Σε 18.811 υπολογίζονται οι οφειλέτες στην περιοχή της Ηπείρου προς την εφορία και οι υποχρεώσεις τους προς το κράτος ανέρχονται σε 187 εκ. ευρώ. Από αυτούς, στο νομό Ιωαννίνων εντοπίζονται 7.603 με χρέη 75 εκ ευρώ, ακολουθούν η Άρτα με 3.658 και οφειλές 59 εκ. ευρώ, η Πρέβεζα με 5.735 και 36 εκ. ευρώ, και τέλος η Θεσπρωτία με 1.815 και 17 εκ. ευρώ.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε σχέση με τους άλλους νομούς της Ηπείρου, η Πρέβεζα κατέχει τη δεύτερη θέση σε αριθμό οφειλετών αφού ο αριθμός είναι διπλάσιος από τους οφειλέτες της Θεσπρωτίας και τριπλάσιος από τους οφειλέτες της Άρτας. Βλέποντας το θέμα πληθυσμιακά τα στοιχεία αυτά είναι...
ιδιαίτερα ανησυχητικά αφού δείχνουν ότι περίπου το 10% του πληθυσμού χρωστά στην εφορία. Αξίζει να σημειώσουμε το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να ακολουθήσει την πολιτική «καρότο και μαστίγιο» για όλους τους οφειλέτες, ο αριθμός πανελλαδικά υπολογίζεται σε 827.396 που έχουν οφείλουν στο Δημόσιο περισσότερα από 23 δισ. ευρώ.
Έτσι, μετά την απόφαση να δοθεί έκπτωση 50% στις προσαυξήσεις για όλους όσοι σπεύσουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το χρέος τους στην Εφορία ως το τέλος Μαΐου ή να συμφωνήσουν στην τμηματική καταβολή του, τώρα το υπουργείο Οικονομικών απειλεί με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, ακόμη και εισοδημάτων από ενοίκια.
Το διάστημα αυτό όλες οι Εφορίες υπό το συντονισμό του ΚΕΠΥΟ προχωρούν σε εκτεταμένες διασταυρώσεις στοιχείων των οφειλετών, που σημαίνει ότι καταγράφονται όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία, όπως επίσης ελέγχονται και οι λογαριασμοί καταθέσεων που διαθέτουν στις τράπεζες.
Αν όσοι οφειλέτες, παρά τις ειδοποιήσεις της Εφορίας όπου ανήκουν να προσέλθουν, προκειμένου να διακανονίσουν τα χρέη τους, διασταυρωθούν ότι έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία με φουσκωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς και συνεχίζουν να αδιαφορούν, τότε θα ακολουθείται η διαδικασία της δέσμευσης τόσο σε επίπεδο ακίνητης περιουσίας όσο και σε δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, μέχρι του ποσού βεβαίως της συνολικής οφειλής.
Όλα τα παραπάνω τα προβλέπει ούτως ή άλλως το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή. Το ποσό των οφειλών ισοδυναμεί με το πακέτο μέτρων λιτότητας που επέβαλε στην κυβέρνηση και στη χώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αντιστοιχεί στο 10% του ΑΕΠ! Το έργο της είσπραξης των χρεών, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΔΝΤ, θα αναλάβουν οι εφορίες (ΔΟΥ), οι οποίες θα μετατραπούν σε «εισπρακτικά κέντρα» και θα αποκοπούν από τους μηχανισμούς φοροελέγχων.
Το ελεγκτικό έργο και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα ασκούνται κεντρικά από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), το οποίο μετατρέπεται σε «φορολογική αστυνομία». Εξάλλου στις 13 περιφέρειες που δημιουργούνται με τον «Καλλικράτη» θα υπάρχουν φοροελεγκτικά κέντρα.
Έτσι το ΣΔΟΕ και το νέο σώμα ελεγκτών της Εφορίας θα αποκτήσουν νέα υπόσταση και ρόλο και θα έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν επί τόπου πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις και μάλιστα να τα εισπράττουν (π.χ., από καταστήματα ή επιχειρήσεις).
Πηγή Νέοι Αγώνες Ηπείρου
http://epirus-ellas.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου