'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Προστασία με όρους

Με αλλαγές κατατίθεται στη βουλή μέσα στις επόμενες 20 ημέρες, το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Τι θα ισχύει για την αποπληρωμή των χρεών και τον "Τειρεσία"

Με αλλαγές κατατίθεται στη βουλή μέσα στις επόμενες 20 ημέρες, το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Ωστόσο, αυτό θα γίνει με σημαντικές αλλαγές.

Πλέον, καταργείται το 10% που προβλεπόταν ως ελάχιστο όριο για την εξόφληση της οφειλής, ώστε να ενταχθεί κάποιος στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου.

Έτσι το μέρος της οφειλής που θα μπορεί να εξοφλείται σε 4 χρόνια, θα ορίζεται από το δικαστήριο. Με αυτόν τον τρόπο ικανοποιούνται τα αιτήματα των εμπορικών τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μια ακόμα αλλαγή είναι ότι για να ενταχθεί ο δανειολήπτης στην ευνοϊκή ρύθμιση, θα πρέπει να συμφωνήσει το 100% των πιστωτών και όχι το 50%, που προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο νόμου.

Η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση δεν σημαίνει και αυτόματη αναστολή της καταβολής των επόμενων δόσεων μέχρι την τελική απόφαση. Ο δανειολήπτης θα πρέπει να πληρώνει τις δόσεις που τρέχουν μετά την κατάθεση της αίτησης. Επίσης, η αίτηση δεν σημαίνει έξοδο από τον "Τειρεσία", όπου παρεμένει για δεκα χρόνια. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με απευθείας ρύθμιση με την τράπεζα.

Ο δανειολήπτης, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί εξωδικαστικός συμβιβασμός, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, θα προσκομίζει στο Ειρηνοδικείο τη βεβαίωση αποτυχίας της εξωδικαστικής προσπάθειας και αναλυτικά στοιχεία της περιουσιακής του κατάστασης, ώστε να διαπιστωθεί αν πράγματι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Η αποπληρωμή της οφειλής που προκύπτει μετά τη ρύθμιση θα έχει διάρκεια ίση με αυτή που απομένει μέχρι τη λήξη της σύμβασης, προσαυξημένη κατά ένα ή δύο χρόνια, ενώ μπορεί να υπάρξει και ετήσια περίοδος χάριτος στο ξεκίνημα της ρύθμισης.

Από το οφειλόμενο ποσό, θα αφαιρούνται οι τόκοι υπερημερίας και ανατοκισμού.

Από τους πλειστηριασμούς θα εξαιρείται η πρώτη κατοικία και ο δανειολήπτης θα εξοφλεί το 85% της εμπορικής αξίας της πρώτης κατοικίας σε διάστημα 20 ετών.

Προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι οι οφειλές να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μετά τον Ιανουάριο του 2008 και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου. Για οφειλές της τριετίας 2005 ως 2007 μπορεί επίσης να γίνει ρύθμιση, αλλά με προκαταβολή του 20% του οφειλόμενου ποσού. Αν η σύμβαση δεν έχει καταγγελθεί, προϋπόθεση για τη ρύθμιση είναι να υπάρχει ληξιπρόθεσμη οφειλή με καθυστέρηση τουλάχιστον τεσσάρων μηνών. Το σύνολο της οφειλής που υπάγεται σε ρύθμιση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ποσόν του ενός εκατομμυρίου ευρώ ανά πιστωτικό ίδρυμα και των τριών εκατομμυρίων ευρώ στο σύνολο των πιστωτικών ιδρυμάτων.

ΠΗΓΗ: http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου