'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Απάτη αλά ελληνικά σε βάρος του ΙΚΑ

Τρεις λογιστές συνελήφθησαν ως εγκέφαλοι μεγάλης απάτης εις βάρος του ΙΚΑ. Τώρα και οι τρεις αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες, ακόμα και αυτή της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

Καλοστημένη απάτη σε βάρος του ΙΚΑ αποκάλυψε το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Προηγήθηκε καταγγελία των διοικούντων του Ιδρύματος προς την ΕΛ.ΑΣ και τελικά, συνελήφθησαν τρεις λογιστές ηλικίας 47, 44 και 33 ετών ως εγκέφαλοι της απάτης, οι οποίοι όπως διαπιστώθηκε δεν κατέβαλαν εργοδοτικές εισφορές.

Πώς ακριβώς λειτουργούσε η απάτη; Οι λογιστές είχαν έρθει σε συμφωνία με ιδιοκτήτες μεγάλων εταιρειών, προκειμένου στις αναλυτικές καταστάσεις που απέστελναν κάθε δίμηνο στο ΙΚΑ να μην δηλώνεται το σύνολο του προσωπικού, αλλά αριθμός μικρότερος του πραγματικού.

Τους υπόλοιπους υπαλλήλους, τους εμφάνιζαν ως εργαζομένους κατασκευαστικής εταιρείας με την επωνυμία Grecon A.E η οποία ωστόσο είχε κηρύξει πτώχευση τον Ιανουάριο του 2006. Έτσι, οι εταιρείες δεν κατέβαλαν στο ΙΚΑ εργοδοτικές εισφορές για το σύνολο των εργαζομένων τους και ως αντιστάθμισμα πλήρωναν ένα σημαντικό χρηματικό ποσό στους λογιστές.

Συνεπώς, εάν για παράδειγμα μια επιχείρηση απασχολούσε 50 υπαλλήλους πλήρωνε εισφορές στο ΙΚΑ για τους 30 και οι υπόλοιποι εμφανίζονταν στις καταστάσεις του ΙΚΑ ως υπάλληλοι εταιρείας που είχε πτωχεύσει. Έτσι, το ΙΚΑ έχανε εισφορές που αντιστοιχούν σε 197 άτομα.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, από τη δραστηριότητα των τριών λογιστών μόνο για του χρονικό διάστημα 12 μηνών το ΙΚΑ έχασε 411.000 ευρώ, ενώ η συνολική ζημιά εκτιμάται ότι ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε έπειτα από καταγγελία της διοίκησης του ΙΚΑ.

Ακολούθησε έρευνα της ΕΛ.ΑΣ από την οποία εντοπίστηκαν ότι οι Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις απεστάλησαν ηλεκτρονικά προς το ΙΚΑ και βρέθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη των τριών λογιστών. Οι τρεις συλληφθέντες κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη κατ επάγγελμα και κατάχρηση δημοσίου χρήματος.

ΠΗΓΗ: http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου