Ως «οι τρεις μάγοι της οργανικής χημείας» αποκαλούνται ο Αμερικανός και οι δύο Ιάπωνες επιστήμονες που τιμήθηκαν με το φετινό Νόμπελ Χημείας.
Ο λόγος για τον 79χρονο Ρίτσαρντ Χεκ και τους Εϊ-ίτσι Νεγκίσι, 75 ετών, και Ακίρα Σουζούκι, 80 ετών, οι οποίοι ανέπτυξαν ρηξικέλευθες μεθόδους σύνθεσης οργανικών ενώσεων, οι οποίες βρίσκουν εφαρμογές από τη φαρμακευτική μέχρι την ηλεκτρονική και τη γεωργία.
Συγκεκριμένα οι τρεις χημικοί, οι οποίοι δεν συνεργάστηκαν, εφηύραν «ένα από τα πλέον εξελιγμένα....
χημικά εργαλεία, τη σύζευξη με καταλύτη παλλαδίου». Με την παράλληλη ανάπτυξη τριών ξεχωριστών αντιδράσεων, που παίρνουν το όνομα καθενός από τους Νομπελίστες, πρόσφεραν στην ανθρωπότητα ένα χρήσιμο χημικό εργαλείο που επιτρέπει στην επιστήμη να μιμείται τη φύση και να παράγει περίπλοκα οργανικά μόρια για ποικίλες χρήσεις, με σπουδαιότερες την αντιμετώπιση του καρκίνου και την κατασκευή βελτιωμένων υλικών. Και οι τρεις χρησιμοποίησαν το παλλάδιο, ένα μέταλλο που ανήκει στην ίδια οικογένεια στοιχείων με την πλατίνα, ως καταλύτη για τη σύνθεση περίπλοκων οργανικών ενώσεων.Στις αντιδράσεις Χεκ, Νεγκίσι και Σουζούκι, αυτό το θαυματουργό μέταλλο φέρνει κοντά τα άτομα άνθρακα και επιτρέπει τη μεταξύ τους αντίδραση. Το πρόβλημα που παρουσιάζεται με τα άτομα άνθρακα είναι ότι αντιδρούν ιδιαίτερα δύσκολα μεταξύ τους και μέχρι πρόσφατα είχε επιτευχθεί μόνο η σύνθεση απλών μορίων.
Με το επίτευγμα των «τριών μάγων της χημείας» ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή σύνθετων χημικών ουσιών, όπως αυτές που έχουν βάση τον άνθρακα και αποτελούν τη βάση κάθε μορφής ζωής. «Η ανθρωπότητα χρειάζεται νέα φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου ή για να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές επιπτώσεις θανατηφόρων ιών στο ανθρώπινο σώμα», εξήγησε η επιτροπή Νόμπελ. Χημικές ουσίες, όπως αυτές που θέλουν να δημιουργήσουν οι επιστήμονες, απαντώνται σε πολύ μικρές ποσότητες στη φύση και, συγκεκριμένα, σε ένα είδος θαλάσσιου σφουγγαριού («Discodermia») και έχουν την ικανότητα να καταπολεμούν τα καρκινικά κύτταρα.
Ο Χεκ, επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ντέλαγουερ στο Νιούαρκ, ο Νεγκίσι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πέρντιου στις ΗΠΑ, και ο Σουζούκι, επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Χοκάιντο, θα παραλάβουν τον Δεκέμβριο στη Στοκχόλμη το βραβείο και το χρηματικό έπαθλο που το συνοδεύει. Αυτό ανέρχεται σε 1 εκατ. ευρώ και είναι το μικρότερο χρηματικό βραβείο εδώ και μία δεκαετία, σε πραγματικούς όρους, αφού το ποσό παραμένει «παγωμένο» εδώ και οκτώ συνεχόμενα χρόνια.
Ερη Πανσεληνά - ΕΘΝΟΣ
http://hassapis-peter.blogspot.com/2010/10/blog-post_8836.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου