Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα» οι πρώτοι έξι Έλληνες απελαθέντες είναι οι εξής:
Στυλιανάκης Ζαχαρίας, Χρυσοχοΐδης Νεκτάριος, Γρηγορόπουλος Μιχαήλ, Παπαδοκωστόπουλος Αριστείδης, Γελάλης Δημήτριος, Πετρογιάννης Θανάσης.
Στο μεταξύ, την απέλαση των 663 ακτιβιστών εντός των επόμενων 48 ωρών ανακοίνωσε το Ισραήλ. Μεταξύ τους είναι και 31 Έλληνες.
Όπως μετέδωσε η ΝΕΤ, μεταξύ των ακτιβιστών υπάρχουν και 16 άτομα, τα οποία αρνούνται να δώσουν τα στοιχεία τους στις ισραηλινές Αρχές.
Τους 31 Έλληνες επισκέφθηκε ο πρέσβης της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ κ. Λουκάκης.
«Η προστασία και ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών είναι ευθύνη του Ισραήλ», διεμήνυσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, σε δηλώσεις του με αφορμή την επιστροφή των πρώτων έξι απελαθέντων Ελλήνων.
Όπως είπε ο κ. Δελαβέκουρας, ο οποίος τους υποδέχθηκε εκ μέρους του υπουργείου στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το υπουργείο Εξωτερικών καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τον άμεσο επαναπατρισμό όλων των Ελλήνων πολιτών, αίτημα που διατύπωσε από χθες ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.
Υπενθυμίζεται πάντως, πως οι ισραηλινές αρχές έχουν ενημερώσει επισήμως την Ελλάδα, ότι μεταξύ των θυμάτων δεν συγκαταλέγονται Ελληνες.
Την «παράνομη» κράτηση Ελλήνων στο Ασντόντ του Ισραήλ κατήγγειλε ο ακτιβιστής Άρης Παπαδοκωστόπουλος, που επέβαινε στο πλοίο «Ελεύθερη Μεσόγειος».
Τουλάχιστον 48 επιβάτες των πλοίων και έξι ισραηλινοί στρατιώτες, νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.
Στο Ισραήλ μεταβαίνουν σήμερα αντιπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης. Θα επιδιώξουν τον επαναπατρισμό των σορών και των τραυματιών ακτιβιστών.
Το ΝΑΤΟ
Την άμεση απελευθέρωση των πολιτών και των πλοίων που κρατούνται από το Ισραήλ, ζήτησε από τις Βρυξέλλες ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.
Σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ σε επίπεδο πρεσβευτών με θέμα «την επιχείρηση του Ισραήλ εναντίον πλοίων με προορισμό τη Γάζα», ο Ράσμουσεν ανέφερε ότι κατά τη
συνάντηση πραγματοποιήθηκε ευρεία ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των Συμμάχων για όλες τις πτυχές αυτού του τραγικού γεγονότος.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ εξέφρασε ακόμη τη λύπη του για την απώλεια ανθρώπινων ζωών ως αποτέλεσμα της «χρήσης βίας» και καταδίκασε «τις πράξεις που οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία».Ο Ράσμουσεν ζήτησε- όπως νωρίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ- να υπάρξει άμεση, αμερόληπτη, αξιόπιστη και διαφανής έρευνα για τις συνθήκες τις επιδρομής.
ΠΗΓΗ: http://www.tanea.gr