οποία ''facebookοποιεί'' ο,τιδήποτε αγγίζει», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο ιστοχώρος «Tech Crunch».
Να σημειωθεί ότι, παρά την τεράστια περιουσία του, ο 26χρονος «αυτοκράτορας» εξακολουθεί να ζει στο ενοίκιο, να μην έχει το δικό του γραφείο στη δουλειά και να οδηγεί ένα σχετικά φθηνό αμάξι μάρκας «Honda».
 
ΤΖΟΥΛΙΑΝ ΑΣΑΝΖ - WIKILEAKS
Ο Αυστραλός χάκερ που έβγαλε στη φόρα τα... άπλυτα των Αμερικανών


«Ανδρας της χρονιάς» σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», ο 39χρονος Αυστραλός χάκερ και «ψυχή» του ιστοχώρου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, αποτελεί τον πρωταγωνιστή ενός υπό εξέλιξη θρίλερ με μπόλικες δόσεις κατασκοπείας, ανθρωποκυνηγητού, πολιτικών διαρροών, διπλωματικών κλυδωνισμών, φυλακίσεων, κρατήσεων αλλά και ερωτικών καταγγελιών για βιασμό (από μια Σουηδή πρώην υπάλληλο της CIA και τη φίλη της).

Δεδομένων των παραπάνω, δεν είναι τυχαίο που ο Ασάνζ πούλησε προ ημερών τα δικαιώματα της αυτοβιογραφίας του έναντι 1,14 εκατ. ευρώ. Το 2010 πρόκειται να μείνει στα χρονικά ως η χρονιά που το WikiLeaks έδειξε τα δόντια του δοκιμάζοντας τις αντοχές (αλλά και τις ανοχές) του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Οι πρώτες δονήσεις, απλή πρόγευση όσων επρόκειτο να ακολουθήσουν, σημειώθηκαν τον Απρίλιο με τη δημοσίευση ενός βίντεο που παρουσίαζε αμερικανικό ελικόπτερο να σκοτώνει στη Βαγδάτη δύο υπαλλήλους του πρακτορείου Reuters.
Ωστόσο, όσο πέρναγε ο καιρός, οι «δονήσεις» εντείνονταν (εκατοντάδες χιλιάδες διαρροές για τους πολέμους σε Αφγανιστάν και Ιράκ τους μήνες Ιούλιο και Οκτώβριο, αντίστοιχα) για να οδηγήσουν τελικώς στον μεγάλο «σεισμό» της 28ης Νοεμβρίου, οπότε άρχισαν να βγαίνουν σταδιακά στη φόρα τα «άπλυτα» (τα χιλιάδες διόλου κολακευτικά τηλεγραφήματα) πλήθους αμερικανικών πρεσβειών.
Υπερασπιστής της διαφάνειας για τους φίλους του και εχθρός της εθνικής ασφάλειας για τους εχθρούς του, ο Τζούλιαν Ασάνζ βρέθηκε στο επίκεντρο μιας θύελλας (κατηγορήθηκε για βιασμό, παραδόθηκε στη Σκότλαντ Γιαρντ και πλέον μάχεται δικαστικά από το Λονδίνο για τη μη έκδοσή του στη Σουηδία) η οποία, όπως όλα δείχνουν, και θα αργήσει να καταλαγιάσει αλλά και θα αλλάξει τα δεδομένα στον χώρο της ελευθερίας της έκφρασης.

ΜΠΡΙΝ, ΠΕΪΤΖ - GOOGLE
Αύξησαν κέρδη αλλά και... εχθρούς

Πληροφορίες, χάρτες, βιβλία, φωτογρα-φίες, ειδήσεις, βίντεο, διαφημίσεις: όλα τους προσφέρονται πλέον από την Google, τη μηχανή αναζήτησης η οποία έχει εξελιχθεί στον Γολιάθ της πληροφορίας (καθημερινά μέσω αυτής εκτελούνται πάνω από 1,5 δισ. αναζητήσεις). Τα καθαρά κέρδη της έφτασαν το τρίμηνο Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου τα 2,17 δισ. με βασική πηγή εσόδων τις διαφημίσεις, ενώ συνολικά το 2010, η Google εξαγόρασε 20 εταιρείες, πολλές από τις οποίες δραστηριοποιούνταν σε τεχνολογίες κοινωνικής δικτύωσης.
Ωστόσο, πίσω από αυτήν την... επέλαση, ελλοχεύουν και κίνδυνοι, με πιο πρόσφατο την έρευνα που ανακοίνωσε πως θα διεξάγει η ΕΕ. Στόχος να διαπιστωθεί εάν η Google παραβιάζει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία και κάνει κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά. Αναλυτές προεξοφλούν ότι η Google, που αντιμετωπίζει αντίστοιχη έρευνα και στις ΗΠΑ, θα αναγκαστεί να προβεί σε συμβιβασμό, προκειμένου να γλιτώσει την επιβολή ενός εξοντωτικού προστίμου.
 
ΟΥΙΛΙΑΜΣ, ΣΤΟΟΥΝ - ΤWITTER
«Τιτίβισαν» στην επιτυχία

Μόλις 140 χαρακτήρες, τόσοι όσοι χωρούν σε ένα «τιτίβισμα» του Twitter, αποδείχθηκαν αρκετοί για να καταστήσουν την εν λόγω υπηρεσία ένα από τα δέκα δημοφιλέστερα στέκια του διαδικτύου και να εκτοξεύσουν Εβαν Ουίλιαμς και Μπιζ Στόουν, στο νούμερο τρία της κατάταξης του «Fortune» με τους 40 πιο επιδραστικούς νέους επιχειρηματίες για το 2010. Τριάντα οκτώ και 36 ετών αντίστοιχα, οι Ουίλιαμς και Στόουν είδαν το δημιούργημά τους να εξελίσσεται στο αγαπημένο ιντερνετικό εργαλείο πολιτικών και ανθρώπων του θεάματος.
ΤΖΙΜΙ ΟΥΕΛΣ - WIKIPEDIA
Ο «παντογνώστης» του Διαδικτύου, με τους 100.000 συνεργάτες


Μετά το Google, η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia είναι εκείνη που ασκεί την ουσιαστικότερη επιρροή στον τρόπο με τον οποίο οι σύγχρονες κοινωνίες οργανώνουν, διαδίδουν και προσεγγίζουν τον πλούτο της γνώσης. Μάλιστα, κάποιοι, όπως ο Σεργκέι Μπριν της Google, τη χαρακτηρίζουν «θρίαμβο του Διαδικτύου» υπογραμμίζοντας το γεγονός πως αυτή βασίζεται για τον εμπλουτισμό της εξ ολοκλήρου στη «συλλογική σοφία» των απανταχού κυβερνοναυτών.

Αν δεν ήταν μη κερδοσκοπική επιχείρηση, η αξία της θα έφτανε τα 5 δισ. δολ., ωστόσο αυτή λειτουργεί υπό την αιγίδα του ιδρύματος Wikimedia και υποστηρίζεται από δωρητές, από τους οποίους ο ιδρυτής της, Τζίμι Ουέλς, ζήτησε φέτος 16 εκατ. δολ., προκειμένου να διασφαλιστεί ο ανεξάρτητος χαρακτήρας της. Η Wikipedia εμφανίστηκε στο Διαδίκτυο τον Ιανουάριο του 2001, ως συμπλήρωμα στη Nupedia την οποία γρήγορα απορρόφησε. Η ιδέα να βασιστεί στο λογισμικό wiki που επιτρέπει στον καθένα την πρόσβαση και την παρέμβαση στα λήμματα ανήκε στο συνιδρυτή Λάρι Σάνγκερ.
Ο Ουέλς, ο οποίος στα παιδικά του χρόνια περνούσε ώρες πάνω από τη «Μπριτάνικα», παραδέχεται πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, κυρίως σε ό,τι αφορά τους συνεργάτες της Wikipedia, το 80% των οποίων είναι άνδρες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Ουέλς, να μην υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για πιο «γυναικεία» θέματα όπως η ποίηση ή η ρομαντική λογοτεχνία. Σε μηνιαία βάση, εκτιμάται πως 100 χιλιάδες εθελοντές συνεισφέρουν στην εγκυκλοπαίδεια η οποία απασχολεί βασικό προσωπικό 45 ατόμων. Επόμενος στόχος της Wikipedia, η Ινδία, όπου πρόκειται να ανοίξει το πρώτο, εκτός ΗΠΑ, γραφείο της. 


 http://dete.gr/news.php?article_id=19683

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου