'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Πως θα προστατέψω το παιδί μου από τις κακοτοπιές του διαδικτύου;;;

Πόσες ώρες περνάει το παιδί σας στο ιντερνετ, στο facebook και στα χιλιάδες site που υπάρχουν για κάθε ενδιαφέρον και κάθε μορφής κοινωνική δικτύωση;  

Τι γράφουν, με ποιους μιλάνε και …ποιοι προσπαθούν να γίνουν «φίλοι» τους;
Ξέρω ότι αγχώνεστε και σας πιάνει σύγκρυο αλλά, προς Θεού, μην καταρρεύσετε!
Πρέπει να είστε εκεί, δίπλα τους και να ενστερνιστείτε κάποιες από τις νέες τεχνολογίες για να μην μείνετε «απέξω» και μακριά από τον κόσμο του παιδιού σας.
Κατ’αρχάς, να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Το facebook, το twitter και όλα τα άλλα εργαλεία που είναι τόσο της μόδας, δεν είναι απλά και μόνο παιχνίδια. Είναι, πλέον, βάσεις που τα παιδιά σας θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν και στην επαγγελματική τους πορεία. Φυσικά και υπάρχει όριο στο πόσες ώρες περνούν τα παιδιά σας μπροστά από μία οθόνη αλλά σε γενικές γραμμές... «get over it» και προσπαθήστε απλά να είστε εκεί για τα παιδιά σας.

Πως;

Βήμα πρώτο
H πρώτη παραδοχή που πρέπει να κάνετε, είναι ότι τεχνολογικά θα είστε πάντα πιο πίσω από τα παιδιά σας (όπως και οι γονείς σας από εσάς). Αν «κρυφοκοιτάτε», είναι περισσότερες οι πιθανότητες να ανακαλύψει το παιδί σας ότι παρακολουθείτε κρυφά τα email του και τις κινήσεις του στο ίντερνετ και να κρύψει τα πάντα από εσάς. Και αυτό δεν θέλετε να συμβεί! Αν το βλαστάρι σας αρχείσει να κινείται «υπογείως» στο ίντερνετ, έχετε χάσει!

Βήμα δεύτερο
Ενημερωθείτε. Ψάξτε στο ίντερνετ να δείτε ποια είναι τα πιο δημοφιλή sites και προσπαθήστε να δείτε πως λειτουργούν. Μπορεί να μην γίνετε ποτέ …χάκερ αλλά τουλάχιστον όταν βλέπετε μία διεύθυνση στον υπολογιστή του παιδιού σας θα γνωρίζετε περί τίνος πρόκειται.

Βήμα τρίτο
Το τρίτο βήμα που πρέπει να ξεκινήσει από μικρή ηλικία είναι να εξηγήσετε στο παιδί σας ότι όπως ο πραγματικός κόσμος έχει κώδικες συμπεριφοράς και επίσης καλούς και κακούς ανθρώπους, το ίδιο συμβαίνει και online. Χωρίς να τα κατατρομάξετε θα πρέπει να τους δώσετε να καταλάβουν ότι όπως «δεν μιλάμε αγνώστους» το ίδιο κάνουμε και στο ίντερνετ. Δεν δίνουμε το όνομα, τη διεύθυνση και το τηλέφωνό μας, δεν κανονίζουμε ραντεβού και σίγουρα δεν αποστέλλουμε φωτογραφίες μας!

Βήμα Τέταρτο
Μία λύση –τουλάχιστον για μικρές ηλικίες- είναι να συμμετέχουμε εξ’αποστάσεως στις ιντερνετικές δραστηριότητες των παιδιών μας. Αυτό μπορεί να γίνει αν γίνουμε «φίλοι» του παιδιού μας στο facebook (με την έγκρισή του) χωρίς να φαίνεται η γονική μας ταυτότητα ώστε να βλέπουμε τους φίλους του. Δεν χρειάζεται να κάνουμε και δημοσιεύσεις και να «εκθέτουμε» το παιδί μας. Απλά θα ξέρουμε ποιοι κυκλοφορούν γύρω του.

Βήμα Πέμπτο
Συμμετοχή! Καθίστε με το παιδί σας να συζητήσετε. Μία γενικόλογη «βαρύγδουπη διάλεξη» για το πόσο διαβολικό είναι το διαδίκτυο, δεν πρόκειται να αποδώσει. Αντίθετα, ζητήστε του να σας πει τι του αρέσει στο ίντερνετ, ποια είναι τα τελευταία νέα της τεχνολογίας και άλλα που θα τον κάνουν να νιώσει ότι ξέρει περισσότερα από εσάς. Περιηγηθείτε μαζί του στο ίντερνετ και αφήστε το παιδί να σας …μάθει όσα ξέρει.

Βήμα έκτο
Στο site της Disney και στο YouTube υπάρχει ένα πολύ καλό βίντεο κλιπ ενός λεπτού (στα αγγλικά οπότε ετοιμαστείτε για μετάφραση) που εξηγεί σε απλά στα παιδιά τους βασικούς κανόνες ασφαλείας για το διαδίκτυο. Δείτε το http://www.youtube.com/watch?v=F4Qd1WVRctc μαζί και εξηγείστε του τι λέει!

Γενικά, πρέπει να θυμάστε ότι κάθε παιδί, ανάλογα με την ηλικία του και την εμπιστοσύνη που σας εμπνέει, μπορεί να έχει διαφορετικό βαθμό ελέγχου. Η χρυσή τομή ανάμεσα στην διακριτική παρακολούθηση και την εισβολή στον προσωπικό χώρο του παιδιού σας, είναι δύσκολο να βρεθεί. Από τη στήλη αυτή θα μπορούσαμε να σας προτείνουμε δεκάδες προγράμματα που παρακολουθούν κάθε πληκτρολόγηση που θα κάνει το παιδί. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί λύση.

Ακόμα και στην ηλεκτρονική εποχή ισχύουν οι βασικοί κανόνες ανατροφής που προτείνουν να έχετε πραγματική επαφή με το παιδί σας. Ψάχνοντας κρυφά τα email του δεν θα αποκομίσετε απαραίτητα κάποια ιδιαίτερη πληροφορία αν δεν γνωρίζετε παράλληλα τι τον ή την οδήγησε να γράψει κάτι «περίεργο» και το μόνο που θα κερδίσετε θα είναι μία κρίση πανικού!

Να είστε δίπλα του και όχι απλά …από δίπλα. Να μαθαίνετε τα ενδιαφέροντά του και να αναπτύσσετε και εσείς τα δικά σας ώστε να έρθετε πιο κοντά και να μπορείτε να το παρακολουθήσετε.


Πηγή:sigmalive
http://alepounews.blogspot.com/2010/11/blog-post_9264.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου