Η έρευνα, που αφορά την πιο ενεργή ηλικιακή ομάδα που είτε εισέρχεται τώρα στην αγορά εργασίας είτε βρίσκεται ήδη μέσα σε αυτή και καλείται να αντιμετωπίσει ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον και να διαχειριστεί τη ζωή της με τα νέα οικονομικά δεδομένα.
Ευρήματα
Σε 67% ανέρχεται το ποσοστό των νέων που έχει αλλάξει τα μελλοντικά του σχέδια, ενώ οι μισοί (51% ηλικίας 23-27 ετών) εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν την Ελλάδα και να εγκατασταθούν σε κάποια χώρα του εξωτερικού.
Η τάση φυγής οφείλεται στη βίαιη αλλαγή πραγματικότητας, καθώς 8 στους 10 ερωτηθέντες (77%) σημείωσαν πως είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται, ενώ για τους 4 στους 10 που έχουν ήδη μπει στην αγορά εργασίας, έχει αλλάξει η σχέση με τον εργοδότη τους, είτε με τις ελαστικές μορφές εργασίας, είτε με την απόλυση.
Εντυπωσιακό είναι και το ποσοστό 49% των νέων με υψηλή μόρφωση και εισόδημα, καθώς και το ποσοστό 46% όσων δεν έχουν ακόμη δεσμεύσεις (μόνιμο δεσμό ή εξαρτώμενα μέλη) που σκέφτεται να μεταναστεύσει.
Ειδικότερα στην έρευνα αναπτύσσονται θέματ όπως:
Η γνώμη των νέων για το πολιτικό σύστημα της χώρας
Το κλίμα που βιώνουν οι νέοι στις μεταξύ τους σχέσεις, στο σπίτι, στην επικοινωνία και τη συνύπαρξη με τον/την σύντροφό τους και στις σεξουαλικές τους σχέσεις
Η θέση των νέων απέναντι στην αξιοκρατία και τη διαφθορά
Η γνώμη των νέων για τα ΜΜΕ (πώς βλέπουν την ενημέρωση, από πού προτιμούν να ενημερώνονται)
Ταυτότητα της έρευνας
Πανελλήνια ποσοτική έρευνα στατιστικής φύσης Διεξαγωγή μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων / CATI, Χρήση προκαθορισμένου ερωτηματολογίου με κλειστές ερωτήσεις & κλίμακες Πληθυσμός: Άντρες& γυναίκες, 18-35 ετών, πανελλαδικά Δείγμα: 800 άτομα, αντιπροσωπευτικά του παραπάνω πληθυσμού Τυχαία δειγματοληψία με quotas φύλου, ηλικίας, αστικότητας & περιοχών Στάθμιση των αποτελεσμάτων βάσει πληθυσμιακών στοιχείων της ΕΣΥΕ (2001)
ΠΗΓΗ: http://cosmo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου