'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Προβλέπουν θάνατο του Ευρώ στην 5ετία

Την αντοχή του Ευρώ το πολύ για μία πενταετία προβλέπουν οι περισσότεροι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της βρετανικής εφημερίδας The Sunday Telegraph και η οποία δημοσιεύεται σήμερα. Χαρακτηρίζουν αδύναμες τις συνθήκες μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης και αμφίβολη την αποτελεσματικότητά τους στις επιθέσεις κατά του νομίσματος.

Απαισιόδοξοι για το μέλλον του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος εμφανίστηκαν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε μια οικονομική έρευνα της εφημερίδας The Sunday Telegraph.

Με αφορμή το "ελληνικό πρόβλημα", αποκαλύφθηκαν τα θεσμικά προβλήματα του κοινού νομίσματος. Έτσι μέσα στην επόμενη πενταετία με σημερινά δεδομένα θα έχουμε το θάνατο του ευρώ, επισημαίνουν οι ειδικοί στην έρευνα της Βρετανικής εφημερίδας.

Εικοσιπέντε κορυφαίοι οικονομολόγοι απάντησαν στην έρευνα της Τέλεγκραφ. Οι δώδεκα από αυτούς προέβλεψαν ότι το ευρώ δεν θα επιβιώσει στη σημερινή του μορφή για περισσότερο από μια πενταετία, οκτώ ότι θα επιβιώσει ενώ πέντε δήλωσαν ότι είναι αναποφάσιστοι.

Η συνθήκη του Μάαστριχτ, με την οποία σηματοδοτήθηκε θεσμικά η εφαρμογή της οικονομικής και νομισματικής ένωσης ήταν ελλιπέστατη σύμφωνα με όλους τους ερωτώμενους οικονομολόγους σε τυχόν επιθέσεις ή προσβολές του κοινού νομίσματος.

Το ίδιο συνέβη και με τις επόμενες συνθήκες του Άμστερνταμ και της Νίκαιας, οι οποίες δεν προέβλεψαν και αυτές κάποιο μηχανισμό στήριξης του νέου νομίσματος αφήνοντας το ξεκρέμαστο σε τυχόν κερδοσκόπους.

Από την έρευνα εξήχθησαν όμως μια σειρά αξιόλογων συμπερασμάτων για τη Βρετανία.

Η οικονομική ανάπτυξη θα είναι μικρότερη από την αναμενόμενη, θα έχει μικρότερο ποσοστό από αυτό που προϋπολογίζεται ότι θα είναι τον επόμενο Μάρτιο.

Η κυβέρνηση θα δανειστεί περίπου 10 δις λίρες λιγότερα του χρόνου, ποσό που είχε υπολογίσει το Υπουργείο Οικονομικών με πρόβλεψη του πριν λίγο καιρό , παρά την βραχεία ανάπτυξη.

Πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η τράπεζα της Αγγλίας δεν θα αυξήσει τα επιτόκια μέχρι το 2012.

Πριν από ένα χρόνο στο Σίτι κανείς δεν προέβλεπε το τέλος του Ευρώ, πράγμα που είναι ορατό μετά την κρίση στην Ελλάδα και τα προβλήματα σε Πορτογαλία και Ισπανία. Άλλωστε το παραδέχτηκε και η καγκελάριος Μέρκελ η οποία ανέφερε ότι το κοινό νόμισμα έχει μια "υπαρξιακή κρίση".

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του Άντριού Λιλικό επικεφαλή οικονομολόγου του Θίνκ Τάνκ προβληματισμού της πολιτικής ο οποίος θεωρεί ότι το ευρώ έχει "σχεδόν μηδενικές πιθανότητες να επιζήσει".

Ο Λιλικό μίλησε και για την Ελλάδα και οι εκτιμήσεις του είναι καταστράφηκες "Η Ελλάδα θα έχει πρόβλημα με τα χρέη της, και παραμένει ανοικτό το ερώτημα εάν η χώρα αντιμετωπίσει κάποια μορφή επανάστασης ή πραξικοπήματος. Υπάρχει 25% πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο στη Ελλάδα".

Ένας άλλος οικονομολόγος ο Ντάιβιντ Μπλάνσφλάουερ, καθηγητής στο Ντάρμοντ Κόλεντζ τόνισε ότι η "Η πολιτικές επιπτώσεις, του ευρώ, είναι πιθανό να είναι εκτεταμένες. Οι Γερμανοί είναι αντίθετοι με το να πληρώνουν για τους άλλους και μπορεί κάλλιστα να φύγουν από το κοινό νόμισμα."

Ιδία είναι και η άποψη του Πέτερ Γορμπάρτον ο οποίος θεώρει ότι ίσως η Γερμανία φύγει από το ευρώ. Τέλος ο Τίμ Κόνγκτον θεώρει ότι η ευρωζώνη θα χάσει τρία με τέσσερα μέλη της μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

ΠΗΓΗ: http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου