'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Ολο και περισσοτερους φορους για τον λαο, ολο και λιγοτερους για τις εταιρειες

Τη μείωση του φορολογικού συντελεστή 40% με τον οποίο επιβαρύνονται τα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων, αλλά και την σταδιακή αποκλιμάκωση του συντελεστή φορολόγησης των μη διανεμόμενων κερδών από το 24% στο 20% εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.


Σύμφωνα με την «Ημερησία» το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης προσανατολίζεται σε διορθωτικές κινήσεις που αφορούν στη φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών, λαμβάνοντας ειδική μέριμνα για τους ξένους επενδυτές. 

Το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να επανεξετάζει τη φορολόγηση θυγατρικών που ελέγχονται κατά 100% από τις μητρικές τους, καθώς έχει γίνει αντιληπτό ότι δεν πρέπει να εξομοιώνεται ...η φορολόγηση μερισμάτων θυγατρικών με αυτήν των φυσικών προσώπων.

Η επιβολή φόρου 40% στα διανεμόμενα κέρδη έχει χαρακτηρισθεί από εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου ως αντικίνητρο για τη συνέχιση της πραγματοποίησης επενδύσεων στην Ελλάδα και έχει αρχίσει να πυροδοτεί κύμα αποχωρήσεων μεγάλων πολυεθνικών ομίλων από τη χώρα.  Ο λόγος είναι ότι η φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών με τον πολύ υψηλό συντελεστή του 40% σε συνδυασμό με την επιβολή αλλεπάλληλων εκτάκτων εισφορών στα κέρδη των επιχειρήσεων δημιουργούν συνθήκες που δεν καθιστούν ελκυστική την επιχειρηματική δράση στην Ελλάδα.

Ειδικά δε στις περιπτώσεις θυγατρικών εταιρειών που έχουν ιδρυθεί στην Ελλάδα από μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους, φορολογούνται με 40% όχι μόνο τα κέρδη που πρόκειται να διανεμηθούν σε μετόχους που είναι φυσικά πρόσωπα αλλά ακόμη κι αυτά που προορίζονται για τις μητρικές εταιρείες οι οποίες κατέχουν έως και το 100% των μετοχικών κεφαλαίων των εν λόγω θυγατρικών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ίδιοι οι πολυεθνικοί όμιλοι να θεωρούν ότι χάνουν σημαντικό μέρος των μεριδίων από τα κέρδη που πραγματοποιούν οι θυγατρικές τους

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την επιτάχυνση της μείωσης του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 20%. Αν και σύμφωνα με την φορολογική νομοθεσία η προσαρμογή αυτή προβλέπεται να γίνει μέχρι το 2014, στο οικονομικό επιτελείο έχουν αρχίσει να συζητούν το ενδεχόμενο να επισπευσθεί η μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά δύο χρόνια. Δηλαδή ο φορολογικός συντελεστή 20% για τα αδιανέμητα κέρδη των νομικών προσώπων να εφαρμοστεί νωρίτερα, ενδεχομένως το 2012.


Ομάδα του www.e-protasi.com
Από.... http://pentapostagma.blogspot.com
Το είδαμε στο: http://anemo-milos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου