'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Πόλεμος για τα φάρμακα

Την αντίδραση της υπουργού Οικονομίας προκάλεσε η επίθεση της αντιπολίτευσης στη Βουλή για το πλαφόν της τιμής στα φάρμακα. Η Ν.Δ. κατηγορεί την κυβέρνηση για αδιαφάνεια στο θέμα

Υπέρ της πολιτικής μείωσης του κόστους των φαρμάκων τάχθηκε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και έκανε λόγο για συντονισμένη συνεργασία από τα τρία συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας, Υγείας και Εργασίας μαζί με όλους τους φορείς της αγοράς «που βρίσκεται σε καλό δρόμο».

Η ίδια υπογράμμισε ότι η συνεργασία θα στηριχτεί σε τρεις άξονες, στην τακτική μείωσης στις τιμές των φαρμάκων, μέσω της εφαρμογής του Παρατηρητηρίου Τιμών, στον τομέα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και στην εφαρμογή της λίστας που θα εξοικονομήσει δαπάνες.

Η συζήτηση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ η υπουργός αναρωτήθηκε γιατί υπάρχουν τόσες αντιδράσεις σε μία ρύθμιση που το μόνο που κάνει είναι να μειώνει τις τιμές των φαρμάκων.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι παρά τις καλές προθέσεις της υπουργού η ρύθμιση δεν διασφαλίζει την διαφάνεια, ενώ ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς επεσήμανε την επιβάρυνσης της φαρμακευτικής δαπάνης το πρώτο τετράμηνο του 2010, κατά 200 εκ. ευρώ.

«Παραλάβατε δαπάνη 2 δισ. και τη φτάσατε 6 δισ. ευρώ. Χρειάζεται αιδώς» ανέφερε η κ. Κατσέλη και πρόσθεσε ότι «στόχος και των τριών υπουργείων είναι η μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και η διαφάνεια, η μείωση των τιμών για κάθε πολίτη που αγοράζει φάρμακα και η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας».

Σημειώνεται ότι το Προεδρικό Διάταγμα καθορίζει τη μεθοδολογία για το νέο τρόπο υπολογισμού της τιμής του φαρμάκου, ο οποίος θα ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου.

Μέχρι τότε σε ισχύ βρίσκεται σχετική αγορανομική διάταξη, η οποία προβλέπει την οριζόντια μείωση της τιμής των φαρμάκων έως και 30%, εξαιτίας της οποίας υπήρξε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 30% στην Αθήνα και κατά 19% στη Θεσσαλονίκη.


ΠΗΓΗ: http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου