'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Μειώσεις δόσεων έως 50% στα δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων

Η εφαρμογή των πρόσφατων μέτρων και ειδικά εκείνων που προβλέπουν μείωση του πραγματικού εισοδήματος των μισθωτών και συνταξιούχων, αναμένεται να δημιουργήσει πρόσθετες δυσκολίες στην εξυπηρέτηση του δανεισμού όσων θίγονται.
Στις τράπεζες εκτιμούν οτι οι περικοπές των μισθών και των συντάξεων θα επηρεάσουν αρνητικά τη δυνατότητα της ομαλής αποπληρωμής των δανείων και κατά συνέπεια την πορεία των επισφαλειών οι οποίες μέσω των προγραμμάτων αναχρηματοδοτήσεων των τραπεζών εμφάνιζαν τους προηγούμενους μήνες επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης.
Οι ενδείξεις και οι τρέχουσες εκτιμήσεις για την πορεία των επισφαλειών είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, καθώς από τα...
.

πρώτα ανεπίσημα στοιχεία των τραπεζών για την πορεία εξυπηρέτησης των δανειακών προγραμμάτων που έχουν ήδη αναχρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης δανεισμού, προκύπτει ότι ένα ποσοστό της τάξεως του 30% των δανείων ιδιωτών μέσα στους πρώτους τέσσερεις μήνες από την αναχρηματοδότησή τους, εμφανίζουν ξανά καθυστερήσεις.

Στα στεγαστικά δάνεια που έχουν ήδη ρυθμισθεί, τα δύο στα δέκα εμφανίζουν μετά τους πρώτους μήνες καθυστέρηση, ενώ δεν γίνεται ούτε λόγος για τα καταναλωτικά δάνεια ή τις πιστωτικές κάρτες, ένας τομέας που έχει «χτυπήσει κόκκινο» από πέρυσι.

Είναι ενδεικτικό οτι 1 στα 2 καταναλωτικά δάνεια παρουσιάζει ξανά καθυστέρηση 3- 4 μήνες μετά την πρώτη ρύθμιση. Η εικόνα δεν είναι καλύτερη ούτε στα δάνεια μικρών επιχειρήσεων εκ των οποίων τα 3 στα 10 εξακολουθούν να παρουσιάζουν δυσκολίες αποπληρωμής και μετά από τις ρυθμίσεις.

Για τους λόγους αυτούς, οι τράπεζες συλλογικά, μέσω της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, ανακοίνωσαν πως προχωρούν σε ειδικά προγράμματα αναδιάρθρωσης των δανείων των δημοσίων υπαλλήλων, μετά τις περικοπές που υπέστησαν οι τελευταίοι σε μισθούς και επιδόματα.

Την ίδια ώρα η επίσημη πολιτεία «χρησιμοποιεί» το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για να διευκολύνει τους δημοσίους υπαλλήλους να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, ενώ μόλις προχθές το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αννακοίνωση πως θα παρέχει τη δυαντότητα αναστολής των δόσεων σε ανέργους.

Φοβούνται και κύμα φυγής…

Οι εμπορικές τράπεζες, προκειμένου αφενός να διατηρήσουν τα επίπεδα των επισφαλειών όσο το δυνατόν χαμηλότερα, αλλά και να περιορίσουν ένα πιθανό κύμα φυγής πελατών τους δημοσίων υπαλλήλων και μεταφοράς των δανείων τους προς τα δύο υπό κρατικό έλεγχο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επιδεικνύουν ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις νέες συνθήκες και εφαμρόζουν ήδη προγράμματα διευκολύνσεων.

Συγκεκριμένα, οι εναλλακτικές που προσφέρουν οι τράπεζες σε όσους δυσκολεύονται να εξοφλούν τα δάνειά τους κανονικά, περιλαμβάνουν:

Τη δυνατότητα επιμήκυνσης της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου μέχρι και 5 χρόνια.
Ρύθμιση των όρων της δανειακής σύμβασης ώστε να είναι δυνατή για ένα διάστημα έως και 18 μήνες τουλάχιστον, η καταβολή μόνον των τόκων που αναλογούν στο υπό ρύθμιση διάστημα.
Σε πολύ ειδικές «δύσκολες» περιπτώσεις που θα εξετάζονται κατά μόνας, ενδέχεται ακόμη και μείωση του επιτοκίου.

Σύμφωνα με τα στελέχη των τραπεζών που έχουν επεξεργασθεί τα συγκεκριμένα προγράμματα μέσω των ρυθμίσεων αυτών οι δόσεις των δανείων μπορούν να μειωθούν έως και κατά 50%.
Στις περιπτώσεις των μεγάλων επιχειρήσεων, για τις οποίες οι τράπεζες έχουν από πολύ νωρίς εφαρμόσει προγράμματα αναχρηματοδοτήσεων, εξετάζεται η αντιμετώπιση προβληματικών περιπτώσεων μέσω έκδοσης ομολογιακών δανείων και εφαρμογή περιόδου χάριτος από 1 έως και 2 χρόνια.

ΠΗΓΗ: θεμα online

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ: http://ksipnistere.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου