'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Κυριακή 23 Μαΐου 2010

25άρηδες χωρίς μισθό και δίχως αύριο...

Η νέα γενιά στο... απόσπασμα. Το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή, μετατρέπουν σε σύγχρονο ελληνικό δράμα τη ζωή του σημερινού 25άρη.

Η απορύθμιση της αγοράς εργασίας δεσμεύει το μέλλον των νέων εργαζομένων και προετοιμάζει το έδαφος για βίαιες κοινωνικές εκρήξεις.
Μέσα σε συνθήκες ακραίας λιτότητας που εκτοξεύουν τα ποσοστά ανεργίας πάνω από το 30% και καθηλώνουν το βασικό μισθό στις τελευταίες θέσεις της ευρωζώνης, οι νέοι καλούνται:

* Ή να παραμείνουν άνεργοι ή να συμβιβαστούν με μια θέση «μαθητείας», η οποία θα αμείβεται με 592 ευρώ τον μήνα μεικτά.

Συντάξεις

* Να συμβιβαστούν από τώρα με την ιδέα ότι η σύνταξη που θα πάρουν ύστερα από 35 ή 40 χρόνια εργασίας θα είναι εξαιρετικά χαμηλή. Ο σημερινός 20άρης ή 25άρης θα είναι ο πρώτος που θα σηκώσει στην πλάτη του τον νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης. Αν ως νέος συμβιβαστεί με μια θέση εργασίας που θα του εξασφαλίζει αποδοχές της τάξεως των 5.000 ή 6.000 ευρώ τον χρόνο, αν το μόνο που θα βρει στην αγορά εργασίας θα είναι μια θέση μερικής απασχόλησης, αυτό το... αμάρτημα θα το πληρώνει ακριβά όταν θα έρθει η ώρα να πάρει τη σύνταξή του που θα υπολογιστεί με βάση τις αποδοχές σε όλο τον εργασιακό του βίο.

Ποια είναι τα μέτρα που προωθούνται καθ' υπαγόρευση της τρόικας και τα οποία ανατρέπουν ριζικά την επαγγελματική ζωή του σύγχρονου 25άρη;

* Θεσπίζεται μισθός μαθητείας ο οποίος θα αντιστοιχεί στο 80% του βασικού μισθού που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, δηλαδή περίπου 592 ευρώ μεικτά. Θα καταβάλλεται για έναν χρόνο. Στην πράξη θα φανεί:

1 Αν αυτό το χρονικό διάστημα θα καταστρατηγείται από τους εργοδότες.

2 Αν θα χαθούν υφιστάμενες θέσεις εργασίας, οι οποίες πληρώνονται με ολόκληρο βασικό μισθό για να αναπληρωθούν με «μισθούς μαθητείας».

3 Αν θα ληφθούν μέτρα ώστε οι μαθητευόμενοι να παραμείνουν στη θέση εργασίας τους και μετά τη συμπλήρωση του 12μήνου.

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Γιάννης Κουζής δηλώνει στην «Οικονομία»: «Μέσα από αυτές τις πρακτικές επιχειρείται η συνολική υποβάθμιση των αμοιβών. Η έννοια του βασικού μισθού θα καταστρατηγηθεί στην πράξη. Αυτό συμβαίνει και σήμερα, όμως με τη θέσπιση του μισθού μαθητείας, αυτό που σήμερα θεωρείται παράνομο, θα νομιμοποιηθεί». Ο κ. Κουζής υπενθυμίζει ότι αντίστοιχο μέτρο επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί και στη Γαλλία στις αρχές της δεκαετίας του '90. Ωστόσο, η τότε κυβέρνηση της Γαλλίας υποχώρησε υπό το βάρος των οξύτατων αντιδράσεων, τόσο της νέας γενιάς όσο και των συνδικάτων.

* Για όσους πιάσουν δουλειά πρώτη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου 2013, για τον υπολογισμό της σύνταξης θα λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές ολόκληρου του εργασιακού βίου. Το ίδιο θα συμβεί και για τους νέους οι οποίοι έχουν πιάσει δουλειά ακόμη και σήμερα. Γι' αυτούς, η μόνη διαφορά είναι ότι το σύνολο του εργασιακού βίου θα ληφθεί υπόψη για ένα κομμάτι της σύνταξης και όχι για το σύνολο (σ.σ.: το κομμάτι αυτό θα αφορά στην προϋπηρεσία από το 2013 έως το έτος συνταξιοδότησης). Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Οτι ο νέος θα πληρώνει ακόμη και για την τελευταία επαγγελματική του ατυχία. Αν απασχοληθεί ως ημιαπασχολούμενος, αν πάρει τον μισθό μαθητείας, αν δουλέψει με «μαύρα» αυτομάτως, θα «κόβει» και ένα μέρος από τη σύνταξή του. Τα νούμερα που «βγάζει» ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης είναι αποκαλυπτικά: Για να πάρει ο σημερινός νέος σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ πρέπει:

Α Οι μέσες συντάξιμες αποδοχές ολόκληρου του εργασιακού του βίου να ξεπεράσουν τα 1.400 ευρώ.

Β Να κολλήσουν ένσημα τουλάχιστον 35 ετών μισθωτής εργασίας. Ενδεχόμενη απασχόληση με «μπλοκάκι» περιορίζει ακόμη περισσότερο το ύψος της σύνταξης. Ετσι, εργαζόμενος με μέσες συντάξιμες αποδοχές (είναι το ποσό επί του οποίου υπολογίζεται η σύνταξη) της τάξεως των 1.600 ευρώ, θα πάρει 1.000 ευρώ σύνταξη μόνο αν εργαστεί για 35 χρόνια. Το ποσό των 1.600 ευρώ μπορεί να φαίνεται επιτεύξιμο για κάποιον που έχει 35 χρόνια προϋπηρεσίας στην πλάτη του. Τι γίνεται όμως όταν για τον υπολογισμό αυτού του ποσού θα συνυπολογίζονται και οι μισθοί των 600 και των 700 ευρώ κατά τα πρώτα χρόνια απασχόλησης του νέου;

Πειραματόζωα

Ο Σάββας Ρομπόλης, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, εμφανίζεται εξαιρετικά απαισιόδοξος. Κάνει λόγο για «κραχ» στην αγορά εργασίας, αποδόμηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης αλλά και αύξηση της ανεργίας. Θα απαιτηθούν αρκετά χρόνια για να επανέλθει η ανεργία στην Ελλάδα στο επίπεδο που βρισκόταν πριν ξεσπάσει η κρίση (7,8%). Δεν αποκλείεται τέτοια μονοψήφια ποσοστά ανεργίας να τα δούμε μετά το 2018», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εκτιμά ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως «πειραματικό εργαστήρι της Ευρώπης» προκειμένου να δοκιμαστεί ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα (κεφαλαιοποιητικό με λιγότερη χρηματοδότηση από το κράτος και επικέντρωση στις εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών και όχι αναδιανεμητικό, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα). Μάλιστα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αυτές οι στρατηγικές «ευτελισμού της εργασίας, των αμοιβών, των εργασιακών σχέσεων και της κοινωνικής ασφάλισης, να προκαλέσουν έντονες κοινωνικές αντιδράσεις της νέας γενιάς, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη».


ΠΗΓΗ: http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου