'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Το 50% των καταστηματαρχών σκέφτεται να τερματίσει τη λειτουργία

ΣE απορρόφηση και της νέας αύξησης του ΦΠΑ καλεί τους εμπόρους η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ως υποχρέωση καθώς εκτιμάται ότι πολλές επιχειρήσεις αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για να κερδίσουν χρόνο και να αποφύγουν το λουκέτο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, 2 στους 10 καταστηματάρχες αλλάζουν έδρα σε χώρους με χαμηλότερα ενοίκια και γενικά μικρότερα λειτουργικά έξοδα, 3 στους 10 σκέπτονται να περιορίσουν περαιτέρω τον αριθμό εργαζομένων, 4 στους 10 δεν ανταποκρίνονται στις οικονομικές υποχρεώσεις, 5 στους 10 εξετάζουν σοβαρό το ενδεχόμενο να τερματίσουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους, 7 στους 10 δηλώνουν ότι έχουν πάψει να έχουν κερδοφορία, 8 στους 10 επικαλούνται τραπεζικές συνθήκες ασφυξίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, 9 στους 10 πιστεύουν ότι δεν έχουν καμία σημαντική βοήθεια από το κράτος.

Με συντηρητικές εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι η απορρόφηση του ΦΠΑ που θα επιχειρηθεί από το ελληνικό εμπόριο είναι περίπου 1 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 30% της συνολικής επιβάρυνσης ΦΠΑ.

Αναλυτικά, η επιβάρυνση στον καταναλωτή έχει, κατά την ΕΣΕΕ, ως εξής:

• Στον κλάδο των τροφίμων (λιανική-χονδρική) 800 εκ. ευρώ. Από 4,9 δισ στα 5,7 δισ ευρώ.

• Στον κλάδο των αυτοκινήτων/ανταλλακτικών κ.λπ. 300 εκ. ευρώ. Από 3,6 δισ. στα 3,9 δισ ευρώ.

• Στο σύνολο του λιανικού εμπορίου (εκτός από τον κλάδο των τροφίμων) 1 δισ. ευρώ. Από 10,8 δισ. στα 11,8 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα του κύκλου εργασιών στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο για το 2009 και λαμβάνοντας υπόψη το προβλεπόμενο ποσοστό μείωσης του ΑΕΠ για το 2010, η επιβάρυνση από την αύξηση του ΦΠΑ υπολογίζεται περίπου στα 3 δισ. ευρώ ετησίως.

Στο πρώτο πεντάμηνο του έτους τα έσοδα από τον ΦΠΑ, παρά την πρώτη αύξηση του Φεβρουαρίου, παρουσιάζουν άνοδο μόλις 0,8% έναντι ετήσιου στόχου 14,5%. Aρα, η αναπροσαρμογή του ΦΠΑ δεν φαίνεται να αποδίδει τα αναμενόμενα για τα κρατικά έσοδα, τα οποία παρουσιάζουν υστέρηση, κυρίως λόγω της ύφεσης κατά 4% στην οικονομία μας.

ΠΗΓΗ: http://www.express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου