'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Από τη γενιά των 700 στη γενιά των 500 ευρώ

Με πρόσχημα την υψηλή ανεργία στις τάξεις των νέων -φτάνει στο 32% και είναι η δεύτερη υψηλότερη στην ευρωζώνη μετά της Ισπανίας, που έχει τα πρωτεία με ποσοστό άνω του 40%- η κυβέρνηση προωθεί τη θέσπιση «μισθού μαθητείας». Δημιουργεί έτσι μια νέα γενιά: των ανθρώπων με αποδοχές χαμηλότερες ακόμη και από τα 600 ευρώ.

Ο μισθός μαθητείας θα αντιστοιχεί στο 80% του βασικού μισθού και θα καταβάλλεται στους νέους έως 25 ετών για διάστημα ενός έτους. Με τον βασικό μισθό στην Ελλάδα να διαμορφώνεται σήμερα στα 740 ευρώ (και μάλιστα μεικτά, καθώς οι καθαρές αποδοχές πέφτουν στα 695 ευρώ), ο μισθός μαθητείας θα πέσει στα 592 ευρώ μεικτά και ακόμη λιγότερα καθαρά.

Είναι γεγονός ότι ο μισθός μαθητείας έχει υιοθετηθεί και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ερευνα του EIRO (Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Εργασιακών Σχέσεων) καταγράφει εννέα χώρες οι οποίες το 2008 εφάρμοζαν τον θεσμό. Ιδού οι πολιτικές που ακολουθούν αυτές οι χώρες:

Ο μισθός μαθητείας στην Ιρλανδία αντιστοιχεί στο 70% του βασικού μισθού για τους νέους κάτω των 18 ετών και φτάνει στο 90% υπό προϋποθέσεις. Ποια είναι η διαφορά με την Ελλάδα; Ο βασικός μισθός στην Ιρλανδία φτάνει στα 1.500 ευρώ τον μήνα (διπλάσιος από τον ελληνικό), όπως προκύπτει από έρευνα της Ενωσης Ευρωπαίων Εργοδοτών.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Ολλανδία। Εχει μισθό μαθητείας σε ποσοστό έως 85% του βασικού, το ύψος του οποίου όμως ανέρχεται από τον Ιούλιο του 2009 στα 1.400 ευρώ. Οσο για το Βέλγιο, προσδιορίζει τον μισθό μαθητείας με συντελεστή από 70% έως 94% επί ενός βασικού μισθού το ύψος του οποίου διαμορφώνεται στα 1.440 ευρώ.

ΠΗΓΗ: http://newscity1.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου