'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Οικοδομή ώρα μηδέν

Δραματική αύξηση παρουσιάζει η ανεργία των εργατών στον τομέα της οικοδομής, την ώρα που τα διαμερίσματα μένουν απούλητα και τα νοικοκυριά δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Εκτιμήσεις για πτώση των τιμών

Αναστενάζει ο κλάδος της κτηματαγοράς στη χώρα, καθώς μέχρι στιγμής, κατακόρυφες είναι μειώσεις στις πωλήσεις διαμερισμάτων, παρουσιάζεται δραματική αύξηση της ανεργίας των εργατών, ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι οι εργατοτεχνίτες που υποαπασχολούνται.

Στη μαύρη εικόνα της κτηματαγοράς για το πρώτο εξάμηνο του έτους, έρχονται να προστεθούν τα παραπάνω από 150.000 απούλητα ακίνητα και η περιορισμένη κίνηση μόνο στα μικρά και μεταχειρισμένα ακίνητα.

Σύμφωνα με ειδικούς εκτιμητές δύο είναι τα σενάρια τα οποία ενδέχεται να υλοποιηθούν στο άμεσο χρονικό διάστημα. Αφενός, η συνολική μείωση των τιμών να φτάσει στο 10 - 15%, αφετέρου, θεωρείται πολύ πιθανό το σενάριο της γενικευμένης κατάρρευσης τιμών, σε συνδυασμό με το σκάσιμο πολλών τραπεζικών δανείων.

Την ίδια στιγμή, οι αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια μειώνονται δραματικά, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται ο αριθμός των νοικοκυριών που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τη δόση τους. Ευκαιρίες παρουσιάζονται, σύμφωνα με τους ειδικούς του κλάδου, στα δυτικά Μεσόγεια, με τιμές κάτω από 2.000 ευρώ το τ.μ.

Από πλευράς αγοραπωλησιών, φέτος το πρώτο εξάμηνο πωλήθηκαν περίπου 20.000 ακίνητα, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι κατάφεραν να περάσουν στα χέρια αγοραστών περίπου 70.000 με 90.000 ακίνητα. Μείωση παρουσιάζουν και οι περιπτώσεις αντιπαροχών, καθώς πλέον οι ιδιοκτήτες προχωρούν σε δεύτερη σκέψη και δεν παρουσιάζουν πια ενδιαφέρον να δώσουν την προσωπική τους κατοικία.

Σε όλα αυτά, μπορεί να προστεθεί και η απροθυμία των τραπεζών να εκταμιεύσουν δάνεια, 700 επιχειρήσεις έχουν ήδη προχωρήσει σε λουκέτα, ενώ οι τιμές στα οικοδομικά υλικά έχουν πάρει την ανιούσα. Άλλωστε, από την 1η Ιουλίου αναμένεται και δεύτερη αύξηση 23% του ΦΠΑ στην αγορά ακινήτου.

Άσχημα είναι τα στοιχεία και για τους απασχολούμενους, καθώς από τους 400.000 έχουν μείνει μόνο οι 250.000 και αυτοί υποαπασχολούνται, σύμφωνα με τους εργοδότες. Το ντόμινο των αρνητικών συνεπειών έρχεται να επηρεάσει και τις μεγάλες τσιμεντοβιομηχανίες, καθώς η παραγωγή ημερησίως δεν ξεπερνά πια τα 150 κυβικά μέτρα.

Στη βόρεια Ελλάδα, το πρώτο πεντάμηνο του 2010 είχαμε μείωση αγοραπωλησιών κατά 30%, ενώ η ίδια εικόνα ισχύει και για τη Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου