'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Οι Τούρκοι βάζουν πλώρη

Μετά το Σούνιο, οι φίλοι μας οι Τούρκοι βάζουν πλώρη για... Ιόνιο! Όχι, δεν θα περάσουν από τον Ισθμό της Κορίνθου, αφού οι τέσσερις φρεγάτες που αποτελούν την Τουρκική Ναυτική Δύναμη Μεσογείου κάνουν... τουρνέ σ’ όλες τις χώρες της Μεσογείου, την ίδια ώρα που ο ελληνικός στόλος κατόρθωσε να στείλει έξι από τις 14 φρεγάτες του στην άσκηση «Καταιγίδα» λόγω οικονομικών δυσκολιών και αδυναμίας αγοράς ανταλλακτικών! Τα περί Ιονίου δεν είναι πλάκα. Η Άγκυρα, σιγά σιγά, βάζει πόδι κι εκεί χρησιμοποιώντας σειρά συμφωνιών που έχει υπογράψει με την Αλβανία.

«Έχουμε νέα δεδομένα στο Ιόνιο, τα οποία δεν μπορούμε να αγνοούμε». Η φράση ανήκει στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Β. Βενιζέλο και προέρχεται από ομιλία του προ ημερών, σχετική με τις απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα, στους αξιωματικούς που φοιτούν στην Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου.

Τα νέα δεδομένα δημιουργεί το στρατιωτικό «σφιχταγκάλιασμα» Άγκυρας και Τιράνων, που έχει πραγματικά προβληματίσει την Αθήνα. Η προοπτική παραχώρησης από την Τουρκία στην Αλβανία 30 μαχητικών αεροσκαφών F-16 δεν είναι πλέον καθόλου απίθανη, και το Ιόνιο αρχίζει να αποκτά άλλο ενδιαφέρον για τους επιτελείς του Πενταγώνου.

Άλλαξαν τη νομοθεσία!

Στις 22 Ιουνίου η Τουρκική Ναυτική Δύναμη Μεσογείου, που αποτελείται από τέσσερις φρεγάτες και ένα πετρελαιοφόρο, θα καταπλεύσει στο Δυρράχιο και τον Αυλώνα. Δύο λιμάνια για τα οποία η Άγκυρα έχει πληρώσει πολλά εκατομμύρια για να τα μετατρέψει σε ναυτικές βάσεις, οι οποίες ήδη χρησιμοποιούνται από υποβρύχιά της.

Για να μπορέσουν να αποβιβαστούν οι 1.200 Τούρκοι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ναύτες, το αλβανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο «που αφορά την ανάληψη καθηκόντων εκ μέρους της τουρκικής ναυτικής δύναμης στα αλβανικά χωρικά ύδατα και αποσκοπεί στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ του τουρκικού και του αλβανικού στόλου».

Μέχρι τώρα η αλβανική νομοθεσία δεν επέτρεπε την παρουσία ξένου στρατιωτικού τμήματος, άνω των 500 ατόμων, στην επικράτειά της. Για χάρη της συνεργασίας με την Τουρκία όμως, άλλαξε τον νόμο.

Δεν είναι το πρώτο χατίρι που κάνει η Αλβανία στην Τουρκία. Ελλάδα και Αλβανία είχαν συμφωνήσει, τον Απρίλιο του 2009, για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων τους. Μια συμφωνία που αποτελούσε πρόβλημα για τις τούρκικες διεκδικήσεις στο Αιγαίο. Το αλβανικό σοσιαλιστικό κόμμα προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο πρόσφατα, ομόφωνα, ακύρωσε τη συμφωνία, προκαλώντας ανακούφιση στην Άγκυρα.

Οι στρατιωτικές συμφωνίες Τουρκίας - Αλβανίας είναι πολλές και σημαντικές. Η Άγκυρα έχει αναλάβει:

● Την εκπαίδευση των αλβανικών Ειδικών Δυνάμεων, η οποία προβλέπει την εκπαίδευση ενός τάγματος των αλβανικών δυνάμεων από Τούρκους στα Τίρανα. Επίσης αναδιοργάνωση της ταξιαρχίας Ειδικών Δυνάμεων, με παροχή τεχνικής υποστήριξης και διοικητικής μέριμνας από την Τουρκία. Ένα τάγμα Ειδικών Δυνάμεων εκπαιδεύτηκε για αποστολές στο εξωτερικό.

● Την εκπαίδευση της Προεδρικής Φρουράς.

● Ανακατασκευή ναυτικών βάσεων σε Δυρράχιο και Αυλώνα.

● Εκσυγχρονισμό εργοστασίου όπλων.

● Αναβάθμιση Ακαδημίας Αεροπορίας.

● Ανακατασκευή υγειονομικών κέντρων.

● Εκμάθηση της τούρκικης γλώσσας στους σπουδαστές του Στρατιωτικού Πανεπιστημίου Τιράνων.

● Συνεργασία των υπηρεσιών Πληροφοριών.

Είναι σαφές ότι η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών έχει προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς και το μόνο που απομένει εκτός του ελέγχου της Άγκυρας είναι ο εναέριος χώρος της Αλβανίας. Και γι’ αυτό όμως φαίνεται πως υπάρχουν συζητήσεις.

Παραχώρηση 30 τούρκικων F-16

Με απόφαση του ΝΑΤΟ ο εναέριος χώρος της Αλβανίας ελέγχεται από το αεροπορικό υποστρατηγείο της Λάρισας. Έπειτα από συμφωνία Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας, ο εναέριος χώρος της τελευταίας σε θέματα αεράμυνας και εναέριας αστυνόμευσης ελέγχεται το πρώτο 15θήμερο κάθε μήνα από την Ελλάδα και το δεύτερο 15θήμερο από την Ιταλία. Η ανάγκη αυτή έχει προκύψει διότι πολύ απλά η Αλβανία δεν διαθέτει ουσιαστικά αεροπορία.

Σύντομα όμως θα διαθέτει πιλότους οι οποίοι θα μπορούν να πετάνε F-16! Αλβανοί αεροπόροι εκπαιδεύονται στην Τουρκία στα διθέσια εκπαιδευτικά F-16. Τίρανα και Άγκυρα βρίσκονται εδώ και πέντε χρόνια σε συζητήσεις για την παραχώρηση από τη Τουρκία 30 μεταχειρισμένων αεροσκαφών F-16 block 30. Τα αεροσκάφη θα παραχωρηθούν δωρεάν, αλλά οι Αλβανοί θα πληρώσουν τις... αναβαθμίσεις και τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό, που, αν κρίνουμε από την ελληνική πείρα, πολλές φορές αποδεικνύεται ακριβότερος από την αγορά νέων αεροσκαφών.

Η εκπαίδευση των Αλβανών χειριστών στην Τουρκία δείχνει ότι η συμφωνία για την παραχώρηση των αεροσκαφών δεν είναι μακριά. Η απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών τρίτης γενιάς από την Αλβανία ασφαλώς αλλάζει τα δεδομένα στην περιοχή.

Η αναδιοργάνωση των αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω Άγκυρας, έχει επιπτώσεις και στα σχέδια του ελληνικού Πενταγώνου, το οποίο, λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και για λόγους επιχειρησιακούς, σχεδίαζε την άμεση κατάργηση μονάδων και το κλείσιμο δεκάδων στρατοπέδων στην Ήπειρο, αλλά και στα βόρεια σύνορά μας. Όλα αυτά τώρα επανεξετάζονται.

ΠΗΓΗ: http://www.topontiki.gr

1 σχόλιο:

  1. Excellent website you have here but I was wanting to know if you knew of any forums
    that cover the same topics talked about here?
    I'd really like to be a part of online community where I can get opinions from other knowledgeable individuals that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Appreciate it!
    Review my blog ; check all 3 credit scores and reports

    ΑπάντησηΔιαγραφή