'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Κλοπή μεγάλης ποσότητας πυρομαχικών από αποθήκη της Εθνικής Φρουράς

Σε κόκκινο συναγερμό έχουν τεθεί από χθες Αστυνομία και Εθνική Φρουρά. Διεξάγουν εντατικές έρευνες σε σχέση με την κλοπή εκρηκτικής ύλης από αποθήκη της Εθνικής Φρουράς στην Παλώδια. Ωστόσο μέχρι στιγμής οι έρευνες βρίσκονται στο σκοτάδι.

Για διευκόλυνση των ερευνών, σε πρώτο στάδιο και μετά από εισήγηση του Αρχηγού της Ε.Φ.,Πέτρου Τσαλικίδη, ο Υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας, αποφάσισε τη μετάθεση του Διοικητή Αποθηκών.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η κλοπή διαπράχθηκε μεταξύ 17 και 21 Ιουλίου και πρόκειται για εκρηκτική ύλη τύπου PG2, συνολικού βάρους 172 κιλών, ισπανικής κατασκευής και προέλευσης. Σύμφωνα με τον κ. Κατσουνωτό από τις 6 το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση της Αστυνομίας στο στρατόπεδο στην Παλώδια και γύρω από αυτό, σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν τυχόν τεκμήρια σε σχέση με τη διάρρηξη και κλοπή εκρηκτικών υλών. Την ίδια στιγμή έχει ξεκινήσει καταμέτρηση του υλικού που βρίσκεται στην αποθήκη. Από χθες ανακρίθηκαν αρκετά πρόσωπα και λήφθηκε ένας μεγάλος αριθμός καταθέσεων.

Υπουργός Άμυνας: "Υπάρχουν ελλείψεις στην ασφάλεια του στρατοπέδου"

Ελλείψεις, σε ό,τι αφορά τα μέτρα ασφάλειας και τη φύλαξη του στρατοπέδου στην Παλώδια, διαπίστωσε ο Υπουργός Άμυνας, ο οποίος ενημερώθηκε επί τόπου το πρωί για την πορεία των ερευνών, σε σχέση με την κλοπή εκρηκτικής ύλης. Οι ανακρίσεις, είπε ο Κώστας Παπακώστας, βρίσκονται στον σωστό δρόμο, ενώ οι δράστες ήταν σίγουρα περισσότεροι από ένας. Εξάλλου, σε δηλώσεις του το πρωί στο Ράδιο Πρώτο, ο Υπουργός τόνισε ότι πρόκειται για εγκληματική πράξη, τα κίνητρα της οποίας διερευνούν ανακριτές της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας, με στόχο την εξυχνίαση το συντομότερο της υπόθεσης. Με αφορμή το περιστατικό, είπε, διέταξε τη διεξαγωγή ελέγχου και καταγραφής των εκρηκτικών υλών σε όλες τι μονάδες της ΕΦ, ενώ, όπως ανέφερε, θα εξετασθεί και το θέμα της ασφάλειας των στρατοπέδων. Για εξαιρετικά ανησυχητικό συμβάν, και μάλιστα σε μία μονάδα υψηλού κινδύνου, που θα έπρεπε να ήταν πρότυπο ασφαλείας, έκανε λόγο στο Ράδιο Πρώτο ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, Γιαννάκης Ομήρου.

Σημειώνεται ότι στις 11 θα συνέλθει η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής, παρουσία του Υπουργού Άμυνας, Κώστα Παπακώστα και του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και θα εισηγηθεί προ ημερησίας διατάξεως να υπάρξει σχετική ενημέρωση και να δοθούν εξηγήσεις.

Τι είναι η PG-2
Η PG-2 είναι πλαστική εκρηκτική ύλη που κατασκευάζει η EXPAL και προορίζεται για χρήση από μονάδες ειδικών δυνάμεων ιδιαίτερα εναντίον μεταλλικών στόχων. Το υλικό είναι εύπλαστο και μπορεί να τοποθετηθεί πολύ εύκολα σε ανώμαλες ή σε καμπύλες επιφάνειες. Η σύνθεσή του βασίζεται στην ουσία RDX, η οποία βρίσκεται εντός του πλαστικού πλέγματος.

Ερωτήματα και σενάρια

Οι ενέργειες των δραστών έλαβαν χώρα από το περασμένο Σάββατο, 17 Ιουλίου, που έγινε ο τελευταίος έλεγχος στην αποθήκη, όπου φυλάγονται τα εκρηκτικά υλικά, μέχρι χθες, οπότε και έγινε αντιληπτή η απώλειά τους. Εικάζεται ότι, κατά το διάστημα αυτό, η είσοδος των δραστών στο στρατόπεδο έγινε, αφού προηγουμένως παραβίασαν μέρος της περίφραξης του σημείου δίπλα από το χώρο αποθήκευσης και αφαίρεσαν τις κλειδαριές, αντικαθιστώντας τες με άλλες. Την ίδια στιγμή αναπάντητα παραμένουν πολλά ερωτηματικά γύρω από το περιστατικό. Πως κατάφεραν να φορτώσουν τα εκρηκτικά χωρίς να τους δει κάποιος, ούτε καν ο σκοπός; Από την άλλη, έντονες ανησυχίες προκαλεί ο λόγος για τον οποίο θέλησαν κάποιοι να κλέψουν τα πυρομαχικά. Τα σενάρια είναι πολλά, με επικρατέστερο το ότι κατέληξαν σε άτομα του υποκόσμου. Προς αυτή την κατεύθυνση στρέφονται και οι έρευνες τη Αστυνομίας. Αν το σενάριο αυτό αποδειχτεί βάσιμο, τότε η αστυνομία, θα πρέπει να φοβάται το ξέσπασμα νέου πολέμου μεταξύ των φατριών του υποκόσμου. Άλλα σενάρια συνδέουν την κλοπή με τρομοκρατικές οργανώσεις από την Ελλάδα, ενώ δεν αποκλείεται και η πιθανότητα τα πυρομαχικά να έκλεψαν πρόσωπα που οργανώνουν τρομοκρατική οργάνωση στην Κύπρο.

Οι εκτιμήσεις

Την άποψη ότι δεν είναι εύκολο να κλαπούν πυρομαχικά μέσα από τις αποθήκες της Εθνικής Φρουράς διατύπωσε στο Ράδιο Πρώτο ο στρατηγός, Χαράλαμπος Λόττας, χωρίς να αποκλείει να υπήρξε δάκτυλος από μέσα. Ο κ. Λόττας δήλωσε συγκλονισμένος από το γεγονός ότι την επέτειο της τουρκικής εισβολής κάποιοι προέβησαν σ’ αυτή την εγκληματική πράξη.

Στόχος είναι η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης, όσο δυσάρεστα πιθανόν να είναι τα ευρήματα των ερευνών και οι ευθύνες θα καταλογιστούν σε όλους όσοι έχουν εμπλοκή δήλωσε στο σταθμό μας η εκπρόσωπος τύπου του ΓΕΕΦ, Αλίκη Στυλιανού.

Δηλώσεις και από τη Βουλή
Δηλώσεις για το περιστατικό είχαμε και από τη Βουλή. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής Αριστος Αριστοτέλους χαρακτήρισε ως ανησυχητικό φαινόμενο την κλοπή υλικού από αποθήκες της Εθνικής Φρουράς. «Οπωσδήποτε οι αρμόδιες Αρχές έχουν αντιμετωπίσει με τη δέουσα σοβαρότητα και ενήργησαν με τον τρόπο που έπρεπε να ενεργήσουν», ανέφερε ο κ. Αριστοτέλους.

Παράλληλα, ανέφερε, σωστά έχουν διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας και σε άλλες αποθήκες, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων που ήδη λαμβάνονται στην Εθνική Φρουρά, ούτως ώστε τέτοια φαινόμενα να μην συμβαίνουν στο μέλλον.
«Τα μέτρα που έχει λάβει το Υπουργείο Αμυνας να προωθήσει κάποια εσωτερικά και διοικητικά μέτρα είναι τα ενδεδειγμένα και ταυτόχρονα ο προβληματισμός γύρω από την ασφάλεια των υπολοίπων αποθηκών είναι μια φυσιολογική ενέργεια την οποία επικροτώ», κατέληξε.

Το καθαρό βάρος της εκρηκτικής ύλης είναι 172 κιλά, είναι τύπου Τg 2 , ισπανικής κατασκευής και προέλευσης, διευκρίνισε με δηλώσεις στο Ράδιο Πρώτο ο Υπουργός Άμυνας.

Καθ’ οδόν προς την Παλώδια, ο Κώστας Παπακώστας δήλωσε ότι πρόκειται για εγκληματική πράξη, τα κίνητρα της οποίας διερευνούν ανακριτές της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας, με στόχο την εξυχνίαση το συντομότερο της υπόθεσης. Με αφορμή το περιστατικό, είπε, διέταξε τη διεξαγωγή ελέγχου και καταγραφής των εκρηκτικών υλών σε όλες τι μονάδες της ΕΦ, ενώ, όπως είπε, θα εξετασθεί και το θέμα της ασφάλειας των στρατοπέδων.

Για εξαιρετικά ανησυχητικό συμβάν, και μάλιστα σε μία μονάδα υψηλού κινδύνου, που θα έπρεπε να ήταν πρότυπο ασφαλείας, έκανε λόγο στο Ράδιο Πρώτο ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, Γιαννάκης Ομήρου.

Στις 11, είπε, θα συνέλθει εκτάκτως η Επιτροπή, παρουσία του Υπουργού Άμυνας, Κώστας Παπακώστας και του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και θα εισηγηθεί προ ημερησίας διατάξεως να υπάρξει σχετική ενημέρωση.

Οι ενέργειες των δραστών έλαβαν χώρα από το περασμένο Σάββατο, 17 Ιουλίου, που έγινε ο τελευταίος έλεγχος στην αποθήκη, όπου φυλάγονται τα εκρηκτικά υλικά, μέχρι χθες, οπότε και έγινε αντιληπτή η απώλειά τους. Εικάζεται ότι, κατά το διάστημα αυτό, η είσοδος των δραστών στο στρατόπεδο έγινε, αφού προηγουμένως παραβίασαν μέρος της περίφραξης του σημείου δίπλα από το χώρο αποθήκευσης και αφαίρεσαν τις κλειδαριές, αντικαθιστώντας τες με άλλες.

Πιθανολογείται ότι τα πυρομαχικά κατέληξαν σε άτομα του υποκόσμου και προς αυτή την κατεύθυνση στρέφονται οι έρευνες.
------------------------------------------

(Τελευταία ενημέρωση 22/07/10 07:09)

Ο τελευταίος έλεγχος στην αποθήκη, όπου φυλάγονται τα εκρηκτικά υλικά, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, 17 Ιουλίου. Ως εκ τούτου οι ενέργειες των δραστών έλαβαν χώρα από εκείνη την ημέρα μέχρι τη χθεσινή, οπότε και έγινε αντιληπτή η απώλειά τους. Εικάζεται ότι, κατά το διάστημα αυτό, η είσοδος των δραστών στο στρατόπεδο έγινε, αφού προηγουμένως παραβίασαν μέρος της περίφραξης του σημείου δίπλα από το χώρο αποθήκευσης και αφαίρεσαν τις κλειδαριές, αντικαθιστώντας τες με άλλες δύο.

Ο Εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός, δήλωσε ότι η Αστυνομία σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά συνεχίζουν τις εντατικές έρευνες και ανακρίσεις για να διαλευκανθεί η υπόθεση.

------------------------------------------

(Τελευταία ενημέρωση 21.25)

Νεότερες πληροφορίες από κύκλους της Εθνικής Φρουράς προκρίνουν το σενάριο κλοπής ποσότητας πλαστικής ύλης που βρίσκονταν στα κιβώτια της Εθνικής Φρουράς. Πάντως η μεγάλη ποσότητα της πλαστικής εκρηκτικής ύλης που εκλάπη, καθιστά το συμβάν πρωτόγνωρο και αναγκάζει τις αρχές να πονοκεφαλιάσουν για το ποιοι είναι οι πιθανοί δράστες και ποιοι οι πιθανοί στόχοι...

------------------------------------------

(Τελευταία ενημέρωση 19:58)

Συναγερμός σήμανε σε Εθνική Φρουρά, Υπουργείο Άμυνας και Αστυνομία μετά την διαπίστωση ότι μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών υλών έχει κάνει φτερά από αποθήκη της Εθνικής Φρουράς στην Παλώδια.
Ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας αναφέρει ότι το Υπουργείο «έχει δώσει σαφείς οδηγίες για την πλήρη και σε βάθος διαλεύκανση της υπόθεσης επειδή τέτοια περιστατικά θεωρούνται απαράδεκτα, καταδικαστέα και αξιόποινα».
Για διευκόλυνση των ερευνών, σε πρώτο στάδιο και μετά από εισήγηση του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Πέτρου Τσαλικίδη, ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας, αποφάσισε τη μετάθεση του Διοικητή Αποθηκών.Παράλληλα, αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Υπουργός Αμυνας,«έδωσε σαφέστατες οδηγίες να μην επιδειχθεί καμιά επιείκεια σε όσους εμπλέκονται στην υπόθεση και να ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα ανάλογα με την εξέλιξη των ανακρίσεων».

----------------------------------------------------------

Πανικός στην Εθνική Φρουρά μετά την κλοπή βλημάτων και εκτοξευτών RPG από αποθήκη του στρατοπέδου της Παλώδιας. Συνολικά κλαπήκαν 10 κιβώτια και το κάθε κιβώτιο περιείχε έως 6 βλήματα τα οποία πλέον βρίσκονται στα χέρια αγνώστων και κανείς δεν γνωρίζει πως μπορεί να τα αξιοποιήσουν.
Οι δράστες παραβίασαν τις τρεις κλειδαριές της αποθήκης και τις αντικατέστησαν με άλλες ώστε να μην γίνουν αντιληπτοί αλλά και για να μπορέσουν να επιστρέψουν ανενόχλητοι. Αυτό που προκαλεί απορία είναι το πώς κατάφεραν να κουβαλήσουν τα κιβώτια τα οποία ζύγιζαν 335 κιλά. Το στρατόπεδο της Παλώδιας είναι από τα πλέον φυλασσόμενα στην ΕΦ αφού εκεί βρίσκονται αποθήκες με στρατιωτικό υλικό και αυτό προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο εκνευρισμό στις τάξεις της Ε.Φ. αφού κανείς δεν θα μπορούσε να περιμένει κλοπή από το συγκεκριμένο στρατόπεδο.
Η Αστυνομία εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα αλλά είναι πολύ πιθανό πίσω από την κλοπή να βρίσκονται άτομα του υποκόσμου τα οποία κανείς δεν ξέρει πως σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τη λεία τους. Οπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός στο ΚΥΠΕ, μετά από έλεγχο στην αποθήκη συγκεκριμένου στρατοπέδου, διαπιστώθηκε ότι κλάπηκε εκρηκτική ύλη.

Η σκηνή αποκλείστηκε και τέθηκε υπό φρούρηση. Κλήθηκε η υπηρεσία εγκληματολογικών ερευνών, η οποία προέβη σε επιστημονικές εξετάσεις και η Αστυνομία σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά συνεχίζουν τις εντατικές έρευνες και ανακρίσεις για να διαλευκανθεί η υπόθεση, είπε ο κ. Κατσουνωτός.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που στην Κύπρο συμβαίνει κάτι αντίστοιχο. Το 2002 τρεις κουκουλοφόροι εισέβαλαν σε φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς και έκλεψαν τον οπλισμό των στρατιωτών και πυρομαχικά. Όμως είναι η πρώτη φορά που βάζουν στο μάτι τόσο βαρύ οπλισμό.

SIGMALIVE
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ: http://infognomonpolitics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου