'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Οικολογική καταστροφή στην λίμνη Παμβώτιδα

Τεράστια οικολογική καταστροφή στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας, αφού πτηνοτρόφοι πετούν ανεξέλεγκτα τα ζωικά απόβλητα των μονάδων τους, σύμφωνα με δησίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

Τελευταίο κρούσμα της ρύπανσης είναι ο υγροβιότοπος στην Αμπελιά του Δήμου Μπιζανίου.

Ο δήμαρχος Μπιζανίου, Αχιλλέας Σίντος, δήλωσε ότι «Δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκουμε σωρούς από κοπριές πεταμένους σε χωράφια, σε αγροτικές εκτάσεις, δίπλα σε δρόμους και κανάλια. Το θέμα απασχολεί όλο το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, αλλά σε μας έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο».

Ο κ. Σίντος ζήτησε την επέμβαση των αρμοδίων υπηρεσιών.

Για το ίδιο θέμα βρέθηκε πρόσφατα στη Διεύθυνση Υγιεινής της Νομαρχίας Ιωαννίνων και ένας άλλος δήμαρχος, ο κ. Βαγγέλης Πήχας, του παραλίμνιου Δήμου Παμβώτιδας.

Ο κ. Πήχας ζήτησε την παρέμβαση της υπηρεσίας, αφού βρίσκονται παρατημένα σωροί από υπολείμματα πτηνοτροφείων πολύ κοντά στις όχθες της λίμνης.

«Το φαινόμενο είναι πολύ συχνό, αλλά δεν φταίνε πάντα οι πτηνοτρόφοι. Πολλές φορές φωνάζουν κάποιον εργολάβο για να μεταφέρει την κοπριά και αυτός αντί να τη μεταφέρει στο εργοστάσιο επεξεργασίας και αδρανοποίησης του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «Πίνδος», την πετάει όπου βρει στον δρόμο για να κερδίσει το κόστος μεταφοράς», δήλωσε ο κ. Πήχας.

Περίπου 850 πτηνοτροφικές μονάδας λειτουργούν στο νομό Ιωαννίνων, από τις οποίες οι 560 ανήκουν στο δυναμικό του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Συνεταιρισμού «Πίνδος», ο οποίος διαθέτει έξω από το Ροδοτόπι Ιωαννίνων μονάδα επεξεργασίας και αδρανοποίησης των ζωικών αποβλήτων.

Ο πρόεδρος της «Πίνδος» Μιχάλης Κασσής, δήλωσε ότι «Εδώ και δύο χρόνια λειτουργεί η μονάδα αυτή δυναμικότητας 40% από το σύνολο των μελών μας, ενώ το λίπασμα που παράγεται είναι εξαιρετικής ποιότητας και διατίθεται για λουλούδια και οπωροκηπευτικά».

Η λειτουργία ειδικών χώρων για την απόθεση των κοπροσωρών είναι υποχρεωτική για όλα τα πτηνοτροφεία.

http://newscity1.blogspot.com

Έρχεται το νέο 100δόλαρο


Ένα νέο χαρτονόμισμα των 100 δολαρίων, το οποίο θα τεθεί στην κυκλοφορία στις 10 Φεβρουαρίου του 2011, ρίχνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στη μάχη για την καταπολέμηση της πλαστογραφίας.

"Αυτό το χαρτονόμισμα ενσωματώνει την καλύτερη διαθέσιμη τεχνολογία για να διασφαλίσουμε ότι θα βρεθούμε ένα βήμα μπροστά από τους παραχαράκτες", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, κατά τη διάρκεια της τελετής παρουσίασης του χαρτονομίσματος στην Ουάσιγκτον.

Εκτός από το σχεδιασμό του, η βασικότερη καινοτομία του χαρτονομίσματος είναι η νέα μπλε ταινία ασφαλείας τριών διαστάσεων στο μπροστινό μέρος. Η ταινία ασφαλείας "κόβει" το χαρτονόμισμα από πάνω προς τα κάτω, ενώ έχει εικόνες από καμπάνες και τον αριθμό 100.

Στην αριστερή πλευρά απεικονίζεται ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, ενώ στη δεξιά πλευρά βρίσκεται το υδατογράφημα, καθώς και μία πένα, ένα μελανοδοχείο και η αρχή της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας.

Σύμφωνα με τους κανόνες για την κυκλοφορία νομισμάτων που έχουν υιοθετηθεί από το 1928, το χαρτονόμισμα των 100 δολαρίων πρέπει να υπάρχει το ομοίωμα του Βενιαμίν Φραγκλίνου. Στην πίσω πλευρά πρέπει να εμφανίζεται το κτίριο της Ανεξαρτησίας στην Φιλαδέλφεια, όπου υπεγράφη η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας στις 4 Ιουλίου του 1776.

Πηγή : newsit

Μία θυσία που δεν προβλήθηκε καθόλου από τα ΜΜΕ...


Υπολοχαγός Χαράλαμπος Χαραλάμπους. Θυσιάστηκε στην Κύπρο, την 7η Νοεμβρίου 2009.
Έπεσε στο βωμό του καθήκοντος προς την πατρίδα κατά την παραλαβή του πολεμικού υλικού του λόχου του που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Προτίμησε να θυσιαστεί για να γλιτώσει τους στρατιώτες του. Δεν πέταξε την οπλοβομβίδα που είχε από μόνη της οπλίσει, αλλά την κράτησε στην αγκαλιά του δίνοντας σε τρία άλλα νεαρά παιδιά τον ελάχιστο χρόνο που χρειάζονταν για να απομακρυνθούν από το φυλάκιο. Ο ίδιος σκέπασε με το σώμα του την οπλοβομβίδα που του προκάλεσε θανάσιμα τραύματα.
Το φυλάκιο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της...
Λευκωσίας, ακριβώς απέναντι από τους εισβολείς και τον προμαχώνα Ρόκας, κοντά στην Πύλη Πάφου.Είναι το φυλάκιο που βρίσκεται κάτω και πάνω από το παλιό οίκημα της ΣΥΤΑ. Το ατύχημα έγινε όταν καταμετράτο το πολεμικό υλικό του φυλακίου με την αλλαγή της...
διοίκησης του λόχου.
Ακριβώς στις 10 και 50 ακούστηκε μια υπόκωφη έκρηξη στο χώρο των πυρομαχικών του φυλακίου. Το κακό είχε ήδη γίνει και ο 29χρονος υπολοχαγός έπεσε νεκρός, ακρωτηριασμένος στα δυο του χέρια και με ένα βαθύ τραύμα στην καρδιά.
Τι προηγήθηκε; Είχε στα χέρια του τη μοιραία οπλοβομβίδα όταν ακούστηκε ένα παράξενο κλικ στο εσωτερικό του χωνιού της. Κάτι σαν να όπλισε ο πυροκροτητής και η αντίστροφη μέτρηση άρχισε. Ο δόκιμος Αντρέας Χριστοδούλου στα 4 με 5 δευτερόλεπτα που μεσολαβούν μόλις πρόλαβε να του πει «μήπως και εκραγεί, κύριε λοχαγέ». Έκανε τρία βήματα προς τα πίσω μαζί με άλλους δύο στρατιώτες την ίδια στιγμή που ο υπολοχαγός ίσως προσπαθούσε να κάνει κάτι. Σύμφωνα με ό,τι είπε στον πατέρα του Γιώργο Χριστοδούλου ο νεαρός δόκιμος, είδε τον υπολοχαγό να παίρνει τη χειροβομβίδα κοντά στο στήθος του και να την κρύβει με τα χέρια και το σώμα του. Είχε καταλάβει ότι η έκρηξη θα ακολουθούσε την επόμενη στιγμή και θέλησε να σώσει τους άλλους. Θέλησε να σώσει τα άλλα τρία παιδιά που ήταν μαζί του στο στενό και αποκλεισμένο χώρο των πυρομαχικών. Γιατί τα πυρομαχικά βρίσκονται σε αποκλεισμένο υπόγειο χώρο;
Ακολούθησε η έκρηξη και ο δόκιμος με τους δύο στρατιώτες βρέθηκαν εκτός του χώρου που πνίγηκε μέσα σε καπνούς σκόνες και θραύσματα. Ο δόκιμος γύρισε μετά από λίγα δευτερόλεπτα πίσω και βρήκε διαμελισμένο το λοχαγό του σε μια λίμνη αίματος, πεσμένο μπρούμητα. Είδε ότι ήταν νεκρός. Βγήκε ακολούθως έξω και με το κινητό του τηλεφώνησε στο Νοσοκομείο και στο ΓΕΕΦ.
Ο κίνδυνος για νέα έκρηξη ήταν υπαρκτός και οι πυροτεχνουργοί της Αστυνομίας που είχαν φτάσει στο μεταξύ απέκλεισαν το χώρο και εξέτασαν όλο το υλικό.

Ο πατέρας του δόκιμου ανθυπολοχαγού Γιώργος Χριστοδούλου δήλωσε στη «Σ» ότι αν ακολουθούσε έκρηξη των πυρομαχικών όλο το τετράγωνο θα ανατιναζόταν και θα κατέρρεε με πολλά θύματα. «Εν ο Θεός που μας λυπήθηκε και η αυτοθυσία του υπολοχαγού να καλύψει με το σώμα του την έκρηξη», λέγει.
Οι ειδικοί εξηγούν ότι οι οπλοβομβίδες είναι σαν χωνί που φέρουν πανομοιότυπο υλικό με τις χειροβομβίδες. Εκτοξεύονται με βολή αβολίδοτου φυσιγγίου από τυφέκιο. Δεν εκρήγνυνται μόνες τους, αλλά κάτι σίγουρα πήγε στραβά. Έγινε αποκόλληση και ο πυροκροτητής ενεργοποιήθηκε. Είναι άγνωστο πόσο παλιές ήταν, πόσο καιρό βρίσκονται εκεί, τι συντήρηση τούς γίνεται. Αυτό θα το δείξει η έρευνα. Οι οπλοβομβίδες βρίσκτοναι σε πολλά φυλάκια της πρώτης γραμμής. Είναι αναγκαία πυρομαχικά σε περίπτωση αιφνιδιαστικής επίθεσης από τον καραδοκούντα εχθρό. Είναι επίσης άγνωστο κατά πόσο κάποιος προσπάθησε να βάλει τον κύριο κορμό της οπλοβομβίδας βαθύτερα στο θηκάρι της οπλοβομβίδας. Όλα αυτά θα τα δείξει η στρατιωτική ανάκριση που ήδη άρχισε και διεξάγεται από κοινού από την Εθνική Φρουρά και την Αστυνομία.

Το γεγονός είναι ένα. Ότι ένα λαμπρό παλικάρι, ένας εξαίρετος αξιωματικός απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων έχασε τη ζωή του και αφήνει ασήκωτο πόνο στην οικογένειά του και τη νεαρή του σύζυγο Φρόσω. Ο άτυχος υπολοχαγός Πάμπος Χαραλάμπους είναι γιος του Μιχάλη Χαραλάμπους από το Μένοικο και της Δήμητρας Πατσαλοσαββή από τον κατεχόμενο Καραβά. Έχει μια αδελφή την Άντρη. Η γυναίκα του είναι επίσης παιδί προσφύγων από το Μαραθόβουνο Μεσαορίας. Η τραγωδία σε όλο το μεγαλείο της. Άνθρωποι που τους ένωνε η αγάπη για την πατρίδα και η υψηλή αίσθηση του καθήκοντος και της βιοπάλης ντύθηκαν στα μαύρα. Μόλις πριν από έξι μήνες ήταν οι χαρές του γάμου και τώρα η σύζυγος πίνει το πιο πικρό ποτήρι. Η δύστυχη μητέρα του σφουγγάριζε τη βεράντα του σπιτιού της όταν οι αξιωματικοί πήραν το θλιβερό μαντάτο στο Μένοικο. Ο χαροκαμένος πατέρας το έμαθε από γείτονα που το άκουσε από ιδιωτικό κυπριακό ραδιόφωνο και άρχισε να κλαίει γοερά. Ρώτησε ο άτυχος πατέρας τι έγινε και ο γείτονάς του, στην οδό Τρικούπη, στο ξυλουργείο που διατηρεί εκεί, του είπε την τραγική αλήθεια. «Το ραδιόφωνο μεταδίδει το θάνατο του παιδιού σου από έκρηξη οπλοβομβίδας».
Η παραπάνω είδηση θάφτηκε για τα καλά από τα ελλαδικά ΜΜΕ.
Από ότι φαίνεται οι καναλάρχες προτιμούνε ειδήσεις "πολιτικής κονσέρβας" ή "lifestyle".Και καμιά τεχνητή όξυνση στις συζητήσεις για να μην αλλάξει κανάλι ο τηλεθεατής. Άραγε πόσοι από εμάς θα κάναμε το ίδιο που έκανε ο ηρωικός υπολοχαγός; Πόσοι θα σφίγγαμε την οπλοβομβίδα πάνω μας για να γλιτώσουνε οι υπόλοιποι; Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι ετούτος ο τόπος, ο ποτισμένος με τόσο αίμα ηρώων, συνεχίζει να καρποφορεί...

http://efenpress.blogspot.com

Εξοδος δημοσίων υπαλλήλων


Κύμα φυγής στη σύνταξη- ενόψει των ανατροπών στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων- παρατηρείται στον δημοσιοϋπαλληλικό χώρο, με τις αιτήσεις για συνταξιοδότηση να είναι αυξημένες κατά 30% στο πρώτο τετράμηνο του 2010...


Η μαζική έξοδος των δημοσίων υπαλλήλων δίνει τη «χαριστική βολή» στο ελλειμματικό Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, το οποίο καταβάλλει την εφάπαξ αποζημίωση. Η ρύθμιση για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο τίθεται σήμερα υπόψη των ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό που αφορούν αποκλειστικά τους δημοσίους υπαλλήλους, έχουν ως εξής:

1 Από 1/1/2013 θα αρχίσει η σταδιακή (μέχρι το 2018) εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο μετά τη γνωστή καταδίκη της χώρας μας από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Η σχετική ρύθμιση είναι έτοιμη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και θα τεθεί υπόψη των ελεγκτών της Ε.Ε. Σημειώνεται ότι η προσαρμογή του συνταξιοδοτικού δεν πρόκειται να επηρεάσει όσες εργαζόμενες έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέσα στα επόμενα χρόνια. Δηλαδή, δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον έτη υποχρεωτικής παραμονής στην εργασία όσες γυναίκες έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα με βάση το ισχύον καθεστώς χρόνια υπηρεσίας (20 ή 25, κατά περίπτωση) και βρίσκονται κοντά στην προβλεπόμενη ηλικία καταβολής της σύνταξης (55 για μειωμένη σύνταξη ή 60 για πλήρη οι έγγαμες). Με την εξίσωση των ορίων, περίπου 140.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο θα είναι πλέον υποχρεωμένες να συνταξιοδοτούνται είτε στα 60 με μειωμένη σύνταξη είτε στα 65 με πλήρη.

2 Επιβολή μεγαλύτερης ποινής για όσους βγαίνουν πρόωρα στη σύνταξη. Το ποσό της μείωσης αναμένεται να πάει από το 4,5% στο 6% για κάθε έτος... ταχύτερης εξόδου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ασφαλισμένος που συνταξιοδοτείται πέντε χρόνια νωρίτερα, θα πάρει κατά 30% μειωμένη σύνταξη. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το 2011.

3 Με τον Νόμο Ρέππα οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στα ειδικά Ταμεία (τράπεζες, ΔΕΚΟ) επιβαρύνονται με μείωση των συντάξιμων αποδοχών τους, καθώς από 1/1/2008 οι αποδοχές τους άρχισαν να μειώνονται από το 80% στο 70% (μείωση με ρυθμό 1% κατ΄ έτος), ενώ το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στις εισφορές μετά το 2008 θα υπολογίζεται με βάση την τελευταία μισθολογική τους πενταετία αντί του τελευταίου μισθού. Από το 2008 άρχισε να μειώνεται από το 80% κατά 1% κατ΄ έτος φτάνοντας στο 70% μέχρι το 2017. Η μείωση αυτή γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, γιατί ο υπολογισμός των συντάξεων θα γίνεται όχι με βάση τον τελευταίο μισθό, αλλά με τον μέσο όρο των μισθών της τελευταίας 5ετίας (-5% περίπου) και χωρίς υπολογισμό δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα, επιδομάτων αδείας και τριμήνων (-15% περίπου). 4 Επιβολή διπλής ασφάλισης σε όσους δημοσίους υπαλλήλους έχουν δύο δουλειές, αλλά ασφαλίζονται μόνο σε ένα Ταμείο. Για τον σκοπό αυτό θα καταργηθεί η ρύθμιση που δεν καθιστά υποχρεωτική τη δεύτερη ασφάλιση για τους δημοσίους υπαλλήλους που μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν από το 1993. Ετσι, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα κληθούν να πληρώσουν εισφορές και για τη δεύτερη εργασία τους, προκειμένου στη συνέχεια να κατοχυρώσουν ακόμη μία σύνταξη. Σε περίπτωση που είναι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα, το ύψος της εισφοράς τους στο ΙΚΑ είναι 6,67% (δηλαδή 66 ευρώ σε μισθό 1.000 ευρώ), ενώ η εργοδοτική εισφορά διαμορφώνεται στο 13%.

5 Μείωση της σύνταξης για όσους συνεχίζουν να δουλεύουν αφού έχουν περάσει την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο. Για πρώτη φορά καθιερώνεται κοινό καθεστώς απασχόλησης των συνταξιούχων, είτε αυτοί προέρχονται από τον δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα. Η συγκεκριμένη ρύθμιση περιλαμβάνει τέσσερα σημεία:

Την αναστολή της σύνταξης όταν ο συνταξιούχος βρίσκεται σε ηλικία κάτω των 55 ετών.

Την υποχρεωτική ασφάλιση για τη νέα του εργασία (ή και για παράλληλη εργασία, εφόσον είναι παλιός ασφαλισμένος) με προσαυξημένες εισφορές.

Τη μείωση του ποσού της σύνταξης πάνω από ένα ποσό, για όσο διάστημα διαρκεί η εργασία του συνταξιούχου. Σήμερα στον ιδιωτικό τομέα περικόπτεται κατά 70% το ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 739 ευρώ.

Την προσαύξηση της σύνταξης για τον χρόνο ασφάλισης που έχει διανυθεί μετά τη συνταξιοδότηση.

tanea