Νομοθετική παρέμβαση με την οποία θα καταργούνται αποφάσεις διαιτησίας που δίνουν αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα πέραν των προβλεπόμενων και επιτρεπόμενων από το Μνημόνιο, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, από τη Βουλή. Στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης ο κ. Λοβέρδος ενημέρωσε ότι αυτό τον καιρό υπάρχουν αποφάσεις της διαιτησίας (ΟΜΕΔ) που δίνουν αυξήσεις μετά τις 5 και 6 Μαΐου – οπότε ψηφίστηκε ο νόμος που μετέφερε το Μνημόνιο στην ελληνική έννομη τάξη με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την εισοδηματική πολιτική στον ιδιωτικό τομέα – 1,5% και μάλιστα σε μία περίπτωση, «η οποία αποτελεί και το κραυγαλέο παράδειγμα», δεύτερη αύξηση για το 2010 στο 3%.
«Εμείς ως Πολιτεία έχουμε την υποχρέωση να περιφρουρήσουμε όσα έχουμε συμφωνήσει» τόνισε ο υπουργός Εργασίας και προανήγγειλε για την επόμενη εβδομάδα νομοθετική παρέμβαση, με την οποία «αυτού του είδους τις αποφάσεις οι οποίες αντιστρατεύονται τις συλλογικές προσπάθειες όλων μας στην Ελλάδα, θα τις καταργήσουμε».
Υπογράμμισε ακόμη ότι σε αυτό το πλαίσιο «των μεγάλων δυσκολιών και του αγώνα που δίνουμε με αυταπάρνηση για να φύγει η Ελλάδα από αυτή την περιπέτεια» δεν μπορεί κάποιοι «καθόλου έξυπνοι, αλλά ιδιαιτέρως πονηροί να επιφυλάσσουν για τον εαυτό τους τον ρόλο του καλού και να δείχνουν τους κάποιους υπόλοιπους σαν τους κακούς της ιστορίας».
«Πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους» κατέληξε.
Ο υπουργός Εργασίας συνεχάρη τους κοινωνικούς εταίρους οι οποίοι – όπως είπε – συνδιαμόρφωσαν με την νέα Γενική Εθνική Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψαν μισθολογικούς όρους εργασίας για την επόμενη τριετία που «και μέσα στο πλαίσιο του Μνημονίου είναι και έχουν σπέρματα κοινωνικής δικαιοσύνης.
Για μία ακόμη πρόκληση στη λογική της καταλήστευσης των εργαζομενων, μιλά το ΚΚΕ και καλεί την εργατική τάξη και το λαό σε αντεπίθεση.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η ηγεσία του επιβεβαιώνουν για πολλοστή φορά ότι είναι οι πιο αδίστακτοι υπερασπιστές της κερδοφορίας του κεφαλαίου και της καταλήστευσης των εργαζομένων. Αυτό δείχνει τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση που θα καταργεί αποφάσεις της διαιτησίας ή τις συλλογικές συμβάσεις που δίνουν αύξηση πάνω από τα οριζόμενα στο μνημόνιο που η κυβέρνηση εφαρμόζει με ευλάβεια».
«Πρόκειται για μια ακόμα πρόκληση, που η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να αγνοήσουν και να αντεπιτεθούν, προκειμένου να αχρηστεύσουν στην πράξη τις κυβερνητικές επιδιώξεις» καταλήγει το ΚΚΕ.
Για αντισυνταγματική απόφαση που μάλιστα δεν θα έχει ουδεμία συμβολή στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως δήλωσε ο Δημ.Στρατούλης, της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, «η δήλωση του υπουργού Εργασίας ότι προωθεί νομοθετική πρωτοβουλία για να καταργήσει τις ΣΣΕ και ΑΔ, που δίνουν σε εργαζόμενους κλάδων ή και επιχειρήσεων του Ιδιωτικού Τομέα αυξήσεις στους μισθούς ελάχιστα μεγαλύτερες από όσα προβλέπει ο μνημόνιο για το 2010, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι ο ίδιος ο υπουργός προσωπικά, αλλά και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το Σύνταγμα (άρθρο 22) για ένα και μόνο λόγο: για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και του κεφαλαίου στη χώρα μας».
«Αυτό το αντισυνταγματικό και αντιδραστικό μέτρο σε βάρος των εργαζομένων του Ιδιωτικού Τομέα ουδεμία συμβολή έχει στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας – το οποίο η κυβέρνηση επικαλείται – αλλά αποκλειστικά και μόνο στην αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων μέσω της λεηλασίας των εργατικών εισοδημάτων. Το νέο Ιουλιανό κυβερνητικό νομοθετικό πραξικόπημα της κυβέρνησης δεν πρέπει να περάσει» καταλήγει ο κ. Στρατούλης.
«Ο κυβερνητικός αντεργατικός αυταρχισμός δεν θα περάσει» τονίζει το ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή του στην οποία «με αγανάκτηση και οργή καταγγέλει την και καταδικάζει τη σημερινή δήλωση του υπουργού εργασίας στη Βουλή, με την οποία καταφέρεται ενάντια σε όσους παραβαίνουν την κατάπτυστη ΕΣΣΕ, που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τους βιομήχανους».
«Ο υπουργός προφανώς αναπολεί τις αλήστου μνήμης πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, το γνωστό άρθρο 4, για να επιβεβαιώσει για μια ακόμα φορά ότι η άλλη όψη των αντεργατικών, αντιλαϊκών πολιτικών είναι ο αυταρχισμός, τα ‘αποφασίζομεν και διατάζομεν’, η καταστολή» προσθέτει το ΠΑΜΕ και καλεί όλους τους εργαζόμενους «να επιβάλλουν δυναμικά τα δικαιώματα των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».
ΠΗΓΗ:
http://www.apogevmatini.gr/