'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Το Hubble "φωτογράφισε" ένα αστέρι να "τρώει" γειτονικό του πλανήτη!

Την εικόνα ενός πλανήτη που "καταβροχθίζεται" σιγά σιγά από τον ήλιο του, έστειλε πριν από λίγες μέρες το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο που υπάρχει στο διάστημα, το Hubble!

Το φαινόμενο καταγράφηκε στον χειμερινό αστερισμό Auriga, ο οποίος βρίσκεται περίπου 600 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τον δικό μας γαλαξία.

Ο μικρότερος πλανήτης ονομάζεται Wasp-12b, και είναι ο πιο καυτός γνωστός εξωπλανήτης μέσα στον Γαλαξία μας, με θερμοκρασία περίπου 1.500 βαθμούς Κελσίου, ενώ η ηλικία του μπορεί να φτάσει περίπου τα 10 εκατομμυρία έτη πριν διαλυθεί!

Πρόκειται για ένα κίτρινο αστέρι νάνο, που μοιάζει πολύ με τον Ήλιο μας και η ομοιότητα αυτή είναι και ο λόγος που τις τελευταίες ώρες, υπάρχει η λανθασμένη ενημέρωση από πολλές πηγές του διαδικτύου, ότι το Hubble αποτύπωσε τον δικό μας Ηλιο να καταβροχθίζει ένα γειτονικό του άστρο!

Στην πραγματικότητα, είναι ένας εξωπλανήτης, ο οποίος ανακαλύφθηκε από την αυτοματοποιημένη έρευνα πλανητών WASP το 2008. Το WASP-12b απέχει μόνο 3 εκατομμύρια χιλιόμετρα από το μητρικό του αστέρι, με αποτέλεσμα να φλέγεται σε θερμοκρασίες χιλιάδων βαθμών και να ολοκληρώνει μια τροχιά σε 26 γήινες ώρες.!

Η ατμόσφαιρα του είναι σαν μεγάλο μπαλόνι, σχεδόν τρεις φορές την ακτίνα του Δία και 40 τοις εκατό περισσότερη μάζα από τον Δία. Η βαρυτική έλξη του άστρου είναι τόσο μεγάλη, ώστε παραμορφώνει τον πλανήτη δίνοντάς του το σχήμα μιας μπάλας του ράγκμπι.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι υπάρχουν αστέρια που έχουν τη δυνατότητα να ΄"καταπίνουν" ολόκληρους πλανήτες, αλλά αυτή τη φορά κατάφεραν να αποτυπώσουν το φαινόμενο σε εικόνα μεγάλης ευκρίνειας। Η φωτογραφία που βλέπετε, είναι η αναπαράσταση που έκανε η Nasa, αξιοποιώντας τα στοιχεία που έστειλε το ειδικό όργανο που έχει προσαρμοστεί στο Hubble, το Cosmic Origins Spectrograph (COS).

ΠΗΓΗ: http://www.pyles.tv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου