'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ 10 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ!!

Περισσότερα από 10 δισ. ευρώ οφείλει το ελληνικό Δημόσιο στις επιχειρήσεις, στερώντας από την αγορά κρίσιμη ρευστότητα για την επιβίωσή τους.

Στην αδυναμία του να ελέγξει αποτελεσματικά την κρατική σπατάλη και τη φοροδιαφυγή, το Δημόσιο έχει κηρύξει στάση πληρωμών, με αποτέλεσμα να καθυστερεί την επιστροφή του ΦΠΑ και την καταβολή των οφειλών του.

Διογκώνονται σε καθημερινή βάση οι οφειλές του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, κατάσταση η οποία φαίνεται ότι θα συνεχισθεί και τους επόμενους μήνες.

Οι επιστροφές ΦΠΑ έχουν «παγώσει» μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, ενώ τα χρέη σε κατασκευαστικές εταιρείες και προμηθευτές νοσοκομείων διατηρούνται στα ίδια επίπεδα.

Ειδικότερα το ελληνικό Δημόσιο έχει κηρύξει στάση πληρωμών:

- Στις κατασκευαστικές εταιρείες. Το υπουργείο Υποδομών χρωστά περίπου 1,6 δισ. ευρώ από έργα τα οποία έχουν ήδη ολοκληρωθεί, χωρίς να συνυπολογιστεί το ανεκτέλεστο έργο. Η εξόφληση των χρεωστούμενων ή/και ο συμψηφισμός τους με τις υποχρεώσεις των κατασκευαστικών στο Δημόσιο αποτελεί πάγιο αίτημα της αγοράς, ωστόσο λύση δεν έχει ακόμα δοθεί.

- Στις εταιρείες πληροφορικής. Τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ είναι οι οφειλές του Δημοσίου. Αυτές αφορούν αποκλειστικά σε έργα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» (ΕΠ ΚτΠ) ενώ εκτιμάται ότι είναι περισσότερες αν συνυπολογιστούν τα έργα στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα ή έργα δημοσίων φορέων που υλοποιήθηκαν χωρίς να ενταχθούν στο Γ΄ ΚΠΣ.

- Στους προμηθευτές νοσοκομείων: Σε περισσότερα από έξι δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται οι σημερινές υποχρεώσεις των νοσοκομείων του ΕΣΥ προς τους προμηθευτές τους (συμπεριλαμβανομένων και των χρεών του 2010).

Σύμφωνα με το ελληνικό Δημόσιο, η εξόφληση θα γίνει περίπου με τον ίδιο τρόπο που είχε αποφασίσει και η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή με τίτλους του ελληνικού Δημοσίου. Η εξόφληση των εναπομεινασών οφειλών, ύψους περίπου 5,6 δισ. ευρώ (μέχρι και 2009), θα γίνει ως εξής:

- Οι παλαιότερες οφειλές ετών 2005-2006, ύψους περίπου 230 εκατ. ευρώ, θα εξοφληθούν άμεσα μετρητοίς.

- Οι οφειλές των ετών 2007-2009 θα εξοφληθούν με άτοκους διαπραγματεύσιμους τίτλους του ελληνικού Δημοσίου. Για τις οφειλές του 2007 θα εκδοθούν τίτλοι διετούς διάρκειας, για εκείνες του 2008 τριετούς διάρκειας και για τις οφειλές του 2009 θα εκδοθούν την 1η Ιανουαρίου 2011 τίτλοι τετραετούς διάρκειας.

- Σε ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης. Περίπου σε 100 εκατ. ευρώ υπολογίζονται, σήμερα, τα χρέη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού για δράσεις διαφήμισης του ελληνικού τουρισμού που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης και για ενέργειες προβολής.

- Σε 700 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές προς επιχειρήσεις, οι οποίες εντάχθηκαν στον επενδυτικό νόμο και έχουν ολοκληρώσει τα σχέδιά τους.

- Σε 350 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές από προγράμματα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

καθημερινη
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ: http://krmns.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου