'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Έσταξε θεία κοινωνία και ο ιερέας έγλυψε το μάρμαρο του ναού και το σκούπισε με τα γένια του

ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Στην συνέχεια έκαψε με οινόπνευμα το σημείο για να αποστειρωθεί τελείως ακολουθώντας όλα τα προβλεπόμενα…

Η εκκλησία ήταν κατάμεστη την Κυριακή όπου γινόταν η θεία λειτουργία στο ναό του Αγίου Γεωργίου Κομοτηνής και στο τέλος ακολούθησε η μετάληψη. Πολύς κόσμος είχε δημιουργήσει σειρά για να κοινωνήσει ενώ όπως είθισται προηγούνται τα μικρά παιδιά. Ο ιερέας παπά Σταύρος κοινώνησε τα πρώτα παιδάκια, πλησίασε και μια νεαρή μητέρα με το παιδάκι της που το κοινώνησε ο παπάς, αλλά όπως κουνήθηκε γιατί ήταν ζωηρό πριν προλάβει να καταπιεί την θεία κοινωνία έσκυψε και μια σταγόνα έπεσε στο πλατύσκαλο της ωραίας πύλης του ναού. Ο ιερέας πρόσεξε το συμβάν, ολοκλήρωσε την μετάληψη με τα υπόλοιπα παιδάκια που περίμεναν, έσκυψε και καθάρισε με την γλώσσα του το πλατύσκαλο, το σκούπισε με την γενειάδα του, ενώ έβαλε φωτιά κι έκαψε με οινόπνευμα το σημείο. Εμείς τον συναντήσαμε και μίλησε στον «Χρόνο» για το απρόβλεπτο συμβάν.

«Την ώρα που κοινωνούσαμε, επειδή κοινωνούν συνήθως πολλά παιδάκια, ένα από αυτά ήταν λίγο ζωηρό, η μητέρα βέβαια φταίει όχι το παιδάκι, περισσότερο φταίει η μητέρα, γιατί δεν το έπιασε καλά, το παιδάκι πήρε την θεία κοινωνία κανονικά, την ώρα που λέω «σκούπισε το», το σήκωσε το παιδάκι να το σκουπίσει και έφυγε από το στοματάκι μια σταγόνα, τίποτα παραπάνω. Έπεσε κάτω, το είδα εγώ βέβαια, ευτυχώς δεν έπεσε στα ρούχα του αλλά κάτω. Την ώρα εκείνη σταμάτησα και έκανα τα παιδάκια στην άκρη από την άλλη μεριά, τα κοινώνησα όλα και μετά κατέβηκα και αυτή την σταγόνα την έγλειψα, την καθάρισα, γιατί αυτό λένε οι κανόνες. Έγλειψα όλο το μάρμαρο γύρω-γύρω, το καθάρισα με την γλώσσα, το σκούπισα με την γενειάδα και μετά έριξα από πάνω οινόπνευμα και του έβαλα φωτιά για να είναι τέλεια η κάθαρση, τίποτα παραπάνω, αυτό ήταν. Τώρα από πού κυκλοφόρησε ότι μου έπεσε το αγιοπότηρο δεν ξέρω, 51 χρόνια παπάς είμαι, τέτοια ζημιά δεν έγινε, δόξα το Θεό δεν έχω πάρκινσον για να πω ότι τρέμει το χέρι και μου έφυγε. Τίποτε από όλα αυτά, απλώς το παιδάκι όπως σήκωσε το κεφαλάκι του έσταξε λίγο, αν ήταν και θεία κοινωνία, μπορεί να ήταν σάλιο.



Αυτό προβλέπεται έτσι;
-Βεβαίως, η θεία κοινωνία ξέρουμε ότι είναι αίμα και σώμα Χριστού, από την στιγμή που το αίμα ή το σώμα, έστω και ένας μαργαρίτης να πέσει, ο ιερέας είναι υποχρεωμένος να το πάρει και να το φάει.

Έχει συμβεί κάτι ποτέ ανάλογο; Έχετε ακούσει κάτι; Γιατί λένε ότι αν πέσει η θεία κοινωνία είναι πολύ κακό…
-Όχι, αυτό είναι ανθρώπινο. Μπορεί να πέσει. Είναι ένα παιδάκι και κάνει μια άγαρμπη κίνηση και χτυπάει την λαβίδα και πέφτει, δεν χάθηκε ο κόσμος, ότι είναι αμαρτία είναι. Πρέπει να προσέχουμε, αλλά μην το παίρνουμε ότι είναι και θανάσιμο αμάρτημα γιατί έπεσε η κοινωνία. Υπάρχουν κανόνες οι οποίοι λένε τι πρέπει να κάνουμε την ώρα εκείνη και αυτό έπραξα», θα πει ο παπα Σταύρος.

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου όπου έγινε το συμβάν κατά την μετάληψη των πιστών χθες. Αν και καύσωνας, η εκκλησία ήταν γεμάτη.

Ο ιερέας παπά Σταύρος Σπορίκης μιλά για το περιστατικό। Έγλυψα το μάρμαρο και το καθάρισα με την γλώσσα μου, αφού η κοινωνία είναι αίμα και σώμα Χριστού

Ρεπορτάζ Μελαχροινή Μαρτίδου
ΠΗΓΗ:
http://www.xronos.gr

2 σχόλια:

  1. Πολύ σωστά έπραξε ο ιερέας αφού έτσι προβλέπεται από την εκκλησία. Το ίδιο ακριβώς έγινε πριν από δύο χρόνια και στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ψήνα Ιωαννίνων όπου η κόρη μου κατά λάθος έσπρωξε τον ιερέα και χύθηκε Θεία Κοινωνία. Ο παπά-Λάμπρος, λοιπόν, μόλις τελείωσε η θεία λειτουργία ακολούθησε το προβλεπόμενο τελετουργικό και στη συνέχεια πλησίασε την κόρη μου - ήταν 7 ετών τότε - και της μίλησε με πολλή αγάπη και στοργή μιας και είχε πανικοβληθεί και στεναχωρηθεί από όλα όσα συνέβησαν. Έδειξε με αυτό τον τρόπο το πραγματικό πρόσωπο της Εκκλησίας μας και των λειτουργών της και τον ευχαριστώ θερμά γι' αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για να λέμε και τα καλά και τα κακά της εκκλησίας και των παπάδων!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή