'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Και γιατροί συμμετείχαν σε πειράματα των κρατουμένων

Γιατροί που συνεργάστηκαν με τη Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) των Ηνωμένων Πολιτειών για τις ανακρίσεις των υπόπτων για τρομοκρατική δράση, συμμετείχαν σε προγράμματα έρευνας και πειραμάτων, παραβιάζοντας την αμερικανική και τη διεθνή νομοθεσία καθώς και τους κανόνες ιατρικής ηθικής.
Σύμφωνα με την οργάνωση Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Physicians for Human Rights-PHR), οι γιατροί, οι ψυχολόγοι καθώς και άλλοι ειδικοί που συνεργάστηκαν με την CIA και παρακολουθούσαν τις τεχνικές που εφάρμοζε- όπως η στέρηση ύπνου και ο εικονικός πνιγμός- συγκέντρωναν στοιχεία για τις επιπτώσεις των ανακρίσεων στους κρατουμένους, με στόχο να τελειοποιηθούν αυτές οι τεχνικές και να διασφαλιστεί ότι παραμένουν εντός των ορίων που είχαν θέσει οι νομικοί της κυβέρνησης Μπους. Ωστόσο, στην προσπάθειά τους να πετύχουν το στόχο τους, οι ειδικοί μετέτρεψαν τους υπόπτους σε πειραματόζωα, σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης.
Οι New York Times επισημαίνουν ότι, τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι επαγγελματίες του τομέα της Υγείας από τις ανακρίσεις των κρατουμένων επέτρεψαν στη CIA να καταλήξει στις επιπτώσεις, σωματικές και ψυχολογικές, που είχαν οι τεχνικές της. Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί είχαν περάσει το όριο και είχαν αντιμετωπίσει ως πειραματόζωα και όχι ως ασθενείς τους κρατουμένους. «Υπάρχουν διεθνή και εθνικά όρια στην ανθρώπινη έρευνα και στην πραγματοποίηση πειραμάτων, περιλαμβανομένων εκείνων που στηρίζονται στον Κώδικα της Νυρεμβέργης-μετά το τέλος του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου- και στον αποκαλούμενο Αμερικανικό Κοινό Κανόνα(American Common Rule). Και οι δυο απαγορεύουν τα πειράματα σε ανθρώπους χωρίς την σύμφωνη γνώμη τους», σημειώνουν οι New York Times.
Η οργάνωση βασίζεται σε δημόσια έγγραφα που είχαν δημοσιευτεί τον Αύγουστο του 2007 αν και σε μεγάλο βαθμό παραμένουν λογοκριμένα. Σύμφωνα με την PHR, οι γιατροί που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, «συνέλεγαν ιατρικές πληροφορίες για τις συνέπειες των βελτιωμένων τεχνικών, οι οποίες αργότερα χρησιμοποιήθηκαν για να επινοηθούν, να αναπτυχθούν και να εφαρμοστούν νέες μέθοδοι προσομοίωσης πνιγμού».
Σε ανακοίνωσή της η CIA αρνείται τις κατηγορίες της PHR: «Η CIΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος κράτησης στο παρελθόν, δεν διενήργησε έρευνα σε κάποιον κρατούμενο ή σε ομάδα κρατουμένων»।

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: ΤΑ ΝΕΑ Web-Only

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ: http://www.thegreekz.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου