'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Αντισυνταγματική η ενοποίηση των ταμείων

Κατατέθηκε λίγο πριν τη λήξη των εργασιών της Βουλής το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, χωρίς όμως τις αλλαγές στα εργασιακά. Συνταγματική η ρύθμιση για το νέο ΛΑΦΚΑ, έκρινε το Ελεγκτικό Συνέδριο, αντισυνταγματική η ενοποίηση των ταμείων

Κατατέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, λίγο πριν τη λήξη των εργασιών στη Βουλή, χωρίς όμως τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά.

Νωρίτερα το υπουργικό συμβούλιο έδινε το "πράσινο φώς" για την κατάθεση του νομοσχεδίου με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει την αναγκαιότητα αλλαγών τόσο στο Ασφαλιστικό όσο και στα εργασιακά.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κατάθεση του νομοσχεδίου έγινε χωρίς τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά καθώς αναμένεται και η γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Τον διαχωρισμό όμως είχε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι θα πρέπει να δοθεί περιθώριο χρόνου στους κοινωνικούς εταίρους για τυχόν αλλαγές που μπορούν να συμφωνηθούν.

«Σήμερα παίρνουμε μια σημαντική απόφαση για το ασφαλιστικό και για τα εργασιακά, ώστε να εμπεδώσουμε ένα κλίμα σιγουριάς, ασφάλειας, εμπιστοσύνης στον εργαζόμενο, στον συνταξιούχο, στο άτομο με αναπηρία, σε κάθε Έλληνα πολίτη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.

Επισήμανε ότι ακόμη κι αν δεν υπήρχε το μνημόνιο θα έπρεπε να γίνουν τομές στο ασφαλιστικό σύστημα, διότι δεν είναι βιώσιμο και προανήγγειλε επώδυνες αλλαγές.

«Πολλές απ‘ αυτές τις τομές πρέπει να γίνουν τώρα, με πιο γρήγορο τρόπο, κάτι που βεβαίως σημαίνει και πιο δύσκολες ή πιο επώδυνες αποφάσεις για κάποια κοινωνικά στρώματα, αλλά σίγουρα με στόχο να εγγυόμαστε τη βιωσιμότητα του συστήματος».

Ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε πως «μέσα στο πλαίσιο των διεθνών υποχρεώσεων, θα κάνουμε καθετί και εγώ και η κυβέρνηση για την αναπλήρωση και την βελτίωση της θέσης του συνταξιούχου, καθώς θα καλυτερεύει και η δημοσιονομική κατάσταση και η οικονομία».

Αναφερόμενος στα εργασιακά, τόνισε πως εάν υπάρξουν, μέσα στο πλαίσιο του μνημονίου, διευθετήσεις στις οποίες συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι, αυτές θα υιοθετηθούν στο σχετικό νομοσχέδιο.

Ενστάσεις διατυπώνει το Ελεγκτικό Συνέδριο

Εν τω μεταξύ, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά τη σημερινή διάσκεψή της επεξεργάστηκε για δεύτερη ημέρα το νομοσχέδιο που αφορά "τις βασικές συνταξιοδοτικές διατάξεις" και θα συνεχίσει την επεξεργασία του νομοσχεδίου την ερχόμενη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια έκρινε ότι ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου αντιμετωπίζουν συνταγματικά προβλήματα, ενώ αντίθετα κρίθηκε ομόφωνα συνταγματική η επιβολή ΛΑΦΚΑ στις μεγάλες συντάξεις μέχρι το 2015.

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν οι διατάξεις εκείνες του νομοσχεδίου που προβλέπουν την ενοποίηση ταμείων, όπως και την ένταξη στο ΙΚΑ των νεοπροσλαμβανομένων στο Δημόσιο μετά την 1.1.2011.

Όπως επίσης κρίθηκε αντισυνταγματική η εξουσιοδότηση που παρέχει το νομοσχέδιο στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας να καθορίζουν με κοινή απόφαση τους το ποσό της βασικής σύνταξης.

Ακόμη, κρίθηκε αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η διάταξη του νομοσχεδίου με την οποία αναστέλλεται η σύνταξη σε περίπτωση που ο συνταξιούχος απασχοληθεί ως μισθωτός ή ως αυτοαπασχολούμενος. Αντίθετη με τις συνταγματικές επιταγές κρίθηκε και η διάταξη του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι το κράτος από την 1.1.2011 δεν θα καλύπτει ελλείμματα των επικουρικών ταμείων.

ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου