'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Οι εξοπλισμοί τούς φέρνουν πιο κοντά


Βήμα για αμοιβαία μείωση
το ταξίδι Ερντογάν στην Αθήνα


Ως συμπρωταγωνιστής σε ένα οικονομικό και επιχειρηματικό «σόου»,
του οποίου θα προηγηθεί μεικτή συνεδρίαση 17 ελλήνων και τούρκων υπουργών στο «Χίλτον», φθάνει στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μαζί με 100 τούρκους επιχειρηματίες, έτοιμος να υπογράψει συμφωνίες, να συζητήσει την παλαιότερη ελληνική πρόταση για αμοιβαία μείωση εξοπλισμών και να... επισκεφθεί το Νέο Μουσείο Ακρόπολης...

Ηδη η Αγκυρα δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι έχει καλές προθέσεις, ενώ από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα αναμένεται να υπογραφούν περισσότερες από 20 διμερείς συμφωνίες και μνημόνια για συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, του περιβάλλοντος και της ενέργειας, του τουρισμού και άλλες. Ο τούρκος πρωθυπουργός, λένε διπλωματικές πηγές τόσο στην Αθήνα όσο και στην Αγκυρα, φέρεται αφενός έτοιμος να συνδράμει την ελληνική προσπάθεια με αύξηση των τουρκικών επενδύσεων στην Ελλάδα και αφετέρου πρόθυμος να συζητήσει για αμοιβαία μείωση εξοπλισμών.

Αλλωστε, όπως λένε οι ίδιες πηγές, το λεγόμενο «μέρισμα ειρήνης» για το οποίο πρώτος είχε μιλήσει ο Γιώργος Παπανδρέου έχει επικοινωνιακό αντίκτυπο και στην Τουρκία, όπως είχαν δείξει και οι πρόσφατες διαρροές τούρκων αξιωματούχων για αμοιβαία μείωση εξοπλισμών. Ωστόσο, πολλοί αναμένουν ότι αυτό θα είναι το τέλος και όχι η αρχή του δρόμου, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα με την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού θεσμοθετείται και επισήμως, με την υπογραφή της αντίστοιχης συμφωνίας, το Ανώτερο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας και μπαίνουν οι βάσεις για μια εποχή εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε αντίθεση με το σύνολο του ευρωπαϊκού Τύπου το τελευταίο διάστημα τα σχόλια του τουρκικού Τύπου δεν ήταν αρνητικά για την Ελλάδα, ενώ τόσο ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ όσο και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσαν σε διαφορετικούς χρόνους να δηλώσουν ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Αθήνα και ότι μια σταθερή και ισχυρή Ελλάδα είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας και ολόκληρης της περιοχής.

Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι τα «αγκάθια», όπως το Αιγαίο και το Κυπριακό, δεν παραμένουν. Η Αγκυρα επιμένει σε διάλογο εφ΄ όλης της ύλης για το Αιγαίο, όπως είχε καταστήσει σαφές και στην επιστολή του προς τον Γ. Παπανδρέου ο Τ. Ερντογάν, ενώ η Αθήνα επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι το μόνο ζήτημα προς συζήτηση είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Πάντως κι αυτό το επιχείρημα, λένε διπλωματικές πηγές, είναι αίολο, καθώς για να διευθετηθεί η υφαλοκρηπίδα ανακύπτουν ζητήματα, όπως το εύρος των χωρικών υδάτων και οι γραμμές βάσεις. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, όπως κατέστη σαφές κι από την επίσκεψη πριν από μερικές ημέρες του τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου στην Αθήνα, η Αγκυρα επιμένει στη μη συμμόρφωσή της με το Πρόσθετο Πρωτόκολλο που προβλέπει άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της στη Λευκωσία, αν προηγουμένως δεν λυθεί το Κυπριακό.

Αλλη τουρκική αξίωση είναι να καταργηθούν οι θεωρήσεις βίζας για τους τούρκους τουρίστες που ταξιδεύουν στην Ελλάδα, κάτι που ωστόσο προσκρούει στη Συνθήκη του Σένγκεν, αλλά και στην Κομισιόν. Η τουρκική πλευρά εμφανίζεται να μη θεωρεί αρκετή την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να διευκολύνει τους ελέγχους για τους Τούρκους που πραγματοποιούν μονοήμερες επισκέψεις στα νησιά του Αιγαίου.

Το Συμβούλιο Συνεργασίας

O τούρκος πρωθυπουργός, εκτός από τους 100 επιχειρηματίες και τους υπουργούς που θα συμμετάσχουν στη μεικτή συνεδρίαση υπουργικών συμβουλίων, θα συνοδεύεται ακόμη από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας Αλί Μπαμπατζάν και από τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για θέματα Εξωτερικού Εμπορίου, Ζαφέρ Τσαγλαγιάν. Οι υπουργοί που θα συμμετάσχουν στο Ανώτερο Συμβούλιο Συνεργασίας είναι: 1) Εξωτερικών: Δημήτρης Δρούτσας- Αχμέτ Νταβούτογλου, 2) Οικονομικών:Γιώργος Παπακωνσταντίνου- Μεχμέτ Σινσέκ, 3) Παιδείας: Αννα Διαμαντοπούλου- Νιμέτ Τσουμπουκτσού, 4) Πολιτισμού και Τουρισμού: Παύλος Γερουλάνος- Ερτουγκρούλ Γκιουνέι, 5) Προστασίας του Πολίτη: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης- Μπεσίρ Αταλάι, 6) Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Τίνα Μπιρμπίλη- Βέσελ Ερόγλου (Περιβάλλοντος), Τανέρ Γιλντίζ (Ενέργειας), 7) Μεταφορών και Υποδομών: Δημήτρης Ρέππας- Μπιναλί Γιλντιρίμ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ / tanea.gr


http://paratiritis-news.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου