- Τα βυτιοφόρα του Δήμου αδειάζουν στο ποτάμι τα βοθρολύματα
- Τεράστιες οι ευθύνες των αρμοδίων υπηρεσιών
Έγκλημα διαρκείας είναι αυτό που συντελείται στον Λούρο. Τα βυτιοφόρα του Δήμου μεταφέρουν τα λύματα του οικισμού και τα εναποθέτουν σε ένα πρόχειρο αύλακα, για να καταλήξουν από κει, χωρίς καμία επεξεργασία, στο ποτάμι!
Ο φωτογραφικός φακός του Epiruspost.gr, αδιάψευστος μάρτυρας, καταγράφει καρέ καρέ την...επιχείρηση.
Το βυτιοφόρο του Δήμου, μπαίνει σε έναν πρόχειρο χωματόδρομο, στην περιοχή του Ωρωπού. Σταματάει στο σημείο όπου μία πρόχειρη κατασκευή, ένας σωλήνας στην ουσία, συνδέει το όχημα με το παλιό αποχετευτικό δίκτυο του οικισμού.
Αδειάζει και τα λύματα ρέουν πια στο ποτάμι.
Αυτό, όπως μαρτυρούν κάτοικοι της περιοχής γίνεται επί χρόνια. Πάνω από πενήντα δρομολόγια των δημοτικών βυτιοφόρων καταλήγουν καθημερινά στο ποτάμι και από εκεί στον Αμβρακικό!
Κατά τα άλλα, οι τοπικοί άρχοντες, αρέσκονται σε βαρύγδουπες δηλώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, σε μεγάλα λόγια και σε εξαγγελίες.
Δυστυχώς όμως τα έργα τους, τους διαψεύδουν.
Ο Δήμος Λούρου δεν διαθέτει δικό του βιολογικό καθαρισμό. Βάση παλιότερου σχεδιασμού, τα λύματά του έπρεπε να μεταφέρει στον βιολογικό καθαρισμό της Φιλιππιάδας.
Σύμφωνα με στοιχεία από τον Δήμο Φιλιππιάδας, τα τελευταία χρόνια, ούτε ένα βυτιοφόρο του Δήμου Λούρου, δεν έχει μεταφέρει λύματα στη μονάδα.
Από τις μαρτυρίες των κατοίκων προκύπτει ότι τα λύματα καταλήγουν καθημερινά στο ποτάμι. Χωρίς κανένα ίχνος σεβασμού στο περιβάλλον και φυσικά κατά παράβαση της εθνικής και της κοινοτικής νομοθεσίας.
Οι ευθύνες της σημερινής δημοτικής αρχής και του δημάρχου είναι τεράστιες. Γίνονται ακόμη μεγαλύτερες όταν ο ίδιος ο δήμος πρωταγωνιστεί στο περιβαλλοντικό έγκλημα που διαπράττεται σε ένα εξαιρετικό ευαίσθητο οικοσύστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε επισημάνσεις που είχαν γίνει κατά το παρελθόν στον Δήμαρχο Λούρου και υποψήφιο δήμαρχο Πρέβεζας Χρήστο Μπαίλη, ο ίδιος επικαλούνταν ότι η μεταφορά των λυμάτων στον βιολογικό καθαρισμό θα οδηγούσε σε αύξηση των δημοτικών τελών!
Η εναπόθεσή τους στα χωράφια και η διοχέτευση στον Λούρο δεν στοιχίζει τίποτα στο ταμείο του δήμου. Το κόστος όμως είναι τεράστιο για το φυσικό περιβάλλον, τον Λούρο και τον Αμβρακικό.
Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η συνεχής εναπόθεση λυμάτων με αυτό τον τρόπο είναι άγνωστη στις αρχές και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Πρέβεζας. Φαίνεται πως όλοι το γνώριζαν και απλά το ανέχονταν. Τώρα εκτίθενται και οι ίδιοι.....