'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Ρήτρα για την προστασία του 13ου και 14ου μισθού

PHTPA για τη θωράκιση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, μέτρα για την προστασία της απασχόλησης αλλά και την ενίσχυση των ανέργων αναμένεται να περιλαμβάνει η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Κατόπιν της χθεσινής συνάντησης εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ) με τη ΓΣΕΕ, στο σύνολό τους οι κοινωνικοί εταίροι εξέφρασαν την ανάγκη υπογραφής νέας σύμβασης, διαφώνησαν ωστόσο στα οικονομικά ζητήματα που θα περιλαμβάνει. Στο τραπέζι του διαλόγου τέθηκαν και όλες οι αλλαγές που περιλαμβάνει το μνημόνιο που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα (Ε.Ε., ΔΝΤ και ΕΚΤ) και αφορούν τις εργασιακές σχέσεις. Στόχος όλων, όπως όλα δείχνουν, είναι η διασφάλιση της εργασιακής ειρήνης. Η επόμενη συνάντηση ορίστηκε στις 14 Ιουνίου στα γραφεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, όπου οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες εξειδικεύοντας στα θέματα που έχουν τεθεί.

Αναλυτικότερα, οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων επιμένουν στο «πάγωμα» των αυξήσεων στα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων στον ιδιωτικό τομέα και τριετή σύμβαση, ενώ η ΓΣΕΕ διεκδικεί αυξήσεις γύρω στο 3%, που θα καλύπτουν τα εισοδήματα από τον πληθωρισμό. Συγκεκριμένα, ο ΣΕΒ επιμένει στην πιστή εφαρμογή του μνημονίου, το οποίο προβλέπει μηδενικές αυξήσεις, ενώ η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ αφήνουν κάποια περιθώρια για διορθωτικές κινήσεις με μικρές αυξήσεις το 2011 και 2012.

Ακόμη η συζήτηση επικεντρώθηκε στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και ιδιαίτερα στην προστασία των εργαζομένων άνω των 50 ετών, την απασχόληση νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας κάτω των 25 ετών με μειωμένες αποδοχές, αλλά και μέτρα για την ενίσχυση και μείωση του αριθμού των ανέργων (αύξηση επιδόματος ανεργίας, επιμήκυνση χρόνου καταβολής, επανένταξη στην αγορά).

Από τη ΓΣΕΒΒΕ, ως αντιστάθμισμα στο «πάγωμα» των αυξήσεων στους μισθούς και τα ημερομίσθια για το 2010, προτείνεται η καταβολή ενός ποσού με τη μορφή επιδόματος σε πολύ χαμηλά κλιμάκια.

Σε δηλώσεις που έγιναν μετά τη χθεσινή, πολύωρης διάρκειας, συνάντηση, οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων σε δηλώσεις τους, μεταξύ άλλων, τόνισαν:

Δ. Δασκαλόπουλος (πρόεδρος ΣΕΒ): «Στόχος της συνάντησης ήταν ο διάλογος για το περιεχόμενο της συλλογικής σύμβασης και για τη διαμόρφωση κοινών θέσεων των κοινωνικών εταίρων στο νέο εργασιακό πλαίσιο, που διαμορφώνει η αδήριτη πραγματικότητα του μνημονίου, που είναι νόμος του κράτους, και των συνθηκών έκτακτης ανάγκης που αντιμετωπίζει η χώρα».

Γ. Ασημακόπουλος (πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ):«Εκφράσθηκε η πρόθεση όλων να υπογραφεί η νέα Eθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Eργασίας. Για την προστασία των εισοδημάτων εξετάζεται να συμπεριληφθεί ειδικός όρος στη σύμβαση που θα διασφαλίζει τον 13ο και 14ο μισθό. Στόχος είναι η διασφάλιση των ανέργων».

Β. Κορκίδης (πρόεδρος ΕΣΕΕ): «Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την ΕΓΣΣΕ με αισιοδοξία και όχι με νοσταλγία και προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να περιφρουρήσουμε τον 13ο και 14ο μισθό, να προστατεύσουμε το ετήσιο εισόδημα και να διασφαλίσουμε μία σταθερή αμοιβή εργασίας στον ιδιωτικό τομέα για τα επόμενα τρία χρόνια».

Ι. Παναγόπουλος (πρόεδρος ΓΣΕΕ): «Η νέα ΕΓΣΣΕ θα παράγει αποτέλεσμα προστατεύοντας το εισόδημα των εργαζομένων, θα θωρακίζει αποφασιστικά τον 13ο και 14ο μισθό από κάθε επιβουλή, θα έχει μέτρα για την προστασία της απασχόλησης και την ενίσχυση των ανέργων και θα δίνει μια σαφή κατεύθυνση ότι το πλαίσιο της συλλογικής προστασίας των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, που κατοχυρώθηκε ομόφωνα το 1990 εξακολουθεί να ισχύει»

ΠΗΓΗ: http://www.express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου