'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Η ηφαιστειακή τέφρα έρχεται και στην Ελλάδα

Μία «ανάσα» πριν από την χώρα μας είναι η τέφρα από το ηφαίστειο Eyjafjoll της Ισλανδίας, που συνεχίζει να ξερνά λάβα και στάχτη. Στο μεταξύ, το χάος στις αερομεταφορές συνεχίζεται, ενώ οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της στάχτης στην υγεία μας και το κλίμα.

Νωρίς το πρωί της Κυριακής η στάχτη έφτασε στην Αλβανία, ενώ μετεωρολόγοι λένε ότι η κατεύθυνση των ανέμων δείχνει ότι το σύννεφο δεν θα απομακρυνθεί έως τα μέσα της εβδομάδας τουλάχιστον.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η κρίσιμη ημέρα είναι η Τρίτη, οπότε και ενδέχεται ο ελληνικός εναέριος χώρος ενδέχεται να κατακλυστεί από την ηφαιστειακή στάχτη.

Ο γκρίζος εφιάλτης που πλανάται πάνω από το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης χρειάστηκε μόλις μερικές ώρες να εξαπλωθεί. Οι αρμόδιες ελληνικές αρχές είναι σε επιφυλακή και δηλώνουν έτοιμες να πάρουν μέτρα αν χρειαστεί.

Το χάος στις πτήσεις παραμένει και από την Πέμπτη έχουν ματαιωθεί συνολικά 63.000 ταξίδια στην Ευρώπη. Την Κυριακή, ακυρώθηκαν 174 πτήσεις από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και 26 από το «Μακεδονία». Πάντως, δοκιμαστικές πτήσεις που έγιναν σε Ολλανδία και Γερμανία χωρίς να υπάρξουν προβλήματα ή βλάβες δημιούργησαν ελπίδες για εξομάλυνση.

Στο μεταξύ, το Eyjafjoll συνεχίζει να βρυχάται, αλλά -ακόμα και αν σταματήσει άμεσα- η τέφρα θα παραμείνει για αρκετό χρονικό διάστημα. Πάντως, οι μικροσεισμοί που γίνονται στην περιοχή δεν δείχνουν ότι η δραστηριότητα του ηφαιστείου μειώνεται.

Οι επιπτώσεις της τέφρας στην υγεία δεν είναι καλά γνωστές. Ωστόσο, άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά, καθώς η στάχτη προκαλεί προβλήματα στο αναπνευστικό και ερεθισμούς στα μάτια. Επιπτώσεις υπάρχουν και στο ζωικό και το φυτικό κεφάλαι

Λόγω της τέφρας, ο ουρανός θα αλλάξει χρώμα και η θερμοκρασία του πλανήτη θα πέσει από 0,5 μέχρι 1 βαθμό Κελσίου. Ήδη, μάλιστα, σε κάποιες χώρες το μπλε φως της ανατολής εξαφανίστηκε, δίνοντας την θέση του σε ένα απόκοσμο πορτοκαλί.

Αυτή, πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ένα ηφαίστειο «μπλοκάρει» την Υφήλιο: το 1883 η έκρηξη του Κρακατόα στην Ινδονησία άλλαξε όχι μόνο το χρώμα του ουρανού αλλά και... την ώρα της δύσης του ηλίου, ενώ το 1816 έμεινε στην ιστορία ως η χρονιά χωρίς καλοκαίρι αφού η έκρηξη του Ταμπόρα είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας.

ΠΗΓΗ: http://www.madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου