'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Κυριακή 2 Μαΐου 2010

ΘΥΕΛΛΑ ΕΝ ΟΨΕΙ: Πόλεμος κατά της Ελλάδος

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Σε μια σκοτεινή, τραγική περίοδο της ιστορίας της, μπαίνει η Ελλάδα, με την παραχώρηση της κυριαρχίας της οικονομικής-κοινωνικής πολιτικής σε ΔΝΤ, ΕΚΤ, Κομισιόν και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Στους ανθρώπους δηλαδή, θεσμούς και δυνάμεις μιας παγκόσμιας “Δικτατορίας του Χρήματος”.
Ο γράφων ελπίζει φυσικά να διαψευσθεί, κάποιο θαύμα να σώσει τη χώρα του από αυτό που την περιμένει. Αλλά δεν μπορεί να βασίσει την ανάλυσή του στα θαύματα. Ακόμα εγκληματικότερο είναι να βασίσουν εκεί πολιτική οι αποφασίζοντες. Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, στις τελικές δημόσιες δηλώσεις του τουλάχιστον, γιατί κατά καιρούς φάνηκε να ταλαντεύεται στην άποψή του για το ΔΝΤ, δεν υποστήριξε ότι η επιλογή είναι η καλύτερη. Την υπεράσπισε ως αναπόφευκτη.

Είναι άραγε έτσι; Ηταν μόνη λύση; Είναι καν λύση και σε ποιο ακριβώς πρόβλημα;

Πως ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΔΝΤ

Δεν υπάρχει αμφιβολία για το βάθος της καθολικής εθνικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα, με τελικό, θανατηφόρο σύμπτωμα την κρίση δημοσίου χρέους. Είναι όμως επίσης γεγονός ότι υπήρχαν πολλά χαρτιά για να αποφύγει η Ελλάδα να βρεθεί, έστω και την υστάτη, στη θέση που βρέθηκε. Συνεχίζουν μάλιστα, ορισμένα από αυτά να υπάρχουν, αυτό όμως που δεν υπάρχει είναι οι δυνάμεις και τα πρόσωπα να τα χρησιμοποιήσουν.

Η κυβέρνηση Καραμανλή έκλεισε ουσιαστικά τη χώρα σχεδόν την επαύριο της εκλογής της το 2007, στρώνοντας το χαλί για όσα ακολούθησαν. ‘Ηδη, τον Σεπτέμβριο 2009, η Goldman Sachs ετοιμάστηκε και τεχνικά για τον πόλεμο κατά της Ελλάδας, με τη δημιουργία λογαριασμού πονταρίσματος στη χρεωκοπία της στην αγορά CDS. Τη στιγμή που οι Αμερικανοί τραπεζίτες τοποθετούσαν τις τελευταίες δυνάμεις σε θέση επίθεσης, η νέα ελληνική κυβέρνηση αγρόν ηγόραζε.

Αρχισε να προαναγγέλλει διαρκώς μέτρα που δεν εντασσόντουσαν σε κανένα σοβαρό πρόγραμμα εθνικής αναγέννησης, ούτε και εφαρμόσθηκαν, αλλά είχαν πολιτικο-οικονομικά αποσυνθετικά αποτελέσματα (π.χ. φυγή καταθέσεων). Oύτε φυσικά υπήρχε λόγος να επαναληφθούν από τον κ. Παπακωνσταντίνου, οι εξυπνάδες Αλογοσκούφη, προσφέροντας τα πρώτα πυρομαχικά στην επίθεση. Δεν υπήρχε λόγος να χρησιμοποιούνται όροι όπως οικονομία στα όρια της χρεωκοπίας και Τιτανικός.

Η αντιμετώπιση της διαφθοράς έπρεπε να είναι πρώτη προτεραιότητα, και θα υποστήριζε κανείς μια καμπάνια αίφνης για το ξερίζωμά της από τα νοσοκομεία ή για την αποκάλυψη επιτέλους των Υπουργών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που πληρωνόντουσαν από τη Ζήμενς και τόσους άλλους. Δεν ωφέλησε αντίθετα η με ελληνική πρωτοβουλία παγκόσμια παρουσίαση της Ελλάδας ως της πλέον διεφθαρμένης χώρας. ‘Επρεπε, πολύ προτού έλθει στην κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ να έχει βελτιώσει τις ανύπαρκτες έως εχθρικές σχέσεις του με Παρίσι, Βερολίνο, Μόσχα, Πεκίνο, αντί του μονομερούς ατλαντισμού του και της φιλίας με έναν Ερντογάν, που είναι εχθρός και όχι φίλος της Ελλάδας. Θα όφειλε επίσης η Αθήνα να γνωρίζει ότι η Goldman Sachs δεν είναι φιλελληνική τράπεζα, σύμβουλος και συμπαραστάτης, αλλά ο αρχιτέκτονας του πολέμου κατά της χώρας.
Η Σοσιαλιστική Διεθνής θάπρεπε, εδώ και πολύ καιρό, να αναδείξει τον μονεταριστικό παραλογισμό της ευρωζώνης, κάνοντας αντικείμενο πολιτικής καμπάνιας τη ριζική μεταρρύθμισή της, ώστε η ελληνική κρίση να γίνει ευρωπαϊκή και όχι το αντίστροφο. Παραμένει ακατανόητο γιατί δεν θελήσαμε να διευρύνουμε τις πηγές δανεισμού σε Κίνα και Ρωσία, γιατί δεν χρησιμοποίησε ως διαπραγματευτικό χαρτί την απειλή στάσης πληρωμών και τη γεωπολιτική θέση της χώρας, γιατί στο τέλος τέλος δεν ολοκληρώσαμε τις διαπραγματεύσεις πριν αρχίσουμε να παίρνουμε μέτρα.

Μια τέτοια αντίδραση θα προϋπέθετε όμως και προϋποθέτει πάντα μια ανάλογων δεξιοτήτων πολιτική ηγεσία, προετοιμασμένη για κρίση τέτοιου βάθους, ικανή να προσανατολισθεί σε περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από την πρώτη μεγάλη ρήξη του ιστορικού κύκλου της παγκοσμιοποίησης και του νεοφιλελευθερισμού, με έντονη βιωματική εμπειρία της χώρας, αλλά και ικανότητα απόσπασης από τους κύκλους συμφερόντων που τη συγκροτούν κατά τρόπο ασφυκτικό. Τέτοια πράγματα όμως δεν διαθέτουμε ούτε κατά διάνοια.

Δεν συμμεριζόμαστε την συνωμοσιολογική ερμηνεία, που ορισμένοι διατυπώνουν, ότι οι δυνάμεις του ελληνικού νεοφιλελευθερισμού- ατλαντισμού, μη διαθέτουσες επαρκή πολιτική βάση για την πολιτική τους, είδαν στον πόλεμο των κερδοσκόπων κατά της χώρας σύμμαχο για να επιβάλουν μέτρα, που ήταν πολιτικά αδύνατο να λάβουν. Διαπιστώνουμε όμως τις συνέπειες μιας μακράς πορείας εκφυλισμού και εκμαυλισμού της πολιτικής και των υπολοίπων ελίτ, του κράτους και των κοινωνικών θεσμών, όπως και το αποτέλεσμα της σταδιακής αποδόμησης όλων των συστημάτων συλλογικών αξιών, αριστεράς ή δεξιάς, του σοσιαλισμού, της κοινωνικής αλληλεγγύης, του έθνους, του πατριωτισμού, του χριστιανισμού.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και θα το αντιμετωπίσουμε σε όλες τις φάσεις μιας μακράς περιόδου έντονων κοινωνικών, οικονομικών, εθνικών προβλημάτων που θα ζήσουμε, είναι η απουσία πολιτικών και θεσμικών εργαλείων, ιδεών, οράματος και συστημάτων συλλογικών αξιών, χωρίς την ύπαρξη των οποίων δεν υπάρχει σωστή και λάθος πολιτική, δεν υπάρχει δυνατότητα επανασυγκρότησης του ελληνικού λαού, του ελληνικού έθνους σε υποκείμενο.

Ο ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Ουδέν κακόν λένε αμοιγές καλού. Το καλό που προέκυψε από το περασμένο εξάμηνο είναι ότι συνειδητοποιήσαμε επιτέλους την ελληνική κρίση. Αυτό θα μπορούσε να είναι πλεονέκτημα, μόνο όμως αν ετίθετο στην υπηρεσία ενός προγράμματος εθνικής αναγέννησης, μιας πολιτικής ηγεσίας και ενός κινήματος, που θέλει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας, όχι να αναθέσει τη διακυβέρνησή της σε διεθνείς οργανισμούς.
Αυτό συνέβη γιατί η συνειδητοποίηση επήλθε πρώτον με την εξαπόλυση ενός κερδοσκοπικού πολέμου κατά της Ελλάδας, που περιόρισε ασφυκτικά τα περιθώρια ελιγμών της χώρας, δεύτερο με καμπάνια παγκόσμιας κατασυκοφάντησης της χώρας, τρίτο, με ψυχολογικό πόλεμο κατά του ίδιου του ελληνικού πληθυσμού από τους πολιτικούς και τις τηλεοράσεις.

Επί μήνες, είτε ως αποτέλεσμα αμφιταλαντεύσεων πολιτικών, είτε ως προσπάθεια προετοιμασίας του πληθυσμού και αποδοχής λύσεων τύπου ΔΝΤ, οι ¨Ελληνες πολίτες βομβαρδίζονται πολλές ώρες κάθε μέρα από την πληροφορία ότι κινδυνεύει η δουλειά τους, η αμοιβή τους, η σύνταξή τους, η περίθαλψή της, ότι το κράτος τους είναι χρεωκοπημένοι, ότι είναι ίδιοι κλέφτες και απατεώνες, ότι την ίδια ευθύνη έχει τελικά ο περιπτεράς και οι Πρωθυπουργοί της χώρας για το κατάντημά της. Κλονίστηκαν οι βασικές σταθερές που επιτρέπουν την διατήρηση ενός κράτους, η στοιχειώδης εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτό. Ο ελληνικός λαός δέχθηκε μαζικά την πληροφορία ότι θα καταστραφεί εξαιτίας της συμπεριφοράς του και ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα γι' αυτό.

Ετσι μπορεί μεν να έγινε από μερίδα της κοινής γνώμης πολιτικά αποδεκτό το αδιανόητο μέχρι πρότινος ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ, μαζί όμως έγιναν και πολλά άλλα. Πρώτον, εξαπολύθηκε τόσο ισχυρή δόση ψυχολογικής βίας στην κοινωνία, που, αργά ή γρήγορα, θα οδηγήσει σε τρομακτική έκρηξη πραγματικής βίας, αγνώστου ακόμα μορφής και περιεχομένου. Δεύτερο, παρέλυσε η διοίκηση, σχεδόν σταμάτησαν οι μη απαραίτητες οικονομικές δραστηριότητες, έφυγαν κεφάλαια στο εξωτερικό, Τρίτο, ολόκληρη η κοινωνία καταλήφθηκε από την ιδεολογία ο σώζων εαυτόν σωθήτω, που είναι ο βασικός μηχανισμός κατάρρευσης οποιουδήποτε συνόλου. Τέταρτο, υπονομεύτηκε η δυνατότητα του ελληνικού λαού να συγκροτηθεί σε υποκείμενο και να δράσει για τη σωτηρία της χώρας του, αν και, τα κοινωνικά προβλήματα, ενδέχεται τελικά, χωρίς να είναι βέβαιο, να δράσουν τελικά σε τέτοια κατεύθυνση.

Στην πραγματικότητα, ο ψυχολογικός πόλεμος κατά του ελληνικού λαού θυμίζει κάπως τις πιο διεστραμμένες διαφημιστικές μεθόδους των καπνοβιομηχανιών, που χρησιμοποιούν τον ίδιο τον φόβο του τσιγάρου ως μέσο διάδοσής του. Δεν αποβλέπει στην οργάνωση μιας απαραίτητης μεταρρύθμισης της χώρας, αλλά στην αποδοχή ενός οικονομικά καταστρεπτικού και ανεπίκαιρου νεοφιλελευθερισμού από την πλειοψηφία, με την παράλογη ελπίδα του τρομαγμένου ότι θα τη γλυτώσει κάπως εκείνος. Και καλλιεργεί τη σύγχυση, ώστε όταν έρθει η αναπόφευκτη εξέγερση, να μην μπορεί να πάρει συλλογική, οργανωμένη μορφή, διεκδικώντας διέξοδο για το έθνος.

ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΗΡΑΜΕ

Δεν θα συζητήσουμε εδώ το κατά πόσον το ΔΝΤ συνιστά λύση. Ούτε καν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που μας στέλνουν σε αυτό, για να απαλλαγούν από το πρόβλημα και για να αυξήσουν τις πιθανότητες αποπληρωμής των χρεών προς τις τράπεζές τους, δεν το υποστηρίζουν. Σε όλα τα ζητήματα οικονομικής πολιτικής παγκοσμίως υπάρχουν αντιμαχόμενες απόψεις. Σε ένα μόνο επιστήμη και εμπειρία είναι κατηγορηματικές: όπου πήγε το ΔΝΤ κατέστρεψε τις χώρες (και τους πολιτικούς και κόμματα που το εισήγαγαν, συχνά προκαλώντας στο τέλος χρεωκοπίες, επαναστάσεις, αλλαγές καθεστώτων (κλασικά παραδείγματα η Αργεντινή και η Ρωσία)). Τις προάλλες ούρλιαζε ο σοσιαλιστής - όσο και ο γράφων αστροναύτης, Στρως-Καν - γιατί η ουκρανική κυβέρνηση έδωσε 10 ευρώ αύξηση στον κατώτερο μισθό. Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να πιστεύει ότι θα είναι εξαίρεση, της το ευχόμαστε, θα είναι όμως η πρώτη περίπτωση που θα συμβεί αυτό. Ο διεθνής τύπος εκτιμά πιθανότερη τη χρεωκοπία και την έξοδο από το ευρώ, ανεξαρτήτως βοήθειας. Οι μεγάλες τράπεζες όχι μόνο ποντάρουν σε αυτό το ενδεχόμενο, αλλά και σχεδιάζουν να το πραγματοποιήσουν με τους δικούς τους όρους, όπως π.χ. το “μοντέλο Γέλτσιν”, όπου εξαγοράστηκε αντί πινακίου φακής όλος ο πλούτος της χώρας.

Αν δεν γίνει θαύμα, αν η πορεία αυτή δεν σταματήσει, αν οι αναπόφευκτες κοινωνικές εκρήξεις δεν βρουν συνειδητή, έλλογη πολιτική έκφραση, δεν θα χαθεί απλώς ένα βιοτικό επίπεδο που θα θιγεί σε κάθε περίπτωση. Θα ακυρωθεί κάθε αναπτυξιακή προοπτική, θα λεηλατηθεί ο δημόσιος πλούτος της χώρας, θα τεθεί σε σπουδαίο κίνδυνο η κυριαρχία του ελληνικού λαού σε Κύπρο, Αιγαίο, Θράκη. Σε ορίζοντα πέντε-δέκα ετών, θα απειληθεί και το δημοκρατικό καθεστώς.

Η Ελλάδα χρησιμοποιείται τώρα ως παγκόσμιας σημασίας πεδίο δοκιμής για την κατάργηση του έθνους-κράτους και την αντικατάστασή του από έναν παγκόσμιο ολοκληρωτισμό. ‘Όπως επίσης χρησιμοποιείται ως κατεξοχήν εργαλείο διάλυσης της Ευρωπαϊκής ¨Ενωσης.
Για να αντιμετωπίσει η χώρα τη λαίλαπα που έρχεται χρειάζεται ένας κοινωνικός συσχετισμός δύναμης που θα σταματήσει την καταιγίδα των μέτρων και η διατύπωση και επεξεργασία τεκμηριωμένων εναλλακτικών λύσεων και, κυρίως, διαμόρφωση νέων πολιτικών εργαλείων ικανών να τις εφαρμόσουν.

Για πολλά χρόνια, οι περισσότεροι Ελληνες προσπερνούσαν αδιάφορα όποιον προειδοποιούσε για το τραγικό αδιέξοδο της χώρας. Μερικοί εξυπνάκηδες έλεγαν ότι η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει. Μόνο αν ο ελληνικός λαός συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα μπορεί να πεθάνει, και δράσει ανάλογα, υπάρχει περίπτωση να ζήσει.

(*) Σε μια μακρά πορεία εκφυλισμού το ελληνικό πολιτικό σύστημα σταμάτησε να λειτουργεί ως διαμεσολαβητής της κοινωνίας, καταλήγοντας εν τέλει να οργανώνει εσωτερικά τη λεηλασία της χώρας, εξωτερικά την εξάρτησή της. Tα προβλήματα όμως των ελίτ δεν περιορίζονται μόνο στους πολιτικούς. Κατάπληξη προκάλεσαν αίφνης τρεις πολύ χαρακτηριστικές πρόσφατες αποφάσεις του Αρείου Πάγου: απυρόβλητο για τον ανακριτή της υπόθεσης Ζήμενς, ανατροπή απόφασης Εφετείου που περιόριζε ληστρικά επιτόκια τραπεζών, κλείσιμο της υπόθεσης των Πακιστανών με το επιχείρημα ότι η ΕΥΠ δεν κάνει τέτοιες δουλειές.

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Eπίκαιρα”, 29.4.2010

http://www.greekamericannewsagency.com

Οι πολιτικοί δεν θα τολμούν να κυκλοφορούν χωρίς «φουσκωτούς»

Ένα επεισόδιο που έγινε στη Βουλή κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την Πρωτομαγιά, είναι χαρακτηριστικό της ψυχολογίας του κόσμου και του τι πρόκειται να γίνει τους επόμενους μήνες. Μια ομάδα νεαρών εντόπισε τον πρώην πρόεδρο της Βουλής και νυν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Απόστολο Κακλαμάνη, έναν σοβαρό πολιτικό που δεν έχει δώσει δικαιώματα, και τον προπηλάκισε. Κινδύνευσε ο άνθρωπος με ξυλοδαρμό και σώθηκε χάρη στην παρέμβαση ψυχραιμότερων διαδηλωτών.

Αυτό το περιστατικό δείχνει ότι οι πολίτες δεν λογαριάζουν πια αν κάποιος πολιτικός είναι σοβαρός, ή λαμόγιο, ή ψεύτης. Βλέπουν μόνο τον «πολιτικό», σκέφτονται ότι πρέπει να κρεμαστεί στο Σύνταγμα προς παραδειγματισμό και δεν διστάζουν να τους επιτεθούν. Τέτοιες εικόνες θα δούμε αρκετές στο μέλλον. Πολιτικοί από όλα τα κόμματα, αλλά κυρίως από την κυβέρνηση, δεν θα τολμούν να βγουν χωρίς «φουσκωτούς» έξω. Ο κόσμος έχει αγανακτήσει και πρέπει κάπου να ξεσπάσει. Πιστεύει ότι δεν μπορεί να είναι μια ζωή υποζύγιο, ότι δεν μπορεί να πληρώνει μια ζωή τα λάθη των πολιτικών. Βεβαίως, να παραδεχθούμε ότι όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης για την κατάντια της χώρας. Αλλά να πληρώσουμε με βάση το δικό μας μερίδιο, όχι και του άλλου.

Αν ο εργαζόμενος στο Δημόσιο ή ο συνταξιούχος πρέπει να απολέσει έναν και δύο μισθούς να το κάνει, αλλά αυτό να έχει αφενός αποτέλεσμα και αφετέρου ανάλογη ή και μεγαλύτερη προσφορά από τους έχοντες και φυσικά από τους πολιτικούς.

Σαν τον κ. Κακλαμάνη θα βρεθούν πολλοί σε δύσκολη θέση διότι θα κληθούν να εξηγήσουν πώς αυτοί παίρνουν 5.000 ευρώ για εκσυγχρονισμό των κομπιούτερ και των άλλων γκάτζετ τους ενώ για κάποιον συνταξιούχο 5.000 ευρώ είναι οι συντάξεις μιας ολόκληρης χρονιάς.

Ο κ. Κακλαμάνης και ο νυν πρόεδρος θα πρέπει να εξηγήσουν πώς οι υπάλληλοι της Βουλής (οι περισσότεροι συγγενείς πολιτικών) έγιναν σε λίγα χρόνια 2.500 από 700. Και πώς παίρνουν 16 μισθούς τόσα χρόνια. Και με τα νέα μέτρα, τι θα παίρνουν άραγε; 14 μισθούς ή 12 όπως όλοι οι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι;

Τέλος, όλοι οι πολιτικοί, ανεξαιρέτως, διότι και οι δήθεν επαναστάτες της Αριστεράς κάνουν την πάπια όταν πρόκειται για χρήμα, θα πρέπει να εξηγήσουν πώς ανέχονται να πληρώνει ο κρατικός κορβανάς πάνω από 100 εκατ. ευρώ για την επιχορήγηση των κομμάτων.

Αυτά είναι μόνο λίγα παραδείγματα αφού μπορεί κανείς να γράψει δεκάδες για πολιτικούς, δικαστές και άλλα ρετιρέ της κοινωνίας.

Το σίγουρο είναι ότι έχουν να πέσουν πολλά γιαούρτια, αν όχι πολύ ξύλο.

Και τότε ένα είναι βέβαιο। Πώς όλοι θα συμφωνήσουν πως το ξύλο στους πολιτικούς… βγήκε από τον Παράδεισο

http://www.antinews.gr


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ! " Αγαπητοί Έλληνες". Πρωτοφανής ενέργεια του STERN, που απαντά στα ελληνικά!

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ!

Με μια πρωτόγνωρη ενέργειά του, ο δημοσιογράφος Walter Wüllenweber, δημοσιεύει στο Γερμανικό περιοδικό STERN, ανοιχτή επιστολή προς τους Έλληνες, στην ελληνική γλώσσα, με την οποία απολογείται για τη στεναχώρια που μας προκάλεσε, ενώ δεν παραλείπει (και αυτός), να αναφερθεί στα αμέτρητα e-mails διαμαρτυρίας "που ξεχειλίζουν" το γραμματοκιβώτιό του, όπως λέει χαρακτηριστικά!

Δείτε τι λέει:


http://www.bytheway.gr/portal2/forum/attachment.php?attachmentid=3161&stc=1&d=126670608%20%202Αγαπητοί Έλληνες,
Σίγουρα σας συμβαίνει ό,τι και σε εμάς τους Γερμανούς: Όταν σκεφτόμαστε την Ευρωπαϊκή Ένωση, το μυαλό μας πάει σε αυτόν τον συγκεχυμένο μηχανισμό στις Βρυξέλλες, όπου καλοπληρωμένοι γραφειοκράτες, μαζί με ξεδιαλεγμένους στην πατρίδα τους πολιτικούς, συνεχώς παράγουν εκνευριστικούς κανόνες. Έτσι έβλεπα εγώ τα πράγματα έως τώρα. Ξαφνικά όμως, η άποψή μου για την Ευρώπη και την Ε.Ε. άλλαξε ριζικά. Κι αυτό το οφείλω σε εσάς.


Όλα ξεκίνησαν με μια επιστολή προς εσάς τους Έλληνες, την οποία έγραψα πριν από λίγες εβδομάδες στο περιοδικό Stern. Οφείλω να ομολογήσω: Η επιστολή περιείχε βαριές κατηγορίες. Και μου απαντήσατε, και μάλιστα σε βαθμό που το ηλεκτρονικό μου γραμματοκιβώτιο ακόμη ξεχειλίζει. Η αντιπαράθεση μεταξύ Γερμανών κι Ελλήνων που έχει ξεσπάσει εδώ και εβδομάδες, είναι σφοδρή και συναισθηματικά φορτισμένη, από την άλλη όμως, είναι απαραίτητη και προπάντων πραγματικά γόνιμη. Και από τότε η Ε.Ε. δεν αποτελεί πλέον απλώς έναν λαβύρινθο διατάξεων για μένα. Τώρα, με την αντιπαράθεση ανάμεσα σε εσάς τους Έλληνες κι εμάς τους Γερμανούς, είναι που η Ευρώπη ξεκινά πραγματικά για μένα.

Θα συμφωνήσετε πως έως τώρα τα πράγματα είχαν ως εξής: Όποτε προκύπτει κάποιο θέμα μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ συναντιέται με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Εμείς οι πολίτες είμαστε μονάχα θεατές. Μπροστά στην τηλεόραση. Τώρα, σε αυτή την κρίση, εμείς οι πολίτες αρχίσαμε επιτέλους να συνομιλούμε μεταξύ μας, χωρίς τους αρχηγούς των κυβερνήσεων. Η ελληνογερμανική συζήτηση αποτελεί την αρχή μιας πραγματικής, ευρωπαϊκής δημόσιας σφαίρας.

Ενόψει αυτού του γεγονότος, γίνεται εμφανές ότι η αντιπαράθεση είναι προτιμότερη από τη σιωπή. Οι κατηγορίες που επιτέλους εκφέρονται, πραγματικά μας πάνε μπροστά. Και τις δύο πλευρές.

Φυσικά πόνεσε η αντιπαράθεση αυτή. Όταν σας κατηγορούμε ότι είστε διεφθαρμένοι και εξαπατάτε την υπόλοιπη Ευρώπη, βεβαίως αυτό σας χαλάει τη διάθεση. Κι όταν ανώνυμοι επιστολογράφοι μου προτείνουν να με επεξεργαστούν παράγοντας γύρο ή όταν ελληνικές εφημερίδες παριστάνουν το Άγαλμα της Νίκης στην ομώνυμη στήλη με σβάστικα, αυτά με κάνουν να ξεροκαταπίνω. Συνολικά, όμως, με διδάξατε πολλά: Το γεγονός ότι γερμανικές εμπορικές αλυσίδες όπως η Lidl και η Saturn κατέκτησαν την ελληνική αγορά, συμμετέχοντας έτσι ενεργά στη διαμόρφωση της ελληνικής οικονομίας, την οποία κατακρίνω, αυτό το αγνοούσα τελείως.

Όπως επίσης αγνοούσα το ύψος των υπέρογκων κερδών που η Ελλάδα αποφέρει στη γερμανική βιομηχανία όπλων. Το 13 τοις εκατό των συνολικών γερμανικών εξαγωγών όπλων διοχετεύεται αποκλειστικά στην Ελλάδα. Αγοράζετε τόσα άρματα μάχης και τουφέκια, επειδή αντιλαμβάνεστε τη σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, Τουρκία, ως απειλή. Και ποιος εφοδιάζει την Τουρκία με όπλα; Πάλι εμείς οι Γερμανοί. Η γερμανική αμυντική βιομηχανία λοιπόν, επωφελείται από μια διαμάχη, την οποία η μεγάλη πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών θεωρεί περιττή. Οφείλω να ομολογήσω: Όσον αφορά αυτό το θέμα, εσείς οι Έλληνες έχετε ένα ισχυρό επιχείρημα με το μέρος σας.

Στην επιστολή μου είχα περιγράψει το αίσθημα της αδυναμίας που νιώθουμε εμείς οι Γερμανοί, λόγω του ότι και η δική μας οικονομική σταθερότητα εξαρτάται από τις αποφάσεις που λαμβάνει η δική σας κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση, την οποία εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να εκλέξουμε. Η δημόσια συζήτηση στη Γερμανία δεν έμεινε χωρίς αποτέλεσμα στην Ελλάδα. Άσκησε ακόμη περισσότερη πίεση σε εσάς τους Έλληνες, ώστε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα. Ισχυρίζομαι το εξής: Οι διαμαρτυρίες εκ μέρους εμάς των Γερμανών διευκολύνουν την κυβέρνησή σας να φέρει εις πέρας την εφαρμογή των απαραίτητων, σκληρών οικονομικών μέτρων. Επομένως, δεν υπάρχει μόνο μια νέα δημόσια σφαίρα στην Ευρώπη. Αυτή δρα κιόλας.

Φυσικά εσείς οι Έλληνες αυτό θα το θεωρείτε παρέμβαση στις εσωτερικές σας υποθέσεις. Μα αυτό ακριβώς είναι. Η γερμανική δημοσιότητα επενέβη σε θέματα, τα οποία πρέπει να αποφασιστούν στην Ελλάδα. Αυτό άραγε είναι επιτρεπτό; Ως νέος δημοσιογράφος έκανα ρεπορτάζ για τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Τότε, ακόμη και σε περιπτώσεις σοβαροτάτων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους απαγορευόταν σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Ως προς αυτό το σημείο το Διεθνές Δίκαιο στο μεταξύ έχει τροποποιηθεί. Όσον αφορά την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική, όμως, τα κράτη εξακολουθούν να είναι απολύτως κυρίαρχα.

Θεωρητικά. Στην πραγματικότητα με την παγκοσμιοποίηση οι οικονομίες των χωρών έχουν συνδεθεί τόσο στενά, τόσο άρρηκτα, ώστε οι αποφάσεις που λαμβάνει η κυβέρνηση της μιας χώρας να έχουν αναπόφευκτες επιπτώσεις στην οικονομία και συνεπώς και στη ζωή των ανθρώπων σε μια άλλη χώρα. Στην Ε.Ε. οι επιδράσεις αυτές είναι ακόμη πιο ισχυρές και άμεσες. Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου, συνεπώς, επεμβαίνει πάντοτε και στη γερμανική οικονομία, παρόλο που δεν το επιδιώκει.

Και γι’ αυτό το λόγο είναι απολύτως κατανοητή και δικαιολογημένη η παρέμβαση της γερμανικής δημοσιότητας και των Γερμανών πολιτών στις πολιτικές αποφάσεις της Ελλάδας. Όπως και το αντίστροφο!

Κι ακριβώς αυτό είναι που έμαθα τις τελευταίες εβδομάδες μέσα από την αντιπαράθεσή μας: Στην Ε.Ε. δεν υπάρχουν πλέον εσωτερικές υποθέσεις.

Με εγκάρδιους χαιρετισμούς,

Walter Wüllenweber

http://eglimatikotita.blogspot.com

Ανακοινώθηκε το πακέτο ληστρικών μέτρων

Την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο τομέα ανακοίνωσε ο υπουργός οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, διευκρινίζοντας ότι προβλέπεται η αντικατάστασή τους με επίδομα 500 ευρώ για τα Χριστούγεννα και 250 ευρώ για άδεια και Πάσχα, για τους υπαλλήλους που οι αποδοχές τους δεν ξεπερνούν τις 3.000 Ευρώ μικτά.

Για τις περικοπές στην 13η και 14η σύνταξη, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι καθορίζονται ανάλογα στα ποσά των 400 ευρώ για Χριστούγεννα και 200 ευρώ για άδεια και Πάσχα, για τους συνταξιούχους που οι αποδοχές τους δεν ξεπερνούν τις 2.500 Ευρώ.

Την ίδια ώρα παραμένει το πάγωμα στους μισθούς του δημοσίου τομέα και σε όλες τις συντάξεις.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι τα μέτρα δεν θίγουν τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα εισοδηματικά, ωστόσο αυξάνεται το όριο απολύσεων του 2% μηνιαίως και μειώνονται τα ποσά των αποζημιώσεων από απόλυση.

Ανακοίνωσε επίσης αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες, αύξηση του φόρου πολυτελείας και νέα αύξηση 10% στον ειδικό φόρο σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα.
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις, ενώ θα ιδρυθεί Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τα μέτρα θα ισχύσουν σε όλη τη διάρκεια παραμονής στο πρόγραμμα του μηχανισμού, ενώ την Τρίτη θα εισαχθούν στη Βουλή προς ψήφιση με το χαρακτήρα επειγόντως νομοσχεδίου.

Στόχος είναι το δημοσιονομικό χρέος να βρεθεί κάτω από το 3% το 2014, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, διευκρινίζοντας ότι η μείωση θα είναι 8% για το 2010 και σταδιακή έως το τέλος του 2014.

Για το ασφαλιστικό ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι θα ισχύσουν από το 2011 οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας, ενώ τα ταμεία θα ενοποιηθούν σε τρία. Παρέπεμψε ωστόσο στον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις εντός της εβδομάδας με την εισαγωγή του νομοσχεδίου προς ψήφιση στη Βουλή.

Στο ξεκίνημα των δηλώσεων του ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «η επιλογή είναι ανάμεσα στην κατάρρευση η τη σωτηρία», τονίζοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις ήταν ανοιχτές μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου».

ο κ। Παπακωνσταντίνου έχει αναχωρήσει ήδη για τις Βρυξέλλες, όπου θα μετέχει στη συνεδρίαση του Eurogroup, στη διάρκεια της οποίας θα ανακοινωθεί και το ύψος της βοήθειας προς την Ελλάδα που θα κυμανθεί από 110 έως 135 δισ. Ευρώ.

ΠΗΓΗ: http://24gr.blogspot.com/

Είπαν τα μισά φοβούμενοι της αντιδράσεις – Αναμένεται και δεύτερο πακέτο

Πειραματόζωο του ΔΝΤ η Ελλάδα και επισήμως, αφού ο ανθύπατος κυβερνήτης Παπανδρέου ανακοίνωσε την παράδοση της χώρας στα χέρια των ισοπεδωτικών τακτικών του ΔΝΤ

Μια φάση του κ. Παπακωνσταντίνου τα λέει όλα: πρόκειται για την μεγαλύτερη προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει αναληφθεί ποτέ στην Ευρώπη.
Άρα πρόκειται για ένα πείραμα. Και ως γνωστόν τα πειράματα δεν πετυχαίνουν πάντα. Ιδίως όταν τα… πειραματόζωα (οι Έλληνες) στην περίπτωσή μας… πεθαίνουν.
Αυτή είναι μέχρι στιγμής η πρώτη εκτίμησή μας από όσα ακούσαμε σήμερα από τους αρχιτέκτονες της καταστροφής της χώρας.
Δεύτερη εκτίμηση, εξίσου σημαντική: Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε σε μερική υποχώρηση, χωρίς αυτό να αναιρεί την σκληρότητα των μέτρων. Υπό την πίεση των λαϊκών αντιδράσεων η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πιο… λάιτ πακέτο μέτρων, τηρώντας τα προσχήματα, τουλάχιστον ως προς τις περικοπές μισθών και συντάξεων κυρίως στον ιδιωτικό τομέα.
Η Τρόικα όμως θεωρεί τα μέτρα ανεπαρκή και αυτό σημαίνει ότι θα ακολουθήσει νέος γύρος μέτρων στον επόμενο έλεγχο.
Από τα λεγόμενα του υπουργού Οικονομικών προκύπτει σαφώς ότι πολύ σύντομα θα έλθει και άλλο πακέτο νούμερο 2 το οποίο ίσως τότε προκαλέσει μεγαλύτερο σοκ.
Διότι είναι αδύνατο να πιστέψουμε ότι το ΔΝΤ δέχθηκε μόνον αυτά ή ότι θα μειωθεί το έλλειμμα κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες μόνο με τα συγκεκριμένα μέτρα.
Οπότε το επόμενο ψαλίδι θα πέσει σε μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, βασική απαίτηση των ξένων για να γίνει πιο φθηνή και πιο ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία.
Από την άλλη, οι βασικές επώδυνες αλλαγές γίνονται μέσα από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Οι αλλαγές θα ξεκινήσουν από το 2011 κι όχι το 2018 όπως σχεδιαζόταν αρχικά. Αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης μέχρι τα 40, περικοπές πρόωρων συντάξεων, αυξήσεις στις εισφορές.
Επίσης, άμεσα θα αδειάσουν οι τσέπες μας με την αύξηση κατά 10% του ΦΠΑ, τις περικοπές κατά 8% των επιδομάτων, και 3% στους εργαζόμενους των ΔΕΚΟ, τις αυξήσεις σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα.
Ενδιαφέρον επίσης το «άδειασμα» της κ. Μπιρμπίλη η οποία δε θα δει το χρώμα του ευρώ από τα χρήματα που θα εισρεύσουν στα ταμεία από τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων και των αυθαίρετων. Όλα θα μπουν στη μαύρη τρύπα του ελλείμματος.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε επίσης αύξηση των αντικειμενικών αξιών η οποία μπορεί να φτάσει το 200%.
Το μήνυμα της αναταραχής και της οργής φαίνεται να έλαβε η κυβέρνηση γι’ αυτό και προχωρά σε νέα έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις.
Κατά τα άλλα ο κ. Παπακωνσταντίνου επιτέλους ανέφερε ότι πάμε ΔΝΤ!
Ομολόγησε ότι η ύφεση θα φτάσει στο -4,άρα το ΠΣΑ είναι εκτός στόχων
Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι η κυβέρνηση έδωσε μια μικρή αναβολή στην κατάρρευσή της. Το πότε θα γίνει αυτό θα εξαρτηθεί από τις πιέσεις του ΔΝΤ για τη λήψη κι άλλων σκληρών μέτρων. Πιθανότατα μέσα στο 2011

http://kostasxan.blogspot.com

ΑΓΝΟΗΣΑΜΕ ΤΟΝ ΠΛΟΥΣΙΟΤΑΤΟ ΟΡΥΚΤΟ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟ

Του Νικ. Μάρτη, πρώην Υπουργού

Όταν ήμουν Υπουργός Βιομηχανίας, μου δήλωσε Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ότι «Η Ελλάδα, με την έρευνα και αξιοποίηση του Ορυκτού της πλούτου, είχε βρει τον σωστό δρόμο για την γρήγορη ανάπτυξή της!»

Η Ελλάδα έχει πλούσιο ορυκτό πλούτο και αν εξαιρέσουμε τα πετρέλαια της Μεγάλης Βρετανίας και Νορβηγίας, η Ελλάδα είναι η πλουσιότερη χώρα της Ε.Ε. σε ορυκτό πλούτο. Έχει νικέλιο, βωξίτη, χρώμιο, ουράνιο, λιγνίτη, αμίαντο, λευκόλιθο, χρυσό, ασήμι, πετρέλαιο (λίγο μέχρι τώρα), γεωθερμία, μάρμαρα και άλλα ορυκτά.

Ο αείμνηστος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής ως Πρωθυπουργός, όταν ήλθε στο Υπουργείο Βιομηχανίας και του έκανα την πρώτη εισήγηση για τον ορυκτό μας πλούτο, μου είπε: «Έχεις 3 εκατομμύρια δραχμές για έρευνες». Μετά από ένα μήνα έκανα ανακοίνωση για τον ορυκτό μας πλούτο. Μόλις διάβασε τη δήλωση μου, μου τηλεφώνησε και μου είπε: «Τα 3 εκατομμύρια δραχμές γίνονται 100. Πρέπει να μάθουμε τι πλούτο έχουμε».

Ιδιώτες δημιούργησαν μεταλλευτικές επιχειρήσεις, που με την οργάνωση τους εξέπληξαν το 1977 τους εκπροσώπους του ΜΙΤ. Λόγω της πετρελαϊκής κρίσης του 1979-80, ενώ άλλες χώρες βοήθησαν τις εταιρείες που υπέστησαν ζημιά, στην Ελλάδα, στα πλαίσια της διακηρύξεως του 1981 για κοινωνικοποιήσεις, με απεργίες και στάσεις εργασίας, που υποκινούσαν συνδικαλιστές, αφαιρέθηκαν επιχειρήσεις από τους δημιουργούς τους.

Tο κατωτέρω μόνο παράδειγμα, αποκαλύπτει τη σημασία του ορυκτού μας πλούτου, γιά την αντιμετώπιση της κρίσεως, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Το 1978 η Κυβέρνηση Καραμανλή ανέθεσε στον Καθηγητή Λουκά Μούσουλο, να κάνει μελέτη για τα μικτά θειούχα (Παγγαίου, Χαλκιδικής, Θράκης και Λακωνίας). Η σύνταξη προμελέτης σκοπιμότητας, ανατέθηκε μέσω της ΜΕΤΒΑ, εταιρείας της ΕΤΒΑ, σε δύο ξένους Οίκους (Αγγλικό και Γερμανικό). Το φθινόπωρο του 1979 υποβάλλονται οι προμελέτες των δύο Οίκων και η Κυβέρνηση αναθέτει την αξιολόγησή τους σε ειδική Επιτροπή, η οποία την αξιολόγησε ως θετική και επιβεβαιώθηκε με δοκιμή σε Pilot Plan

Το 1981 η ΜΕΤΒΑ (εταιρεία που δημιούργησε η ΕΤΒΑ για το έργο αυτό), έκανε επιλογή χώρου, εδαφοτεχνική μελέτη χώρου, δημιουργίας Βιομηχανικής Περιοχής, ένταξης στους νόμους επενδύσεων, χρηματοδοτικού σχήματος κλπ. Στις 18 Απριλίου 1981, κατά τα εγκαίνια της λειτουργίας της Μονάδας Αμιάντου, κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη, ανήγγειλα τη δημιουργία της Μεταλλουργικής Μονάδας στην περιοχή του Στρυμώνα. Ο Γεώργιος Ράλλης, λόγω της μεγάλης επενδύσεως, ανέβαλε την παραγγελία του εξοπλισμού γιά τη Μονάδα, ώστε να αποφασίσει η νέα Κυβέρνηση, που θα κέρδιζε στις εκλογές. Τις εκλογές κέρδισε το ΠΑΣΟΚ. Στις 9 Νοεμβρίου 1982 ο τότε Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γεράσιμος Αρσένης ανήγγειλε, ότι η Μεταλλουργική Μονάδα του Στρυμώνα θα αρχίσει να κατασκευάζεται στα μέσα του 1983.

Στις 4 Μαρτίου 1983 ο Διοικητής της ΕΤΒΑ Κουμπής ανήγγειλε την οριστική απόφαση της ΜΕΤΒΑ για την ίδρυση της Μονάδας Επεξεργασίας Μικτών Θειούχων με ύψος επενδύσεως 30 δισ. δρχ. Συμμετοχή ΜΕΤΒΑ 80% και Μποδοσάκης 20%. Αρχές Ιουνίου 1983 περατώθηκε η σύνταξη των προδιαγραφών (3 τόμοι, σελ. 580), βάσει των οποίων θα προκηρύσσετο Διεθνής Διαγωνισμός κατασκευής του έργου. Το σχέδιο προέβλεπε:

1. Μονάδα Μολύβδου ετησίας δυναμικότητας 40.000 τόνων

2. Μονάδα ψευδαργύρου ετησίας δυναμικότητας 40.000 τόνων

3. Μονάδα φρύξης πυριτών και εξαγωγής αρσενικού ετησίας δυναμικότητας 160.000 τόνων

4. Μονάδα θειϊκού οξέος ετησίας δυναμικότητας 360.000 τόνων

5. Μονάδα φωσφορικού οξέως ετησίας δυναμικότητας 90.000 τόνων

6. Μονάδα ΑLF3 ετησίας δυναμικότητας 3.500 τόνων

7. Μονάδα καθαρισμού φρυγμάτων σιδηροπυρίτου

8. Μονάδα εξαγωγής χρυσού και αργυρού από τα τα φρύγματα συδηροπυρίτου ετησίας δυναμικότητας 120.000 τόνων

9. Μονάδα καθαρισμού πολυτίμων μετάλλων ετησίας δυναμικότητας χρυσού 3 τόνων, αργυρού 150 τόνων

Έκτοτε δεν δόθηκε συνέχεια.

Ανακοινώθηκε αιφνιδίως ότι θα γίνει Μονάδα στη Χαλκιδική, για την παραγωγή 2 τόνων χρυσού ετησίως, χωρίς να δοθεί εξήγηση γιατί εγκαταλείφθηκε η Μονάδα του Στρυμώνα. Εάν θεμελιωνόταν η Μονάδα του Στρυμώνα, θα είχαμε σήμερα τουλάχιστον 30 τόνους χρυσού, 1.500 αργυρού και χιλιάδες τόνων από τα ανωτέρω άλλα προϊόντα και εάν εκμεταλλευόμαστε πλήρως τον εκτεταμένο ορυκτό μας πλούτο, δεν θα αντιμετωπίζαμε την τρέχουσα σοβαρότατη οικονομική κρίση.

ΠΗΓΗ: http://www.greekamericannewsagency.com

Γιώργος Παπανδρέου: "Χρειαζόμαστε παγκόσμια διακυβέρνηση, παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση και την χρειαζόμαστε γρήγορα."

Πιστεύετε ότι οι όροι παγκοσμιοποίηση, νέα τάξη, παγκόσμια διακυβέρνηση και παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση είναι κακοί και ύποπτοι; Μασωνικοί, σιωνιστικοί ή τέλοσπάντων απειλητικοί για τον σύγχρονο άνθρωπο; Αν ναί τότε συνεχίστε να διαβάζετε αυτήν την ανάρτηση. Αν πιστέυετε ότι όλα αυτά είναι συνομωσιολογίες και μπαρούφες και ότι οι όροι αυτοί είναι ακίνδυνοι και μας οδηγούν σε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο τότε σταματήστε την ανάγνωση της συγκεκριμένης ανάρτησης.........

Σας παραθέτω αποσπάσματα από την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στις 29-04-2010 (την οποία μπορείτε να δείτε ολόκληρη ΕΔΩ) στο συνέδριο του ECONOMIST με θέμα "Meeting the challenges through leadership strategy" (τα μπλε γράμματα είναι δικά μου σχόλια και αυθόρμητες σκέψεις):

Καταρχήν ξεκίνησε στα ελληνικά αλλά ξαφνικά δήλωσε ότι ήταν προτιμότερο να συνεχίσει στα αγγλικά (παρόλο που όλοι οι επισκέπτες είχαν προσωπική μετάφραση) τον λόγο τον αφήνω να τον κρίνετε εσείς γιατί εγώ προσωπικά δεν κατάλαβα.....

"Και σήμερα, η αγωνία δεν είναι μόνο δική μας, διότι οι αγορές είναι πολύ πιο γρήγορες, όπως είπα, από τις πολιτικές αποφάσεις. Δεν είναι πια μόνο δική μας αυτή η αγωνία που ζούμε, αλλά είναι η αγωνία του συνόλου των Ευρωπαίων και της Διεθνούς Κοινότητας, για το κατά πόσο η κρίση θα μεταδοθεί στην Ευρωζώνη και, αμέσως μετά, στο διεθνές τραπεζικό σύστημα και στη διεθνή οικονομία. Ήδη, οι αγορές αντικατοπτρίζουν αυτό το φόβο, αυτό το ρίσκο. (ενδιαφέρεται πολύ για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.........)

Γι’ αυτό τον λόγο, επιτρέψτε μου να συνεχίσω την ομιλία μου στα αγγλικά, ώστε να υπογραμμίσω πόσο σημαντική είναι η αντίδραση και η ανταπόκριση της Διεθνούς Κοινότητας, που πρέπει να υπάρξει, μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες και σ’ αυτή την κρίση."

Αν εσείς καταλάβατε να μου το πείτε και μένα. Δηλαδή στα ελληνικά δεν μπορούσε να υπογραμμίσει .....ότι τελοσπάντων ήθελε να υπογραμμίσει; Τα αγγλικά με τις 300.000 λέξεις τα θεωρεί πιο πλούσια, σε νοήματα, γλώσσα από τα ελληνικά των 6 εκατομμυρίων;

"Είναι γεγονός ότι, εμείς, οι Έλληνες, έχουμε τα δικά μας προβλήματα, τα οποία και αντιμετωπίζουμε. Ας είναι λοιπόν αυτό, ένα ισχυρό μήνυμα για την ευρύτερη επείγουσα κατάσταση που αντιμετωπίζουμε. Χρειαζόμαστε παγκόσμια διακυβέρνηση, παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση και την χρειαζόμαστε γρήγορα."

Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όσους ακόμα πιστεύουν ότι ο άνθρωπος αυτός δεν είναι υπάλληλος και εντολοδόχος της Νέας Τάξης και της παγκοσμιοποίησης........ και συνεχίζει...................

"Δεν μπορούμε να αφήσουμε μια μικρή φωτιά – μικρή φωτιά, επειδή η Ελλάδα είναι μόνο το 2-3% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης – να βρεθεί εκτός ελέγχου. Θα ήταν επικίνδυνο για την Ελλάδα, βλαβερό για την Ελλάδα. Και τη ζημιά, τη βλέπουμε ήδη. Θα ήταν όμως καταστροφικό και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τον κόσμο, άλλη μία φορά, μετά την κρίση της Γουόλ Στρητ πριν μόλις δύο χρόνια.

Το μήνυμα λοιπόν είναι αυτό: μην αφήσετε αυτή τη μικρή φωτιά να εξαπλωθεί και να δημιουργήσει μια μεγάλη πυρκαγιά στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο στην Ελλάδα, ούτε είναι ένα πρόβλημα που μπορεί η Ελλάδα να λύσει και να αντιμετωπίσει μόνη της." (φυσικά γι αυτό και χρειάζεται το ΔΝΤ και τους υπόλοιπους τοκογλύφους για να τους παραδώσει την εξουσία)

συνεχίζει δηλαδή να ενδιαφέρεται και με το παραπάνω για το παγκόσμιο σύστημα....γι αυτό βρε τον έχουν και πρόεδρο της σοσιαλιστικής διεθνούς!!!!!! και καταλήγει........για να εξαφανιστεί και η παραμικρή αμφιβολία.......

"Αυτή είναι η ευθύνη μας ως Έλληνες και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε και κάνουμε ό,τι πρέπει (δηλαδή τσακίζουμε τον μικρομεσαίο Ελληνα όπως μας είπατε). Πρόκειται όμως και για συλλογική ευθύνη. Η Ελλάδα μετατρέπει την κρίση αυτή σε ευκαιρία (πραγματικά είναι ένα πείραμα και για τον υπόλοιπο κόσμο στο κατά πόσο μπορείς να αποκοιμίσεις έναν λαό). Πιστεύω ότι, τόσο η Ευρώπη, όσο και ο κόσμος, μπορούν να μετατρέψουν την κρίση αυτή σε ευκαιρία, να κάνουν την παγκοσμιοποίηση πιο σταθερή, πιο ανθρώπινη, πιο πράσινη, πιο δίκαιη. Και πιστεύω πραγματικά ότι η Ευρώπη θα ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση.

Σας ευχαριστώ πολύ."

Κι εμείς σε ευχαριστούμε...... και καλή χώνεψη....
Και μην το ξεχάσω .....για μια ακόμα φόρα, συγχαρητήρια σε όσους τον ψήφισαν.....

(ευχαριστώ την φίλη Σαλογραία για την ενημέρωση περί της ομιλίας)

ΠΗΓΗ: http://koukfamily.blogspot.com/

Οπισθοχωρούν τα Σκόπια στο θέμα της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Υπουργών

Νερό στο κρασί του έβαλε ο Γκρούεφσκι αντιλαμβανόμενος την επερχόμενη ήττα στο παράλογο αίτημα των Σκοπίων

Αβέβαιο θεωρούν το να υλοποιηθεί η πρόθεση της ΠΓΔΜ να ονομάσει την επικείμενη προεδρία της στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ως «Μακεδονική Προεδρία 2010» τα ΜΜΕ της χώρας, μετά και από τις σχετικές αποστάσεις που τήρησε ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τομπιόρν Γιάγκλαντ, για την πρόθεση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.
Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στα Σκόπια, ο Γιάγκλαντ είχε δηλώσει στον τηλεοπτικό σταθμό «Alfa TV» ότι «το θέμα αυτό συζητείται εδώ στα Σκόπια, ενώ θα είναι απαραίτητο να συζητηθεί και στην Επιτροπή των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και γι' αυτό δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να πω τίποτε περισσότερο. Ως Γενικός Γραμματέας, όμως, καθώς και το Συμβούλιο της Ευρώπης, ως Οργανισμός, πρέπει να έχουμε υπόψη τη διεθνή κατάσταση και το γεγονός πως για το ζήτημα της ονομασίας διεξάγονται συνομιλίες στα Ηνωμένα Έθνη». Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η εφημερίδα «Ντνέβνικ» γράφει ότι, σύμφωνα με απόψεις ειδικών της ΠΓΔΜ, είναι αβέβαιο εάν «θα περάσει» η ιδέα της κυβέρνησης της χώρας να προεδρεύσει της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης με το λογότυπο «Μακεδονική Προεδρία 2010».
Η ηγεσία της ΠΓΔΜ θεωρεί ότι η πρόθεση της να αποκαλέσει την προεδρία της «Μακεδονική Προεδρία» είναι υλοποιήσιμη και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, καθώς, όπως σημειώνει, ο όρος «μακεδονικός» χρησιμοποιείται εδώ και μερικά χρόνια σε διάφορες επιτροπές του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η χώρα έχει ενταχθεί στον οργανισμό αυτό με την προσωρινή της ονομασία «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Η ΠΓΔΜ θα αναλάβει την προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 11 Μαΐου। Κάθε χώρα - μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης αναλαμβάνει εκ περιτροπής κατ' αλφαβητική σειρά την προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης επί έξι μήνες κάθε φορά. Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αναλαμβάνει υπό το γράμμα t: the Former Yugoslav Republic of Macedonia - του αγγλικού αλφαβήτου.

http://kostasxan.blogspot.com

John Brady Kiesling: Ο διπλωμάτης που τα έβαλε με το σύστημα Bush


apo_sin

Από την Δέσποινα Συριοπούλου

«Παραιτούμαι, γιατί προσπάθησα και απέτυχα να συμβιβάσω την συνείδησή μου με την ικανότητά μου να εκπροσωπώ την παρούσα αμερικανική κυβέρνηση. Έχω την πεποίθηση ότι η δημοκρατική μας διαδικασία στο τέλος θα διορθώσει τον ίδιο της τον εαυτό, και ελπίζω ότι σε μικρό βαθμό μπορώ να συνεισφέρω στην χάραξη πολιτικών που υπηρετούν την ασφάλεια και την ευημερία του αμερικανικού λαού και του κόσμου, μέρος του οποίου είμαστε». Με αυτή την παράγραφο έκλεισε στις 24 Φεβρουαρίου 2003 την επιστολή προς προς τον τότε αμερικανό υπουργό των Εξωτερικών Colin Powell, ο πρέσβης John Brady Kiesling, σύμβουλος πολιτικών υποθέσεων τότε, τρίτος τη τάξει, στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, ολοκληρώνοντας μια διπλωματική καριέρα 20 χρόνων.

Ο John Brady Kiesling δεν δίνει εύκολα συνεντεύξεις ή μάλλον για να ακριβολογούμε δεν δίνει συνεντεύξεις πλέον. Μιλά μόνον όταν έχει κάτι να πει. Δεν είναι ο άνθρωπος που θα εκμεταλλευτεί την δύναμη που του δίνουν τα όσα πολλά, ιδιαιτέρως σημαντικά γνωρίζει και μπορεί να αποκαλύψει. Ο πρώην διπλωμάτης δεν δελέαστηκε από το εκτυφλωτικό φως της δημοσιότητας, ακόμα και όταν βρέθηκε στο επίκεντρο το 2003. Αν και έγινε πολύς θόρυβος γύρω από το όνομά του με την παραίτησή του από το διπλωματικό σώμα, εντούτοις διατήρησε τον low profile, ήπιο, ήρεμο και νηφάλιο χαρακτήρα του. Εκτός από ένα στοιχείο που κράτησε αμετάβλητο και εντονότερο. Την δυνατότητα να εκφέρει ελεύθερα την άποψή του. Χωρίς να δεσμεύεται από την –μέχρι τότε διατεταγμένη-υπηρεσία του, όταν και όποτε κρίνει ότι επιθυμεί να το κάνει ή ότι είναι απαραίτητο. Στις ελάχιστες εμφανίσεις του στα αμερικανικά ΜΜΕ, κυρίως την περίοδο του 2003, ο πρώην διπλωμάτης επικεντρώθηκε στην ανάλυση της απόφασής του να εγκαταλείψει την θέση του, αλλα και στην ανάπτυξη των θέσεων και των απόψεών του για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Χωρίς αμφιβολία όμως, σε λίγους μήνες, ο John Brady Kiesling θα βρεθεί ξανά στο επικέντρο. Αυτή την φορά στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας μιας και το θέμα που πραγματεύεται σε ένα βιβλίο-μελέτη, που μόνο ως μελέτη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, λόγω της εμβάθυνσης που κάνει στο θέμα της τρομοκρατίας στην Ελλάδα. Θέμα επίκαιρο και για πολύ μεγάλο διάστημα ακόμα στο προσκήνιο μετά τις συλλήψεις μελών του Ε.Λ.Α. Το προσεχή Σεπτέμβριο αναμένεται να εκδοθεί το δεύτερο βιβλίο του στα αγγλικά –το οποίο μεταφράζεται και στα ελληνικά-για την 17Ν με τον τίτλο ”Deadly November”. Ένα βιβλίο που όμως φέρνει στο φως και πολλά νέα αποκαλυπτικά στοιχεία. Στοιχεία που ανατρέπουν τα μέχρι τώρα δεδομένα, όσων γνωρίζουμε για την τρομοκρατία στην Ελλάδα και σε πολλές περιπτώσεις αφήνουν εκτεθειμένες τις ελληνικές αρχές και τα όσα μέχρι τώρα θεωρούνταν ότι έδιναν τις απαιτούμενες απαντήσεις προκειμένου η υπόθεση να θεωρείται λήξασα.

kiesling4Σήμερα, το Greek American News Agency φιλοξενεί τον πρώην διπλωμάτη, John Brady Kiesling σε μια αποκλειστική άκρως ενδιαφέρουσα και όντως αποκαλυπτική συνέντευξη. Χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να διανύσουμε την απόσταση ασφαλείας που ο πρώην διπλωμάτης κρατά από τα media. Χρειάστηκε χρόνος προκειμένου να μελετήσει την ιστοσελίδα, να διαχωρίσει τα ψεύδη από την πραγματικότητα, να δει την δουλειά μας, να ακούσει τις θέσεις μας, να ανακαλύψει, ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στα ψεύδη, την λάσπη και τις συκοφαντίες που αναπαράγουν «γνωστοί κύκλοι», στέλνοντας με κάθε τρόπο και προς πάσα κατεύθυνση «διάφοροι-αδιάφοροι». Ο χρόνος λειτούργησε πολύ θετικά και σήμερα ο John Brady Kiesling μιλάει ανοιχτά στο πλαίσιο των όντως ελάχιστων δημόσιων εμφανίσεων του και ακόμα λιγότερων συνεντεύξεων του στα Αμερικανικά ΜΜΕ. Όσο για τα ελληνικά ΜΜΕ, οι δηλώσεις του είναι μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού, ξεχωρίζοντας μόνο την παρουσία του στον συνάδελφο Παύλο Τσίμα. Στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε μαζί του, μιλά για το νέο του βιβλίο που ετοιμάζει να εκδοθεί τον προσεχή Σεπτέμβρη για την 17Ν από τις εκδόσεις Λιβάνη. Ένα βίβλιο που φέρνει πολλά νέα στοιχεία στο φως, ενώ δίνει την δική του εκδοχή για τις νεοεμφανιζόμενες –τρομοκρατικές (;)- οργανώσεις στην Ελλάδα. Ο πρώην υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος αναφέρεται επίσης στην περίοδο της παραίτησής του, στον σημερινό πρόεδρο, αλλά και για τις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις, τα εθνικά μας ζητήματα και φυσικά στο περιβόητο ελληνικό «λόμπυ».

Ο πρώην αξιωματούχος θεωρεί ότι η εικόνα των Ηνωμένων Πολιτειών έχει κατά πολύ βελτιωθεί υπό την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα. Ωστόσο υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν, μέχρι να υπάρξει η πλήρης αποσύνδεση της σημερινής κυβέρνησης από τα λάθη της προηγούμενης». Για τον Έλληνα Πρωθυπουργό δεν φείδεται καλών λόγων, καταλήγοντας ότι «η Ουάσιγκτον θεωρεί τον Γ. Παπανδρέου έμπειρο διπλωμάτη και θα κάνει ό,τι μπορεί να τον βοηθήσει». Κατά τον πρώην Αμερικανό αξιωματούχο όμως, η Ελλάδα την παρούσα φάση έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, γεγονός που της αφαιρεί πολύ από το πεδίο δράσης της ως περιφερειακή δύναμη. Για τον John Brady Kiesling, πεδία συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών μπορούν να αποτελέσουν η μετανάστευση, η καταπολέμιση του το οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας. Όσο για τα εθνικά μας θέματα, για τον πρώην αξιωματούχο, το θέμα δεν είναι να πειστεί η υπερδύναμη για τα δίκαια της χώρας μας. Το ζήτημα έγκειται στην λύση που προσφέρουμε. Να πείσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι είναι «λογική και βιώσιμη», θεωρεί όμως ότι «ο πόλεμος των λέξεων για ασήμαντους βράχους (σ.σ. εννοώντας την διαμάχη με την Τουρκία για τα Ίμια) ή για αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι για εσωτερική κατανάλωση». Απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι το κρατίδιο των Σκοπίων έχει αλυτρωτικές βλέψεις εναντίον της χώρας μας, ενώ για το ζήτημα της υφαλοκριπίδας, η Ουάσιγκτον επιθυμεί την λύση σε έναν ουδέτερο οργανισμό, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Όσο προχωρά η συζήτηση μας μοιραία φτάνει και στο περίφημο ελληνικό λόμπυ στην αμερικανική πρωτεύουσα, με βάση την εμπειρία και την γνώση που διαθέτει, στις θέσεις και τις απόψεις ο John Brady Kiesling γίνεται ακόμα πιο διεισδυτικός αλλά και εξίσου αποκαλυπτικός ενίοτε και αιχμηρός, αλλά αληθινός παρά τον λιτό αλλά πλήρη ολοκληρωμένο και μεστό σε πολιτικά νοήματα λόγο του. Θεωρεί ότι είναι πολύ λίγοι αυτοί που εργάζονται πραγματικά, δεν φαίνονται και δεν έχουν καμία σχέση με όσους επιζητούν την φωτογραφία με τον πρόεδρο στον Λευκό Οίκο. «Η λύση για την άσκηση επιρροής στην Ουάσιγκτον δεν στηρίζεται στον χρηματισμό πολιτικών. Χρειάζεται ουσιαστική επιρροή, συνεργασία σε πολλά επίπεδα, με στόχο όχι την αλλαγή του status quo, εκεί η όποια προσπάθεια είναι εκ προοιμίου καταδικασμένη σε αποτυχία, αλλά στην διασφάλιση ότι η Ελλάδα παίρνει μέρος στην λήψη των περιφερειακών αποφάσεων».

kiesling5Αρνούμενος να υπηρετήσει την απόφαση του προέδρου Μπους για επέμβαση στο Ιράκ, ο αμερικανός διπλωμάτης δεν δίστασε να θυσιάσει την πολυετή καριέρα του. Ίσως οι απώλειες της πράξης του να ήταν σημαντικές και πολλές. Ό,τι όμως και να σήμαινε αυτή η παραίτηση, όσες «απώλειες» και αν κατέγραφε σε προσωπικό, κοινωνικό, ή ακόμα και οικονομικό επίπεδο, αντισταθμίζονται από τα ίδια τα κίνητρα της πράξης. Θέμα προσωπικής εσωτερικής ισορροπίας. Ζήτημα ηθικής τάξεως σε απόλυτη ευθυγράμμιση με την συνείδησή του. Μια πράξη που ενώθηκε με την αντίδραση, με την φωνή διαμαρτυρίας εκατομμυρίων αμερικανών –και όχι μόνο- που διαφωνούσαν με την αμερικανική επέμβαση.

«Δεν μπορούσα να κάνω την δουλειά μου. Στόχος μου ήταν να σταματήσω να υπηρετώ μια πολιτική που θα έβλαπτε τα συμφέροντα της Αμερικής στον κόσμο. Η παραίτηση ήταν μια πράξη απελπισίας, αλλά αποφασίζοντας την, πολύ γρήγορα είχα την αίσθηση της απελευθέρωσης, της ανακούφισης» είχε πει ο πρώην διπλωμάτης σε ομιλία του με θέμα «Διατηρώντας το ηθικό κεφάλαιο των Η.Π.Α», ένα μήνα περίπου μετά την παραίτησή του, στο πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια, από όπου ξεκίνησε τις σπουδές του. «Η παραίτηση μου έδωσε την δυνατότητα να μιλήσω... να ανοίξω μια συζήτηση για το κόστος και τα οφέλη αυτού του πολέμου, κάτι που όφειλε να είχε κάνει ο πρόεδρος Μπους». Σε εκείνη την ομιλία, ο John Brady Kiesling έκανε λόγο για το πολύπλευρο κόστος του πολέμου, χωρίς να διστάσει να πει ότι ο τότε πρόεδρος, George W. Bush παραπλάνησε το Κογκρέσο, εξαργυρώνοντας την λευκή επιταγή που του έδωσε..

Από τότε, ο John Brady Kiesling εξακολουθεί να ζει στην Ελλάδα. Βαθιά φιλέλληνας, με σπουδές στην κλασική αρχαιολογία, αρχαία ιστορία, κλασική φιλολογία, και έχοντας μια ιδιαίτερα σημαντική 20ετή εμπειρία στην υπηρεσία στο State Department, ο χρόνος του δεν του είναι ποτέ αρκετός. Διδάσκει ως επισκέπτης καθηγητής σε αμερικανικά πανεπιστήμια, κάνει διαλέξεις, συγγράφει. Το 2006 εξέδωσε το βίβλιο «Μαθήματα Διπλωματίας», ένα βιβλίο που εισέπραξε εξαιρετικές κριτικές, ως εγχειρίδιο διπλωματίας, απαραίτητο σε κάθε έναν που ασχολείται με την εξωτερική πολιτική. Κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, εν όψει των αμερικανικών εκλογών, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2008, ως γραμματέας και συντονιστής στα θέματα των ΜΜΕ, της εκτελεστικής επιτροπής του επίσημου οργανισμού του Δημοκρατικού κόμματος –εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών- για την στήριξη της υποψηφιότητας του Μπαράκ Ομπάμα.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

Αρχικά, θα ήθελα να μας πείτε κάποια από τα όσα συνέβησαν κατά την περίοδο της παραίτησής σας. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να υποβάλετε την παραίτησή σας και δεν κατεγράφη ή αναφέρθηκε στην επιστολή σας?

Το έχω εξηγήσει στο βιβλίο μου «Μαθήματα Διπλωματίας» (κεφάλιο 1). Σπάνια θυμώνω τόσο που να καυγαδίζω, αλλά ο τότε θυμός μου, που οφειλόταν σε κάτι άσχετο, με όπλισε με αρκετό θάρρος ώστε να αναγνωρίσω το καθήκον του διπλωμάτη να αντισταθεί σε κακές πολιτικές επιλογές.

Πριν την επιστολή σας, είχατε έρθει σε επαφή με αξιωματούχους της κυβέρνησης Bush, ή με τον επικεφαλής του State Department, Colin Powell, προκειμένου να εκφράσετε είτε τις ανησυχίες, είτε την αντίθεσή σας, είτε ακόμη και το κοινό αίσθημα που αφορούσε το πόλεμο του Ιράκ από την τότε αμερικανική κυβέρνηση ?

Έπρεπε να έχω προσπαθήσει να είχα περισσότερους συμμάχους εντός του συστήματος (πολλοί από αυτούς συμφώνησαν μαζί μου στο θέμα του Ιράκ). Επίσης, ήμουν σύγουρος (στην κυριολεξία αποδείχτηκε) ότι η απόφαση για τον πόλεμο είχε ήδη ληφθεί και το State Department δεν μπορούσε να την ανατρέψει.

Σήμερα, νιώθετε ότι έχετε δικαιωθεί από την τότε απόφασή σας;

Κανένας λογικός άνθρωπος δεν πιστεύει ότι ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν μια καλή ιδέα, είτε για τα εθνικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, είτε για τους Ιρακινούς. Λυπάμαι ωστόσο που δεν ήμουν πιο αποτελεσματικός στην επικοινωνία μου με τα ΜΜΕ για την προάσπιση της «διπλωματίας της κοινής λογικής».

Λίγες μέρες μετά την επιστολή παραίτησή σας προς τον τότε υπουργό εξωτερικών, μιλήσατε στο πανεπιστήμιο Berkeley, από όπου και είχατε αποφοιτήσει, για την διατήρηση του ηθικού κεφαλαίου των Ηνωμένων Πολιτειών (Preserving America's Moral Capital). Θεωρείτε πως σήμερα το κεφαλαίο αυτό υπάρχει για τις Ηνωμένες Πολιτείες;

Σίγουρα οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν πολύ περισσότερο ηθικό κεφάλαιο σε σχέση με την Κίνα, λιγότερο όμως σε σχέση με την ΕΕ. Το ηθικό κεφάλαιο αποτελεί εργαλείο της εξωτερικής πολιτικής, (φτηνότερο) χαμηλότερης αξίας συγκριτικά με το χρήμα ή τις απειλές. Ο Bush κατασπατάλησε το κεφάλαιο αυτό. Η εκλογή του Barack Obama το επανέφερε μερικώς, αντικρούοντας κάποια από τα πιο άσχημα στερεότυπα για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μερικές πτυχές της αμερικανικής κοινωνίας εξακολουθούν να είναι αντικείμενο θαυμασμού. Σήμερα, ωστόσο, δεν θα χρησιμοποιούσα το όρο ηθικό κεφάλαιο, εκτός και αν ήθελα να έχω μια συναισθηματική επαφή με το αμερικανικό ακροατήριο. Λογικοί άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο γνωρίζουν ότι η αμερικανική στρατιωτική, πολιτική και οικονομική δύναμη επέδρασε σταθεροποιητικά (είχε ένα σταθεροποιητικό αποτέλεσμα), για παράδειγμα βοηθώντας την Ελλάδα και την Τουρκία να υποχωρήσουν από την διαμάχη στα Ίμια. Η εξασθένιση της αμερικανικής οικονομικής-πολιτικής κυριαρχίας θα βοηθήσει τους επιτιθέμενους σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι Έλληνες σε ποια πλευρά ανήκουν;

Έχουν περάσει μερικά χρόνια από τότε. Στην διακυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται ο Μπαράκ Ομπάμα. Πώς βλέπετε την εικόνα των ΗΠΑ υπό τον νέο αμερικανό πρόεδρο; Έχει καταφέρει να βελτιώσει την εικόνα των ΗΠΑ στο εξωτερικό;

Η εικόνα της Αμερικής έχει οπωσδήποτε βελτιωθεί. Όμως ο Ομπάμα έχει πολύ δρόμο μπροστά του ωσότου αποσυνδέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τα λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης. Επίσης, η αμερικανική πολιτική και γραφειοκρατική αδράνεια, καθώς και τα ανταγωνιστικά συμφέροντα των διαφόρων ομάδων κάνουν την αλλαγή στην πολιτική αργή και επικίνδυνη. Αποδείχθηκε ότι είναι πολύ δύσκολο να κλείσει το Guantanamo ή να αποσυρθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Επειδή ο Ομπάμα έχει τόσες εκκρεμότητες (έχει τόσα πολλά να να κάνει) και επειδή το Κογκρέσο είναι διασπασμένο και δυσλειτουργικό, η Ευρώπη έχει ακόμα περισσότερους λόγους να επιμένει να κοιτάζει τις δικιές της υποθέσεις.

Τρομοκρατία- Το νέο του βιβλίο για την 17Ν "Deadly November"

Έχετε ολοκληρώσει το βιβλίο σας σε σχέση με την 17Ν. Ποια είναι τα καινούργια στοιχεία που θα διαβάσει ο αναγνώστης, πέρα από αυτά που ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια.

Παλιότεροι συγγραφείς έχουν στηριχθεί στην κατάθεση του Σάββα Ξηρού και άλλων και σε διάφορα γεγονότα αλλά και μύθους, που έχουν διαδόσει οι αρχές. Καταγράφω λεπτομερώς την ιστορία της 17Ν και του ΕΛΑ μαζί, κάτι που δεν το έχει κάνει (συναρμολογήσει) κανείς μέχρι τώρα. Η αφήγηση είναι εμπλουτισμένη με τα οικονομικά της 17Ν, που δίνουν το μέρα με την ημέρα αρχείο της οργάνωσης από το Σεπτέμβριο του 1990 μέχρι τον Μάιο 1997.

Οι ανακριτές δεν ανέλυσαν αυτές τις αποδείξεις στην δίκη, διότι έρχονταν σε αντίθεση με τα όσα ο Σάββας και τα αδέλφια του είχαν υπογράψει στις καταθέσεις τους. Αναλύοντας αυτές τις πληρωμές, συναρμολόγησα μια πολύ διαφορετική εικόνα της οργάνωσης και των μελών της, -ποιος είχε ποιον ρόλο, ποιος παραμένει που δεν έχει αναγνωριστεί, κλπ. Μπορώ να εξηγήσω πολύ καλά γιατί ο Σάββας Ξηρός κατέθεσε αυτά που κατέθεσε και ποιον προστάτευε.

Κανένα βιβλίο στο παρελθόν δεν ασχολήθηκε να αναλύσει τις προκηρύξεις, ειδικά τον πόλεμο ρητορικής (των λέξεων) μεταξύ του ΕΛΑ, της 17Ν και της 1ης Μάη. Διαβάζοντας προσεκτικά, αυτά τα κείμενα μάς λένε πολλά για αυτές τις οργανώσεις, τις αντιζηλίες, την αλλαγή στα κίνητρά τους και στα μέλη τους. Μια λογική και προσεκτική ανάλυση δίνει απαντήσεις στα μυστήρια, όπως για τον ρόλο του Ντάνου Κρυστάλλη το 1985 και τι πραγματικά έγινε στην Ριανκούρ. Προσθέτω και κάποιες νέες επιθέσεις στη λίστα της 17Ν.

Γιατί οι αμερικανοί εξακολουθούν να έχουν την 17Ν στην λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων, από την στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση επίσημα έχει δηλώσει ότι υπήρξε η πλήρη εξάρθρωσή της;

Ακόμα και αν η 17Ν δεν υφίσταται (είναι νεκρή) ως οργάνωση, τα μισά από τα μέλη της εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστα. Υποθέτω ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει κάνει την ίδια έρευνα με μένα, και αν ναι, είναι πιθανό να έχουν φτάσει σε παρόμοια συμπεράσματα, όπως μόλις έγινε με τον υπουργό κ. Χρυσοχοϊδη. Για φυσικούς λόγους, η αμερικανική κυβέρνηση δίνει μεγαλύτερη σημασία στο να βρει και να τιμωρήσει ακόμα και τα πιο παλιά μέλη.

Πώς βλέπετε τις νέες πρωτοεμφανιζόμενες τρομοκρατικές ομάδες στην Ελλάδα την τελευταία περίοδο; Σας ανησυχεί το φαινόμενο;

Πρώτα, η τρομοκρατία είναι ένα φαινόμενο που αυτο-περιορίζεται. Στην Ελλάδα τα όρια είναι πράγματι στενά. Προτιμώ να μην χρησιμοποιώ τον όρο «τρομοκράτης», διότι η σημασία του όρου είναι καθαρά υποκειμενική. Είσαι τρομοκράτης, αν νιώθω ότι με τρομοκρατείς. Οι οργανώσεις της Ελλάδας δεν είναι αρκετά επικίνδυνες, ώστε να τρομοκρατήσουν κάθε έναν με κοινή λογική και ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Απεναντίας, πρέπει να χειριστούμε τα πρακτικά προβλήματα που δημιουργούν, όπως πολιτική πίεση για μείωση των κοινωνικών ελευθεριών.

Όπως είπα, η πολιτική βία οδηγεί σε επικίνδυνη πόλωση της κοινωνίας, και η Ελλάδα χρειάζεται ενότητα και ομοφωνία στην προσπάθειά της να χτίσει μια βιώσιμη οικονομικά κοινωνία, μακριά από το σημερινό χάος. Πιστεύω ότι η σημερινή κυβέρνηση διαθέτει τη σωστή φιλοσοφία, -ανοχή στην διαφωνία, αλλά μόνο εντός του πλαισίου νόμου.

Περισσότερο όμως ανησυχώ για την γενικότερη ανομία που υφίσταται στην παρούσα περίοδο. Η Ελλάδα διαθέτει χιλιάδες ημιμαθείς νεαρούς, χωρίς οικονομική προοπτική και η αίσθηση του δικαιώματος του όποιου χαρίσματος και αν διαθέτουν δεν τους δίδει ειδικά προνόμια και δεν δικαιολογεί τέτοια συμπεριφορά. Η αστυνομία έχει αποτύχει να κερδίσει τον σεβασμό που πρέπει από την κοινωνία. Εάν το ελληνικό κράτος αποτυγχάνει να επιδείξει σεβασμό στο γράμμα του νόμου, γιατί θα έπρεπε να το κάνουν οι αντιεξουσιαστές;

Η άποψή σας για τον Επαναστατικό Αγώνα?

Οι σύλληψη των έξι αναρχικών, που συνδέονται με τον Επαναστατικό Αγώνα ήταν μια σημαντική εξέλιξη. Είμαι περίεργος όμως γιατί η αστυνομία είναι σίγουρη ότι ο Νίκος Μαζιώτης, γνωστός αναρχικός που απορρίπτει κάθε είδους ιεραρχία, είναι ο αρχηγός μιας οργάνωσης, της οποίας οι προκηρύξεις είναι τόσο συμβατικά επαναστατικές. Δεδομένων των αλλαγών στην γλώσσα αυτών των προκηρύξεων, το μεγάλο χάσμα μεταξύ του Απριλίου του 2007 και του Οκτωβρίου 2008, και η εξέλιξη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς προς μιας μορφής βίας, στυλ-Επαναστατικού Αγώνα, σίγουρα έχουμε πολλά ακόμη να μάθουμε. Αλλά η σύλληψη μας υπενθυμίζει ότι αυτές οι ομάδες είναι μικρές, και δεν θα έπρεπε να προκαλούν μεγάλη εντύπωση όταν γίνονται συλλήψεις.

Ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Πώς βλέπετε σήμερα τις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις, μετά και την επίσκεψη Παπανδρέου στην Ουάσινγκτον;

Η επίσκεψη δείχνει ότι η κυβέρνηση Ομπάμα ευχαρίστως θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, όσο δεν ζητά χρήματα. Το πρόγραμμα κατάργησης της βίζας είναι ένα καλό παράδειγμα. Η Ουάσιγκτον θεωρεί τον κ. Παπανδρέου έμπειρο διπλωμάτη, αρκετά έξυπνο ώστε να μην θυσιάσει τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας για χάρη της εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης.

Ευτυχώς η σημερινή αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει τέτοια επιμονή στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ (όπως η προηγούμενη), έτσι με λίγη τύχη μια αναμέτρηση στυλ Βουκουρεστίου μπορεί να αποφευχθεί.

Θεωρείτε ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών έχουν περιθώρια βελτίωσης για μια πιο στενή συνεργασία? Και αν ναι, ποιες είναι οι κινήσεις προς μια τέτοια κατεύθυνση;

Μια χώρα έχει τόση μόνο εξωτερική πολιτική, όση είναι διατεθειμένη να πληρώσει. Η Ελλάδα είναι υπερβολικά απασχολημένη με τα οικονομικά προβλήματά της και ως εκ τούτου ανίκανη να παίξει έναν πολύ δυναμικό ρόλο σε περιφερειακά θέματα. Μια περιοχή κοινού ενδιαφέροντος είναι το ζήτημα της μετανάστευσης. Η Ελλάδα θα έπρεπε να δεχτεί το ΝΑΤΟ, ως όχημα για την αστυνόμευση των συνόρων της Ευρώπης. Το οργανωμένο έγκλημα αποτελεί πεδιο, όπου οι βελτιωμένες επιδόσεις της ελληνικής αστυνομίας, θα είχαν οφέλη σε διμερές επίπεδο. Η διαφθορά και το θηρίο της γραφειοκρατίας έχουν διώξει πολλούς ξένους επενδυτές από την Ελλάδα. Το να υπάρχουν πολλές αμερικανικές εταιρίες στην Ελλάδα (και ελληνικές στις Ηνωμένες Πολιτείες), θα αποτελούσε μια πολύτιμη διασφάλιση των σχέσεων Ελλάδας-Η.Π.Α.

Ποιο είναι το λάθος που κάνουν οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις στις σχέσεις τους με τους γείτονες (Τουρκία-Σκόπια-Αλβανία) και δεν έχουν καταφέρει να πείσουν την υπερδύναμη(ΗΠΑ) για το δίκαιο των αιτημάτων τους ως προς τα επί μέρους θέματα Σκοπιανό, Αιγαίο, Κύπρος κτλ;

Το να πείσεις μια υπερδύναμη ότι έχετε δίκιο, είναι μόνο το πρώτο βήμα. Κοιτάξτε τι έγινε όταν ο Chalabi και η παρέα του έπεισαν τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ο Σαντάμ Χουσεϊν είχε όπλα μαζικής καταστροφής. Το Ιράκ είναι ακόμα ένας εφιάλτης. Η επιρροή μιας υπερδύναμης δεν αποτελεί την απάντηση στα προβλήματα της Ελλάδας.

Πρέπει να πείσετε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι έχετε μια λύση που έχει λογική και είναι βιώσιμη. Δεν είναι διαγωνισμός δημοτικότητας. Και οι Αλβανοί και οι Σκοπιανοί είναι περισσότερο φιλοαμερικανοί συγκριτικά με τους Έλληνες, τουλάχιστον στις δημόσιες εκδηλώσεις τους.

Επειδή Ελλάδα και Τουρκία είναι εξίσου πολύ σημαντικές σε στρατηγικό επίπεδο, η αμερικανική κυβέρνηση πολύ συνειδητά επιθυμεί την λύση στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, σε έναν ουδέτερο οργανισμό. Η Ελλάδα έχει ισχυρότερη νομική αξίωση. Αλλά τα θέματα είναι κυρίως συμβολικά(σ.σ για την αμερικάνικη αντίληψη).

Εάν είσασταν εσείς ο έλληνας υπουργός εξωτερικών ποια στάση θα κρατούσατε στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ιδίως με τις αλυτρωτικές βλέψεις και θέσεις που έχουν έναντι της Ελλάδος; Θα ήθελα την αντίστοιχη θέση σας και στις ΕλληνοΤουρκικές θέσεις σας ως προς τις παράλογες διεκδικήσεις των γειτόνων μας έναντι της χώρας μας.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι οι πολιτικοί και οι γραφειοκράτες στα Σκόπια και στην Άγκυρα είναι ακριβώς, όπως οι Έλληνες συνάδελφοί τους. Οι μάχες που δίνουν στο εσωτερικό της χώρας είναι για την εξουσία και τον πλούτο. Ο πόλεμος των λέξεων για ασήμαντους βράχους ή για αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι για εσωτερική κατανάλωση. Ένας καλός διπλωμάτης, λοιπόν, εργάζεται ώστε να στερήσει από αυτά τα θέματα το οποιοδήποτε πολιτικό όφελος.

Κανείς εκτός Ελλάδος δεν έχει καμία απόδειξη της απειλής των Σκοπίων εναντίον της Ελλάδας. Η «απόδειξη» που παρουσιάζουν οι ελληνο-αμερικανοί δεν αυξάνει τον σεβασμό της Ουάσιγκτον προς την Αθήνα.

Το θέμα της ονομασίας για την «Μακεδονία» κοστίζει πολύ στο ελληνικό κράτος στο εξωτερικό και χρησιμεύει μόνο στην εκλογική περίοδο. Χωρίς να υποχωρεί στο ζήτημα, ο Παπανδρέου το χειρίζεται με το μικρότερο δυνατό κόστος. Η προφανής λύση είναι της δίγλωσσης λύσης που υιοθέτησε η Ελλάδα. Γράφοντας στην γλώσσα τους, οι γείτονες μπορούν να αποκαλούς τους εαυτούς τους, όπως θέλουν. Στα αγγλικά, γράφουν κάτι διαφορετικό από το «Μακεδονία».

Ως ιστορικός, κατανοώ γιατί οι Έλληνες είναι ενοχλημένοι για τον Μέγα Αλέξανδρο. Από την στιγμή όμως που η ιστορία είναι με το μέρος σας, γιατί δεν το εκμεταλλεύεστε; Προσφέρετε πενήντα υποτροφίες στους γείτονές σας να μελετήσουν κλασικές σπουδές σε γνωστά πανεπιστήμια της Δύσης.

Είστε χρόνια διπλωμάτης και με ικανότατη εμπειρία και γνώσεις στις ΕλληνοΑμερικάνικες σχέσεις πιστεύετε πως η Ελλ.Κοινότητα στις ΗΠΑ έχει ισχυρό και αποτελεσματικό Lobby;

Η ελληνο-αμερικανική κοινότητα έχει μια χούφτα σοβαρούς ανθρώπους στην Ουάσιγκτον που γνωρίζουν τα θέματα αλλά και πώς ασκείται η πολιτική. Είναι αποτελεσματικοί, όταν χρησιμοποιούν σωστά την περιορισμένη δύναμη της κοινότητας. Οι πολιτικές των Η.Π.Α. δεν στοχεύουν να βλάψουν την Ελλάδα –φίλο και σύμμαχο για 180 χρόνια-, αλλά μερικές φορές πρέπει να υπενθυμίζονται στην Ουάσιγκτον οι παράπλευρες απώλειες για την Ελλάδα, από τις αμερικανικές προσπάθειες να διευθετήσουν επείγοντα περιφερειακά προβλήματα.

Οι άνθρωποι που κάνουν σημαντική δουλειά δεν φαίνονται. Το «λόμπυ» που ακούει κάποιος τείνει να είναι οι ματαιόδοξοι επιχειρηματίες αποφασισμένοι να βγάλουν φωτογραφία με τον εκάστοτε αμερικανό πρόεδρο, ώστε να είναι σε θέση να εντυπωσιάσουν τους πελάτες τους και να κομπορημονούν μπροστά στους ελληνο-αμερικανούς συμπατριώτες τους. Είναι πολύ σημαντικό να μην συγχέουμε αυτούς που εκμεταλλεύονται την παρουσία τους (the parasites) στην εκδήλωση του Λευκού Οίκου κάθε Μάρτιο με τους ανθρώπους που πραγματικά νοιάζονται για τις δύο πατρίδες τους.

Ποιο στοιχείο θα ήταν εκείνο που θα έκανε αποτελεσματικότερο το ελληνικό Lobby σε σχέση με τις άλλες ήδη υπάρχουσες οργανωμένες εθνικές ομάδες (Lobby);

Η συνήθης σύγκριση που γίνεται είναι με το ισραηλινό λόμπυ, το οποίο πραγματικά είναι αρκετά ισχυρό. Το Ισραήλ έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Προστατεύει ένα status quo –την de facto προσάρτηση στο Ισραήλ της Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Όχθης. Στη υπόθεση της Ελλάδας, το έργο του λομπίστα είναι δυσκολότερο, εφόσον ο στόχος είναι η αλλαγή του status quo. Αν περιμένετε το λόμπυ να πείσει τον αμερικανικό στρατό για την επανένωση της Κύπρου, κάνοντας επέμβαση, να προσαρτήσει την Βόρειο Ήπειρο στην Ελλάδα, ή να αναγκάσει τους κατοίκους της FYROM να σταματήσουν να αυτοαποκαλούνται Macedontsi, είστε καταδικασμένοι να αποτύχετε. Εάν ο στόχος σας είναι να διασφαλίσετε ότι η Ελλάδα παίρνει μέρος στην λήψη περιφερειακών αποφάσεων, αυτό είναι πιο εύκολο.

Τα χρήματα μπορούν να εξαγοράσουν πολύ λίγους βουλευτές στο Κογκρέσο, αλλά όχι να τους επηρεάσουν πραγματικά. Η Ελλάδα χρειάζεται φίλους στην Ουάσιγκτον, στρατολογώντας το Πεντάγωνο, το State Department, και τις άλλες υπηρεσίες με τον τρόπο που το κάνει το Ισραήλ, με ενδιαφέρουσες πληροφορίες σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών, στενό στρατιωτικό διάλογο και με την ικανότητα να κινητοποιεί αυτά που έχει στην διάθεσή της, όταν προκύπτουν περιφερειακές κρίσεις. Η βάση στη Σούδα αποτελεί σημαντική ένδειξη της στρατιωτικής συνεργασίας, ωστόσο οι περισσότεροι δεν το ξέρουν.

Κυπριακό

14. Ποια η δική σας γνώμη για την έκβαση του Κυπριακού προβλήματος;

Οι κάτοικοι της Κύπρου ζουν πολύ καλά, τόσο καλά ώστε να βρεθούν μπροστά στον πειρασμό ενός ακόμα πακέτου-συμφωνίας, όπως ήταν το σχέδιο Ανάν. Επίσης δεν θέλουν να εμπλακούν σε πόλεμο. Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας έχει χάσει την περισσότερη από την διαπραγματευτική της ισχύ. Συνεχίζοντας την πολιτική ως συνήθως, οι πολιτικοί και των δυο πλευρών του νησιού συμπεριφέρονται σαν ο στόχος τους να είναι τα δύο κράτη στην Κύπρο. Θεωρώ ότι μια μελλοντική γενιά θα αποφασίσει ότι κυπριακό πρόβλημα λύθηκε δεκαετίες πριν, περίπου την περίοδο που οι γονείς τους αποφάσισαν ότι είναι σε θέση να αγοράσουν πισίνα.

Και μια τελευταία ερώτηση. Γιατί επιλέξατε να μείνετε στην Ελλάδα, μετά την παραίτησή σας;

Τώρα εξαιτίας της συντρόφου μου, Ρεγγίνας που ζει στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια. Αλλά ως αρχαιολόγος, ιστορικός και συγγραφέας, βρήκα στην Ελλάδα τον παράδεισο σε κάθε του έννοια εκτός από την οικονομική.

ΠΗΓΗ: http://www.greekamericannewsagency.com

Είναι απίστευτη η προπαγάνδα που γίνεται

Είναι απίστευτη η προπαγάνδα που γίνεται, για να καμφθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις. Η κυβέρνηση διαρρέει ότι "κατάφερε να σώσει το 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα" και τα μεγάλα κανάλια στα κεντρικά τους δελτία ανέλαβαν εργολαβικά να ανδείξουν αυτή "τη μεγάλη επιτυχία", όπως την χαρακτηρίζουν, φέρνοντας έτσι σε δεύτερη μοίρα τα επώδυνα μέτρα που οριστικοποιήθηκαν και προβλέπουν κατάργηση των αντίστοιχων μισθών στο δημόσιο τομέα και στις συντάξεις, καθώς και αύξηση του ΦΠΑ.
Από τις 12 το μεσημέρι, το μισό Υπουργικό ...



... Συμβούλιο, είχε συναντήσεις με τους υπαλλήλους της "τρόικας", διαμορφώνοντας το κείμενο της τελικής συμφωνίας που θα υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας, Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής και περιλαμβάνει τα σκληρά μέτρα που λαμβάνονται προκειμένου να υπάρξει δανειοδότηση της χώρας μας.
Στις 12 το μεσημέρι, μαζεύτηκαν στο γραφείο της Λούκας Κατσέλη, η ίδια, ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο Υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ κατά διαστήματα περνούσαν από εκεί και άλλοι Υπουργοί όπως ο Υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος και συμφωνούσαν με τους υπαλλήλους της "τρόικας" τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέλαβε να φτιάξει το κείμενο του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή για να επικυρωθούν τα επωδυνα μέτρα. Το νομοσχέδιο αυτό θα πάρει την τυπική έγκριση της κυβέρνησης αύριο Κυριακή στις 9:30 το πρωί, στην έκτεκτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και αμέσως μετά θα κατατεθεί στη Βουλή. Είναι η ρπώτη φορά που συνεδριάζει Κυριακή το Υπουργικό Συμβούλιο. Αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα φυγει για να λάβει μέρος στην έκτακτη συνεδρίαση του
Eurogroup

gourou
http://ksipnistere.blogspot.com

Παρέμβαση ΛΑ.Ο.Σ στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τη νέα πρόκληση των Σκοπίων

Σε επείγουσα παρέμβαση προς τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και τον γενικο γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης προέβη ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. και μέλος των «Ευρωπαίων Δημοκρατών» στο Συμβούλιο της Ευρώπης Κωστής Αϊβαλιώτης για την νέα πρόκληση των Σκοπίων με τη χρήση του όρου «Μακεδονική Προεδρία»

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης των Σκοπίων ότι θα χρησιμοποιούν, κατά τη διάρκεια της προεδρίας τους στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, από τις 11 Μαΐου 2010, τον όρο «Μακεδονική Προεδρία 2010» (Macedonian chairmanship 2010) έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Μας απογοητεύει ότι βλέπουμε από την πλευρά της ΠΓΔΜ μια αρνητική διάθεση, η οποία αποτυπώνεται με συνεχείς κινήσεις», δήλωσε σημερα ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γρ. Δελαβέκουρας. «Για το θέμα αυτό», πρόσθεσε, είμαστε σε επαφή με όλους τους εταίρους μας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και με τη Γραμματεία του Συμβουλίου, γιατί είναι προφανές ότι η ηγεσία της ΠΓΔΜ επιχειρεί να καταχραστεί μια θέση που αναλαμβάνει σε έναν διεθνή οργανισμό με διαδικασία εκ περιτροπής προεδρίας για να προωθήσει τις δικές της θέσεις». «Είχε κατακριθεί, όταν επιχείρησε το ίδιο στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, ήταν απαράδεκτο, και ισχύει το ίδιο και τώρα», υπογράμμισε.

Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τ. Γιάγκλαντ, αφού ενημερώθηκε για την πρόθεση αυτή της ΠΓΔΜ αρκέστηκε να πει ότι η εκκρεμότητα της ονομασίας δεν πρέπει να επισκιάσει την προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, την οποία αναλαμβάνουν τον Μάιο τα Σκόπια.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, ως γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, σέβεται απολύτως τις αποφάσεις του οργανισμού αυτού και ότι είναι προφανές πως κατά τη διάρκεια της προεδρίας της ΠΓΔΜ, θα χρησιμοποιεί το όνομα με το οποίο έχει αναγνωριστεί η χώρα στους διεθνείς οργανισμούς. Αναλυτικά η επιστολή του κ. Αϊβαλιώτη προς τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και τον γ.γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης :

«Κύριε Πρόεδρε,

Σύμφωνα με πληροφορίες που φθάνουν από τα Σκόπια, η κυβέρνηση της FYROM σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τον απολύτως λανθασμένο (και άκρως προκλητικό) όρο «Macedonian Chairmanship» («Μακεδονική Προεδρία») για την ανάληψη εκ μέρους της χώρας αυτής τής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, από τις 11 Μαΐου 2010.

Ως Μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης θα παρακαλούσα να ενημερωθώ αν οι υπηρεσίες του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί μία τέτοια πρόκληση, καθώς είναι γνωστό σε όλους ότι το επίσημο όνομα της χώρας αυτής είναι «FYROM» και ο όρος «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» χρησιμοποιείται αποκλειστικά για το βόρειο τμήμα της Ελληνικής Επικράτειας.

Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης

Βουλευτής - Βουλή των Ελλήνων, Μέλος της Πολιτικής Ομάδας «ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ» στο Συμβούλιο της Ευρώπης»


ΠΗΓΕΣ:
NAFTEMPORIKI.GR
http://skeftomasteellhnika.blogspot.com