'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Τέλος εποχής για τη «Δωδώνη»

Δύσκολα τα πράγματα για τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», η οποία βλέπει τον κοινωνικό της χαρακτήρα να απειλείται. Οι κτηνοτρόφοι έμαθαν προχτές από τον διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας την πρόθεση της τελευταίας να αποδεσμευτεί από όλες τις θυγατρικές εταιρίες λόγω του προγράμματος εξυγίανσης με εντολή του ΔΝΤ.
Αν μέχρι 19 Σεπτεμβρίου οι φορείς της Ηπείρου δεν καταθέσουν μια πρόταση για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας (ΑΤΕ) στη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», τότε η τράπεζα θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση της εταιρίας μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού.
Το… τελεσίγραφο δόθηκε στους κτηνοτρόφους αίφνης προχτές το απόγευμα από τον πρόεδρο της ΑΤΕ Θεόδωρο Πανταλάκη, με τον οποίο είχε συνάντηση το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) για άλλο θέμα: για τις τιμές του γάλατος. Ένα τελεσίγραφο που οι κτηνοτρόφοι το περίμεναν ίσως και χρόνια, δεν περίμεναν όμως να το ακούσουν έτσι ξαφνικά. Ούτε περίμεναν πως θα έχουν διορία μόλις δυόμισι μηνών για να βρουν ένα διέξοδο, ένα διέξοδο το οποίο θα εγγυηθεί τη σωτηρία του κοινωνικού χαρακτήρα της γαλακτοβιομηχανίας.

Στο παρελθόν οι κτηνοτρόφοι βίωσαν ξανά τα περί ιδιωτικοποίησης. Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι όμως σοβαρά, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να είναι αυτό που τους απειλεί, όπως απειλεί και όλες τις υπόλοιπες θυγατρικές εταιρίες της ΑΤΕ. Όπως ανέφερε χτες ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων και γραμματέας του ΣΕΚ Μιχάλης Τζίμας, ο κ. Πανταλάκης τους εξήγησε ότι είναι ειλημμένη απόφαση της τράπεζας να πουλήσει τις θυγατρικές εταιρίες λόγω του προγράμματος εξυγίανσης που απαιτεί το ΔΝΤ. Αναμένονται βέβαια οι επίσημες ανακοινώσεις προκειμένου να αποσαφηνιστεί η αιτία των όσα συμβαίνουν.
Η ΑΤΕ δεν σκότωσε όλες τις ελπίδες των κτηνοτρόφων. Άφησε μερικές ζωντανές. Ο διοικητής της τράπεζας, με το πράσινο φως του υπουργείου προφανώς, εμφανίζεται πρόθυμος να μεταβιβάσει τις μετοχές στους κτηνοτρόφους αν αυτοί καταφέρουν να προτείνουν ένα βιώσιμο σχήμα. «Θα αναζητήσουμε συμμαχίες που να μπορούν να συμμετάσχουν και θα ζητήσουμε τη βοήθεια όλης της Ηπείρου», είπε ο κ. Τζίμας, εκτιμώντας όμως ότι τα πράγματα είναι δύσκολα.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Τάκης Πεβερέτος εμφανίζεται από την πλευρά του λίγο πιο αισιόδοξος. «Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα αυτή την κατάσταση. Είναι σημαντικό να περάσει η ‘Δωδώνη’ στα χέρια ενός υγιούς συνεταιριστικού κινήματος. Η ‘Δωδώνη’ δεν επηρεάζει μόνο την ανάπτυξη της υπαίθρου αλλά με την τιμολογιακή της πολιτική για το γάλα και την κτηνοτροφία επηρεάζει τη χώρα μας» τονίζει στον «Η.Α.». Ο κ. Πεβερέτος εκτιμά ότι η κοινωνία της Ηπείρου έχει τη δυνατότητα να καταθέσει μια βιώσιμη πρόταση. Δεν παραβλέπει όμως και τον παράγοντα της πολιτικής βούλησης. «Αν υπάρχει πολιτική βούληση, η ΑΤΕ μπορεί να πει ότι δέχεται να την αγοράσουν οι κτηνοτρόφοι με λιγότερα χρήματα από ό,τι μια άλλη εταιρία, αρκεί να πάει η ‘Δωδώνη’ εκεί που πραγματικά ανήκει» πρόσθεσε. Σημαντικό ερώτημα βέβαια για όλα αυτά είναι πόσο εκτιμάται σήμερα η αξία της «Δωδώνης» με το brand name που έχει δημιουργήσει.

Καθοριστικές οι επόμενες μέρες
Οι επόμενες μέρες αναμένεται να είναι καθοριστικές για το μέλλον της «Δωδώνης». Για αύριο Σάββατο προγραμματίζεται να γίνει ευρεία σύσκεψη όλων των φορέων, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη ετοιμάζεται πορεία διαμαρτυρίας των κτηνοτρόφων προς την Περιφέρεια. Χτες το πρωί, στο μεταξύ, ο κ. Τζίμας συναντήθηκε με το νομάρχη Αλέκο Καχριμάνη, ο οποίος δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα για συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, από την πλευρά της, ως μέτοχος της γαλακτοβιομηχανίας ζήτησε άμεσα συνάντηση με τη διοίκηση της τράπεζας για να ενημερωθεί επί του θέματος, ενώ με ανακοίνωσή της υπενθυμίζει τη δικαστική διαμάχη της με την ΑΤΕ. Της καταλογίζει εκ νέου «πραξικοπηματική εξαγορά μέρος των μετοχών των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας, Πωγωνίου και Κόνιτσας που έγινε με ωμή παραβίαση των όρων του ιδρυτικού καταστατικού και που είχε αποκλειστικά έναν στόχο: την απόκτηση εκείνης της πλειοψηφίας η οποία δίνει το δικαίωμα στην ΑΤΕ να λαμβάνει αποφάσεις μόνη της, ερήμην των μετόχων». Ξεκαθαρίζει δε ότι η «Δωδώνη» πρέπει να μεταβιβαστεί στους φυσικούς της φορείς και όχι να πωληθεί.
Το θέμα της «Δωδώνης», παράλληλα, έχει πάει ήδη στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσε χτες ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης. «Υπάρχει κυβερνητική απόφαση η οποία, είναι προφανές ότι ελήφθη εν κρυπτώ. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό με την Κυβέρνηση. Τις ίδιες ακριβώς διαδικασίες πώλησης της ‘Δωδώνης’, εν κρυπτώ, είχε μεθοδεύσει μια άλλη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το 2003. Οι έντονες αντιδράσεις μας απέτρεψαν, τότε, τη μεταβίβαση της βιομηχανίας» αναφέρει ο κ. Καλογιάννης στην ερώτησή του. Ο βουλευτής μεταξύ άλλων ρωτά πότε αποφασίστηκε η πώληση της «Δωδώνης» ερήμην της ηπειρώτικης κοινωνίας.

ΠΗΓΗ: http://www.agon.gr

2 σχόλια:

  1. Καταγγέλλω το Μπλογκ VETO 300 για έλλειψη στοιχειώδους ηθικής, δημοκρατίας και δεοντολογίας. Είναι ο Δούρειος Ίππος του ΠΑΣΟΚ στον χώρο της πληροφόρησης.
    Το VETO 300 είναι ένα μπλογκ, που δεν κρύβει την συμπάθειά του για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την αντιπάθειά του για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση, για του λόγου το αληθές, δημοσιεύει άρθρα των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων ΝΕΑ, ΒΗΜΑ και της εφημερίδας του Αλαφούζου Καθημερινής. Μέχρι εδώ τίποτα μεμπτόν, πρέπει όλοι να σεβόμαστε την διακίνηση των ιδεών όσο και αν δεν συμφωνούμε με αυτές, όσο και αν τις βρίσκουμε εχθρικές για τα συμφέροντα του λαού. Το πρόβλημα αρχίζει από την στιγμή, που ενώ το μπλογκ αυτό σου δίνει την δυνατότητα να αφήσεις σχόλιο, δεν το δημοσιεύει καθόλου εφ’ όσον δεν τους βολεύει. Έχω στείλει επανειλημμένα σεμνότατα, σοβαρότατα σχόλια (χωρίς ύβρεις και χαρακτηρισμούς) με τα οποία διαφωνώ σε κάποιες κραυγαλέες αντιλαϊκές και φιλοκυβερνητικές τοποθετήσεις του και τα οποία δεν δημοσιεύονται.
    Καταγγέλλω το μπλογκ σε όλους τους φίλους της μπλογκόσφαιρας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή