'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Από σήμερα σε ισχύ οι αυξήσεις Από 1η Ιουλίου ανεβαίνει ο ΦΠΑ


Κατατέθηκε στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο που προβλέπει την αύξηση του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, στο πλαίσιο των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Επίσης, αναπροσαρμόζονται τα φορολογικά κλιμάκια και οι συντελεστές φόρου πολυτελείας που επιβάλλονται στα επιβατικά αυτοκίνητα πολυτελείας.

Όλα τα νέα μέτρα τίθεται σε ισχύ από σήμερα 3 Μαΐου, εκτός από την αύξηση του ΦΠΑ, η οποία θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου. Ωστόσο, ο Φ.Π.Α. επί των καπνικών προϊόντων ισχύει από σήμερα Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, ο συντελεστής του ΦΠΑ από 21% αυξάνεται σε 23%, με εξαίρεση τα αγαθά και τις υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα ΙΙΙ του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας για τα οποία ο συντελεστής του Φ.Π.Α. ορίζεται σε 11% από 10%.

Τα τσιγάρα

Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που επιβάλλεται στα τσιγάρα αυξάνεται από 65% σε 67%, στα πούρα από 32% σε 34% και στον καπνό καπνίσματος από 67% σε 69%. Αύξηση επιβάλλεται και στον πάγιο φόρο, από 7,5% σε 10%. Η επιβάρυνση από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κυμαίνεται από 0,05 ευρώ μέχρι 0,07 ευρώ ανά πακέτο και από 0,06 μέχρι 0,08 ευρώ με τον συνυπολογισμό του Φ.Π.Α. επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που επιβάλλεται στην αιθυλική αλκοόλη και στα αλκοολούχα ποτά αναπροσαρμόζεται.

Τα ποτά

Η επιβάρυνση από την αύξηση αυτή ανέρχεται ανά φιάλη σε 2,14 ευρώ για τα αλκοολούχα ποτά (ουίσκι, τζιν, βότκα κλπ) ενώ για το ούζο, τσίπουρο, τσικουδιά η επιβάρυνση περιορίζεται σε 1,07 ευρώ και για τη φιάλη μπύρας από 0,026 έως 0,052 ευρώ.

Τα καύσιμα

Έξι λεπτά το λίτρο είναι η αύξηση στη βενζίνη που ισχύει από σήμερα μετά το νέο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για τα καύσιμα.

Υπενθυμίζεται πως όλοι οι πρατηριούχοι υποχρεούνται πλέον σε έκδοση απόδειξης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος ο νέος ΦΠΑ θα ισχύει από 1ης Ιουλίου 2010. Έτσι, οι πρατηριούχοι θα υπολογίζουν τον ίδιο ΦΠΑ 21% μέχρι και 30 Ιουνίου 2010.

Ειδικότερα, ο νέος ΕΦΚ ανά 1.000 λίτρα διαμορφώνεται ως εξής:

• Βενζίνη αμόλυβδη από 610 ευρώ στα 670 ευρώ συν ΦΠΑ 21%

• Βενζίνη LRP από 621ευρώ στα 681 ευρώ συν ΦΠΑ 21%

• Πετρέλαια από 382 ευρώ στα 412 ευρώ συν ΦΠΑ 21%

Οι αυξήσεις του ΕΦΚ ανά λίτρο σε σχέση με τον προηγούμενο ΕΦΚ είναι οι εξής:

• Βενζίνες : 6 λεπτά συν ΦΠΑ 21%

• Πετρέλαια: 3 λεπτά συν ΦΠΑ 21%

Επίσης, στην εγκύκλιό της η ΟΒΕ υπενθυμίζει ότι από 1/5/2010 ισχύουν τα βιβλία εσόδων – εξόδων και η υποχρεωτική έκδοση αποδείξεων για τους πρατηριούχους.

ΠΗΓΗ: http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου