'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

«Παρενέργειες» από το κινητό

Πονοκεφάλους, κούραση, άστατο ύπνο και αδυναμία συγκέντρωσης προκαλεί στους εφήβους η χρήση κινητού τηλεφώνου χωρίς ασύρματο ή ενσύρματο ακουστικό και μικρόφωνο (bluetooth ή hands-free).

Κινητό διαθέτει το σύνολο των εφήβων στα αστικά κέντρα και πολλά από τα παιδιά το χρησιμοποιούν έως τρεις ώρες ημερησίως. Την επισήμανση αυτή έκανε χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Παιδιατρικής Εταιρείας, καθηγητής κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, με αφορμή το 48ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται από τις 21 έως τις 23 Μαΐου.

«Παρενέργειες» από το κινητό

Ο καθηγητής επικαλέστηκε στοιχεία πρόσφατης έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε νεαρούς εφήβους στην περιοχή του Πειραιά και στην Καλαμάτα. Μόλις το 2% των παιδιών χρησιμοποιούν «bluetooth» και το 40% «hands-free». Οι τρεις στους τέσσερις δήλωσαν ότι μιλούν στο κινητό πάνω από μία ώρα την ημέρα και ένας στους πέντε είπαν ότι ο ημερήσιος χρόνος ομιλίας μπορεί να ξεπεράσει τις δύο ή τις τρεις ώρες.

Το 12% των παιδιών που δεν χρησιμοποιούν κάποιο από τα παραπάνω μέσα παραπονούνται για κόπωση, το 15% για αδυναμία συγκέντρωσης, το 35% για πονοκεφάλους και το 22% για άστατο ύπνο.

Οσα παιδιά χρησιμοποιούν «bluetooth» ή «hands-free» δεν δήλωσαν κανένα πρόβλημα. Το σύνολο των συμμετεχόντων εφήβων δήλωσαν ότι διαθέτουν κινητό τηλέφωνο, ενώ το 65% είπαν ότι οι γονείς τούς το αντικαθιστούν συχνά με νέο μοντέλο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, σειρά ερευνών δείχνουν ότι υπάρχει πολύ στενή σχέση των παιδιών με την τεχνολογία, αρκετά πριν από την εφηβεία. Τρία στα πέντε παιδιά ηλικίας 5 έως 15 ετών αφιερώνουν τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και ένα στα τέσσερα περισσότερες από δύο ώρες.

Βία
Αρκετά από αυτά έχουν σκηνές βίας, την οποία, όμως, βιώνουν ζωντανά και στον χώρο του σχολείου. Μελέτη που έγινε σε 1.014 μαθητές Λυκείου της Θεσσαλονίκης έδειξε ότι δύο στους πέντε συμμετείχαν σε καβγά, χρησιμοποιώντας σωματική βία, ενώ ένας στους είκοσι έκανε «κοπάνα» από το σχολείο επειδή ένιωθε ανασφαλής.

Ενας στους πέντε έχει πέσει θύμα κλοπής ή καταστροφής προσωπικών αντικειμένων και ένας στους δέκα έχει απειληθεί ή πληγωθεί. Οι αλλοδαποί μαθητές παρουσιάζουν μεγαλύτερα ποσοστά θυματοποίησης, αλλά και άσκησης βίας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου