Γιατί τα ελεφαντάκια στέκονται στα πόδια τους και περπατούν την πρώτη ημέρα που γεννιούνται, ενώ ο άνθρωπος χρειάζεται έναν ολόκληρο χρόνο για να πετύχει κάτι τέτοιο; Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Λουντ στη Σουηδία πιστεύει ότι βρήκε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα, όπως σημειώνει στο επιστημονικό έντυπο «Ρroceedings of the Νational Αcademy of Sciences».
Οι ερευνητές, αφού ανέπτυξαν ένα ειδικό μοντέλο το οποίο προβλέπει πότε το κάθε είδος στέκεται στα πόδια του και περπατάει, ανακάλυψαν ότι τελικώς όλα τα θηλαστικά κάνουν τα πρώτα βήματά τους όταν ο εγκέφαλός τους βρίσκεται στο ίδιο ακριβώς επίπεδο ανάπτυξης. Απλώς, προφανώς λόγω πολυπλοκότητας του ανθρώπινου εγκεφάλου, εμείς χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο χρόνο ώστε να επιτύχουμε την εγκεφαλική ωριμότητα εκείνη που θα μας κάνει να... πάμε μπροστά.
Το μοντέλο των σουηδών ειδικών βασίζεται σε πληροφορίες όπως το βάρος του εγκεφάλου, το οποίο μαρτυρεί τη φάση ανάπτυξής του, καθώς και το αν το κάθε είδος στέκεται στις πτέρνες του όπως ο άνθρωπος ή βαδίζει ακροποδητί όπως οι γάτες και τα άλογα. Ο επικεφαλής της μελέτης Μάρτιν Γκάργουιτς εξήγησε ότι τα νέα ευρήματα μαρτυρούν ότι « οι νευρωνικοί μηχανισμοί που κρύβονται πίσω από την αρχή της βάδισης είναι παρόμοιοι στα διαφορετικά θηλαστικά και ενεργοποιούνται στην ανάλογη στιγμή κατά την ίδια φάση ανάπτυξης του εγκεφάλου»
αναδημοσίευση από gewponoi.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου