'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τρίτη, 29 Ιουνίου 2010

Το 50% των καταστηματαρχών σκέφτεται να τερματίσει τη λειτουργία

ΣE απορρόφηση και της νέας αύξησης του ΦΠΑ καλεί τους εμπόρους η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ως υποχρέωση καθώς εκτιμάται ότι πολλές επιχειρήσεις αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για να κερδίσουν χρόνο και να αποφύγουν το λουκέτο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, 2 στους 10 καταστηματάρχες αλλάζουν έδρα σε χώρους με χαμηλότερα ενοίκια και γενικά μικρότερα λειτουργικά έξοδα, 3 στους 10 σκέπτονται να περιορίσουν περαιτέρω τον αριθμό εργαζομένων, 4 στους 10 δεν ανταποκρίνονται στις οικονομικές υποχρεώσεις, 5 στους 10 εξετάζουν σοβαρό το ενδεχόμενο να τερματίσουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους, 7 στους 10 δηλώνουν ότι έχουν πάψει να έχουν κερδοφορία, 8 στους 10 επικαλούνται τραπεζικές συνθήκες ασφυξίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, 9 στους 10 πιστεύουν ότι δεν έχουν καμία σημαντική βοήθεια από το κράτος.

Με συντηρητικές εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι η απορρόφηση του ΦΠΑ που θα επιχειρηθεί από το ελληνικό εμπόριο είναι περίπου 1 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 30% της συνολικής επιβάρυνσης ΦΠΑ.

Αναλυτικά, η επιβάρυνση στον καταναλωτή έχει, κατά την ΕΣΕΕ, ως εξής:

• Στον κλάδο των τροφίμων (λιανική-χονδρική) 800 εκ. ευρώ. Από 4,9 δισ στα 5,7 δισ ευρώ.

• Στον κλάδο των αυτοκινήτων/ανταλλακτικών κ.λπ. 300 εκ. ευρώ. Από 3,6 δισ. στα 3,9 δισ ευρώ.

• Στο σύνολο του λιανικού εμπορίου (εκτός από τον κλάδο των τροφίμων) 1 δισ. ευρώ. Από 10,8 δισ. στα 11,8 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα του κύκλου εργασιών στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο για το 2009 και λαμβάνοντας υπόψη το προβλεπόμενο ποσοστό μείωσης του ΑΕΠ για το 2010, η επιβάρυνση από την αύξηση του ΦΠΑ υπολογίζεται περίπου στα 3 δισ. ευρώ ετησίως.

Στο πρώτο πεντάμηνο του έτους τα έσοδα από τον ΦΠΑ, παρά την πρώτη αύξηση του Φεβρουαρίου, παρουσιάζουν άνοδο μόλις 0,8% έναντι ετήσιου στόχου 14,5%. Aρα, η αναπροσαρμογή του ΦΠΑ δεν φαίνεται να αποδίδει τα αναμενόμενα για τα κρατικά έσοδα, τα οποία παρουσιάζουν υστέρηση, κυρίως λόγω της ύφεσης κατά 4% στην οικονομία μας.

ΠΗΓΗ: http://www.express.gr

Εντόπισαν "κατάσκοπο" στην Κύπρο οι Αμερικανοί

Στη σύλληψη 11 υπόπτων για κατασκοπία εις βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών και για λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης, ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν οι αμερικανικές αρχές την Τρίτη (29/6).
Μάλιστα, ο τελευταίος “κατάσκοπος” συνελήφθη επί κυπριακού εδάφους.

Το όνομα του, σύμφωνα με το CNN, είναι Χριστόφορος Μέτσος και συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, μετά από “κόκκινο συναγερμό” που έθεσε η Interpol για εκείνον, με τις κατηγορίες της κατασκοπίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Ο 55χρονος “κατάσκοπος” πλήρωσε εγγύηση 20.000 ευρώ για να βγει από τη φυλακή όπου κρατείτο από τις πρώτες κιόλας ώρες της σύλληψης τους, όμως η κυπριακή εισαγγελία του έχει απαγορεύσει την είσοδο από τη χώρα.

Ο Μέτσος, σύμφωνα με την αμερικανική αντικατασκοπεία, είχε δεχθεί λεφτά από έναν ρώσο πράκτορα, τα οποία είχε θάψει σε πάρκο στη Βόρεια Βιρτζίνια. Αργότερα, άλλοι δύο ύποπτοι πήγαν στο σημείο και ξέθαψαν τα λεφτά.

Όσο για τους υπόλοιπους 10 υπόπτους, αυτοί συνελήφθησαν τη Δευτέρα (28/6), ενώ πέντε από αυτούς εμφανίστηκαν την Τρίτη στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Οι τέσσερις από αυτούς τους πέντε, ανάμεσα τους και ένας ισπανός δημοσιογράφος της εφημερίδας El Diario, κρατούνται ως ύποπτοι διαφυγής μέχρι την ακρόαση τους την 1η Ιουλίου.

Ρωσία: “Αβάσιμες οι κατηγορίες”

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια οργισμένη ανακοίνωση, λέγοντας πως οι συλλήψεις είναι “αβάσιμες και έχουν απρεπείς σκοπούς”.

“Δεν κατανοούμε τους λόγους για τους οποίους το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε μια ανακοίνωση που είχε άρωμα Ψυχρού Πολέμου. Τέτοια περιστατικά συνέβαιναν στον παρελθόν, όταν οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν τεταμένες. Σε κάθε περίπτωση, είναι κρίμα όλα αυτά να συμβαίνουν τη στιγμή που η αμερικανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την αναθέρμανση των σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ”.

Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, δήλωσε λακωνικά αλλά με νόημα από το Ισραήλ, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη : “Ακόμα δεν έχουμε λάβει μια εξήγηση”

ΠΗΓΗ: http://cosmo.gr

Πολιτική αστάθεια, αποσταθεροποίηση και έξαρση της κοινωνικής βίας προβλέπουν οι Αμερικανοί


Απώλεια του γεωπολιτικού της ρόλου στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, σενάρια ολοκληρωτικής κατάρρευσης πολιτικού ελέγχου και κοινωνικής έξαρσης της βίας, σταδιακή αποσύνδεση από της μεγάλες (σ.σ. προστάτιδες δυνάμεις δυνάμεις βλέπε Αμερική), πολιτική αποσταθεροποίηση σε σημαντικό βαθμό, και έξοδο από την ευρωζώνη είναι μερικές από τις εκτιμήσεις -πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις για την Ελλάδα των «ειδικών» του stratfor, οι οποίοι επισημαίνουν ότι τα τρία επόμενα χρόνια θα είναι καθοριστικά για την σύγχρονη μετεπαναστατική από συστάσεως του ελληνικού κράτους ιστορία της χώρας.
Σύμφωνα με την δεκασέλιδη ανάλυση, κάνοντας focus στα συμπεράσματα, σύμφωνα με τους αναλυτές του Stratfor, υποβαθμίστηκε ο ρόλος της Ελλάδας ως στρατηγικός σύμμαχος στα Βαλκάνια, με την αλλαγή της πολιτικής γεωγραφίας της περιοχής μετά τον πόλεμο στα Βαλκάνια(το 1993), μια απώλεια που όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το Αμερικανικό ινστιτούτο ήταν ορατή σε όλους πέρα από την ίδια της Ελλάδα, με αποτέλεσμα η Αθήνα, «αρνούμενη να αποδεχτεί την πραγματικότητα, έκανε τα πάντα να διατηρήσει την θέση της, δανειζόμενη αφενός τεράστια ποσά για εκσυγχρονισμένους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και δίνοντας αφετέρου λανθασμένα στοιχεία για να μπει στην ευρωζώνη».
Αυτή η πολιτική εξήγηση ωστόσο – πάντα σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης- δεν καταγράφεται. Αντιθέτως, η σημερινή οικονομική κρίση περιγράφεται –κυρίως- από τα δυτικοευρωπαϊκά ΜΜΕ ως αποτέλεσμα της ελληνικής τεμπελιάς, υπερδαπανών και ανευθυνότητας με αποτέλεσμα να διογκώνεται το πάντα ελλειμματικό δημόσιο χρέος και ο εσωτερικός και κυρίως εξωτερικός δανεισμός της χώρας.
Συνεχίζοντας, οι αναλυτές εξηγούν «ότι η Ελλάδα, αντιμετωπίζοντας μεταξύ άλλων και την υπαρκτή απειλή για το Αιγαίο, δεν είχε εναλλακτική παρά να χρεωθεί, ύστερα από την απώλεια του ενδιαφέροντος από τους δυτικούς προστάτες εταίρους», για να συμπληρώσουν ότι «Σήμερα η Ελλάδα δεν μπορεί ούτε να ονειρεύεται ότι θα μπορέσει να επιτύχει τον 5ο γεωπολιτικό της στόχο, την κυριαρχία της δηλαδή στην ανατολική μεσόγειο. Πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής της τις δυο τελευταίες 10ετιες.
Ακόμα και ο 4ος στόχος, που είναι η ενοποίηση της εσωτερικής Ελλάδας βρίσκεται υπό αμφισβήτηση, όπως απεικονίζεται στην έκθεση λόγω της «εσωτερικής της αδυναμίας της να μαζέψει τους φόρους. Σχεδόν το 25% της ελληνικής οικονομίας εντάσσεται στην παραοικονομία, ένα ποσοστό από τα πλέον υψηλότερα ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες».
Για το Stratfor, «η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς εξωτερικό προστάτη, με το ερώτημα να τίθεται αν η Ελλάδα θα μπορέσει να αποδεχτεί την μείωση κατά πολύ του γεωπολιτικού της ρόλου», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν είναι στο χέρι μας αλλά «εξαρτάται από τις στρατηγικές που υιοθετεί η Τουρκία, η οποία είναι μια αναδυόμενη γεωπολιτική δύναμη που στοχεύει να επεκτείνει την επιρροή της στα Βαλκάνια, την Μέση Ανατολή και τον Καύκασο. Το ερώτημα είναι τώρα αν η Τουρκία θα εστιάσει τους στόχους της στο Αιγαίο ή αντί αυτού επιθυμεί να συμφωνήσει με την Ελλάδα, ώστε να επικεντρωθεί σε άλλα συμφέροντά της».
Η συμβουλή του ινστιτούτου είναι να βρει η Ελλάδα τον τρόπο να ξαναγίνει χρήσιμη σε μια ή περισσότερες μεγάλες δυνάμεις, σπεύδει όμως να πει ότι είναι κάτι απίθανο, «εκτός εάν μια σύγκρουση μεγάλων δυνάμεων επιστρέψει στα Βαλκάνια»...
Για να καταλήξει ότι σε κάθε περίπτωση, τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι καθοριστικά για την Ελληνική ιστορία, προοιωνίζοντας μια εικόνα αποσταθεροποίησης από τα αυστηρά μέτρα που επέβαλε το ΔΝΤ και η ΕΕ, με αποτέλεσμα την περαιτέρω εξασθένιση της κεντρικής κυβέρνηση, αλλά και την χρεωκοπία προ των πυλών (κρίνοντας από το επίπεδο του χρέους, το οποίο –όπως επισημαίνουν- σύντομα θα είναι πάνω από το 150% του ΑΕΠ), και την στάση επιφυλακής των ευρωπαίων εταίρων για μια διαταγή εξόδου από την ευρωζώνη, μόλις διαπιστωθεί ότι αυτό δεν αποτελεί κίνδυνο για την υπόλοιπη ευρώπη.
Έτσι, το stratfor εκτιμά ότι η Ελλάδα, χωρίς πρόσβαση σε διεθνή κεφάλαια ή χρήματα στήριξης, μπορεί να αντιμετωπίσει μια ολοκληρωτική κατάρρευση του εσωτερικού πολιτικού ελέγχου με άμεσο αποτέλεσμα την έξαρση της κοινωνικής βίας, τέτοια που έχει να δει από την περίοδο της στρατιωτικής χούντας την δεκαετία του 70» για να καταλήξει ο συντάκτης της απαισιόδοξης έκθεσης ότι «Η Ελλάδα είναι πρώτη φορά από το 1820 είναι πραγματικά μόνη της!». ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ.
Και κάτι ακόμα:
Το Ινστιτούτο Stratfor, ή διαφορετικά η σκιώδης CIA, σε βιβλίο που εξέδωσε τον Ιανουάριο του 2009 με την υπογραφή του George Friedman και με τίτλο The Next 100 Years: A Forecast for the 21st Century (“Τα Επόμενα 100 Χρόνια: Μια Πρόβλεψη για τον 21ο Αιώνα”) περιέχει εμφανίζει χάρτη της Τουρκίας για το 2008 που περιλαμβάνει στο έδαφός της νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Το πολύ έγκυρο History of Macedonia τον Οκτώβριο του 2009 είχε κάνει αναφορά στο βιβλίο του Friedman, δημοσιεύοντας τον χάρτη, παραγωγής stratfor που δείχνει ως τουρκικά, πολλά από τα νησιά του Αιγαίου.

Οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Τουρκίας

Του Αίθωνα Ναρλή, πρώην Διευθυντή Τεχνολογίας Έρευνας και Ανάπτυξης ΓΔΕ/ΥΠΕΘΑ
Η πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψαν τον Μάιο το Ιράν από τη μία και η Τουρκία και η Βραζιλία από την άλλη για ανταλλαγή πυρηνικού καυσίμου φέρνει και πάλι στο προσκήνιο την επιλογή της Τουρκίας για να αποκτήσει δικά της πυρηνικά όπλα.
Ιστορική αναδρομή
Η πιθανή απόκτηση πυρηνικών όπλων από την Τουρκία είχε απασχολήσει την Ελλάδα και στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Πολλοί αναλυτές είχαν τότε εκτιμήσει ότι η Τουρκία έχει και την απαιτούμενη τεχνολογική – βιομηχανική υποδομή αλλά και την προδιάθεση – ροπή για να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Η Τουρκία τότε προσπαθούσε να αγοράσει ένα πυρηνικό εργοστάσιο τύπου CANDU από τον Καναδά που θα της επέτρεπε να τροφοδοτεί τον αντιδραστήρα με φυσικό ουράνιο, ή με MOX (Mixed Oxide Fuel) που είναι ένα μίγμα φυσικού ουρανίου και πλουτωνίου από αυτό που ανακτάται από τις πυρηνικές βόμβες που καταστρέφονται βάσει διεθνών συνθηκών ή λόγω παλαιότητας. Τέλος η Τουρκία θα είχε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει καύσιμο Th/U233 (Θόριο / Ουράνιο-233).
Επειδή λοιπόν το κύριο καύσιμο που καίει ο CANDU είναι το φυσικό ουράνιο, η Τουρκία δεν θα υφίστατο τον έλεγχο των πυρηνικών κρατών στη ροή του εμπλουτισμένου ουρανίου που θα της προμήθευαν σε περίπτωση διαφορετικής τεχνολογίας αντιδραστήρα. Δεδομένου ότι η τροφοδοσία σε καύσιμο και η αφαίρεση του πλούσιου σε πλουτώνιο αποβλήτου δεν προαπαιτεί την διακοπή λειτουργίας του αντιδραστήρα, η Τουρκία αποκτούσε την ιδανική υποδομή παραγωγής πλουτωνίου χωρίς να μπορεί να την ελέγξει η διεθνείς κοινότητα. Επίσης η δυνατότητά του CANDU να καίει και ΜΟΧ που εμπεριέχει πλουτώνιο ανακτημένο από ατομικά όπλα έδιδε τη θεωρητική δυνατότητα στη Τουρκία να εισάγει ΝΟΧ για δήθεν καύσιμο, στη θέση αυτού να χρησιμοποιήσει φυσικό ουράνιο από τα αποθέματά της και από το NOX που εισήγαγε ως δήθεν καύσιμο να «κλέψει» το πλουτώνιο για κατασκευή ατομικού όπλου. Δηλαδή μπορούσε να αποθηκεύσει γρήγορα αρκετές ποσότητες πλουτωνίου για την κατασκευή πολλών ατομικών βομβών. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, μια δεσμίδα καυσίμου ΝΟΧ εμπεριέχει 232g πλουτώνιο, που σημαίνει ότι από 26 δεσμίδες μπορούν να «κλαπούν» 6kg πλουτωνίου για την παραγωγή μιας πυρηνικής βόμβας σαν της Nagasaki. Στην περίπτωση εξελιγμένου NOX (374g) 16 δεσμίδες αρκούν. Ένας αντιδραστήρας χρειάζεται 61 δεσμίδες.
Όσον αφορά στον κύκλο Th/U233, να σημειωθεί ότι τα αποθέματα θορίου στη φύση είναι τρεις φορές περισσότερα από του ουρανίου και αν αναμιχτεί με το πλουτώνιο στον αντιδραστήρα μετατρέπεται σε U233 που είναι άμεσα εκμεταλλεύσιμο σαν σχάσιμο υλικό στις πυρηνικές βόμβες, κυρίως σε απλές βόμβες τύπου πυροβόλου όπου το πλουτώνιο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, και πολύ πιο δραστικό συγκριτικά απ’ ότι το πλουτώνιο και το U-235.
Τέλος επειδή ο αντιδραστήρας ψύχεται με βαρύ ύδωρ, αυτός παράγει συγκριτικά περισσότερο τρίτιο στο ψυκτικό του σύστημα σε σχέση με τους αντιδραστήρες που ψύχονται με ελαφρύ ύδωρ. Το τρίτιο όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην πυροδότηση πυρηνικών όπλων και ασφαλώς στα ενισχυμένα πυρηνικά όπλα (boosted fission weapons).
Η συμφωνία με τον Καναδά δεν υλοποιήθηκε για πολλούς λόγους όπως, αντιδράσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα και η εμμονή της Τουρκίας σε CANDU που έκανε οφθαλμοφανή την επιθυμία της να αποκτήσει πυρηνικά. Πέραν όμως αυτών η ίδια η Τουρκία φαίνεται να αποφάσισε να παγώσει το όλο θέμα επειδή αισθανόταν αδυναμία να υποστηρίξει τότε την πυρηνικοποίησή της σε πολιτικό και βιομηχανικό επίπεδο καθώς ενώ αυτή φιλοδοξούσε να αναδειχθεί σε περιφερειακή υπερδύναμη δεν είχε δημιουργήσει το απαραίτητο διεθνές πολιτικό και οικονομικό προφίλ αλλά ούτε είχε και την απαραίτητη πολεμική βιομηχανία. Στο διάστημα που πέρασε από τότε μέχρι σήμερα φρόντισε να δημιουργήσει όλες τις επιμέρους προϋποθέσεις: (α) Πολιτικό προφίλ διεθνούς εμβέλειας, (β) μεγάλη οικονομική ανάπτυξη (συμμετέχει στους G20), (γ) στρατηγική συμφωνία με το Ισραήλ με τις ευλογίες των ΗΠΑ που τη χρησιμοποίησε αφενός για να εκμεταλλευτεί την εμπειρία του Ισραήλ στις αμυντικές τεχνολογίες, και αφετέρου σαν όχημα για τη δημιουργία της δικής της διεθνούς πολιτικής εικόνας.
Σημερινή Κατάσταση – Η πυρηνικοποίηση της Τουρκίας προ των πυλών
Η στροφή της Τουρκίας προς τον ισλαμικό κόσμο είναι ένα γεγονός που έχουν επισημάνει πολλοί αναλυτές. Φαίνεται λοιπόν ότι η Τουρκία θεωρεί ότι ο ισλαμικός κόσμος είναι ένας πρόσφορος χώρος στον οποίο μπορεί να ηγηθεί, αλλά κυρίως να κηδεμονεύσει λόγω των πλούσιων ενεργειακών κοιτασμάτων που αυτός διαθέτει. Για να το πετύχει αυτό η απόκτηση ατομικών όπλων είναι απαραίτητη προϋπόθεση διότι στην ευρύτερή περιοχή υπάρχουν τρεις χώρες που κατέχουν πυρηνικά όπλα: η Ινδία, το Πακιστάν, το Ισραήλ με τελευταίο το Ιράν που είναι κοντά στο να αποκτήσει την πρώτη του ατομική βόμβα (μέσα σε 24 μήνες σύμφωνα με πολλές εκτιμήσεις). Το ζήτημα για την Τουρκία είναι ότι χωρίς τα πυρηνικά από μόνη της δεν έχει τις δυνάμεις να καθυποτάξει τα γειτονικά ισλαμικά κράτη διότι είναι αφενός πολλά και αφετέρου ορισμένα έχουν αξιοσημείωτες στρατιωτικές δυνάμεις, είναι οικονομικά εύρωστα και έχουν καλές σχέσεις με το δυτικό κόσμο λόγω των πετρελαίων. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι η Τουρκία θέλει ταυτόχρονα να αποτελέσει ρυθμιστικό ρόλο στα Βαλκάνια, ένας στόχος που προϋποθέτει την εξουδετέρωση της Ελληνικής στρατιωτικής μηχανής, τότε η απόκτηση πυρηνικών αποτελεί γι’ αυτήν μονόδρομος.
Η αναθέρμανση των πυρηνικών φιλοδοξιών της Τουρκίας είναι εμφανής σε άρθρο του Mehmet Kalyoncu "Why, when and how Turkey becomes a nuclear power" (http://www.todayszaman.com/tz-web/detaylar.do?load=detay&link=153561). Σε αυτό το άρθρο γίνεται προσπάθεια να δικαιολογηθεί το Τουρκικό ενδιαφέρον απόκτησης πυρηνικών όπλων σαν αντίβαρο στην απειλή που αποτελεί το Ιράν για την μείζονα περιοχή όταν, σύμφωνα πάντα με τις τουρκικές θέσεις η δύση αδυνατεί να την προστατέψει, δεδομένου μάλιστα ότι η Ρωσία αποτελεί ήδη μια βίαιη και επιθετική προς τους γείτονές της χώρα (και αυτό σύμφωνα με τις τουρκικές απόψεις). Σύμφωνα με το άρθρο η απόκτηση πυρηνικών όπλων από την Τουρκία προβάλλεται από την τουρκική πλευρά σαν μια αποδεκτή λύση προκειμένου να αποτραπεί μία ανεξέλεγκτη διασπορά με την πυρηνικοποίηση τρίτων λιγότερο δημοκρατικών χωρών όπως η Αίγυπτος και η Σ. Αραβία. Στο συγκεκριμένο άρθρο εμφανίζεται η Τουρκία να έχει ξεκινήσει εκστρατεία στην Ουάσιγκτον και στις λοιπές δυτικές πρωτεύουσες για να της επιτραπεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και να βοηθηθεί σε τεχνογνωσία, υλικά και εξοπλισμό. Σύμφωνα πάντα με το άρθρο η Ουάσιγκτον παρουσιάζεται ως να συναινεί σιωπηρά στην πυρηνικοποίηση της Τουρκίας.
Σύμφωνα πάντα με την προσφιλή και σίγουρων αποτελεσμάτων πρακτική της Τουρκίας, αυτή εκβιάζει τη Δύση ότι αν δεν τη στηρίξουν στις πυρηνικές της φιλοδοξίες τότε αυτή θα προσφύγει ως ύστατη λύση σε άλλα κράτη μεταξύ των οποίων είναι το Ιράν και η Ρωσία.
Η πρόσφατες συμφωνίες, η μία με τη Ρωσία ύψους 20δις $ που αφορά στην ίδρυση ενός πυρηνικού εργοστασίου τεσσάρων αντιδραστήρων των 1200MW έκαστος, και η άλλη με το Ιράν περί ανταλλαγής πυρηνικού καυσίμου συνοδευόμενης της άρνησης της Τουρκίας να συμφωνήσει στα μέτρα κατά του Ιράν πρέπει να εξεταστούν υπό αυτό το πρίσμα. Το κυριότερο όμως είναι ότι δείχνουν πως η Δύση δεν φαίνεται πρόθυμη να στηρίξει την Τουρκία στην απόκτηση ατομικών όπλων. Εντούτοις το φλέγον ζήτημα είναι αν μπορεί να την αποτρέψει, κάτι πολύ αμφίβολο όπως θα δούμε παρακάτω.
Ο Ρωσικός αντιδραστήρας τον οποίο θα αγοράσουν οι Τούρκοι είναι πολύ πιθανόν τύπου VVER-1200 συμπιεσμένου ύδατος. Ο αντιδραστήρας αυτός δεν είναι σαν τον CANDU και δεν προσφέρει ούτε την ικανότητα καύσης πολλών τύπων καυσίμων ούτε την ανατροφοδότησή του σε καύσιμα εν ώρα λειτουργίας. Ταυτόχρονα η Τουρκία θα είναι δεσμευμένη να χρησιμοποιεί εισαγόμενο ρωσικό καύσιμο. Εδώ λοιπόν πρέπει να βρίσκεται και το κλειδί του αινίγματος: Οι Τούρκοι πρέπει να ελπίζουν ότι οι Ρώσοι θα φανούν πιο χαλαροί ή ελαστικοί σε σχέση με τους δυτικούς στον έλεγχο της ροής του συστήματος καυσίμου – αποβλήτων και στα δρομολόγιά τους. Πέραν αυτού όμως η όλη εκστρατεία στρατηγικών συμφωνιών με τη Ρωσία πρέπει να αποβλέπει στο να κάνει τους Ρώσους απρόθυμους να συναινέσουν σε κυρώσεις κατά την Τουρκία στο μέλλον όταν θα είναι πλέον αντικειμενικά αποδεδειγμένο ότι η Τουρκία πρόκειται να αποκτήσει ατομική βόμβα. Δηλαδή οι Τούρκοι προσπαθούν να δέσουν οικονομικά τη Ρωσία ώστε να μπορούν να τη σέρνουν στο μέλλον από τη μύτη.
Η συμφωνία με το Ιράν προβλέπει την παράδοση στην Τουρκία 1200kg ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού (~3.5%) και την ανταλλαγή με 120kg ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 20%. Αυτό σημαίνει ότι το Ιράν μπορεί ευκολότερα να αυξήσει τον εμπλουτισμό του ουρανίου σε 90% που απαιτείται σαν γόμωση ατομικής βόμβας αποκτώντας 26 περίπου κιλά. Για μία ατομική βόμβα τύπου «πυροβόλου» (gun type) όπως αυτή της Hiroshima η της Ν. Αφρικής απαιτούνται 50 κιλά ουράνιο. Δηλαδή με τα δεδομένα που έχουμε το Ιράν πιθανόν να έχει ήδη αποθηκεύσει αρκετή ποσότητα εμπλουτισμένου κατά 90% ουρανίου ώστε να μπορέσει να συναρμολογήσει την πρώτη του ατομική βόμβα. Σημειώτεον ότι ο τύπος αυτής της βόμβας δεν απαιτεί δοκιμή καθώς η κρίσιμη μάζα επιτυγχάνεται με πολύ πρωτόγονο τρόπο.
Θα ήταν σκόπιμο να σημειωθεί ότι η απλούστερη τεχνική εμπλουτισμού ουρανίου είναι ο αεριούχος φυγοκεντρισμός. Αυτή συνίσταται σε φυγοκεντρικούς θαλάμους συνδεδεμένους εν σειρά εις τους οποίους εισέρχεται εξαφθοριούχο ουράνιο UF6 το οποίο μεταφερόμενο από θάλαμο σε θάλαμο εμπλουτίζεται διαδοχικά όλο και περισσότερο. Το Ιράν χρησιμοποιεί τη μέθοδο του φυγοκεντρισμού και διαθέτει ήδη πάνω από 8000 θαλάμους. Σημειωτέων ότι περίπου 3000 φυγοκεντρικοί θάλαμοι αρκούν για εμπλουτισμό αρκετής ποσότητας ουρανίου για παραγωγή μας βόμβας το χρόνο. Αν σε μία συστοιχία θαλάμων φυγοκεντρισμού εισαχθεί μερικώς εμπλουτισμένο αέριο UF6 αυτό θα εμπλουτιστεί περεταίρω, λόγου χάρη από 20% μπορεί να ανέβει σε 90%. Και εδώ φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ώστε το Ιράν να εμπλουτίσει γρήγορα αρκετή ποσότητα ουρανίου για την κατασκευή της πρώτης του ατομικής βόμβας.
Είναι πολύ πιθανό και η Τουρκία να εμπλουτίζει ουράνιο με τη μέθοδο του αεριούχου φυγοκεντρισμού. Τότε η συμφωνία ανταλλαγής ουρανίου μπορεί να είναι δοκιμή κοινής χρήσης (shared operation) των φυγοκεντρικών εγκαταστάσεων των δύο κρατών. Ιδιαίτερα αν οι ΗΠΑ, προκειμένου να δώσουν λύση στο πρόβλημα, δεχθούν το Ιράν να εμπλουτίζει ουράνιο μέχρι ένα ποσοστό που θα είναι αρκετό για τη χρήση του σαν καύσιμο σε αντιδραστήρα (και έτσι αποφευχθεί ταυτόχρονα η ταπείνωση του Ιράν) θα χρειαστούν και μεγαλύτερες ποσότητες ανταλλαγής. Τότε Τουρκία και Ιράν μπορούν να εμπλουτίσουν ουράνιο για ατομικά όπλα αν βάλουν από κοινού τις φυγοκεντρικές τους εγκαταστάσεις. Δηλαδή το Ιράν θα μπορεί να εμπλουτίζει αρχικά το εξαφθοριούχο ουράνιο μέχρι 3.5%, στη συνέχεια θα το στέλνει στην Τουρκία η οποία αφού το ανεβάσει σε 20% θα το επιστρέφει στο Ιράν, εκεί δε θα εμπλουτίζεται κρυφά κατά 90%. Το ίδιο θα συμβαίνει και αντίστροφα προς όφελος της Τουρκίας.
Τέλος με τον εναγκαλισμό της με το Ιράν στο θέμα των πυρηνικών και ιδιαίτερα με το θέμα της ανταλλαγής ουρανίου προς εμπλουτισμό η Τουρκία δοκιμάζει τις ανοχές των ΗΠΑ σε πιθανή μελλοντική πυρηνικοποίηση δική της και τη βοηθάει να σχεδιάσει την διπλωματία της.
Από τα δεδομένα προκύπτει ότι εντός των επομένων ετών και ασφαλώς μετά το Ιράν, η Τουρκία θα αποκτήσει το δικό της ατομικό όπλο, πιθανώς τύπου πυροβόλου (όπως της Hiroshima) που δεν απαιτεί δοκιμή, και ταυτόχρονα θα μελετά τη σχεδίαση της βόμβας τύπου implosion (όπως της Nagasaki) που βασίζεται σε πλουτώνιο ώστε όταν θα είναι έτοιμο το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας να μπορέσει να κατασκευάσει ένα πρωτότυπο που θα το δοκιμάσει πιθανόν στην έρημο της Ανατολίας. Η Τουρκία θα προφασιστεί ότι απειλείται από το πυρηνικό Ιράν και από πιθανή πυρηνικοποίηση της Σ. Αραβίας, της Συρίας και της Αιγύπτου δηλώνοντας ότι η πυρηνική ομπρέλα που της προσφέρει το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί αξιόπιστη αποτροπή για την ασφάλειά της καθώς δεν ελέγχει αυτή την πυροδότηση των ατομικών όπλων των πυρηνικών κρατών του ΝΑΤΟ.
Η στρατιωτική σημασία της πυρηνικοποίησης της Τουρκίας
Το φλέγων ζήτημα είναι ότι δημιουργείται ένα τόξο από ισλαμικά και μη δημοκρατικά κράτη, Πακιστάν, Ιράν και Τουρκία που εντός δεκαετίας θα είναι πυρηνικές δυνάμεις (το Πακιστάν ήδη έχει ατομικές βόμβες). Πέραν αυτού η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να προσβάλλει όλα τα γειτονικά της κράτη και το Ισραήλ με ατομικά όπλα καθώς διαθέτει βαλλιστικούς πυραύλους Yildirim-ΙΙ βεληνεκούς 300χλμ με προοπτική κατασκευής στο μέλλον των Yildirim-III βεληνεκούς 500χλμ και άνω. Επίσης η πολεμική της αεροπορία θα αποκτήσει σύντομα το αεροσκάφος κρούσης F-35 JSF τεχνολογίας stealth. Μπορεί το Πακιστάν και το Ιράν να μη φοβίζουν τόσο τη δύση, όμως η πυρηνικοποίηση της Τουρκίας είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα: Θα μπορεί να προσβάλλει το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τα Βαλκάνια. Με την πρόσφατη δε συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την Αλβανία η Τουρκία θα μπορεί να μεταφέρει πυραύλους Yildirim και να μετασταθμεύσει αεροσκάφη JSF εκεί, οπότε και η Ιταλία θα βρίσκεται εντός της εμβέλειας των τουρκικών φορέων ατομικών όπλων: Τα τόξα βεληνεκούς των πυραύλων Yildirim εμφανίζονται στις παρακάτω εικόνες:
Ζώνες που μπορεί να πλήξει ο πύραυλος Yildirim-II βεληνεκούς 300km. Το Ισραήλ μπαίνει στο στόχο της Τουρκίας από βάσεις εκτόξευσης επί των κατεχομένων και από την Αλεξανδρέττα. Η Ν. Ιταλία μπαίνει στο στόχο από βάσεις εκτόξευσης στην Αλβανία.
Το ενδιαφέρον μέρος του σκηνικού είναι η χρήση των κατεχομένων της Κύπρου απ’ όπου μπορεί να γίνουν εκτόξευσης. Ίσως εδώ να κρύβεται η απάντηση γιατί οι Τούρκοι αρνήθηκαν τόσο σθεναρά στην τοποθέτηση πύραυλων S-300 στην Κύπρο, θα μπορούσαν αυτοί οι πύραυλοι να αναχαιτίσουν εκτοξεύσεις που θα στόχευαν το Ισραήλ ακόμη από τη φάση ανόδου του πυραύλου.
Ζώνες που μπορεί να πλήξει η επόμενη έκδοση του πυραύλου Yildirim βεληνεκούς 500km. Σχεδόν όλη η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία είναι εντός της ζώνης πυρηνικού πλήγματος.
Το όλο σκηνικό ομοιάζει πολύ με το υποθετικό σενάριο που παραθέτει ο Samuel Phillips Huntington στο 12ο κεφάλαιο του βιβλίου του The Clash of Civilizations όπου εμφανίζεται η Δύση συγκρουόμενη με τον ισλαμικό κόσμο να κινδυνεύει από πυρηνικούς πυραύλους που μεταφέρθηκαν στα Δυτικά Βαλκάνια.
Η μη διασπορά πυρηνικών όπλων ήταν και είναι ένα κορυφαίο δόγμα εξωτερικής πολιτικής των δυτικών χωρών με επικεφαλής τις ΗΠΑ. Όμως οι ίδιες οι ΗΠΑ παραβίασαν πρώτες αυτό το δόγμα και συνέβαλαν κυριολεκτικά να ξεχαρβαλωθεί: Ανέχτηκαν (ή και υποβοήθησαν) την πυρηνικοποίηση του Ισραήλ και ακολούθησε η Ν. Αφρική. Δεν απέτρεψαν την πυρηνικοποίηση του Πακιστάν και της Ινδίας, και τώρα εμφανίζονται αδύναμες να αποτρέψουν την Β. Κορέα και το Ιράν. Συνέχεια αυτού επικρατεί διεθνώς την εντύπωση ότι παρά τις διεθνείς αντιδράσεις στις οποίες ηγείται η ΗΠΑ, ένα κράτος με σθεναρή πολιτική βούληση μπορεί τελικά να μετατραπεί σε πυρηνική δύναμη αν το θέλει και αν αποφασίσει να θυσιάσει λίγο από την οικονομική του ευρωστία. Σε αυτό βασίζεται και η Τουρκία, ότι τελικά οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν, ενδεχομένως να επιβάλουν κάποιο embargo, κάτι που οι Τούρκοι έχουν υποστεί στο παρελθόν χωρίς σημαντική επίπτωση, αλλά τι αξία έχουν τελικά αυτές οι θυσίες όταν στο τέλος θα αναδειχθούν πυρηνική δύναμη με μεγάλο γεωγραφικό βάθος (ένα από τα σημαντικά μειονεκτήματα του Ισραήλ) ικανό να καθυποτάξει τη Μ. Ανατολή και τα Βαλκάνια ελέγχοντας σημαντικές θάλασσες όπως το Αιγαίο, την Αδριατική την Αν Μεσόγειο, την Ερ. Θάλασσα μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό;
Η φάση προετοιμασίας της Τουρκίας για να αποκτήσει πυρηνικά είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας. Ένα από τα σενάρια που μπορεί να συμβούν είναι κατά τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ οι Τούρκοι να αξιώσουν σημαντικά ανταλλάγματα μεταξύ των οποίων θα είναι η Αν. Θράκη, το Αιγαίο και η Κύπρος. Κάτι που οι ΗΠΑ θα το χειριστούν σαν μια διέξοδο για την Τουρκία προκειμένου αυτή να μην υποχωρήσει ταπεινωμένη αλλά να εμφανιστεί ότι θυσιάζει την πυρηνικοποίησή της αποκομίζοντας σημαντικά γεωγραφικά και πολιτικά ανταλλάγματα.
Η Ν. Ιταλία είναι εντός του πεδίου βολής των πυραύλων Yildirim βεληνεκούς 500km που θα εκτοξεύονται από την Αλβανία. Ταυτόχρονα όλο το Ισραήλ και η Ιορδανία μπορούν να πληγούν από τέτοιους πυραύλους που θα εκτοξεύονται από τα κατεχόμενα της Κύπρου.
Όσον αφορά στη φάση που οι Τούρκοι θα αποκτήσουν πυρηνικά τότε ο καθένας μπορεί να καταλάβει τι αυτό θα σημαίνει για τη χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα πρέπει να αναδομήσει την αμυντικό της δόγμα, να αλλάξει το πρίσμα με το οποίο βλέπει την Τουρκία. Ένα από τα θέματα είναι ασφαλώς η αναδιάρθρωση της αμυντικής μας βιομηχανίας και της αεράμυνάς μας. Επίσης είναι καιρός να αναδειχθεί παγκόσμια ο επικίνδυνος ρόλος που παίζει η Τουρκία και οι επιπτώσεις που αυτός θα έχει μελλοντικά υπό το πρίσμα της πιθανής πυρηνικοποίησής της. Η Ελλάδα θα πρέπει σαν πρώτη δέσμη μέτρων αντίδρασης να ζητήσει να εξαλειφθεί η δυνατότητα της Τουρκίας μεταφοράς πυρηνικών όπλων, δηλαδή:
  • Να ζητηθεί από τις ΗΠΑ να μην προμηθεύσουν αεροπλάνα F-35 JSF στην Τουρκία. Αυτή θα συνεχίσει να κατασκευάζει τα τμήματα του αεροπλάνου για την παγκόσμια αγορά χωρίς όμως να εξοπλιστεί η ίδια.
  • Μείωση του βεληνεκούς των πυραύλων Yildirim-II σε 150χλμ και να μην υπάρξει νέα έκδοση πυραύλων με βεληνεκές πάνω από 150χλμ, και ταυτόχρονα τοποθέτηση διεθνούς παρατηρητή στις οικείες εγκαταστάσεις παραγωγής. Τα αεροσκάφη JSF και οι πύραυλοι Yildirim είναι οι κατ’ εξοχήν φορείς πυρηνικών όπλων, οπότε χωρίς αεροσκάφη JSF και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς περιορίζεται σημαντικά η δυνατότητα πυρηνικού πλήγματος από την Τουρκία.
  • Να μην συμπεριληφθεί η Τουρκία στην αντιπυραυλική – αντιαεροπορική ασπίδα του ΝΑΤΟ παρά μόνο αν αυτή που καλύπτει την Τουρκία είναι πλήρως ελεγχόμενη από αξιωματικούς του ΝΑΤΟ. Με αυτό τον τρόπο κατά τη γνώμη μου αυξάνεται το ρίσκο που διατρέχει η Τουρκία να δεχθεί προληπτική επίθεση σε περίπτωση που προχωρήσει τελικά σε πυρηνικοποίηση, ένα μέτρο που είναι ιδιαίτερα αποτρεπτικό.
  • Οι αποφάσεις που αφορούν στα θέματα των στρατηγείων να επανεξεταστούν υπό το πρίσμα της πιθανής πυρηνικοποίησης της Τουρκίας.
  • Να πειθαναγκαστεί η Αλβανία να ακυρώσει τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Τουρκία ειδεμή δεν θα ενταχθεί στην ΕΕ.
Πέραν αυτών η Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει εκ νέου και χωρίς ιδεοληψίες και συναισθηματικές αγκυλώσεις τις στρατηγικές της επιλογές με άλλα κράτη που θα αισθανθούν απειλούμενα από την ενδεχόμενη πυρηνικοποίηση της Τουρκίας. Στο παραπάνω πλαίσια μία ευρύτερη κινητοποίηση στην Ουάσιγκτον με τη συνδρομή του ελληνικού λόμπι θεωρείται επιβεβλημένη.


ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ: http://listonplace.blogspot.com

Δώρο εκατομμυρίων σε… άφραγκους τραπεζίτες!

Πλήθος ερωτηματικών έχει δημιουργήσει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να προσφύγει στην κατά τα άλλα «κλειστή» για το Δημόσιο χρηματαγορά, για να αναχρηματοδοτήσει λήξεις εντόκων γραμματίων συνολικού ύψους 4,5 δις. ευρώ, καθώς το Δημόσιο κινδυνεύει να δανεισθεί με ζημιά, σε σχέση με το κόστος που θα είχε αν αντλούσε τα ίδια κεφάλαια από το διεθνή μηχανισμό στήριξης, κάνοντας ταυτόχρονα ένα δώρο αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ στους… άφραγκους Έλληνες τραπεζίτες.

Παρότι πολλοί διεθνείς παρατηρητές, όπως καταγράφεται και σε χθεσινό ρεπορτάζ των “Financial Times”, έσπευσαν να χαρακτηρίζουν εξαιρετικά επικίνδυνη την προσφυγή του Δημοσίου στην αγορά, την ώρα που η απόδοση των δεκαετών ομολόγων έχει αισίως «σκαρφαλώσει» πάνω από το 10%, το υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι πρόκειται για μια κίνηση, που θα δικαιωθεί εκ του αποτελέσματος και θα σταλεί με την επιτυχία των εκδόσεων ένα μήνυμα εμπιστοσύνης της αγοράς στο εφαρμοζόμενο πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας....Στην πραγματικότητα, όμως, όπως εξηγούν στο “B” τραπεζικά στελέχη, δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος να μείνουν ακάλυπτες οι εκδόσεις τρίμηνων, εξάμηνων και ετήσιων εντόκων γραμματίων, στις οποίες θα προχωρήσει το Δημόσιο μέσα στον Ιούλιο. Οι ελληνικές τράπεζες, που σήμερα κατέχουν στο σύνολό τους σχεδόν τους τίτλους που λήγουν, έχουν ήδη συμφωνήσει με τον ΟΔΔΗΧ να καλύψουν την έκδοση, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην κυβέρνηση να μιλήσει για «ψήφο εμπιστοσύνης της αγοράς» και άλλα κοινότοπα που λέγονται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Όμως, ο πραγματικός κίνδυνος για το υπουργείο Οικονομικών κρύβεται αλλού:

n Αν η κυβέρνηση αντλούσε τα 4,5 δις. ευρώ από το διεθνή μηχανισμό στήριξης, θα μπορούσε να υποκαταστήσει βραχυχρόνιο δανεισμό μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων με δανεισμό μεγαλύτερης διάρκειας από τα κράτη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, για τον οποίο οι φορολογούμενοι θα επιβαρύνονταν με επιτόκιο της τάξεως του 5% ετησίως.

n Αντίθετα, με την προσφυγή στις ελληνικές τράπεζες, το Δημόσιο κινδυνεύει να δανεισθεί πανάκριβα, με κόστος πολύ υψηλότερο από αυτό της άντλησης των ίδιων κεφαλαίων από το διεθνή μηχανισμό. Αρκεί να αναφερθεί, ότι σήμερα οι αποδόσεις των εξάμηνων και ετήσιων εντόκων βρίσκονται σε δυσθεώρητα ύψη (κοντά στις 740 μονάδες βάσης) και μόνο των τρίμηνων εντόκων διαμορφώνονται χαμηλότερα από το 5% (372 μονάδες βάσης).

n Με αυτά τα δεδομένα, ορατός είναι ο κίνδυνος να αντληθούν τα 4,5 δις. ευρώ με κόστος αρκετά υψηλότερο από το 5% του μηχανισμού στήριξης και ενδεχομένως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και ο ΟΔΔΗΧ να κληθούν να εξηγήσουν αργότερα γιατί επιλέγουν μια διαδικασία δανεισμού, από την οποία ζημιώνεται το Ελληνικό Δημόσιο.

Η απάντηση στο τελευταίο ερώτημα είναι προφανής, όσο και αν θα ήταν πολύ δύσκολο να δοθεί δημόσια από κάποιο κυβερνητικό στέλεχος: το υπουργείο Οικονομικών χαρίζει συνειδητά από το υστέρημα των φορολογουμένων μια ιδιαίτερα υψηλή και καταβαλλόμενη αμέσως με την έκδοση των εντόκων γραμματίων απόδοση στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες δυσκολεύονται αυτή την περίοδο να βρουν μια τοποθέτηση των κεφαλαίων τους με αντίστοιχα υψηλές αποδόσεις. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα «δώρο» στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, προκειμένου να υποστηριχθεί η κερδοφορία του σε μια κρίσιμη συγκυρία.

Προφανές είναι, όμως, ότι στους πολίτες που υποβάλλονται σε δυσβάστακτες θυσίες αυτή την περίοδο, για να εφαρμοσθεί το πρόγραμμα σταθεροποίησης, θα ήταν πολύ δύσκολο να εξηγηθεί πολιτικά ένα τέτοιο «δώρο» στους τραπεζίτες, που ιδιαίτερα αυτή την περίοδο δεν έχουν την καλύτερη εικόνα στην κοινή γνώμη…
http://www.banksnews.gr

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ: http://manosbee.blogspot.com

Στα 70 η σύνταξη για τους φαρμακοποιούς

Την ανάκληση της άδειας των φαρμακοποιών, με τη συμπλήρωση των 70 ετών ηλικίας τους, αποφάσισε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Το δικαστήριο αποφάσισε, πως για λόγους δημοσίου συμφέροντος, που ανάγονται στην προάσπιση της δημόσιας υγείας, ο περιορισμός αυτός είναι αναγκαίος.

Ειδικότερα, κατά το ΣτΕ, η προάσπιση της δημόσιας υγείας «συνάπτεται αμέσως με τις προσωπικές βιολογικές και πνευματικές ικανότητες» των φαρμακοποιών, αρκεί το όριο αυτό της ηλικίας «να παρίσταται εύλογο, κατά την κοινή πείρα, ως προς τη βιολογική κάμψη του ανθρώπου, την οποία προκαλεί ο χρόνος, λαμβανομένων υπόψη και των εν γένει συνθηκών, υπό τις οποίες ασκείται το επίμαχο επάγγελμα».

Ακόμη, κατά το δικαστήριο, η υποχρεωτική έξοδος από το επάγγελμα αποτελεί αναγκαίο μέτρο για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στο επάγγελμα νέων φαρμακοποιών, την στιγμή μάλιστα που «η ανεργία των νεώτερων γενεών είναι από τα μεγαλύτερα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα»

ΠΗΓΗ: http://cosmo.gr

Τραπεζικός παράδεισος η Κύπρος – 5,8 δις ευρώ σε 5 μήνες...!!!

Καταθέσεις ύψους 5,8 δισ. ευρώ από κατοίκους του εξωτερικού εισέρευσαν στην Κύπρο, στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2010, ενώ αυξητικά κινήθηκαν οι καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Μεγαλόνησο, οι οποίες υποδέχθηκαν καταθέσεις από τις μητρικές τους στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, που δόθηκαν την Παρασκευή (25/06)στην δημοσιότητα, την πλειοψηφία των νέων καταθέσεων απορρόφησαν η Τράπεζα Κύπρου και η Marfin Popular Bank. Η Τράπεζα Κύπρου δέχθηκε στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 1,6 δισ. ευρώ νέες καταθέσεις, ήτοι έλαβε το 27% του συνόλου των νέων καταθέσεων. Παράλληλα, η Marfin Popular Bank υποδέχθηκε 1,4 δισ. ευρώ νέων καταθέσεων (23,80%). Από την πλευρά της, η Εθνική Τράπεζα Κύπρου δέχθηκε καταθέσεις ύψους 588 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 10% του συνόλου των νέων καταθέσεων. Στην Alpha Bank Κύπρου εισέρευσαν 524 εκατ. ευρώ νέες καταθέσεις (8,97%), στη θυγατρική της Eurobank στην Κύπρο εισέρευσαν καταθέσεις ύψους 486 εκατ. ευρώ (8,34%) και στην θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς εισέρευσαν καταθέσεις 383 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 6,55% του συνόλου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις Ελλήνων τραπεζιτών, το ποσό που έχει μεταφερθεί εκτός Ελλάδος και κυρίως στις θυγατρικές ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο, δεν υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ. Όπως τονίζουν τραπεζίτες, στις κυπριακές προθεσμιακές καταθέσεις το επιτόκιο είναι τουλάχιστον 1% υψηλότερο από το αντίστοιχο ελληνικό, γεγονός που λειτουργεί ως θέλγητρο για τους επενδυτές. Σε συνδυασμό με την ανησυχία που είχε επικρατήσει για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ και τις αρχικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για φορολόγηση των καταθέσεων, δικαιολογείται σε μεγάλο βαθμό η πρωτόγνωρη αυτή μετακίνηση καταθέσεων στο εξωτερικό.

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ: http://newscity1.blogspot.com

ΔΕΚΑ ΡΩΣΟΙ «ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ» ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Δέκα άτομα που κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ της ρωσικής κυβέρνησης συνελήφθησαν στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
Και στους δέκα έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για συνωμοσία, ενεργώντας ως κατάσκοποι ξένης κυβέρνησης. Το συγκεκριμένο αδίκημα αντιστοιχεί σε ποινή φυλάκισης έως και πέντε χρόνων.
Ακόμη ένας θεωρείται ύποπτος, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Σε άλλους εννιά απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ξέπλυμα χρημάτων. Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο, οι αρχές οδηγήθηκαν στη σύλληψή τους ύστερα από πολυετείς έρευνες.
Σύμφωνα με πηγές πρόκειται για: ένα ζευγάρι με τα ψευδώνυμα Ρίτσαρντ και Σύνθια Μέρφι, που συνελήφθησαν στο Μοντκλέρ, μια γυναίκα ονόματι Βίκυ Παλάεζ και έναν άνδρα, γνωστό και ως "Χουάν Λαζάρο, που συνελήφθησαν στο Γιόνκερς, που συνελήφθησαν στο Μοντκλέρ και την Άνα Τσάπμαν που συνελήφθη στο Μανχάταν, Άλλοι τρεις, ο Μιχαήλ Σεμένκο και ένα ζευγάρι γνωστό ως "Μάικλ Ζοτολι" και "Πατρίτσια Μιλς", τους οποίους οι αρχές συνέλαβαν στα σπίτια τους στο Άρλινγκτον και άλλους δύο, αποκαλούμενους "Ντοναλντ Χάουαρντ Χιθφιλντ" και Τρέισι Λι Αν Φόλεϊ", που συνελήφθησαν στη Βοστόνη. Ο ενδέκατος, ύποπτος ονομάζεται " Κρίστοφερ Ρ Μέτσος".

ΠΡΕΖΑ TV


Η Σάσα Μπάστα ανεβάζει τις θερμοκρασίες..!!!!!!!

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟ !!!!!!!!!!!!!!!!

Η Σάσα Μπάστα και τα live show της ξεσηκώνουν πολύ κόσμο… Αυτή τη φορά με παιχνιδιάρικα ροζ ρούχα, η Σάσα βγήκε και αναστάτωσε όλο τον ανδρικό πληθυσμό. Απόλαυσέ την και εσύ και δες τι της βρίσκουν όλοι…;)ΠΗΓΗ: http://sexystar.gr

Βάσω Κολυδά: "Θέλω να κάνω ψυχανάλυση στον πρωθυπουργό"!!!

Στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, θέλει να κάνει ένα πρώην “κουνέλακι”, η Βάσω Κολυδά, η οποία πήρε τον τίτλο της Playmate το 2006.
Το νεαρό καλλίγραμμο μοντέλο είναι παράλληλα και φοιτήτρια ψυχολογίας, ωστόσο, παραδέχτηκε στην εφημερίδα Espresso της Κυριακής πως έχει αφήσει για λίγο τις σπουδές εξαιτίας του μόντελινγκ. Παρόλα αυτά, δήλωσε πως δεν πρόκειται να τα παρατήσει.
"Λόγω του modeling έχω παραμελήσει τις σπουδές μου στην ψυχολογία, αφού θα έπρεπε να την έχω τελειώσει εδώ και τρία χρόνια, όμως δυστυχώς δεν τα έχω καταφέρει ακόμα λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να τα παρατήσω", είπε στην εφημερίδα η ξανθιά καλλονή.
Όσον αφορά σε ποιον θα ήθελε να κάνει ψυχανάλυση, η Βάσω απαντά: "Θα ήθελα να κάνω ψυχανάλυση στον Γιώργο Παπανδρέου, γιατί νομίζω ότι... θα ήταν ενδιαφέρον αυτήν την εποχή λόγω της οικονομικής κρίσης να μάθω πώς σκέφτεται, πώς λειτουργεί και τι έχει σκοπό να κάνει για τη χώρα μας προκειμένου να περάσουμε όσο πιο ανώδυνα την κρίση. Η ψυχολογία πάντα μου άρεσε, αφού από μικρή διάβαζα βιβλία και επιδίωκα να είμαι κοντά στους ανθρώπους και να βλέπω τη διαφορετική πλευρά τους".
Η ίδια αποκαλύπτει πως ο ιδανικός άνδρας για εκείνη είναι εκείνος που θα της προσφέρει ηρεμία και σε καμία περίπτωση να μην την πιέζει. Επιπλέον, μίλησε και για το τι ακριβώς την ενοχλεί: "Αυτό που με ενοχλεί πάρα πολύ στον χώρο του modeling τα τελευταία χρόνια είναι ότι ξαφνικά κορίτσια τα οποία δεν έχουν ταυτότητα και στόχο να ασχοληθούν επαγγελματικά με το modeling εκμεταλλεύονται αυτόν τον χώρο για να προβάλλουν το όνομά τους και φυσικά με λάθος τρόπο. Στην Ελλάδα οι περισσότεροι έχουν την τάση να έχουν έναν τίτλο, ανεξάρτητα αν τους αντιπροσωπεύει και αν μπορούν να τον υποστηρίξουν".
Πηγή
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ: http://alepounews.blogspot.com

Τα 24 μυστικά των γυναικών ...

Πόσες φορές δεν αναρωτηθήκατε για τις πράξεις ή την συμπεριφορά μιας γυναίκας; Ανακαλύψτε τα μικρά μυστικά τους που μας αποκάλυψαν, αλλά προσοχη! Μην νομίζετε ότι τα μάθατε όλα...

1.Αν ξεμείνουμε από καθαρά εσώρουχα, φοράμε το μαγιό μας.

2.Όταν μπαίνουμε μαζί σ’ ένα χώρο, παρατηρούμε με ποιες γυναίκες θα κοιμόσασταν, πριν από σας.

3.Βλέπουμε ποδόσφαιρο μόνο και μόνο για να χαζεύουμε ωραίους αθλητές.

4.Πάντα αναρωτιέστε τι θέλουν οι γυναίκες. Δεν το παραδεχόμαστε, αλλά ούτε εμείς ξέρουμε.

5.Μας εκνευρίζει αν έχετε περισσότερα παπούτσια από μας. Και ναι, μετράνε και τ’ αθλητικά.

6.Γκρινιάζουμε όταν νοιαζόμαστε.

7.Δεν νευριάζουμε μαζί σας επειδή έχουμε περίοδο. Νευριάζουμε γιατί σίγουρα κάνατε κάτι ηλίθιο.

8.Όταν προσφέρεστε να πληρώσετε το λογαριασμό και αρνούμαστε, το κάνουμε μόνο και μόνο για να επιμείνετε.

9.Ναι φοβόμαστε τις αράχνες και τις κατσαρίδες, αλλά είμαστε πολύ άνετες με την αποτρίχωση με κερί, ακόμα και σε πολύ ευαίσθητες περιοχές.

10.Να κρατήσετε την πόρτα ανοιχτή για να περάσουμε; Ναι. Να παραγγείλετε για μας; Όχι. Όλα με μέτρο. Ξέρουμε να διαβάζουμε.

11.Αν μαγειρέψετε για μας το έχετε στο τσεπάκι να κοιμηθείτε και μαζί μας. Αν όμως καθαρίσετε και το χάλι που δημιουργήσατε στην κουζίνα, θα κάνετε ακόμα καλύτερο σεξ!

12.Κανένας άντρας δεν καταφέρνει να μας πείσει να κοιμηθούμε μαζί του. 99% το έχουμε αποφασίσει πριν καν φύγουμε απ’ το σπίτι μας.

13.Όταν λέμε κάτι που έκανε κάποιος άλλος άντρας και το χαρακτηρίζουμε γλυκό, το κάνουμε μόνο και μόνο για να το κάνετε κι εσείς.

14.Όταν μας πάτε για φαγητό δεν χρειάζεται να αναφέρετε ότι είστε σε δίαιτα. Γι’ αυτό βγαίνουμε μαζί σας και όχι με τις φίλες μας.

15.Έχουμε αρκετά όπλα για να κρατηθούμε απ’ το να κάνουμε σεξ μαζί μας απ’ το πρώτο ραντεβού. Φοράμε χάλια εσώρουχα ή δεν έχουμε κάνει αποτρίχωση, επίτηδες. Οπότε αν σας τύχει την πρώτη φορά κάτι τέτοιο, ή δεν μπόρεσε ν’ αντισταθεί ή είχε πιεί πολύ.

16.Μας την δίνει όταν λέμε γεια στο τηλέφωνο και το κλείνετε πρώτοι.

17.Τ’ ότι χαζεύουμε παιδικά παπούτσια και κάνουμε σαν τρελές δεν σημαίνει ότι χτύπησε το καμπανάκι για παιδί. Απλά μας αρέσουν τα παιδικά παπούτσια.

18.Συνήθως πάντα θεωρούμε ότι τουλάχιστον δύο φίλοι σας είναι σέξι.

19.O πραγματικός αριθμός είναι... όλοι!

20.Όταν λέμε ότι αυτό είναι ωραίο, δεν εννοούμε κάντο πιο δυνατά και γρήγορα.

21.Μας αρέσει να προσέχετε την εμφάνισή σας, αλλά όχι να σπαταλάτε πιο πολύ χρόνο από μας γι’ αυτήν.

22.Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο πολύ τρώμε. Απλά δεν μπορείτε.

23.Μερικές φορές παραπονιόμαστε για την περίοδο μας απλά για να μας αφήσετε ήσυχες.

24.Μπορείτε να δείτε τι κάνουμε αλλά δεν σας περνάει απ’ το μυαλό τι σκεφτόμαστε όταν το κάνουμε.
okokoras
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ: http://thenewsbus.blogspot.com

15 Πράγματα Που Ισως Δεν Ξέρετε Για τα Προφυλακτικά !!


1. Το 1564 ο Ιταλός ανατόμος Γκάμπριελ Φαλόπιους σχεδίασε το πρώτο προφυλακτικό. Ήταν μια θήκη από λινό και λάστιχο, δεμένα στην άκρη με μια ροζ λωρίδα. Δοκίμασε την ιδέα του σε περισσότερους από 1.100 άντρες και, σύμφωνα με τα αποτελέσματά του, κανένας δεν κόλλησε σύφιλη.

2. Μέχρι το 1840 τα προφυλακτικά κατασκευάζονταν από έντερο ζώων και κύστη ψαριών σε εργοστάσια όπου δούλευαν πάρα πολλά μικρά κορίτσια.

3. Τα εξειδικευμένα μαγαζιά προφυλακτικών εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 1700 στο Άμστερνταμ και μέχρι τα μέσα του αιώνα η μόδα είχε περάσει και στο Λονδίνο, όπου τα πολυτελέστερα από αυτά πουλούσαν προφυλακτικά σχηματισμένα πάνω σε γυάλινα καλούπια και αρωματισμένα.

4. Το 1921 ένας εργάτης στο Οχάιο, ο Άλφρεντ Τρόγιαν, έβαλε το ερεθισμένο μέλος του σε μια λεκάνη με ελαστικό. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εταιρεία προφυλακτικών, την Τρόγιαν, με έσοδα που φτάνουν τα μισά από τα 267 εκατ. Δολάρια της παγκόσμιας βιομηχανίας. Το μέλος του όμως έμεινε μόνιμα παραμορφωμένο.

5. Στις αρχές του 20ού αιώνα η φεμινίστρια Μάργκαρετ Σάγκερ κατήγγειλε πως τα προφυλακτικά χρησιμοποιούνται για να αυξήσουν την ανδρική ευχαρίστηση εμποδίζοντας την εκσπερμάτιση. Η Σάγκερ συνελήφθη για τα σχόλιά της, αλλά κάποιες εταιρείες τα πήραν στα σοβαρά και το 1940 κατασκεύασαν προφυλακτικά που εμπόδιζαν εντελώς την εκσπερμάτιση, προκαλώντας έτσι προβλήματα στον προστάτη.

6. Φημολογείται πως κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έριξε στην Ιαπωνία χιλιάδες προφυλακτικά πολύ μεγάλου μεγέθους με την επιγραφή «Μεσαίο», για να καταρρακώσει το ηθικό του εχθρού.

7. Το 1980 ο καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής ¶ρνι Γκιοργκόφ συνέδεσε σε μια έρευνά του τη μακροχρόνια χρήση προφυλακτικού με την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού σε παντρεμένες γυναίκες. Η μελέτη του υπάρχει ακόμη στην ιατρική βιβλιογραφία, αν και πολύ συχνά αμφισβητούνται τα αποτελέσματά της.

8. Η πρώτη διαφήμιση για τη «μηχανή που προστατεύει από τα τραύματα της αγάπης» εμφανίστηκε στο «Τάτλερ», στο τεύχος της 12ης Μαΐου 1709. Η πρώτη διαφήμιση για προφυλακτικά στην Αμερική εμφανίστηκε το 1861 στους «Νιου Γιορκ Τάιμς».

9. Με την Κόμστοκ Ακτ του 1873 απαγορεύτηκε στην Αμερική να διακινείται μέσω ταχυδρομείου «άσεμνο και προκλητικό υλικό», με αποτέλεσμα να κατασχεθούν πάνω από 65.000 προφυλακτικά και γιατροί να κινδυνεύουν να φυλακιστούν για δέκα χρόνια, αν ανέφεραν στην αλληλογραφία τους τα προφυλακτικά. Ο νόμος ίσχυσε μέχρι το 1965.

10. Σύμφωνα με μια έρευνα, τα πολύ ανθεκτικά προφυλακτικά δεν είναι ανθεκτικότερα από τα πολύ λεπτά.

11. Το 1992 ένα προφυλακτικό ηλικίας 180 χρόνων από μεμβράνη ζώου πουλήθηκε από τον οίκο Κρίστις στην τιμή των 5.200 δολαρίων. Ήταν χρώματος ροζ και πάνω του απεικονιζόταν μια καλόγρια που συνέκρινε τρεις ημίγυμνους ιερωμένους λέγοντας «θα πάρω αυτόν».

12. Το 1994 παρουσιάστηκε στην Αμερική το πρώτο προφυλακτικό από πολυουρεθάνη, στοχεύοντας στους χρήστες που είναι αλλεργικοί στο λατέξ. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι από φαγούρα μέχρι απώλεια αναπνοής, υπέρταση και σοκ.

13. Πρόσφατα μια κολομβιανή εταιρεία προφυλακτικών παρουσίασε το προφυλακτικό-εσώρουχο. Το εσώρουχο έχει μια λεπτή ρητινώδη μεμβράνη που επιμηκύνεται όπως το προφυλακτικό.

14. Μπορεί σήμερα να θεωρείται αυτονόητο το προφυλακτικό μιας χρήσης, αλλά μέχρι το 1930 δεν υπήρχε.

15. Το προφυλακτικό από λατέξ, μπορεί να επιμηκυνθεί κατά 800% και διατηρεί τουλάχιστον 9 γαλόνια αέρα.
rc-cafe
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ: http://thenewsbus.blogspot.com

Είχε τηλεφωνήσει στο "100" μόνο 2.400 φορές!

Στη σύλληψη μιας Ελληνίδας προχώρησαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Κορίνθου, στο Διμηνιό.

Η γυναίκα συνελήφθη επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε τηλεφωνήσει από το κινητό της τηλέφωνο στο τηλεφωνικό κέντρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κορινθίας, περισσότερες από 2400 φορές για να καταγγείλει τη διάπραξη αδικημάτων.

Η συλληφθείσα, μάλιστα, πολλές φορές εξύβριζε τον αστυνομικό που εκτελούσε υπηρεσία τηλεφωνητή.

Πηγή: diogenis-press.blogspot.com - zougla.gr
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ: http://www.madata.gr