Τον πρώτο μεγάλο ρόλο ετοιμάζεται να αναλάβει η Ελλάδα, κατά πάσα πιθανότητα από την Τετάρτη, στο δικό της «ριάλιτι σόου», αφού το μάτι του Μεγάλου Αδερφού θα βρεθεί στην Αθήνα για να τα περάσει όλα από «κόσκινο».Το κλιμάκιο του ΔΝΤ προσπαθεί να είναι συνεπές στην προγραμματισμένη άφιξή του στην Αθήνα, όμως έρχεται αντιμέτωπο με την παράλυση που έχει επιφέρει το νέφος στις αερομεταφορές. Το επιτελείο του ΔΝΤ επρόκειτο να αφιχθεί στην Αθήνα σήμερα, αλλά αναβλήθηκε η άφιξη εξ αιτίας του ηφαιστειακού νέφους, που "παρέλυσε" τα ευρωπαίκά αεροδρόμια.Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι εκπρόσωποι της ΕΕ και του ΔΝΤ θα έρθουν στην Αθήνα την Τετάρτη, εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδος, χωρίς αμφιβολία πάντως, ξεκινά για τη χώρα, καθώς το κλιμάκιο των στελεχών της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ προτίθεται να εγκατασταθεί αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα για 15 μέρες, προκειμένου να ξεκινήσει την αποτίμηση της κατάστασης και να διαπραγματευτεί τα μέτρα και τους όρους της συμφωνίας προσφυγής της χώρας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
''Θεού θέλοντος'' και… ηφαιστειακού νέφους επιτρέποντος, οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ, με επικεφαλής τον Ολλανδό Μπομπ Τράα, ο οποίος είναι γνωστός στους Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους για τη σκληρότητα και τη δυσπιστία του απέναντι στην ελληνική πραγματικότητα,θα έρθουν στην Αθήνα την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών, και θα ξεκινήσουν τον έλεγχο με εντολή αρχικά να αποτιμήσουν την κατάσταση, να μετρήσουν τις ανάγκες σε ρευστότητα που θα έχει εφέτος και τα επόμενα δύο χρόνια το Ελληνικό Δημόσιο και να συμφωνήσουν με την κυβέρνηση στα μέτρα οικονομικής πολιτικής και στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους, που θα μας βγάλουν από το αδιέξοδο, δηλαδή τον κίνδυνο της «στάσης πληρωμών». Μόνο έτσι θα δώσουν τη βοήθεια, δηλαδή τα λεφτά.Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις σκληρές διαπραγματεύσεις του επόμενου δεκαπενθημέρου, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αφαιρέσει από τη συμφωνία την επιβολή νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, προκειμένου να διασώσει το επιχείρημα ότι «τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως σήμερα είναι ίδια με αυτά που θα ζητούσε το ΔΝΤ».
Εντούτοις, κύκλοι του ΔΝΤ εκτιμούν ότι, επειδή η Ελλάδα «έχει σπάσει το φράγμα του δημόσιου χρέους», πρέπει να συμβιβαστεί σύντομα με περίπου τα μισά από τα 50-60 δισ. ευρώ ετησίως που σήμερα χρειάζεται και ταυτόχρονα να εξαγάγει περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες, με δεδομένο ότι δεν έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε μιαν υποτίμηση του νομίσματος.
Ωστόσο, δεδομένο θεωρείται ότι η σταδιακή μείωση κατά 20%-30% τιμών και μισθών, σε συνδυασμό με την αναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους, είναι η μέθοδος την οποία θα επιμείνει το ΔΝΤ να ενσωματώσει στη συμφωνία।
http://www.news21.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου