'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Όταν το γέλιο γίνεται επικίνδυνο....

Μπορεί το γέλιο να έχει συνδεθεί με χαρούμενες, αστείες στιγμές της ζωής, όμως όσο κι αν μας φαίνεται παράξενο υπάρχουν περιπτώσεις που θα πρέπει να μας κάνει να ανησυχούμε. Η αδικαιολόγητη έκρηξη γέλιου είναι μια κατάσταση που είναι γνωστή ως “παθολογικό γέλιο” και συνδέεται με μια σειρά από ασθένειες.....


Το γέλιο αυτό λοιπόν συνήθως είναι σημάδι μιας υποφώσκουσας ασθένειας που συνδέεται με το νευρικό σύστημα και δεν συνδέεται με καμία έκφραση χαράς.

Όπως γνωρίζουμε, ο εγκέφαλος είναι το κέντρο ελέγχου του νευρικού συστήματος,στέλνοντας σήματα για διάφορες ενέργειες που κάνουμε, όπως το περπάτημα και το γέλιο.

Όταν όμως στρεβλώνονται αυτά τα σήματα, εξαιτίας μιας χημικής ανισορροπίας ή ενός όγκου στον εγκέφαλο, τότε προκαλείται ένα ασυνήθιστο γέλιο, που ενεργοποιείται ξαφνικά.

Το 2007 ένα 3χρονο κοριτσάκι άρχισε να παθαίνει κρίσεις γέλιου χωρίς προφανείς αιτίες, ενώ απέκτησε επίμονα τικ. Οι γιατροί ανακάλυψαν πως η μικρή έπασχε από μια σπάνια μορφή επιληψίας, ενώ αφαίρεσαν έναν όγκο στον εγκέφαλο της.

Οι όγκοι και οι κύστες στον εγκέφαλο είναι πολύ συχνή αιτία του παθολογικού γέλιου, ενώ έχει παρατηρηθεί και σε ασθενείς που έχουν υποστεί οξύ εγκεφαλικό.

Επιπλέον, το παθολογικό γέλιο εμφανίζεται και στα Σύνδρομα Angelman και Tourette.

Το πρώτο είναι μια σπάνια χρωμοσωμική διαταραχή που επηρεάζει το νευρικό σύστημα. Οι άνθρωποι που νοσούν συνήθως δεν μπορούν να μιλήσουν και χαμογελούν συνεχώς, έχοντας συχνά βίαια ξεσπάσματα γέλιου. Αυτό συμβαίνει γιατί το κέντρο του εγκεφάλου που ελέγχει την ευτυχία βρίσκεται σε υπερδιέργεση.

Το δεύτερο σύνδρομο είναι μια νευροβιολογική διαταραχή που προκαλεί έναν συνδυασμό τικ και αθέλητα φωνητικά ξεσπάσματα. Πρόκειται για μια διαταραχή όχι επικίνδυνη, αλλά κουραστική για τον ασθενή, ιδίως αν τα τικ του επηρεάζουν την καθημερινότητα του.

Τέλος, το παθολογικό γέλιο συνδέεται και με τη χρήση ναρκωτικών, τη γεροντική άνοια και το στρες.


ΠΗΓΗ:   http://cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου