'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Καλπάζουν τα χρέη

Να αναλάβει προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός την ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα οικονομικά της Υγείας ζήτησε χθες ο τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. Μάριος Σαλμάς, καταγγέλλοντας εκτίναξη των δημόσιων δαπανών Υγείας, λόγω της φαρμακευτικής δαπάνης και των νέων χρεών των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, ο μηνιαίος ρυθμός δημιουργίας νέων χρεών βρίσκεται στα 200 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 163 εκατομμυρίων της προηγούμενης κυβέρνησης. Ειδικότερα το α' τρίμηνο του 2010 τα χρέη έχουν ανέλθει σε 578,9 εκατομμύρια ευρώ και από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης έχει δημιουργηθεί «άνοιγμα» 1,6 δισεκατομμυρίου.

«Πλασματική»

Παράλληλα χαρακτήρισε πλασματική τη μείωση των δαπανών κατά 10%, που ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και την απέδωσε στη μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων, στην αναβολή προκήρυξης διαγωνισμών για προμήθειες και στο «πάγωμα» παράδοσης υλικών στα νοσοκομεία από τους προμηθευτές.

Κατήγγειλε μάλιστα πως η έλλειψη υλικών έχει οδηγήσει σε μείωση επεμβάσεων αρθροπλαστικής σε πολλά νοσοκομεία. Για παράδειγμα ανέφερε το «Ασκληπιείο» της Βούλας, όπου ο αριθμός των αρθροπλαστικών γόνατος και ισχίου εμφανίζεται φέτος μειωμένος σε σχέση με πέρυσι.

Παράλληλα εκτίμησε σε 18 δισ. ευρώ τις δημόσιες δαπάνες υγείας στη χώρα μας, τονίζοντας ότι είναι σαφώς υψηλότερες από τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας και πρότεινε τη μεταφορά των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων στην εποπτεία του υπουργείου Υγείας και τη διαχείριση των ασφαλιστικών εισφορών υγείας των ασφαλισμένων από το υπουργείο Υγείας και όχι από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οπως υπογράμμισε χθες μεταξύ άλλων ο κ. Σαλμάς, «οκτώ μήνες μετά τη διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, δεν έχει κατατεθεί από το υπουργείο Υγείας κανένα νομοσχέδιο, παρά μόνο έχουν περάσει κάποιες αποσπασματικές τροπολογίες, χωρίς διαβούλευση, καταστρατηγώντας τη βασική δέσμευση του πρωθυπουργού για διαφάνεια».

Λίστα φαρμάκων

Ανέφερε πως η λίστα φαρμάκων δεν εφαρμόστηκε ποτέ, ενώ ύστερα από διαδοχικές αποφάσεις για το φάρμακο που αναιρέθηκαν καταλήξαμε στην απόφαση για επίπεδη μείωση των τιμών, που έχει σοβαρές επιπτώσεις στην αγορά και υπάρχει κίνδυνος να στερήσει από τον Ελληνα ασθενή σημαντικά φάρμακα.

Τέλος, υπογράμμισε ότι «είμαστε από τις ελάχιστες χώρες του ΟΟΣΑ που δεν στέλνουμε στοιχεία με βάση τη διεθνή ταξινόμηση του συστήματος λογαριασμών της υγείας που τηρούν 26 χώρες του ΟΟΣΑ και επιτρέπει την αξιολόγιση των συστημάτων υγείας των χωρών»

ΠΗΓΗ: http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου