Μπορεί στην Ελλάδα να ζούμε την εποχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά οι πολίτες των χωρών που ακολούθησαν τις συμβουλές του, το θυμούνται ακόμα με οργή. Σφοδρή επίθεση κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής. Η συνταγή καταστροφής που μοιάζει με την ελληνική.
Την ώρα που στην Ελλάδα, εφαρμόζονται ευλαβικά οι εντολές της τρόικας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Αργεντινή ακόμα προσπαθεί να συνέλθει από το πέρασμα του ΔΝΤ.
Ο Εκτορ Τίμερμαν, ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής, κατήγγειλε την αποδεδειγμένη παντελή αναποτελεσματικότητα του ΔΝΤ, "αποκλείοντας, μελλοντικά την οποιαδήποτε συνεργασία της χώρας του με αυτό.
"Ο αποκλεισμός συνεργασίας θα ισχύει εφόσον δεν μεταρρυθμίζεται το ΔΝΤ, την ώρα που ούτε την οικονομική κρίση δεν στάθηκε ικανό να αποτρέψει", δήλωσε ο Τίμερμαν.
Ο αξιωματούχος επανέλαβε την πρόθεση του Μπουένος Αϊρες να αποπληρώσει το εθνικό χρέος (περίπου 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια) προς τη "Λέσχη του Παρισιού" που συνδιευθύνεται από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και ευρωπαϊκά κράτη, χωρίς όμως να υπάρξει μεσολάβηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η "Λέσχη του Παρισιού" ωστόσο, αρνείται να έλθει σε οποιαδήποτε συμφωνία με το Μπουένος Αϊρες, εάν αυτή δεν εποπτευθεί από το ΔΝΤ.
Τις δηλώσεις Τίμερμαν προκάλεσε η πρόταση του ΔΝΤ, να εποπτεύει στα δημόσια οικονομικά του Μπουένος Αϊρες, ανά πενταετία.
Οι πολιτικοί και ο λαός της Αργεντινής θεωρούν το ΔΝΤ υπεύθυνο για την κοινωνική αναταραχή του 2001, όταν τα σκληρά μέτρα λιτότητας είχαν βγάλει τους πολίτες στους δρόμους.
Τι συνέβη στην Αργεντινή
Η κατάρρευση της Αργεντινής έχει τα αποτυπώματα του ΔΝΤ σε όλο το εύρος της. Ο πρώτος και συντριπτικά σημαντικός λόγος των προβλημάτων της χώρας ήταν η κυβερνητική απόφαση να διατηρήσει μία κλειδωμένη ισοτιμία του πέσο με το δολάριο Αμερικής. Στα επόμενα χρόνια, το δολάριο κάλπασε με αποτέλεσμα να ακολουθήσει και το πέσο την υπερτίμηση.
Η διαχείριση της κρίσης στην Αργεντινή προκάλεσε σοβαρό πλήγμα στο κύρος του ΔΝΤ, το οποίο χορήγησε δάνεια 7,2 δισ. δολ. το 1999 και 39,7 δισ. δολ. τον Δεκέμβριο του 2000.
Η ανεργία εκτινάχτηκε στο 40% καθώς οι οροί του ταμείου ήταν ασφυκτικοί.
Τον Δεκέμβριο του 2001 η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε νέα μέτρα όπως μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 20% και πάγωμα των καταθέσεων.
Τα μέτρα προκάλεσαν κοινωνική αναταραχή και ακολούθησε παραίτηση της κυβέρνησης, ενώ η νέα κυβέρνηση υπό συνθήκες πανικού κήρυξε πτώχευση. Η Αργεντινή έφτασε στην οικονομική κατάρρευση και εξαθλίωση το 2001.
http://news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου