'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος Γεώργιος

Ο Άγιος Γεώργιος (γνωστός στην Ορθόδοξη Εκκλησία ως Τροπαιοφόρος) είναι από τους πιο γνωστούς αγίους της σε ολόκληρο τον Χριστιανικό (και μη) κόσμο. Γιορτάζει στις 23 Απριλίου ή για τις Εκκλησίες που πηγαίνουν σύμφωνα με του Ιουλιανό ημερολόγιο, εάν η ημέρα συμπέσει πριν το ...Πάσχα, μετατίθεται την Δευτέρα της Διακαινησίμου. Ο Άγιος Γεώργιος θεωρείται Άγιος της Καθολικής Εκκλησίας, της Αγγλικανικής Εκκλησίας, της Ορθόδοξης Εκκλησίας και επίσης για κάποιες διαμαρτυρόμενες ομολογίες που αποδέχονται την απόδοση τιμών σε Αγίους.
Ο Άγιος μαρτύρησε προσευχόμενος, «απετμήθη την κεφαλήν», την Παρασκευή 23 Απριλίου του έτους 303 μ.Χ. Κατά δε τον υπολογισμό του ιστορικού Ευσεβίου, και σύμφωνα με το μακεδονικό ημερολόγιο, αντιστοιχούσε στην Παρασκευή της Διακαινησίμου, του Πάσχα. Κρυφά σήκωσαν οι Χριστιανοί το πάντιμο λείψανο του και το έθαψαν, μαζί με αυτό της αγίας μητρός του, η οποία μαρτύρησε την ίδια ή την επόμενη ημέρα. Ο πιστός υπηρέτης του Αγίου, Πασικράτης, εκτελώντας την επιθυμία του Αγίου, παρέλαβε το άγιο λείψανο του Μάρτυρα, μαζί με αυτό της μητέρας του, και τα μετέφερε στην Λύδδα της Παλαιστίνης. Από εκεί, όπως βεβαιώνουν οι πηγές, οι Σταυροφόροι πήραν τα ιερά λείψανα της Αγίας Πολυχρονίας και τα μετέφεραν στην Δύση.
Ο Άγιος Γεώργιος θεωρείται προστάτης του Πεζικού και του Στρατού Ξηράς, ενώ είναι και ο προστάτης Άγιος της Αγγλίας. Επίσης, θεωρούταν Άγιος προστάτης των Σταυροφόρων και των Προσκόπων. Ως πολεμικός άγιος και ελευθερωτής συγκεντρώνει πολλές θαυμάσιες διηγήσεις και παραδόσεις, από τις οποίες η σπουδαιότερη είναι αυτή που μιλάει για το φόνο του δράκοντα και της σωτηρίας της βασιλοπούλας. Το θηρίο αυτό φυλούσε το νερό μιας πηγής κοντά στη Σιλήνα στη Λιβύη και το άφηνε να τρέχει μόνον όταν έβρισκε κάποιον άνθρωπο να φάει. Οι κάτοικοι της περιοχής όριζαν με κλήρο το θύμα του δράκοντα. Ολόκληροι στρατοί είχαν αντιταχθεί με αυτό το τέρας, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ο κλήρος έφερε και την σειρά της βασιλοπούλας, την οποία έσωσε ο Άγιος Γεώργιος φονεύοντας τον δράκο.

http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/
http://odysseaschios.blogspot.com

Πρώτα η στέγη και μετά βλέπουμε

Το Τζαμί της Καλούτσιανης περιμένει την αναστήλωσή του εδώ και τρία χρόνια, από τότε που έγινε η απαλλοτρίωσή του και οι ιδιοκτήτες του, όλοι τους ιδιώτες, πληρώθηκαν για να μην έχουν καμία αξίωση πάνω σε αυτό το μνημείο. Η στιγμή που περίμενε, φαίνεται ότι ήρθε.Η Νομαρχιακή Επιτροπή Προγραμματισμού Εκτέλεσης Έργων, Εκπόνησης Μελετών και Προμηθειών ανάδειξε προχτές την εργοληπτική εταιρία «Π. Χαλούλος-Β.Βαγενάς» ως εργολάβο της αποκατάστασης του μουσουλμανικού τεμένους, με προϋπολογισμό 270.000 ευρώ. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση και να ξεκινήσουν οι εργασίες.Η εργολαβία αυτή βέβαια έρχεται σε μια περίοδο που το ταμείο της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης είναι πολύ μείον. Πολλοί είναι οι εργολάβοι που περιμένουν εδώ και πολύ καιρό να πληρωθούν, χωρίς όμως να βλέπουν κάποιο διέξοδο. Η Νομαρχία, από την πλευρά της, προσπαθεί να πάρει δάνειο επτά εκατομμυρίων ευρώ για να πληρώσει τα χρέη –ένα δάνειο για το οποίο υπάρχουν πολλές αμφισβητήσεις όσον αφορά τη νομιμότητά του. Είναι εύλογο, ενόψει και «Καλλικράτη», να επικρατεί λοιπόν μια ανησυχία για τη δυνατότητα χρηματοδότησης της αποκατάστασης του τεμένους.Αν όλα πάνε καλά, με τα 270.000 ευρώ, και πάλι, ο πολίτης δεν μπορεί να αναμένει κάποια σημαντική αποκατάσταση του τζαμιού. Τα χρήματα αυτά, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί μέσω προγραμματικής σύμβασης με την 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, θα «επενδυθούν» στη συντήρηση της στέγης και σε εργασίες στα κουφώματα, στις πόρτες και στα παράθυρα. Σε πρώτη φάση, δηλαδή, οι ειδικοί θα προσπαθήσουν να στεγανοποιήσουν το τζαμί, προκειμένου να αντέξει στις καιρικές συνθήκες με την ελπίδα ότι θα βρεθούν κάποτε τα χρήματα για την πλήρη αποκατάστασή του. Μέχρι τότε, το τζαμί της Καλούτσιανης -που στο παρελθόν φιλοξενούσε ζαχαροπλαστεία και καφενεία, ακόμα και ΚΤΕΛ παλιότερα- θα δυσκολευτεί να πάρει τη θέση που του αξίζει στην ιστορία της πόλης. Η αναστήλωσή του αποτελεί πάντως αίτημα όλης της Καλούτσιανης. Κάτοικοι μέσω του πολιτιστικού συλλόγου της περιοχής έχουν ζητήσει επανειλημμένα να αναστηλωθεί το τζαμί αφενός μεν για να αποκτήσει η Καλούτσιανη το μνημείο της –ταυτότητα γι’ αυτήν- και αφετέρου για να υπάρξει μια ανάδειξη της όλης περιοχής με απώτερο στόχο ακόμα και την προσέλκυση του τουριστικού ενδιαφέροντος.

ΠΗΓΕΣ:
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
http://epirusgate.blogspot.com/

Η Ελλάδα στα πρόθυρα της πτώχευσης


Μεταδίδεται από όλα τα ξένα πρακτορεία αυτή τη στιγμή:
Το έλλειμμα είναι πολύ μεγαλύτερο

Το έλλειμμα της Ελλάδας, καθώς και το δημόσιο χρέος, είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που πιστεύαμε μέχρι τώρα, υποστηρίζουν οι άνθρωποι της Ε.Ε., αφού εξέτασαν τα νέα στατιστικά δεδομένα. Η χώρα, σύμφωνα με τις δικές τους προβλέψεις, είναι στα πρόθυρα της πτώχευσης και χρειάζεται το συντομότερο δυνατόν οικονομική βοήθεια. Αυτή η βοήθεια που πήρε, με τα δάνεια που έκανε μέχρι τώρα, προφανώς δεν επαρκεί. Τον περασμένο χρόνο το δημόσιο έλλειμμα έτρεξε με ποσοστό του 13,6 %, σχεδόν μια μονάδα περισσότερο από ό,τι είχαν δηλώσει (12,7), επισημαίνει η
Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία στο Λουξεμβούργο. Η Ελλάδα, σύμφωνα με αυτά τα νέα νούμερα, κινείται στα όρια της κρατικής πτώχευσης. Το χρέος μεγάλωσε κι έφτασε τα 273 δισ. ευρώ, το οποίο είναι στα 115% του ΑΕΠ, πολύ πιο ψηλά από το επιτρεπόμενο από την Ε.Ε (60%).
Γίνεται όλο και πιθανότερο, να κάνει χρήση η Ελλάδα της οικονομικής βοήθειας των 30 δισ. ευρώ, που είχε καθοριστεί με το πρόσφατα αποφασισμένο πρόγραμμα έκτακτης βοήθειας. Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στους στόχους που έχει εξαγγείλει, να μειώσει δραστικά τις δημόσιες δαπάνες. Ακόμα μέσα στο 2010 η κυβέρνηση των Αθηνών θέλει να μειώσει το έλλειμμα κατά 4 ολόκληρες μονάδες. Τα μέτρα λιτότητας είναι ήδη γνωστά, που προβλέπεται μείωση μισθών και συντάξεων, καθώς και φορολογικές αυξήσεις. Αποτέλεσμα είναι οι κοινωνικές αναταράξεις με απεργίες και διαδηλώσεις κάθε μορφής.
Όλα αυτά, φαίνεται να μην επαρκούν στη συγκεκριμένη δεινή κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα και γιαυτό οι Ευρωπαίοι περιμένουν τη φωνή εκ μέρους του Παπανδρέου
για βοήθεια. Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν από μόνοι τους να ενεργοποιήσουν το μηχανισμό στήριξης, αλλά πρέπει να το ζητήσει η Ελλάδα. Αυτό, βέβαια, συνδυάζεται με επιπρόσθετα προβλήματα (ανάμιξη του ΔΝΤ κτλ). Όλοι, όμως οι Ευρωπαίοι είναι σίγουροι ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεσει από μονη της να περάσει το ποτάμι.

http://kapistri.blogspot.com