'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Τα πρατήρια θα έχουν μία μόνο πινακίδα με τις τιμές καυσίμων

AΠAΓOPEYETAI η ύπαρξη περισσοτέρων από μία πινακίδων αναγραφής τιμών στα πρατήρια υγρών καυσίμων, ενώ οι πρατηριούχοι υποχρεούνται να ενημερώνουν την ιστοσελίδα που λειτουργεί ως Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων στο Yπουργείο Οικονομίας για τα στοιχεία τους αλλά και για λιανικές τιμές πώλησης των καυσίμων επί ποινή προστίμου που κυμαίνεται από 1.000-10.000 ευρώ.

Αυτό προβλέπει αγορανομική διάταξη που υπέγραψε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και η οποία καθορίζει τις υποχρεώσεις των κατόχων άδειας πρατηρίων υγρών καυσίμων για:

α) την τήρηση των πινακίδων ενημέρωσης των καταναλωτών και

β) τη γνωστοποίηση των λιανικών τιμών πώλησης των υγρών καυσίμων.

Η αγορανομική διάταξη αποσκοπεί στην προστασία των καταναλωτών από παραπλανητικές προωθητικές ενέργειες σε πρατήρια καυσίμων, για παράδειγμα με την ανάρτηση διπλών πινακίδων με διαφορετικές τιμές. Eτσι, ορίζει ότι «απαγορεύεται η ύπαρξη άλλης/ων πινακίδας/ων στην/ις οποία/ες θα αναγράφονται για οποιοδήποτε λόγο διαφορετικές τιμές λιανικής πώλησης των ειδών υγρών καυσίμων. Οποιαδήποτε πρόσκαιρη ή διαρκής ενέργεια με σκοπό την προώθηση των πωλήσεων θα γνωστοποιείται με ανεξάρτητη πινακίδα με περιγραφή της παροχής χωρίς αποτίμηση».

Επιπλέον, για τη διασφάλιση της πλήρους ενημέρωσης των καταναλωτών για τις τιμές, μέσω της ειδικής ιστοσελίδας www.fuelprices.gr, ορίζεται ότι οι πρατηριούχοι που δεν έχουν δυνατότητα ενημέρωσης για τις αλλαγές των τιμών με άλλους τρόπους (μέσω διαδικτύου ή SMS) θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν μέσω της δευτεροβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης. Τέλος, με απόφαση της υπουργού, το ύψος του επιβαλλόμενου χρηματικού προστίμου για τους παραβάτες του άρθρου 82, καθορίζεται ως εξής:

• Χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για μη καταχώριση των στοιχείων του πρατηρίου (επωνυμία, δ/νση κ.λπ.), στον δικτυακό τόπο www.fuelprices.gr.

• Χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ για κάθε είδος υγρού καυσίμου, για μη καταχώριση οποιασδήποτε αλλαγής της/ων τιμής/ων λιανικής πώλησης στον δικτυακό τόπο www.fuelprices.gr.

• Χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ για μη αναγραφή κατά την προβλεπομένη σειρά στην αναρτημένη πινακίδα των ειδών υγρών καυσίμων.

• Χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ, για ύπαρξη και αναγραφή σε άλλη/ες πινακίδα/ες διαφορετικών τιμών λιανικής πώλησης των ειδών των υγρών καυσίμων.

Πέραν των προβλεπόμενων χρηματικών προστίμων, επιβάλλονται και οι ποινικές κυρώσεις, που προβλέπονται από την παρ. 15 του άρθρου 30 του Αγορανομικού Κώδικα.

ΠΗΓΗ: http://www.express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου