'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Και γιατροί συμμετείχαν σε πειράματα των κρατουμένων

Γιατροί που συνεργάστηκαν με τη Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) των Ηνωμένων Πολιτειών για τις ανακρίσεις των υπόπτων για τρομοκρατική δράση, συμμετείχαν σε προγράμματα έρευνας και πειραμάτων, παραβιάζοντας την αμερικανική και τη διεθνή νομοθεσία καθώς και τους κανόνες ιατρικής ηθικής.
Σύμφωνα με την οργάνωση Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Physicians for Human Rights-PHR), οι γιατροί, οι ψυχολόγοι καθώς και άλλοι ειδικοί που συνεργάστηκαν με την CIA και παρακολουθούσαν τις τεχνικές που εφάρμοζε- όπως η στέρηση ύπνου και ο εικονικός πνιγμός- συγκέντρωναν στοιχεία για τις επιπτώσεις των ανακρίσεων στους κρατουμένους, με στόχο να τελειοποιηθούν αυτές οι τεχνικές και να διασφαλιστεί ότι παραμένουν εντός των ορίων που είχαν θέσει οι νομικοί της κυβέρνησης Μπους. Ωστόσο, στην προσπάθειά τους να πετύχουν το στόχο τους, οι ειδικοί μετέτρεψαν τους υπόπτους σε πειραματόζωα, σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης.
Οι New York Times επισημαίνουν ότι, τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι επαγγελματίες του τομέα της Υγείας από τις ανακρίσεις των κρατουμένων επέτρεψαν στη CIA να καταλήξει στις επιπτώσεις, σωματικές και ψυχολογικές, που είχαν οι τεχνικές της. Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί είχαν περάσει το όριο και είχαν αντιμετωπίσει ως πειραματόζωα και όχι ως ασθενείς τους κρατουμένους. «Υπάρχουν διεθνή και εθνικά όρια στην ανθρώπινη έρευνα και στην πραγματοποίηση πειραμάτων, περιλαμβανομένων εκείνων που στηρίζονται στον Κώδικα της Νυρεμβέργης-μετά το τέλος του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου- και στον αποκαλούμενο Αμερικανικό Κοινό Κανόνα(American Common Rule). Και οι δυο απαγορεύουν τα πειράματα σε ανθρώπους χωρίς την σύμφωνη γνώμη τους», σημειώνουν οι New York Times.
Η οργάνωση βασίζεται σε δημόσια έγγραφα που είχαν δημοσιευτεί τον Αύγουστο του 2007 αν και σε μεγάλο βαθμό παραμένουν λογοκριμένα. Σύμφωνα με την PHR, οι γιατροί που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, «συνέλεγαν ιατρικές πληροφορίες για τις συνέπειες των βελτιωμένων τεχνικών, οι οποίες αργότερα χρησιμοποιήθηκαν για να επινοηθούν, να αναπτυχθούν και να εφαρμοστούν νέες μέθοδοι προσομοίωσης πνιγμού».
Σε ανακοίνωσή της η CIA αρνείται τις κατηγορίες της PHR: «Η CIΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος κράτησης στο παρελθόν, δεν διενήργησε έρευνα σε κάποιον κρατούμενο ή σε ομάδα κρατουμένων»।

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: ΤΑ ΝΕΑ Web-Only

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ: http://www.thegreekz.com

Το Αγιον Ορος πάει... Ιντερνετ

Φωτογραφίες και περιηγητικά κείμενα 24 bloggers από εφτά χώρες για το Περιβόλι της Παναγιάς συγκροτούν για πρώτη φορά διαδικτυακή και «φυσική» έκθεση.

«Μετά την έξοδό μας από το Αγιον Ορος, ο Πάρις έκανε την παρατήρηση πως ο χρόνος κυλούσε πολύ αργά. Αλλά όταν ήρθε η ώρα να φύγει, αισθάνθηκε πως ήταν σαν να είχε μεσολαβήσει ελάχιστος χρόνος. Επιστρέφοντας από τα μοναστήρια στο Αγιον Ορος, για κάποιον λόγο αισθάνεται κανείς σαν να πέρασε μια αιωνιότητα από πολύτιμες στιγμές και ευλογίες συνυφασμένες...

Ωστόσο και η "κάθοδος" στη φυσιολογική ζωή είναι και αυτή μια εμπειρία από μόνη της ενδιαφέρουσα, συχνά μια διαμάχη μεταξύ της εκκωφαντικής και αγχώδους ζούγκλας της καθημερινότητας και της ήσυχης απροκατάληπτα λιτής και απροσποίητα απλής πνευματικής, αιώνια όμορφης ζωής». Γράφει ο Μάικλ Τίσελ από τη Βοστώνη, μεταπτυχιακός φοιτητής της Θεολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το κείμενό του εκτίθεται στην Αγιορείτικη Εστία και στην προσωπική του ιστοσελίδα: http: //1pilgrim2greece. blogspot. com.

Δεκάδες φίλοι του Αγίου Ορους, από όλο τον κόσμο, το επισκέπτονται, το φωτογραφίζουν, γράφουν εντυπώσεις, συνομιλούν με τους μοναχούς, ψηλαφούν τον ιδιαίτερο κόσμο της μοναστικής πολιτείας. Δεκάδες απ΄ αυτούς διατηρούν προσωπικές σελίδες στο Διαδίκτυο (blog, web galleries, web pages), στις οποίες αναρτούν φωτογραφίες και κείμενα, που αποτυπώνουν εντυπώσεις, επιλογές, προβληματισμούς.

Είναι απ΄ αυτές τις ανά τον κόσμο ιστοσελίδες από όπου επέλεξαν κείμενα και φωτογραφίες οι δύο επιμελητές της πρωτότυπης έκθεσης με τίτλο «Το Αγιον Ορος των bloggers», η οποία εκτίθεται στο κτίριο της Αγιορείτικης Εστίας Θεσσαλονίκης και γιορτάζει φέτος τα δέκα χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας της. Η έκθεση περιλαμβάνει 115 φωτογραφίες, φωτογράφων από επτά χώρες, ΗΠΑ (είναι η χώρα με τους περισσότερους bloggers όσον αφορά το Αγιον Ορος), Ελλάδα, Αγγλία, Σουηδία, Αίγυπτος, Ολλανδία και Αυστρία, οι οποίοι επισκέφτηκαν το Αγιον Ορος, φωτογράφισαν στιγμές από την καθημερινή ζωή της μοναστικής πολιτείας και τις ανάρτησαν στο Διαδίκτυο σε blogs, web pages, web galleries.

Η έκθεση θα αναρτηθεί και θα λειτουργεί ταυτόχρονα και στο Διαδίκτυο (μέσω της ιστοσελίδας της Αγιορείτικης Εστίας) από την Πέμπτη 10 Ιουνίου, με τον επισκέπτη να «περιηγείται» το κτίριο Νεδέλκου και τον εκθεσιακό χώρο, να παρακολουθεί τα έργα των συμμετεχόντων και να ενημερώνεται για τις εντυπώσεις κάποιων από τους bloggers που συνοδεύουν τις αναρτημένες στο Διαδίκτυο φωτογραφίες τους.

«Η πασχαλινή ακολουθία άρχισε στις 11 μ.μ. και φυσικά ακολουθήσαμε στον ναό τους υπόλοιπους προσκυνητές. Μας επέτρεψαν να μείνουμε στον νάρθηκα. Το σκοτάδι, το όμορφο ψάλσιμο, η μυρωδιά από το λιβάνι και οι τοιχογραφίες για άλλη μια φορά δημιούργησαν μια μοναδική ατμόσφαιρα και εμπειρία. Επειτα από δύο ώρες μέσα στην ακολουθία αναρωτηθήκαμε για πόσο ακόμα θα διαρκέσει η αγρυπνία, αλλά αποφασίσαμε να μείνουμε ακόμα λίγο. Στις 3 τα ξημερώματα ο φίλος μου σχεδόν αποκοιμήθηκε όρθιος και γι΄ αυτόν τον λόγο πήγε να ξαπλώσει...».

Το κείμενο (εκτίθεται στην Αγιορείτικη Εστία) είναι γραμμένο στα ολλανδικά και προέρχεται από τον ιστότοπο http://athos. web-log. nl/ που ίδρυσαν προ δεκαετίας και πλέον δύο αδέλφια, Ολλανδοί, που επισκέφθηκαν το Αγιον Ορος για πρώτη φορά το 1996 και έκτοτε επιστρέφουν συχνά με νέο φωτογραφικό και διηγηματικό υλικό.

«Ο μέσος όρος λειτουργίας των blogs αυτών είναι περί τα τρία χρόνια. Τα ολλανδικά είναι από τα μακροβιότερα. Το συγκεκριμένο είναι το μακροβιότερο (περί τα δέκα χρόνια λειτουργίας) κι έχει μέχρι σήμερα τη υψηλότερη επισκεψιμότητα. Οι περισσότεροι από τους bloggers δεν έχουν ομολογιακή σχέση με την Ορθοδοξία. Είναι καθολικοί, διαμαρτυρόμενοι ή και άθρησκοι και αντιμετωπίζουν στην πλειονότητά τους το Αγιον Ορος με τα μάτια του περιηγητή ή του μαγεμένου από την ατμόσφαιρα της Ορθοδοξίας περιηγητή. Ασχολούνται με διάφορα θέματα όπως με την αρχιτεκτονική, τη μαγειρική, τη φύση κ.ά.», λέει στα «ΝΕΑ» ο εκ των επιμελητών της έκθεσης Νεκτάριος Αντωνίου, θεολόγος, μουσικολόγος και ιστορικός της τέχνης.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού λόγω του διεθνούς χαρακτήρα της και της αντιπροσωπευτικότητάς της σε θεματολόγιο, τεχνικές, κ.λπ., απευθυνόμενη και στους ξένους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης.

ΠΗΓΗ: http://www.tanea.gr

Ανίχνευση καρκίνου με απλές εξετάσεις αίματος

Μ
ία απλή εξέταση αίματος μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο πριν ακόμα σχηματιστεί όγκος, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες. Η ανακάλυψη αυτή, η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί στην Μ. Βρετανία επίσημα στις αρχές του επόμενου έτους, περιγράφεται ως «σημαντική εξέλιξη» στον τρόπο διάγνωσης του καρκίνου.
Η εξέταση αυτή είναι η πρώτη που αναγνωρίζει με ακρίβεια τα σημάδια που "εκπέμπονται" από το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου όταν ο καρκίνος εξελίσσεται. Η έρευνα δείχνει ότι τέτοια σημάδια μπορούν να εντοπιστούν ακόμα και πέντε χρόνια πριν βρεθεί κάποιος όγκος, προετοιμάζοντας τους γιατρούς να επέμβουν όταν ακόμα ο καρκίνος βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο.
Οι επιστήμονες περιέγραψαν την εξέταση, η οποία επινοήθηκε αρχικά για καρκίνο του πνεύμονα, ως ένα μέσο να αντιμετωπίσουν τα «κακά» νούμερα της χώρας τους όσον αφορά στην έγκαιρη διάγνωση και την επιβίωση από την ασθένεια. Ο εντοπισμός του καρκίνου στους πνεύμονες, το πάγκρεας και τον φάρυγγα γίνεται συχνά τόσο αργά που λειτουργεί απλά ως επιβεβαίωση ενός επικείμενου θανάτου.
Τα φυσικά συμπτώματα -αυτά που υποδεικνύουν συνήθως την ανάγκη για θεραπεία- συχνά δεν εμφανίζονται μέχρι να αναπτυχθεί ο καρκίνος κατά δύο τρίτα, τουλάχιστον. Στην περίπτωση του καρκίνου στους πνεύμονες, ο όγκος μπορεί να έχει φτάσει το μέγεθος μιας μπάλας τένις μέχρι να τον αντιληφθεί ο ασθενής. Ακόμα και οι πιο έγκαιρες αξονικές αναγνωρίζουν τον καρκίνο αφού τα καρκινικά κύτταρα έχουν διαιρεθεί 20 φορές –ο θάνατος έρχεται όταν έχουν διαιρεθεί μετά από 40 φορές.
Η δημιουργία της εξέτασης
Η νέα αυτή εξέταση αίματος αναπτύχθηκε μετά από 15 χρόνια έρευνας από κλινικούς ιατρούς στο Νότινγχαμ και στο Κάνσας και πρόκειται να παρουσιαστεί αργότερα αυτόν τον μήνα στην Αμερική. Αρχικά θα βοηθήσει τους καπνιστές να ελέγξουν, παράλληλα με τις συμβατικές αξονικές εξετάσεις, αν κινδυνεύουν από καρκίνο του πνεύμονα. Η εταιρία, η οποία μεσολάβησε για την δημιουργία της νέας αυτής τεχνολογίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Νότινγχαμ, ονομάζεται Oncimmune. Ο ρόλος της εξέτασης θα είναι να εντοπίζει πρωτεϊνικό υλικό με την ονομασία αντιγόνο, το οποίο παράγεται από ανώμαλα καρκινικά κύτταρα. Αυτό το υλικό αναγκάζει το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδράσει, παράγοντας μεγάλες ποσότητες αυτοαντιστωμάτων.
Παρατηρώντας αυτή την δραστηριότητα και αναγνωρίζοντας του συνδυασμούς των αντιγόνων, οι οποίοι σηματοδοτούν την παρουσία κάποιου συγκεκριμένου καρκίνου, οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν μία αναπαραγωγική εξέταση, η οποία το μόνο που χρειάζεται από τον ασθενή είναι 10ml αίματος.
Οι γιατροί αισιοδοξούν
Ο καθηγητής John Robertson, ειδικός στον καρκίνο του μαστού και επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι η εξέταση αυτή πρόκειται σύντομα να καλύπτει και τον καρκίνο του μαστού, ενώ με την σπουδαία αυτή τεχνολογική εξέλιξη προβλέπεται να βελτιωθεί τουλάχιστον κατά 90% ο εντοπισμός των καρκίνων. Όπως χαρακτηριστικά είπε «αρχίζουμε να κατανοούμε την καρκινογένεση με έναν πρωτόγνωρο τρόπο –βλέπουμε ποιες πρωτεΐνες είναι λάθος, πώς αντιδρά το ανοσοποιητικό. Είναι σαν ο ίδιος μας ο οργανισμός να φωνάζει ‘έχω καρκίνο!’ πολύ πριν ο καρκίνος μπορέσει να εντοπιστεί».
Η έρευνα έχει προς το παρόν συμπεριλάβει περισσότερα από 8.000 άτομα στη Μ. Βρετανία και την Αμερική. Οι πρώτες επίσημες παρουσιάσεις της τεχνολογικής αυτής εξέλιξης πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Κοινότητας Κλινικής Ογκολογίας, στο Σικάγο, την επόμενη εβδομάδα. Ο Geoffrey Hamilton-Fairley, διευθύνων πρόεδρος της Oncimmune, δήλωσε ότι η εξέταση, η οποία θα έχει το όνομα EarlyCDT-Lung, θα είναι διαθέσιμη από τις αρχές του 2011 στη Μ. Βρετανία, ενώ αρχικά θα παρέχεται μόνο από ιδιωτικούς φορείς σε κόστους αντίστοιχο με αυτό που έχει οριστεί για την Αμερική (περίπου 360 ευρώ).

ΠΗΓΗ: http://pournari.blogspot.com

Οι λίστες με τα "δώρα"

Τα στοιχεία από το σκληρό δίσκο της γραμματέως του πρώην ισχυρού άνδρα της SIEMENS Μιχάλη Χριστοφοράκουκαι μίλησαν και έφεραν στην επιφάνεια ονόματα πολιτικών προσώπων.

Ο περίφημος κωδικός «101000» με τα δώρα και τις χορηγίες φαίνεται πως αποκρυπτογραφήθηκε και δείχνει ότι στις «δαπάνες διεύθυνσης» μεταξύ άλλων υπήρχαν τιμολόγια για οικοσκευές και εξοπλισμό γραφείου πολιτικών προσώπων.

Οι λίστες με τα  δώρα

Ήδη τα στοιχεία βρίσκονται στα χέρια των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής καθώς και δύο φάκελοι που κατάσχεσε ο εισαγγελέας κ. Ζαγοριανός στην έφοδό του στα γραφεία της Εταιρείας στους οποίους υπάρχουν οι λεγόμενες «ειδικές παραγγελίες».

Από τα στοιχεία αποδεικνύεται μέσω τιμολογίων η αποστολή οικοσκευής αλλά και τηλεφωνικού κέντρου στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ένα τιμολόγιο έχει εκδοθεί στο όνομα της πρώην συζύγου του Μαρέβας.

Το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρεται συνολικά για τη διετία 2005 ? 2007 σε 22 κωδικούς και τα προϊόντα που του έχουν αποσταλεί αγγίζουν σε αξία τα 180.000 ευρώ.

Τρεις κωδικοί από το 1998 έως το 1999 αναφέρουν το όνομα του Άκη Τσοχατζόπουλου αλλά και της Αρετής Τσοχατζόπουλου και αφορούν οικοσκευές αξίας σχεδόν 4.000 ευρώ ενώ υπάρχει ακόμα ένας κωδικός με προϊόντα της SIEMENS αξίας σχεδόν 3.000 ευρώ με παραλήπτη πρόσωπο στο πολιτικό γραφείο του Άκη Τσοχατζόπουλου στην οδό Κόμνα Τράκα.

Από το σπάσιμο των κωδικών καταδεικνύεται και η χορηγία στη νεολαία του ΠΑΣΟΚ το 2003 ύψους 15.000 ευρώ.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος

ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr

Ομπάμα: «Θέλω να ξέρω τίνος τον κ... να κλωτσήσω»

Εντείνει την πίεση στην πετρελαϊκή εταιρία British Petroleum ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, χρησιμοποιώντας... διαφορετική γλώσσα απ΄ό,τι συνήθως. «Θέλω να ξέρω τίνος τον κ... να κλωτσήσω» για την πετρελαιοκηλίδα που δημιουργήθηκε στον Κόλπο του Μεξικού, επισήμανε. «Δεν κάθομαι έτσι απλά να μιλάω με ειδικούς σα να πρόκειται για σεμινάριο κολεγίου. Μιλάμε με τους τύπους αυτούς γιατί έχουν τις καλύτερες απαντήσεις».



Μιλώντας στην εκπομπή του NBC News «Today», ο Ομπάμα είπε ότι αν ο Τόνι Χέιγουορντ, ο διευθύνων σύμβουλος της BP εργαζόταν για εκείνον, θα τον είχε απολύσει μέχρι τώρα, γι' αυτά που δήλωσε μετά την κρίση με την πετρελαιοκηλίδα. «Θέλω τη ζωή μου πίσω» είχε πει ο Χέιγουορντ, και είχε προσθέσει ότι ο Κόλπος του Μεξικού «είναι μια μεγάλη θάλασσα».

Η συγκεκριμένη πετρελαιοκηλίδα αποτελεί τη χειρότερη οικολογική καταστροφή στην αμερικανική ιστορία. Προκλήθηκε από έκρηξη στην εξέδρα διύλησης στις 20 Απριλίου, προκαλώντας το θάνατο σε 11 εργαζομένους.

Στο Λονδίνο, η μετοχή της BP έπεσε περισσότερο από 2%, ύστερα από τις δηλώσεις Ομπάμα. Ο αμερικανός πρόεδρος υπεραμύνθηκε των ενεργειών της κυβέρνησής του στη διαχείριση της κρίσης, παρά τις επικρίσεις που δέχτηκε για καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων. Από το τέλος Απριλίου έχει μεταβεί τρεις φορές στην πληγείσα περιοχή.

ΠΗΓΗ: http://www.tanea.gr

Ποια οικογένεια έχει αναλάβει την τύχη της χώρας μας στα χέρια της;

"Προσωπικά πιστεύω ότι είναι καλύτερα να έχουμε μερικά στρέμματα γης λιγότερα από εκείνα που μας ανήκουν, και να κοιμόμαστε τα βράδια ήσυχοι και ασφαλείς, παρά να έχουμε ότι μας ανήκει και να μην μπορούμε να κλείσουμε μάτι από τον κίνδυνο κάποιας ξαφνικής επίθεσης κακόβουλων γειτόνων εναντίον μας".
Γιώργος Παπανδρέου (Συνέντευξη τύπου – Τορόντο Καναδά, 1999)

"Είμαι 37 ετών στην καρδιά της ελληνικής πολιτικής. Δεν ξέρω αν ο Γουόλτερ σου είπε για το υπόβαθρό μου. Είμαι μισός Αμερικανός και μισός Έλληνας… Γεννημένος στο Σαν Φρανσίσκο, είμαι μετανάστης στην Ελλάδα… Ο παππούς μου και ο πατέρας μου είναι ίσως οι πιο διάσημοι και κακόφημοι πολιτικοί στην Ελλάδα από το 1900. Αυτή τη στιγμή ο πατέρας μου είναι επικεφαλής αυτής της καταραμένης χώρας σαν πρωθυπουργός, για ακόμη μια φορά. Ο αδελφός μου είναι βουλευτής με το πνεύμα της δεκαετίας του ‘60. Η μητέρα μου προήδρευε και προεδρεύει σε διάφορες γυναικείες οργανώσεις. Ο γαμπρός μου 100% είναι πολιτικός για τα πανηγύρια. Περιστασιακά και εγώ ο ίδιος στήνω μια παράσταση ως υιός του. Είμαι ένας μεταμφιεσμένος Έλληνας με αμερικανική καρδιά…".
Νίκος Παπανδρέου (Επιστολή προς την Αμερικανίδα φίλη του Χριστίνα Βαρντ – Περιοδικό «Νέμεσις», τεύχος Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2004)

πηγή STEVENIKO
(ευχαριστώ τον καλό φίλο και αναγνώστη μας Γραφέα Πεζικού για την ενημέρωση)

Τα σχόλια δικά σας.......

ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΑΡΘΗΚΕ ΩΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ BLOG : http://koukfamily.blogspot.com/

Τα πάντα ακριβαίνουν...

Φωτιά έχουν πάρει τιμές σε προϊόντα όπως το αλκοολούχα ποτά, ο καπνός, τα ρούχα , τα παπούτσια , τα καύσιμα, αλλά και τα ράφια στο σούπερ μάρκετ, τη στιγμή που το πορτοφόλι του μέσου Έλληνα, αδειάζει δραματικά.

Στο 5,4% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός το Μάιο, υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 1997, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη (08/06), η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,8%.

Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2009 - Μαΐου 2010, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2008 - Μαΐου 2009, παρουσίασε αύξηση 2,3%, έναντι αύξησης 2,8%, που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

Η αύξηση του πληθωρισμού κατά 5,4% προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών:

Από τις αυξήσεις των δεικτών:

α) Κατά 16,9% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιριζόμενων ποτών, καθώς και των τιμών των τσιγάρων.

β) Κατά 2,4% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

γ) Κατά 7,8% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, της ύδρευσης-αποχέτευσης, του ηλεκτρισμού και των υπηρεσιών κοινοχρήστων.

δ) Κατά 1,4% της ομάδας «Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα έπιπλα-καλύμματα δαπέδου, στα είδη κλινοστρωμνής-λευκά είδη, στα υαλικά, στα επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, στα είδη καθαρισμού και στις οικιακές υπηρεσίες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των οικιακών συσκευών.

ε) Κατά 2,5% της ομάδας «Υγεία», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ιατρικών, οδοντιατρικών υπηρεσιών και της νοσοκομειακής περίθαλψης.

στ) Κατά 20,3% της ομάδας ‘’ Μεταφορές‘’, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη: αυτοκίνητα, τέλη κυκλοφορίας-διόδια, καύσιμα αυτοκινήτου(βενζίνη), ανταλλακτικά αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου-μοτοσικλέτας, υπηρεσίες μεταφορών.

ζ) Κατά 3,7% της ομάδας «Επικοινωνίες», λόγω αύξησης των τιμών της κινητής τηλεφωνίας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών της σταθερής τηλεφωνίας.

η) Κατά 0,7% της ομάδας «Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, βιβλία-εφημερίδες-περιοδικά-γραφική ύλη-σχολικά είδη, υπηρεσίες αναψυχής. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ειδών οπτικοακουστικού εξοπλισμού και των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

θ) Κατά 3% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών, των φροντιστηρίων και των ΙΕΚ

ι) Κατά 3,2% της ομάδας «Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ειδών: φαγητό εκτός οικίας, αναψυκτικά-γλυκά-καφές-ποτά (σερβιριζόμενα), κυλικεία.

ια) Κατά 5,1% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των κουρείων-κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας, των κοσμημάτων-ρολογιών, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων και των τιμών των άλλων υπηρεσιών.

Αλλά και από τη μείωση του δείκτη:

Κατά 1,1% της ομάδας "Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά", λόγω μείωσης των τιμών στα είδη: ελαιόλαδο, γιαούρτι, φρούτα νωπά, λαχανικά νωπά। Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα είδη : δημητριακά και παρασκευάσματα, μοσχάρι νωπό, πατάτες νωπές, ψάρια νωπά, γλυκά-ζαχαρωτά.

ΠΗΓΗ: http://cosmo.gr

Κομπίνα με Πόρσε και Μαζεράτι στα τελωνεία..

Το υπουργείο Οικονομικών μετά τον εντοπισμό υποθέσεων που στερούν εκατοντάδες εκατομμύρια φόρων και δασμών από το Δημόσιο, ετοιμάζεται να κάνει βαθιές τομές στα τελωνεία.

Μόνο στο τελωνείο Πειραιά, οι...
φάκελοι με τις εκκρεμείς υποθέσεις στο δικαστικό τμήμα σχηματίζουν βουνό και τα εκκρεμή έσοδα φτάνουν τα 890 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά στα τελωνεία της χώρας οι εκκρεμότητες ανέρχονται σε αρκετά δισ. ευρώ.
Σε τελωνείο της χώρας εξετάζονται οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πέρασαν στη χώρα 435 πολυτελή αυτοκίνητα, από Πόρσε και Μαζεράτι έως... Φεράρι, τα οποία εισήχθησαν από εταιρεία-μαϊμού

Σε άλλο τελωνείο εξετάζονται οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πέρασαν στη χώρα 435 πολυτελή αυτοκίνητα, από Πόρσε και Μαζεράτι έως Φεράρι, τα οποία εισήχθησαν από εταιρεία-μαϊμού. Πλήγμα αποτελεί και το λαθρεμπόριο ναυτιλιακών καυσίμων από το οποίο υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο το Δημόσιο χάνει 500- 700 εκατ. ευρώ.

Εφοδος του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλου στο τελωνείο Πειραιά έβγαλε λαβράκι. Διαπιστώθηκε ότι στο δικαστικό τμήμα του τελωνείου λιμνάζουν 8.500 υποθέσεις ύψους 890 εκατ. ευρώ και ουδείς γνωρίζει ούτε τι ακριβώς αφορούν ούτε πόσα χρόνια εκκρεμότητας μετρούν.

Για το ξεκαθάρισμα της υπόθεσης, ο κ. Γεωργακόπουλος έδωσε εντολή στη Διεύθυνση Προσωπικού του υπουργείου Οικονομικών να συγκροτηθεί 15μελές συνεργείο, το οποίο θα εξετάσει μία προς μία τις υποθέσεις ώστε να μην παραγραφούν. Ανάλογες καταστάσεις διαπιστώνει το υπουργείο Οικονομικών στο σύνολο των τελωνείων της χώρας, όπου η αποδιοργάνωση των προηγούμενων ετών εξακολουθεί να δίνει ηχηρό «παρών» και οι υποθέσεις σε εκκρεμότητα αντιπροσωπεύουν ποσά πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.Εταιρεία-μαϊμού

Σε άλλο τελωνείο διαπιστώθηκαν 435 υποθέσεις εισαγωγών πολυτελών αυτοκινήτων από εταιρεία-μαϊμού. Οι εισαγωγές έγιναν κανονικά και οι εκτελωνισμοί προχώρησαν χωρίς ουδείς να ελέγξει αν υπάρχει πραγματικά η εταιρεία που έκανε την εισαγωγή. Τελικά, διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία υπάρχει μόνο στα χαρτιά και τώρα οι αγοραστές των αυτοκινήτων βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση.

Σε πρώτη φάση, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τις ακριβείς συνθήκες εκτελωνισμού, τους δασμούς και τους φόρους που πληρώθηκαν ή όχι και έχει ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες να γίνει διασταύρωση των στοιχείων των αγοραστών. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και το υπουργείο Οικονομικών υπόσχεται άμεσα αποτελέσματα.

Την ίδια ώρα, χαοτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο της διακίνησης ναυτιλιακού πετρελαίου. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργακόπουλο, το Δημόσιο χάνει κάθε χρόνο φόρους 500- 700 εκατ. ευρώ από το λαθρεμπόριο καυσίμων, όπου τα περιθώρια εικονικών εφοδιασμών πλοίων με ναυτιλιακό πετρέλαιο είναι πολύ μεγάλα, λόγω έλλειψης ελέγχων, όπως και οι δυνατότητες διάθεσης του πετρελαίου αυτού ως πετρέλαιο κίνησης με πολλαπλάσιους φόρους στη συνέχεια.


greece-salonika
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ: http://fonaklas.blogspot.com