'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''
Τρίτη 15 Ιουνίου 2010
ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΑΤΑΦΟΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΑ
Η καθυστέρηση προέκυψε στην προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι έρευνες για τον εντοπισμό συγγενικών του προσώπων, οι οποίες ωστόσο απέβησαν άκαρπες.
Τα μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου έφτασαν στο σημείο να διώχνουν τα σκυλιά που είχαν «περικυκλώσει» το μνήμα και να προχωρήσουν στην πρόχειρη ταφή του άτυχου μετανάστη, ενώ χθες το πρωί τελικά, μηχάνημα του δήμου Βουπρασίας προχώρησε στην κανονική ταφή.
Τελικά ο νέος ενταφιάστηκε στο κοιμητήριο της Βάρδας, στην περιοχή δηλαδή που βρέθηκε νεκρός μέσα στην αρδευτική διώρυγα, στις 24 Μαΐου.
Ο θάνατός του είχε σοκάρει, καθώς ήταν νεκρός μέσα στο νερό για πάνω από 20 μέρες.
Καταργείται το αυτόφωρο για τους ανήλικους
Το νομοσχέδιο, που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης, προβλέπει παιδαγωγικά και όχι σωφρονιστικά μέτρα για παραβάτες κάτω των 15 ετών, μείωση της προσωρινής κράτησης τους σε 6 μήνες, ανώτατη ποινή κάθειρξης 15 ετών για πολύ βαριές περιπτώσεις και κατάργηση του αυτοφώρου για ανήλικους, καθώς θεωρείται ότι δικαιούνται ακρόασης με παρουσία συνηγόρου.
Επίσης, όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα μιας γενικότερης πολιτικής συζήτησης, με αφορμή την υπογραφή του μνημονίου με την «τρόικα» στην οποία θα δίνεται το πολιτικό και οικονομικό στίγμα της κυβέρνησης. Η πρότασή έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό και τα μέλη της κυβέρνησης.
ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr
Εξασφάλιζαν παράνομα δάνεια σε ανέργους και έπαιρναν μίζες
Με πλαστά παραστατικά εξασφάλιζαν τραπεζικά δάνεια σε ανέργους και τους αποσπούσαν μίζες εκμεταλλευόμενοι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι τελευταίοι.
Όπως ανακοίνωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, στην υπόθεση εμπλέκονται τέσσερα άτομα, ανάμεσά τους και μια υπάλληλος τράπεζας, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για πλαστογραφία, απάτη και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.
Οι τέσσερις κατηγορούμενοι φέρονται ότι υπέβαλλαν σε υποκατάστημα τράπεζας συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις με ψευδή εισοδήματα για λογαριασμό των ανέργων.
Στη συνέχεια, η 41χρονη τραπεζική υπάλληλος φέρεται ότι παραλάμβανε τα πλαστά δικαιολογητικά και ενέκρινε τη χορήγηση των δανείων, σε χρόνο μάλιστα που το υποκατάστημα ήταν κλειστό.
Από την Ασφάλεια εντοπίστηκαν ήδη δύο άτομα, ενώ η υπάλληλος της τράπεζας αρνείται μέχρι στιγμής τις κατηγορίες. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι κατηγορούμενοι από τον Αύγουστο μέχρι το Νοέμβριο του 2008 φέρονται ότι αποκόμισαν 70.000 ευρώ, από τα οποία οι άνεργοι δανειολήπτες πήραν ελάχιστο ποσοστό.
Η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις έρευνες για να εξακριβωθεί η έκταση της απάτης.
ΠΗΓΗ: http://www.news21.grΟι Τσέχοι δεν θέλουν να μπουν στο ευρώ για να μην δώσουν βοήθεια στην Ελλάδα!...
Πολλοί Τσέχοι φοβούνται επίσης ότι...
η είσοδος στο ευρώ θα σήμαινε πως θα πρέπει να πληρώνουν για τη διάσωση άλλων μελών, με το 81,5% να τάσσονται κατά της παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα.
Πηγή: Reuters
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ: http://pelekis.blogspot.com
Τραγική η κατάσταση στα Σκόπια.!
Την ώρα που η φτώχεια χτυπάει κόκκινα, η εγκληματικότητα και η διαφθορά φαντάζουν ως η μόνη διέξοδος επιβίωσης. Από τις παράνομες εισαγωγές προϊόντων στα ανεξέλεγκτα τελωνεία, το λαθρεμπόριο, την παράνομη μεταφορά μεταναστών, την πληρωμένη εκτέλεση «έργων» και το εμπόριο όπλων, μέχρι την εξώθηση νεαρών γυναικών και ανήλικων κοριτσιών στην πορνεία, κάτω από τα μύτη της σκοπιανής αστυνομίας.
Οι αρχές της πΓΔΜ φαίνονται ανίσχυρες να αντιμετωπίσουν το κύμα οργανωμένου εγκλήματος που συνεχώς αυξάνεται στο κρατίδιο ενώ η οικονομία φθίνει μέρα με τη μέρα, οι πολίτες γίνονται φτωχότεροι, οι επιχειρηματικοί κλάδοι συρρικνώνονται και πολλά επαγγέλματα αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας, ακόμη κι αυτό της πορνείας.
Όπως πρόσφατα αναφέρθηκε στη σκοπιανή εφημερίδα 'Βέστ' και δημοσιεύτηκε στο Blog "Άρθρα και Σκέψεις" Οι εργαζόμενες στις υπηρεσίες παροχής σεξ μόλις που επιβιώνουν, νεαρές κοπέλες δηλώνουν ότι ο κύκλος εργασιών τους έχει πέσει σημαντικά, ενώ αντιμετωπίζουν σκληρό ανταγωνισμό από τις αδήλωτες ιερόδουλες πολυτελείας που έχουν στέκι τα μπαρ, τα καζίνο και τα ξενοδοχεία, τονίζοντας τους σοβαρούς κινδύνους υγείας αλλά και ασφάλειας που διατρέχουν οι «πελάτες» από αυτές.
Και η κυβέρνηση του κρατιδίου τι κάνει?
Ετοιμάζει εθνική γιορτή για τον Μέγα Αλέξανδρο και συμβουλεύει την Ελλάδα πώς να γίνει καλύτερο μέλος της ΕΕ.
Καημένη Ελλάδα, μας δίνουν και τα Σκόπια συμβουλές.
Πέτρος Ανδρέου
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ: http://gianniotis.blogspot.com
Εκροή τραπεζικών καταθέσεων
Συνεχίστηκε τον Απρίλιο η εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, εν μέσω σεναρίων για χρεοκοπία της χώρας και έξοδο από την ευρωζώνη, πριν ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης της ΕΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο τέλος Απριλίου ανήλθαν στα 222,125 δισ. ευρώ, από 227,2 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου, και έναντι 237,8 δισ. ευρώ, που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου 2009, σημειώνοντας μείωση κατά 6,7% ή 15,86 δισ. ευρώ συνολικά στο πρώτο τετράμηνο.
Η εικόνα αυτή αποδίδεται τόσο στις εκροές καταθέσεων ιδιωτών, οι οποίοι τις μετέφεραν στο εξωτερικό λόγω του αρνητικού κλίματος σε βάρος της χώρας μας, όσο και στη μείωση των καταθέσεων επιχειρήσεων, οι οποίες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη μειωμένη δραστηριότητα, αναγκάζονται να αναπροσαρμόσουν τα ρευστά περιουσιακά τους στοιχεία.
Πιο συγκεκριμένα, οι καταθέσεις των νοικοκυριών σημειώνουν από την αρχή του έτους πτώση κατά 5,3% υποχωρώντας στα 186,299 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου. Στο ίδιο διάστημα, μείωση της τάξης του 14% εμφανίζουν οι καταθέσεις επιχειρήσεων στα 31,181 δισ. ευρώ.
Πτώση κατά 2,7 δισ. ευρώ σημείωσαν τον Απρίλιο και οι καταθέσεις των κατοίκων εκτός ευρωζώνης, οι οποίες ανήλθαν σε 28,84 δισ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: http://www.naftemporiki.gr
Ιδιωτική ασφάλιση και τυχερά παίγνια στο υπουργικό
Ειδικότερα, στο μικροσκόπιο του υπουργικού σχήματος θα τεθούν τα νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα τυχερά παίγνια και την ίδρυση Φορέα Εποπτείας Εταιρειών Ιδιωτικής Ασφάλισης, καθώς και νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη μεταχείριση ανήλικων δραστών και την ανάρτηση στο Διαδίκτυο των πράξεων της κυβέρνησης.
Με βάση τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τα τυχερά παίγνια προβλέπεται να διαχωριστούν τα τυχερά από τα ψυχαγωγικά ηλεκτρονικά (τεχνικά) παιχνίδια. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών η Ελλάδα πληρώνει 31.000 ευρώ την ημέρα πρόστιμο στην Ε.Ε για την ολική απαγόρευση του 2004.
Σχετικά με το ζήτημα της εποπτείας, στο χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης το νομοσχέδιο έρχεται να καταργήσει την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠ.Ε.Ι.Α.), ΝΠΔΔ με έδρα την Αθήνα, το οποίο εποπτεύεται από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών και είναι σε λειτουργία από τον Ιανουάριο του 2008.
Εν τω μεταξύ, νωρίτερα, στις 12:30, ο Γιώργος Παπανδρέου θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Zhang Dejiang, στο Μέγαρο Μαξίμου.
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΑυξήσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων
Aυτό σημαίνει πως πριν την έκδοση ενός συμβολαίου, η ασφαλιστική εταιρεία θα ανατρέχει άμεσα στο pointsystem βάσει του οποίου θα καθορίζεται και το ύψος των ασφαλίστρων. Έτσι όσο πιο πολλές παραβάσεις έχει κάνει ένας οδηγός, τόσο πιο ψηλό θα είναι και το ποσό ασφάλισης. Ειδικότερα, για τις επικίνδυνες παραβάσεις (π.χ. παραβίαση κόκκινου σηματοδότη και SΤΟΡ, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, επικίνδυνοι ελιγμοί κ.λπ.) οι οδηγοί πέραν των πόντων που θα χρεώνονται στο pointsystemθα καλούνται να πληρώνουν και πιο τσουχτερά ασφάλιστρα.
Παράλληλα, στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται πως όσοι οδηγοί δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ δεν θα μπορούν να εκδώσουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Αυτό σημαίνει πως από δω και στο εξής οι ασφαλιστικές εταιρείες θα ζητάνε από τον ιδιοκτήτη του οχήματος το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου από το ΚΤΕΟ.
Τέλος, υποχρεωτικός θα είναι ο έλεγχος ΚΤΕΟ και για τα δίκυκλα άνω των 50 κυβικών. Η Κάρτα Τεχνικού Ελέγχου Δικύκλων θα ισχύει για τέσσερα χρόνια για τα καινούργια δίκυκλα ενώ για τα μεταχειρισμένα θα ανανεώνεται ανά δυο χρόνια. Στα επαγγελματικά δίκυκλα η ανανέωση θα γίνεται ανά χρόνο. Το ύψος του παραβόλου δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα αλλά σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα ξεπερνά τα 12-15 ευρώ.
star
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ: http://trelokouneli.blogspot.com
Υποβάθμιση από τη Moody's: Τυχαία; Δεν νομίζω!
Η μισή μέρα χθες πέρασε με τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και τις «αισιόδοξες» – υπό όρους – εκτιμήσεις του εκπροσώπου του αρμόδιου κομισάριου Όλι Ρεν ότι η μέχρι τώρα υλοποίηση του μνημονίου εξελίσσεται θετικά παρά την εκφρασμένη ανησυχία της τρόικας για την άνοδο του πληθωρισμού.
Ο Αμαντέο Αλταφάζ πάντως κρατούσε μια... «πισινή» λέγοντας ότι είναι πρόωρο να προβλεφθεί το αποτέλεσμα της μέχρι σήμερα προσπάθειας εν όψει της τελικής αξιολόγησης, στο τέλος Ιουλίου, από το Eurogroup τόσο της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας όσο και της εφαρμογής των μέτρων που αποσκοπούν στη δημοσιονομική «προσαρμογή».
Κάπως έτσι περνούσε σε δεύτερη μοίρα η επόμενη και πιο σημαντική υποσημείωση του βοηθού του Ρεν, ο οποίος, σε αντίθεση με την προ ημερών βεβαιότητα του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας Γ. Παπακωνσταντίνου, ξεκαθάρισε ότι το θέμα της δεύτερης δόσης του δανεισμού από τον «μηχανισμό» θα... εξεταστεί τον Σεπτέμβριο!
Επίσης σε δεύτερη μοίρα περνούσε, με τη συνδρομή των μέσων ενημέρωσης, η επισήμανση ότι ενδέχεται να ξανατεθεί το θέμα του «μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα»! Ένα καυτό σημείο το οποίο διέψευδε (μια ακόμη από τις πάμπολλες διαψεύσεις κυβερνητικών υποσχέσεων) τη «διαβεβαίωση» της κυβέρνησης ότι δεν απαιτούνται νέα δυσβάστακτα μέτρα.
Εν πάση περιπτώσει το επικοινωνιακό μέρος ίσως διασωζόταν με λίγη... καλή διάθεση από τα ΜΜΕ, μέχρι που ήρθε η ψυχρολουσία: ο οίκος αξιολόγησης Moody’s Investors Service προχώρησε χθες το απόγευμα σε υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά τέσσερις ολόκληρες βαθμίδες καταβαραθρώνοντας την αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων από «A3» σε «Ba1». Επιπλέον η Moody’s υποβάθμισε και τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε «Not-Prime» από «Prime-1». Η εξήγηση που έδωσε η εκπρόσωπος του οίκου Σάρα Κάρλσον ήταν ότι:
«Η αξιολόγηση “Ba1” αντικατοπτρίζει την ανάλυσή μας για τα πλεονεκτήματα και τους κινδύνους που σχετίζονται με το πακέτο στήριξης της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ».
Σύμφωνα με την ίδια:
«Το πακέτο εξαλείφει όλους τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους για χρεοκοπία λόγω ρευστότητας και ενθαρρύνει την εφαρμογή ενός αξιόπιστου και αποτελεσματικού πακέτου δομικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο έχει υψηλή πιθανότητα να σταθεροποιήσει τις απαιτήσεις εξυπηρέτησης του χρέους σε διαχειρίσιμα επίπεδα. (...) Ωστόσο οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι και οι κίνδυνοι εφαρμογής που σχετίζονται με το πρόγραμμα είναι σημαντικοί και πιο συμβατοί με την αξιολόγηση Ba1».
Από την πλευρά έτερου «οίκου», του Fitch, κορυφαίος αναλυτής, κρατώντας μια επιφύλαξη («εκτός εάν υπάρξει κάποια απρόβλεπτη εξέλιξη»...), σημείωσε ότι «θα περιμένουμε τους τελευταίους μήνες του έτους για να εξετάσουμε πόσο επιτυχημένη θα είναι η ελληνική κυβέρνηση ως προς την υλοποίηση των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί».
Εσωτερικά αλληλοκαρφώματα
Όλες αυτές οι εξελίξεις και οι δημόσιες δηλώσεις υποδεικνύουν ότι οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία κάθε άλλο παρά... παρελθόν είναι, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της κυβέρνησης να πείσει ότι «η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s κατά κανέναν τρόπο δεν αντανακλά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί» και ότι «το πρόγραμμα το οποίο έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ εκτελείται κανονικά», όπως δήλωσε πάλι χθες ο Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ενδεχομένως πράγματι «το πρόγραμμα εκτελείται κανονικά», στον βαθμό που η κυβέρνηση διαρκώς επιταχύνει την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών, με κορυφαίες το ξήλωμα του εργασιακού και του ασφαλιστικού καθεστώτος στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» και της δημοσιονομικής «προσαρμογής».
Ποιος όμως μπορεί να πειστεί για την έλλειψη προβλημάτων, όταν, ενώπιον των ελεγκτών, οι δύο πυλώνες του οικονομικού επιτελείου, σε προφανή ανταγωνισμό μεταξύ τους, αδυνατούσαν να δώσουν μια κοινή εξήγηση για την έκρηξη του πληθωρισμού, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί προσεχώς να λάβει... εμπρηστική διάσταση;
● Από τη μια το υπουργείο Οικονομικών δήλωνε στους ελεγκτές ότι τη βασική ευθύνη για τον πληθωριστικό εκτροχιασμό φέρουν τα καρτέλ, η έλλειψη ανταγωνισμού και οι εμπορικές μισθώσεις.
● Από την άλλη το υπουργείο Οικονομίας προσδιόριζε, σε τιμή πληθωρισμού 5,3%, ότι το 4% οφείλεται στους έμμεσους φόρους που έχει επιβάλει το υπ. Οικονομικών.
Με τέτοια δείγματα ενδοκυβερνητικής... «συνεννόησης», που άλλωστε δεν είναι τα μόνα, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν οι ελεγκτές της τρόικας έχουν πειστεί για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να λειτουργήσει συντονισμένα. Εξ ου και οι σαφείς «υποσημειώσεις», που πάντα συνοδεύουν τις όποιες «θετικές» εκτιμήσεις...
Η μεγάλη σκακιέρα
Πέρα όμως από τα προβλήματα που και χθες το topontiki.gr επεσήμανε, πέρα από τις δημόσιες επιφυλάξεις εγχώριων αναλυτών και σχολιαστών που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να κατηγορηθούν για... «παπαγαλάκια» των κερδοσκόπων, υπάρχει και ένα μεγαλύτερο παιχνίδι, το οποίο κανείς δεν μπορεί να παριστάνει πως δεν βλέπει.
Βασική παράμετρος αυτού του παιχνιδιού είναι η έκθεση του διεθνούς – κυρίως του ευρωπαϊκού – πιστωτικού συστήματος στο ελληνικό χρέος.
Με δεδομένο ότι η χθεσινή υποβάθμιση από τη Moody’s αντιστοιχεί σε χώρα που αδυνατεί να εξυπηρετήσει το χρέος της, είναι σημαντικό το ότι τις προηγούμενες ημέρες εκτιμήσεις προερχόμενες από τρεις ηπείρους (Αμερική, Ευρώπη και Ασία) θεωρούσαν από εξαιρετικά πιθανή έως βέβαιη τη χρεοκοπία της Ελλάδας, σε πείσμα της εργώδους επικοινωνιακής προσπάθειας της κυβέρνησης να πείσει για το ακριβώς αντίθετο – ή, τέλος πάντων, να αποδώσει τέτοιου τύπου αναλύσεις αποκλειστικά σε... Αγγλοσάξονες κερδοσκόπους.
Οι αναλύσεις, προερχόμενες από τις Sanford C. Bernstein, Deutsche Bank και Nomura Holdings, σημείωναν ότι:
● Οι επενδυτές, θεωρώντας δεδομένη την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, πωλούν τις μετοχές ευρωπαϊκών τραπεζών, που εκτιμάται ότι θα ζημιωθούν από τις εξελίξεις στην Ελλάδα, ρίχνοντας τη χρηματιστηριακή τους αξία.
● Το πακέτο «στήριξης» Ε.Ε. - ΔΝΤ, ύψους 750 δισ. ευρώ, καταφέρνει απλώς να καθυστερεί τη χρεοκοπία της Ελλάδας δίνοντας «ανάσα» στις υπόλοιπες προβληματικές οικονομίες της Ευρωζώνης.
● Σε ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία οι ζημίες για τις τράπεζες θα φτάσουν τα 200 δισ. δολάρια, τα οποία θα εκτοξευτούν στα 900 δισ. δολ. αν μαζί με την Ελλάδα οδηγηθούν σε αναδιάρθρωση των χρεών τους και οι Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία.
Χθες όμως ήρθαν και τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) να εξειδικεύσουν ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Σύμφωνα με την BIS λοιπόν οι τράπεζες οι περισσότερο εκτεθειμένες στα χρέη των πιο αδύναμων ευρωπαϊκών οικονομιών (Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα και Ιρλανδία) είναι οι γαλλικές και οι γερμανικές, που κατέχουν 958 δισ. δολάρια χρέους.
Εξ αυτών περίπου 174 δισ. δολάρια αφορούν δάνεια προς κυβερνήσεις, ενώ το υπόλοιπο ποσό αφορά δάνεια προς ιδιώτες και επιχειρήσεις.
Μάλλον κάπως έτσι θα πρέπει να ερμηνεύσουμε το ότι οι περισσότερες δημόσιες δηλώσεις στήριξης της ελληνικής προσπάθειας προέρχονται από τους ευρωτραπεζίτες, με κορυφαίους και πιο ενθαρρυντικούς τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ και της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν. Είναι πολλά τα λεφτά – και εξ ίσου μεγάλο το διακύβευμα...
Η ισπανική υποχώρηση
Μόλις χθες, άλλωστε, η Ισπανία – μια χώρα με έντονα προβλήματα και στο δημοσιονομικό σκέλος και στο χρέος, αλλά και στο τραπεζικό της σύστημα – πάσχιζε να διαψεύσει γερμανικά δημοσιεύματα που προμήνυαν την προσφυγή της στον μηχανισμό στήριξης Ε.Ε. - ΔΝΤ.
Ωστόσο, με χαρακτηριστική ψυχρότητα, η Άγγελα Μέρκελ φρόντισε να προσγειώσει τους Ισπανούς: σε συνάντησή της με τον Σαρκοζί, ήταν ξεκάθαρη:
«Αν υπάρχουν προβλήματα, και δεν πρέπει να συζητάμε τέτοια πράγματα, ο μηχανισμός μπορεί να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή. Η Ισπανία και κάθε χώρα γνωρίζει ότι μπορεί να κάνει χρήση του μηχανισμού στήριξης, αν αυτό είναι απαραίτητο».
Λίγο νωρίτερα γινόταν γνωστό ότι στην Ισπανία τα Δ.Σ. επτά ταμιευτηρίων (La Caixa, Bancajia, Caja Insular de Ahorros de Canarias, Caixa Laietana, Caja de Avila, Caja Segovia και Caja Rioja) έχουν προχωρήσει τις διαβουλεύσεις με ορίζοντα τη συνένωσή τους και στόχο ένα «σύστημα προστασίας», στο οποίο κάθε ταμιευτήριο θα έχει αυτονομία, αλλά σε περίπτωση ανάγκης θα μπορεί να ενισχύει τη ρευστότητά του προσφεύγοντας σε μια κοινή «ομπρέλα» ώστε να απομακρυνθεί ο ορατός κίνδυνος των τραπεζικών πτωχεύσεων.
Για να καταλάβουμε το μέγεθος του ισπανικού τραπεζικού προβλήματος, ας σημειώσουμε απλώς ότι:
● Το ισπανικό τραπεζικό σύστημα, χάρη στην αυστηρή κεντρική εποπτεία και το νομικό πλαίσιο, θεωρείται εξαιρετικά φερέγγυο.
● Τα συγκεκριμένα μέτρα σχεδιάζονται όχι για επενδυτικές τράπεζες (οι οποίες εκτίθενται ευκολότερα σε κινδύνους), αλλά για ταμιευτήρια, τα οποία και πολύ περιορισμένο επενδυτικό ρίσκο αναλαμβάνουν και βρίσκονται εκτός χρηματιστηρίου – άρα... δεν είναι ευάλωτα σε κερδοσκοπικά παιχνίδια!
Αλλού το όνειρο κι αλλού το θάμα...
Με όλα αυτά τα δεδομένα ίσως θα ήταν προτιμότερο να έχουμε τον νου μας όχι τόσο στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι – το οποίο δυστυχώς έχει πεπερασμένα όρια και είναι αμφίβολο αν μπορεί να μας διαφωτίσει για την πραγματικότητα – αλλά στη «μεγάλη σκακιέρα».
Ίσως εκεί να κρίνεται στ’ αλήθεια η τύχη μας και όχι στις αναιμικές επικοινωνιακές καντρίλιες, που μόνο συσκότιση επιφέρουν για την πραγματική κατάσταση της χώρας και την τύχη που την περιμένει – ή, σωστότερα, της επιφυλάσσουν οι... εγγυητές της «σωτηρίας» της.
(Σημείωση: Στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν από τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων Ναυτεμπορική, Ελευθεροτυπία και Αυγή)
Του Σταύρου Χριστακόπουλου
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ: http://www.topontiki.grΑπεβίωσαν πριν πάρουν το βοήθημα 440 συνταξιούχοι
Εφιαλτική είναι πλέον η κατάσταση στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου στοιβάζονται 20.000 αιτήσεις για εφάπαξ και αναζητούνται απεγνωσμένα 900 εκατομμύρια ευρώ. Η μαζική φυγή των δημοσίων υπαλλήλων λόγω των επερχόμενων αλλαγών στο ασφαλιστικό απειλεί να τινάξει στον "αέρα" το Ταμείο, καθώς φέτος αναμένεται να ανοίξουν την...πόρτα εξόδου περίπου 40.000 άτομα.
Το επόμενο διάστημα είναι εξαιρετικά κρίσιμο, καθώς μέσα στο καλοκαίρι υποβάλλονται οι αιτήσεις συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αν δεν ανακοπεί το κύμα φυγής, τον Σεπτέμβριο θα εκκρεμούν 30.000 αιτήσεις για το εφάπαξ, με αποτέλεσμα να απαιτούνται 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ για την καταβολή του βοηθήματος.
Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του ταμείου κρούει η ΑΔΕΔΥ, η οποία θα έχει σήμερα συνάντηση για το καυτό αυτό θέμα με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Ο πρόεδρος της κορυφαίας δημοσιοϋπαλληλικής οργάνωσης, Σπύρος Παπασπύρος, σημειώνει στο "Eθνος" πως "μπαίνουμε σε μια πολύ επικίνδυνη τροχιά στο Ταμείο Πρόνοιας.
Εκπέμπουμε ισχυρό σήμα κινδύνου, γιατί από εδώ και πέρα θα έχουμε τον πολλαπλασιασμό του αδιεξόδου με μεγάλη ταχύτητα". Ενδεικτικό του πανικού που επικρατεί στους ασφαλισμένους είναι πως το πρώτο πεντάμηνο της φετινής χρονιάς οι αιτήσεις συνταξιοδότησης στο Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 45% σε σχέση με πέρσι. Η μαζική αυτή έξοδος οφείλεται τόσο στις επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό όσο και στις περικοπές στους μισθούς (δώρα και επιδόματα) των εργαζομένων στο Δημόσιο.
Μάλιστα εκτιμάται πως το 2010θα είναι το "έτος της μεγάλης φυγής", καθώς εκκρεμεί η κατάθεση νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που μεταξύ άλλων αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης. "Πρωταθλήτριες" στη φυγή είναι οι γυναίκες, οι οποίες σπεύδουν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου για να αποφύγουν την επερχόμενη εξίσωση των ορίων ηλικίας.
Σημειώνεται πως περίπου 110.000 ασφαλισμένες στο Δημόσιο έχουν προλάβει να θεμελιώσουν δικαίωμα και μπορούν να αποχωρήσουν ανά πάσα στιγμή. Σε περίπτωση μαζικής φυγής αυτών των ασφαλισμένων, το έλλειμμα στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων θα εκτοξευτεί στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Συνολικά 250.000 άτομα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορούν να βγουν στη σύνταξη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ασφαλιστικό σύστημα. Σε μια προσπάθεια να μπει "φρένο" στη μαζική αυτή φυγή, η κυβέρνηση πέρασε ρύθμιση με βάση την οποία δεν απειλούνται από τις αλλαγές όσοι δημόσιοι υπάλληλοι και ασφαλισμένοι στα ειδικά ταμεία (που πήγαν στο ΙΚΑ) θεμελιώσουν μέσα στη φετινή χρονιά συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
ΕΩΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ
Απεβίωσαν πριν πάρουν το βοήθημα 440 συνταξιούχοι
Πρωτοφανής είναι η καθυστέρηση στην καταβολή του εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και ήδη 440 ασφαλισμένοι πέθαναν πριν προλάβουν να πάρουν το βοήθημα. Αυτή τη στιγμή ο χρόνος έκδοσης του εφάπαξ προσεγγίζει τα δύο χρόνια και αν δεν βρεθεί άμεσα λύση θα εκτοξευτεί στα τρία έτη.
Ουσιαστικά το ταμείο έχει κυριολεκτικά ξεμείνει από ρευστό και περιμένει κάθε μήνα να εισπράξει τα έσοδα από τις εισφορές για να καταβάλει το εφάπαξ. Το πρόβλημα είναι πως τα έσοδα αυτά είναι περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ και αρκούν για την καταβολή περίπου 600 εφάπαξ κάθε μήνα.
Μάλιστα πρέπει να σημειωθεί πως το βοήθημα καταβάλλεται άτοκα, δηλαδή οι ασφαλισμένοι δεν παίρνουν κάποια προσαύξηση για το διάστημα που περιμένουν την έκδοση της πολυπόθητης απόφασης. Για να αρθεί το αδιέξοδο του ασφαλιστικού ταμείου και να μπει τέλος στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, η ΑΔΕΔΥ ζητεί να υπάρξει άμεσα κυβερνητική παρέμβαση.
Σενάρια
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σενάρια που θα εξεταστούν στη σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών είναι και ο "εσωτερικός δανεισμός" του Ταμείου Πρόνοιας από το ΤΕΑΔΥ (δηλαδή το επικουρικό του Δημοσίου). Παράλληλα, η ΑΔΕΔΥ θα ζητήσει να καλύπτονται από το ταμείο και περίπου 50.000 άτομα που απασχολούνται στο δημόσιο με συμβάσεις και τώρα υπάγονται στο ΙΚΑ (προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα από τις εισφορές).
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Εκκρεμούν 20.000 αιτήσεις για εφάπαξ και απαιτούνται 900 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, 440 ασφαλισμένοι πέθαναν ενώ περίμεναν να πάρουν το βοήθημα.
Το φθινόπωρο αναμένεται να φτάσουν τις 30.000 οι αιτήσεις στο ταμείο και να... αναζητείται 1,2 δισεκατομμύριο.
Τους πρώτους πέντε μήνες του έτους οι αιτήσεις συνταξιοδότησης στο Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 45%.
Φέτος λόγω των αλλαγών στο Ασφαλιστικό αναμένεται να... ανοίξουν την πόρτα εξόδου 40.000 άτομα.
Υπολογίζεται πως 110.000 γυναίκες στο Δημόσιο έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορούν να αποχωρήσουν ανά πάσα στιγμή.
Συνολικά 250.000 ασφαλισμένοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
kokkaliari@pegasus.गर
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ: http://www.ethnos.gr
Έκλεισε το «Ellinarastv»
Τουλάχιστον ένα χρόνο λειτουργούσε και είχε φτάσει τις 100.000 επισκέπτες την ημέρα. Σύμφωνα με την αστυνομία η ζημιά για τη NOVA ήταν πάνω από 37 εκατομμύρια, ενώ για το δημόσιο πάνω από 8 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με τους αστυνομικούς τα μεγάλα κέρδη των διαχειριστών προέρχονταν από τις διαφημιστικές καταχωρήσεις διαφόρων εταιριών και από την διεξαγωγή παράνομου στοιχήματος.
Το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνέλαβε τους τέσσερις για "δορυφορική πειρατεία μέσω ιντερνέτ" και κατάσχεσε όλο τον εξοπλισμό.
Μετά το κλείσιμο του "igamatou" καθώς και του "ellinarastv" φαίνεται πως το ηλεκτρονικό έγκλημα λαμβάνεται πλέον σοβαρά υπόψη της αστυνομίας. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να φέρει απογοήτευση σε χιλιάδες ποδοσφαιρόφιλους οι οποίοι απολάμβαναν δωρεάν ποδοσφαιρικούς αγώνες.
.και όλα αυτά από ένα παιδάκι 16 χρονών που διαχειριζόταν εκατομμύρια ευρώ, και συμφώνα με το ότι ακούγεται οι γονείς του δεν γνώριζαν τίποτα!
Τα συμπεράσματα δικά σας."
ANAΓΝΩΣΤΗΣ
ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΕΣΤΑΛΕΙ ΑΠΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΣΤΟ ΤΡΟΚΤΙΚΟ
Ακόμα Πιο Βαθιά στο βούρκο του ατιμασμού. Υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s. Η απολογία των Υπευθύνων
Σύμφωνα με το Υπουργείο, τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν με μεγάλη σαφήνεια ότι το πρόγραμμα το οποίο έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με την Ε.Ε., την Ε.Κ.Τ. και το Δ.Ν.Τ. εκτελείται κανονικά, με το έλλειμμα να έχει μειωθεί 40% σε σχέση με το 2009.
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι αυτή η σημαντική βελτίωση έχει αναγνωρισθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Επιπλέον, το Υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι η ύφεση κατά το πρώτο τρίμηνο είναι μικρότερη από αυτή που προβλέπεται για ολόκληρο το έτος από το Μνημόνιο, ενώ οι εισπράξεις από Φ.Π.Α., που δημιουργήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο, αυξήθηκαν κατά 6% ενώ πέρυσι είχαν μειωθεί κατά 11%.
«Όλες οι διαφορετικές διαρθρωτικές δράσεις που προβλέπονται στο Μνημόνιο Συνεργασίας υλοποιούνται κανονικά και πολλές είναι ήδη μπροστά από το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί. Η δε πορεία του χρέους, παρότι σήμερα ανοδική, αναμένεται να αποκλιμακωθεί από το 2013 και ίσως και νωρίτερα εφόσον φαίνεται να διαμορφώνονται σταδιακά πιο ευνοϊκές συνθήκες», τονίζεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου.
«Η Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει απολύτως προσηλωμένη στο έργο της δημοσιονομικής προσαρμογής και της βελτίωσης των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας» καταλήγει το Υπουργείο Οικονομικών.
ΠΗΓΗ: http://ksipnistere.blogspot.com
Κινητό αξίας 50.000 ευρώ!
Πηγή
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ: http://alepounews.blogspot.com