'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Πωλούν Γερμανία και αγοράζουν Ελλάδα

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Την ίδια ώρα που η ψυχολογία στην Ελλάδα «ξύνει τον πάτο του βαρελιού» και τα στοιχήματα περιστρέφονται γύρω από τον μήνα όπου «ο κόμπος θα φτάσει στο χτένι», οι αγορές εμφανίζουν, ως εκ θαύματος, τάσεις σταθεροποίησης και αναζωπύρωσης του ενδιαφέροντος για τα ελληνικά ομόλογα.

Σύμφωνα με έκθεση της Citigroup Global markets επί της πορείας της αγοράς κρατικού χρέους στην ευρωζώνη τον μήνα Μάιο, που υπογράφει ο φίλτατος Ρόμπερτ Κρόσλεϊ, αν και η συνολική ζήτηση για ευρωομόλογα ήταν περιορισμένη, παρατηρήθηκε σαφής προτίμηση στους ελληνικούς δεκαετείς τίτλους έναντι των αντίστοιχων γερμανικών.

Με άλλα λόγια, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, τα γερμανικά δεκαετή ομόλογα, σύμφωνα με την έκθεση της Citigroup Global markets, βρέθηκαν στο επίκεντρο πωλήσεων, ενώ η ζήτηση για τα αντίστοιχα ελληνικά τονώθηκε, γεγονός που ωστόσο δεν έχει πλήρως αντικατοπτριστεί στα επίπεδα της επιτοκιακής τους ψαλίδας (spreads).

Σύμφωνα με τον φίλτατο Κρόσλεϊ, η ανάκτηση του ενδιαφέροντος για τους ελληνικούς τίτλους ίσως σημειώθηκε εν αναμονή της υποβάθμισης της Ισπανίας, η οποία πλέον αποτελεί γεγονός, ή εξαιτίας της συνειδητοποίησης εκ μέρους των αγορών ότι το επίπεδο τιμής των ελληνικών ομολόγων είχε «ενσωματώσει» έναν υπέρμετρα αυξημένο όγκο αρνητικής ειδησεογραφίας το προηγούμενο διάστημα και άρα έχρηζε ανοδικής «διόρθωσης».
Η εξέλιξη καταφανώς δικαιώνει την άποψη που διετύπωσε πρόσφατα ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ότι θα απαιτηθεί εύλογο χρονικό διάστημα έως ότου οι αγορές «πεισθούν» σχετικά με την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού διάσωσης, ύψους 750 δισ. ευρώ, που εξήγγειλε η Ε.Ε. τον προηγούμενο μήνα.

Αντίστοιχα, σημαντικό ρόλο στην αναπτέρωση του ηθικού των αγορών εκτιμάται ότι διαδραματίζει και η πεποίθηση ότι τα βασικά επιτόκια των κυριοτέρων κεντρικών τραπεζών της υφηλίου, της Ευρωπαϊκής συμπεριλαμβανομένης, θα παραμείνουν στα παρόντα ιστορικά χαμηλά επίπεδά τους για σημαντικά μακρύτερο χρονικό διάστημα έναντι του αρχικά εκτιμώμενου.

Στο επίκεντρο του σκεπτικού διατήρησης του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ ή άλλων κεντρικών τραπεζών στα παρόντα επίπεδα τουλάχιστον έως το β΄ εξάμηνο του 2011 βρίσκονται αφενός η προσπάθεια υποβοήθησης της αναπτυξιακής διαδικασίας μέσω της τόνωσης της ρευστότητας και αφετέρου ανησυχίες σχετικά με ενδεχόμενη επανεμφάνιση του διαβόητου «credit crunch», ήτοι της απροθυμίας των τραπεζών να δανείσουν η μία την άλλη, φαινόμενο που εκδηλώθηκε μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, το 2008.

Η διαβόητη «στρατηγική εξόδου» της ΕΚΤ από τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας έχει πλέον ανακοπεί, όπως ο ίδιος ο Τρισέ ομολόγησε χθες στο περιθώριο της Συνόδου των κεντρικών τραπεζιτών των G-20, στη Ν. Κορέα, ενώ και από την πλευρά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ο Τσαρλς Έβανς διαβεβαίωσε ότι τυχόν αύξηση του βασικού επιτοκίου της Fed θα καθυστερήσει, χάριν της διαδικασίας αποκατάστασης της λειτουργίας των αγορών.

Μόνη αντίθετη φωνή ως προς αυτό έρχεται από το μέλος του Δ.Σ. της Fed Τόμας Χένιγκ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για την Πολιτεία του Κάνσας, ο οποίος έκλεψε τα φώτα της δημοσιότητας χθες υποστηρίζοντας ότι το βασικό επιτόκιο πρέπει να ανέβει στο επίπεδο του 1%, έως το τέλος του καλοκαιριού, υπό το φως της σταδιακής ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.

Ήταν, όμως, ο μόνος που υποστήριξε τη θέση αυτή…

του Ν.Γ. Δρόσου
ngd@euro2day.gr

ΠΗΓΗ: http://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου