Ακριβείς αριθμούς ουδείς γνωρίζει, πλην όμως, το μόνο βέβαιο προς το παρόν είναι ότι ο πληθυσμιακός χάρτης της Γης θα αλλάξει σημαντικά μέσα στα επόμενα χρόνια. Αιτία, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), το φαινόμενο του θερμοκηπίου και οι κάθε είδους κλιματικές αλλαγές, που αυτό προκαλεί.
Όπως και να ΄χει, όμως, οι προβλέψεις των ειδικών είναι ανατριχιαστικές: περίπου 200 με 500 εκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλον τον κόσμο θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους έως το 2050, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών. Αγρότες θα αφήσουν τα χωράφια τους, νησιά θα εξαφανιστούν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, κυκλώνες και τσουνάμι θα κάνουν κόλαση τη ζωή των κατοίκων σε παράκτιες περιοχές.
Ένα τέτοιο κύμα μετανάστευσης θα ήταν πρωτοφανές στην ιστορία της ανθρωπότητας. Για τον λόγο αυτόν, πάρα πολλοί επιστήμονες ζητούν επίμονα να επαναπροσδιοριστεί η έννοια του μετανάστη και των δικαιωμάτων του, που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες. Υπάρχει, όμως, και η άλλη άποψη: να μην αγγίξει κανείς τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951, διότι αν γινόταν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να υποβαθμιστεί η έννοια του μετανάστη.
Στα χαρτιά, πάντως, υπάρχει ένα σχέδιο για τους πρόσφυγες των κλιματικών αλλαγών - όπως αυτοί αποκαλούνται σε διεθνές επίπεδο - αλλά παραμένει ασαφές το νομικό του πλαίσιο. Τουλάχιστον, αυτό υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του Γερμανικού Ινστιτούτου για την Αναπτυξιακή Πολιτική, Στέφεν Μπάουερ.
«Αυτό που υπάρχει ως βάση για συζήτηση - είπε ο κ. Μπάουερ, μιλώντας στη «ΝΒ» - είναι μια κοινή πρόταση της Διεθνούς Οργάνωσης για τους Πρόσφυγες και της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. Όλα, όμως, είναι ακόμα υπό αμφισβήτηση και δεν είναι σαφή. Θα πρέπει να ασχοληθούμε ακόμα πολύ σε διεθνές επίπεδο».
Σε τι θα χρησίμευε, όμως, ένα τέτοιο νομικό πλαίσιο για τους πρόσφυγες των κλιματικών αλλαγών; «Εάν εγώ, ως κάτοικος ενός νησιού, το οποίο επηρεάζεται από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, θα είχα το δικαίωμα να πάω σε πιο ασφαλείς χώρες και εκεί να ενταχθώ στο νομικό καθεστώς της χώρας που αφορά τους μετανάστες και να έχω τα αντίστοιχα δικαιώματα, καταλαβαίνετε πως αυτό είναι μια πολύ σημαντική διαφορά», απάντησε από την πλευρά του ο ειδικός του γερμανικού ινστιτούτου.
Φυσικά, η συζήτηση στον ΟΗΕ περιστρέφεται και γύρω από τους πολιτικούς πρόσφυγες και αυτό που τονίζουν οι ειδικοί είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας σαφής διαχωρισμός. Για παράδειγμα, ο δόκτωρ Ταμέρ Αφίφι, από το Ινστιτούτο για το Περιβάλλον και την Ανθρώπινη Ασφάλεια, εργάζεται σε ένα πρόγραμμα της ΕΕ, το οποίο έρχεται σε επαφή με ανθρώπους, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους λόγω των κλιματικών αλλαγών.
«Μίλησα με πολλούς ανθρώπους που έχουν πληγεί από τις κλιματικές αλλαγές। Οι περισσότεροι από αυτούς, όμως, δε συνειδητοποιούν καν το πρόβλημα. Λένε, «φύγαμε επειδή είμαστε φτωχοί και έχουμε προβλήματα». Αν ψάξει όμως κάποιος καλύτερα, θα καταλάβει ότι οι αιτίες είναι πολύ βαθιές και το πρόβλημα είναι οι κλιματικές αλλαγές», τόνισε ο δόκτωρ Αφίφι.
ΠΗΓΗ: http://apolitistosteki.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου