'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Βάσεις 2010: Σπουδές για δουλειά και κοντά στο σπίτι!

Σπουδές για δουλειά και κοντά στο σπίτι επέλεξαν οι φετινοί υποψήφιοι για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Σχολές τεχνολογικής και θετικής κατεύθυνσης που υπόσχονται γρήγορη εύρεση εργασίας ή προσφέρουν πολλές επαγγελματικές διεξόδους, καθώς και σχολές σωμάτων ασφαλείας που οδηγούν εγγυημένα στην… αγκαλιά του Δημοσίου ήταν αυτές που βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Παράλληλα, η οικονομική κρίση ώθησε σε άνοδο τμήματα των μεγάλων πόλεων όπου συγκεντρώνεται ο κύριος όγκος των υποψηφίων.

Η βελτίωση των μέσων βαθμολογιών, η μείωση του αριθμού των αριστούχων και η κατάργηση της βάσης του δέκα έκαναν άνω-κάτω τις φετινές βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας. Σε αντίθεση με τις προβλέψεις για γενική πτώση των βάσεων, διακόσια εννιά τμήματα ΑΕΙ κινήθηκαν ανοδικά και μόλις εκατόν είκοσι πτωτικά (συμπεριλαμβανομένων των ειδικών κατηγοριών). Τη μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψαν τμήματα χαμηλής και μέσης βαθμολογίας, και ιδιαίτερα οι φιλολογίες και τμήματα φυσικής, χημείας, βιολογίας και μαθηματικών. Παράλληλα, έντονα ανοδικά κινήθηκαν οι σχολές υπαξιωματικών στρατού και η Σχολή Αστυφυλάκων.

Στον αντίποδα, μεγαλύτερη ή μικρότερη πτώση βρέθηκαν να έχουν τα παιδαγωγικά τμήματα (εξαιτίας των περιορισμών στις προσλήψεις εκπαιδευτικών), οι ιταλικές και ισπανικές φιλολογίες, οι σχολές ιερατικών σπουδών και οι ακαδημίες εμπορικού ναυτικού. Μικρή κάμψη σημείωσαν οι αρχιτεκτονικές, πολυτεχνικές και οδοντιατρικές σχολές, οι νομικές παρέμειναν σταθερές, ενώ οι ιατρικές διατήρησαν τον τίτλο των σχολών με την υψηλότερη βαθμολογία, με μικρές αυξομειώσεις.

Σε ό,τι αφορά τα ΤΕΙ, εκατόν δεκατρία τμήματα κινήθηκαν ανοδικά και εκατό πτωτικά. Ξεχώρισαν τμήματα με καλές επαγγελματικές προοπτικές, όπως Συντήήρησης Αρχαιοτήτων, Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής, Μηχανολογίας, Φυσικοθεραπείας και Νοσηλευτικής.

Από την άλλη, η κατάργηση της βάσης του δέκα «βύθισε» κατά πολλές χιλιάδες μόρια δεκάδες τμήματα ΤΕΙ της περιφέρειας με αντικείμενο την αγροτική ή ζωική παραγωγή, τον τουρισμό, τις ιχθυοκαλλιέργειες κ.ά. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε πενήντα πέντε τμήματα ΤΕΙ η πτώση ξεπέρασε τα 3.000 μόρια, ενώ σε σαράντα ο πήχης διαμορφώθηκε κάτω από τα 5.000 μόρια! Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, ειδικά στα ΤΕΙ, οι υποψήφιοι διάλεξαν τμήματα κοντά στο σπίτι τους προκειμένου να αποφύγουν τα έξοδα της φοιτητικής μετανάστευσης. Από τα τριάντα δύο τμήματα του ΤΕΙ Αθήνας, πτώση σημείωσε μόνο ένα, ενώ ανοδικά κινήθηκαν σχεδόν όλα τα τμήματα του κοντινού στην πρωτεύουσα ΤΕΙ Χαλκίδας!

Γενικότερα, η έλλειψη βαθμολογικού ορίου αύξησε εντυπωσιακά τον αριθμό των υποψηφίων που υπέβαλαν μηχανογραφικό, από 92.426 πέρυσι σε 106.189 φέτος. Αυτό είχε αποτέλεσμα ο αριθμός των εισακτέων να εκτοξευτεί σε 84.368, έναντι μόλις 68.794 το 2009. Ωστόσο, ούτε φέτος έλειψε το φαινόμενο των κενών θέσεων, που διαμορφώθηκαν σε 4.108 (3.231 σε ΤΕΙ και 877 σε ΑΕΙ), έναντι 20.390 πέρυσι. Με λίγα λόγια, υπάρχουν τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ που δεν συγκεντρώνουν την προτίμηση ούτε των υποψηφίων που παραδίδουν λευκή κόλλα στις εξετάσεις! Οι εγγραφές των επιτυχόντων στα πανεπιστήμια, στα ΤΕΙ, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και στην ΑΣΠΑΙΤΕ θα πραγματοποιηθούν από τις 13 μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2010.


ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΜΕ ΒΑΘΜΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 1!
Μέχρι και πέρυσι η πολυσυζητημένη βάση του δέκα απαγόρευε την εισαγωγή υποψηφίων με βαθμολογίες που προσέγγιζαν το μηδέν, αλλά δημιουργούσε χιλιάδες κενές θέσεις εισακτέων, ειδικά σε ΤΕΙ της περιφέρειας. Φέτος η έλλειψη βαθμολογικού ορίου επέτρεψε την εισαγωγή πολύ περισσότερων σπουδαστών, αλλά με πάρα πολύ χαμηλές βαθμολογίες. Το πιο ακραίο παράδειγμα είναι το τμήμα Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος TEI Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη), όπου η βάση διαμορφώθηκε στα 868 μόρια, τα οποία αντιστοιχούν σε μέσο όρο βαθμολογίας κάτω από τη μονάδα! Αντίστοιχη εικόνα διαμορφώθηκε και αλλού, όπως στα τμήματα Βιομηχανικού Σχεδιασμού και Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων του ίδιου ΤΕΙ, με βάση τα 975 και τα 1000 μόρια αντίστοιχα, και στο τμήματα Ιχθυοκομίας και Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου (Ηγουμενίτσα), όπου η βάση διαμορφώθηκε αντίστοιχα στα 1164 και στα 1374 μόρια.


ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

Αλλαγές σε όλα τα επίπεδα ανακοίνωσαν η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου και ο υφυπουργός Γιάννης Πανάρετος, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες, ξεκαθάρισαν ότι από τη χρονιά 2013-2014 θα εφαρμοστεί νέο σύστημα πρόσβασης, ενώ έκαναν λόγο και για διορθωτικές παρεμβάσεις στο σημερινό σύστημα, με στόχο τον περιορισμό τόσο του αριθμού των εμπλεκομένων στις εξετάσεις όσο και της χρονικής τους διάρκειας.

Αναφερόμενη στις σχολές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ με τις πάρα πολύ χαμηλές βάσεις εισαγωγής και τις κενές θέσεις εισακτέων, η κυρία Διαμαντοπούλου τόνισε ότι στην πράξη διαμορφώνονται συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υποστήριξε ότι πρέπει να είναι οι ίδιες οι σχολές που θα κρίνουν ποιος μπορεί να σπουδάσει σε αυτές και, ουσιαστικά, προανήγγειλαν ελεύθερη πρόσβαση στις σχολές χαμηλής ζήτησης. Από την άλλη, είναι βέβαιο ότι κάποιες από αυτές τις σχολές θα αλλάξουν γνωστικό αντικείμενο, θα απορροφηθούν ή θα βάλουν οριστικά «λουκέτο», στα πλαίσια συνολικής αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Εμειναν στο σπίτι (λόγω του Internet) για πανηγυρισμούς και απογοητεύσεις
Τέρμα οι εικόνες με τους υποψηφίους για τα ΑΕΙ που συνωστίζονταν μπροστά από τις λίστες των επιτυχόντων στα λύκεια, με κάποιους να πανηγυρίζουν, γιατί είδαν το όνομά τους στην πολυπόθητη λίστα και κάποιους άλλους να δακρύζουν, γιατί απέτυχαν... Κι αυτό γιατί στη συντριπτική τους πλειονότητα οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων προτίμησαν να μείνουν στη δροσιά του κλιματιστικού τους και να πληροφορηθούν τα αποτελέσματα από την ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, καθώς και από τα ΚΕΠ καλώντας τον αριθμό 1500.

Στους διαδρόμους του σχολικού συγκροτήματος της Γκράβας, εκεί όπου άλλες χρονιές οι μαθητές συνωστίζονταν μπροστά από τις τοιχοκολλημένες λίστες με τα ονόματα των επιτυχόντων, χθες δεν κυκλοφορούσε ψυχή, αφού φέτος οι περισσότεροι μαθητές προτίμησαν να ενημερωθούν από το σπίτι τους χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες! Η Βάλια Ντούσκα ήταν από τους λίγους μαθητές που πέρασαν χθες την πύλη του σχολικού συγκροτήματος στα Πατήσια.

Οπως είπε η 18χρονη μαθήτρια, δέχτηκε τα αποτελέσματα των εξετάσεων με ανάμικτα συναισθήματα. Με χαρά, γιατί, όπως εξήγησε, πέρασε σε μία από τις σχολές που είχε δηλώσει στο μηχανογραφικό δελτίο και λύπη, γιατί για μόλις τριάντα μόρια δεν κατάφερε να πιάσει τη σχολή της πρώτης προτίμησής της. «Πέρασα στο τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πάντειου Πανεπιστημίου, αλλά θα προτιμούσα να περάσω στην ΑΣΟΕ ή σε κάποια σχολή ναυτιλιακών σπουδών» δήλωσε στην «Espresso».

Ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα δήλωσε, αντίθετα, η Μαρία Μαρκόγιαννη, η οποία πέρασε στο Παιδαγωγικό του Πανεπιστημίου Αλεξανδρούπολης. Παρ’ όλα αυτά, όπως τόνισε αμέσως μετά, δεν ξέρει αν σε λίγους μήνες από σήμερα θα παρακολουθεί τα μαθήματα από το αμφιθέατρο του τμήματος ή θα ξεκινήσει προετοιμασία για να ξαναδώσει εξετάσεις. «Σε γενικές γραμμές είμαι χαρούμενη με το αποτέλεσμα, αλλά θα πρέπει να συζητήσω και με τους γονείς μου, γιατί το κόστος σε περίπτωση που φύγω θα είναι μεγάλο» εξήγησε και συμπλήρωσε πως προτίμησε να δηλώσει σχολές με γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση.

Τη μειωμένη προσέλευση των παιδιών στα λύκεια επισήμανε και η μαθηματικός Μαρία Σκουτέλη: «Φέτος η προσέλευση των υποψηφίων στα σχολεία ήταν μικρή. Τα περισσότερα παιδιά ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα μέσω Ιντερνετ ή τηλεφωνικώς» τόνισε και κατέληξε: «Σε σχέση με πέρσι οι επιτυχόντες είναι περισσότεροι. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το ότι καταργήθηκε η βάση του “10”. Επίσης φέτος πολλοί υποψήφιοι επέλεξαν σχολές που βρίσκονται κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Εικάζουμε ότι πολλοί από όσους πέρασαν σε ΤΕΙ στην επαρχία θα ξαναδώσουν».


ΠΗΓΗ:   espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου